www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-11-26

Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk | Trip Lombok Indonesia


Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk | Trip Lombok Indonesia | Yeah! Makan lagi dan lagi. Hahahhaa. Sampai sudah tempat yang dikatakan sate sedap itu. Kalau taks ilap cik en Pura Suranadi. Tempat terletaknya port makan Sate Bulayak yang asli dan sedap. Hurm. Kita teengok sedap ke tak. Sate bulayak adalah sate khas Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat, yang terbuat dari daging sapi berlumur bumbu khas Lombok dan disajikan bersama lontong (bulayak). Bumbu sate tersebut terbuat dari kacang tanah sangrai tumbuk yang direbus bersama santan serta beberapa bumbu dapur lainnya sehingga rasanya mirip bumbu kari. | Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk | Trip Lombok Indonesia

Sate Bulayak
Sate Bulayak


Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk


Dari Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Waterfall ke Pura Suranadi ambil masa lebih kurang 35 minit. Dibawah ini maps untuk panduan korang


Sampai saja kami terus tukar baju basah. Selesai tukar, buyung dan jarjit dah siap order sate bulayat. Sate bulayat ini kecil je. Dimakan dengan kuah kacang macam di Malaysia tapi lebih halus. Bulayat itu adalah nasi macam lontong camtu. Dan semestinya pedas meletops dalam mulut cik en. Tapi cik en akui sangat sedap. Ya Allah, kalau ke Lombok confirm nak datang sini lagi. 





Walaupun pedas dan cik en sejenis orang tak makan pedas, cik en tak sakit perut pun. Tak cerry berry juga. Cuma pedih ulu hati. Walaupun pedas tapi cik en boleh habiskan. Tak macam sebelum ini, kalau pedas confirm stop dna tak lalu dah makan. Kat sini dari hari pertama sampai hari ke3 ini. Cik en akan habiskan semua makanan walaupun pedas. Ini lah kelebihan makanan di Lombok.  Dan saat entri ini ditaip cik en dah mula merindui sate Bulayat ini. hahahha.. 

Next tempat adalah melihat matahari terbenam dan kali ini ada menu makan sampingan yang agak pelik bagi cik en. Tunggu next entri ya!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 


Hari Kedua


Hari Ketiga

Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

0 comments:

Post a Comment

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!