Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: kucing

Showing posts with label kucing. Show all posts
Showing posts with label kucing. Show all posts

Boleh Ke Campur Makanan Kucing

Boleh Ke Campur Makanan Kucing | Cik en pernah kongsi cara cik en campur makanan kucing untuk boboi dan gegirl di Tiktok. Dan ada yang tanya Boleh Ke Campur Makanan Kucing? Anyway cik en dah jawab di Tiktok tapi cik en nak ulas lebih panjang di blog. Sebab ianya unlimited dan boleh cik en selitkan link link yang berkaitan kan? Sebelum itu cik en nak tanya, korang bagi kucing makan adakah sama sahaja dari dulu sampai sekarang atau ada tukar tukar atau pun buat macam cik en campur makanan mereka. 



0

Suka Kucing Gemuk? Tapi Bukan Cik En

Suka Kucing Gemuk? Tapi Bukan Cik En | Anyway cik en tak suka kucing cik en gemuk okey? Gemuk dan obesiti yang tidka terkawal boleh mengakibatkan pelbagai penyakit pada kucing. Jadi, cik en lebih suka kucing cik en fit dan kekal aktif untuk memastikan mereka sihat sentiasa. Kucing gemuk bukanlah satu kebanggaan pada korang sebagai pemilik kucing okey? Seperti manusia, kucing gemuk akan mengakibatkan pelbagai masalah seperti diabetes, arthritis, high blood pressure, kidney disease, cancer, dan banyak lagi. Sebab itu, kalau korang jumpa vet yang prihatin, mereka akan suggest untuk control berat badan kucing korang




0

Perlu Ke Kucing Scaling Gigi?

Perlu Ke Kucing Scaling Gigi? | Mungkin ramai tak tahu yang scalling gigi perlu dibuat pada haiwan terutama kucing dan anjing. Mungkin ada yang rasa ini adalah kelakar tapi perlu diingatkan kucing juga mempunyai gigi dan makan sama seperti manusia. Jika manusia akan gosok gigi sekurang kurangnya 2 kali sehari tapi adakah kucing gosok gigi juga? Anyway gigi kucing boleh digosok menggunakan ubat gigi dan berus gigi yang sesuai untuk mereka. Diakhir entri ini, cik en akan beri link berus gigi dan ubat gigi yang sesuai untuk mereka. Janji korang baca dulu entri ini sampai habis okey?


0

Bolehkah Kucing Bunting Mandi?

Bolehkah Kucing Bunting Mandi? | Bolehkah kucing bunting mandi? Ramai yang tanya dengan cik en. Jadi terpanggil la nak menajwab persoalan korang dalam bentuk blog. Anyway sebelum tu nak bertanya juga, korang mandikan kucing korang berapa kali dalam masa sebulan? Hari hari ke? Atau seminggu sekali ataupun sebulan sekali? Untuk pengetahuan korang, kucing sejenis haiwan pembersih. Mereka suka menjilat bulu dan itulah maksud mandi bagi mereka. Itu dah cukup bersih buat mereka tapi untuk kita yang bela secara indoor dan tidur sekali? 



1

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang | Ramai juga yang cik en baca inginkan tips penjagaan kucing yang baru dibela. Lagi lagi kucing yang dibela di dalam rumah atau dipanggil indoor perlulah penjagaan yang khusus untuk mengelakkan masalah kesihatan, kebersihan dan lain lain lagi. Dalam musim Covid dan ada yang susah untuk ke Vet untuk konsultan, cik en berkongsi serba sedikit info untuk panduan korang yang baru membela kucing jenis indoor. Cik en akan listkan juga barangan kucing yang boleh korang dapatkan secara online. Jom kita checklist satu persatu. 



4

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia | Jika di tanya kepada pemilik kucing, korang memang expert untuk senarikan jenis jenis cat litter yang ada. Siap ada beri review lagi kan? Tapi untuk yang baru menjinakkan diri membela kucing ini, semestinya ilmu kekucingan sangatlah sedikit. Jika ditanya di group kucing ada segelintir yang merendah rendahkan. So disebabkan itu, cik en akan kongsi dengan korang (newbie) hihihi, mengenali jenis jenis cat litter yang ada di kedai kucing atau secara online seperti di Shoppe



4

Kenapa Najis Kucing Busuk?

Kenapa Najis Kucing Busuk? | Ada juga yang bertanya pada cik en kenapa najis kucing mereka terlampau busuk sehinggakan pasir yang ada akan dibuang dan perlu ditukar ke pasir baru. Sedangkan pasir boleh scoop najis dan kencing sehingga habis. Lebih menjimatkan. Selain pasir, korang mungkin juga guna pasir kristal, tofu, kayu, kertas surat khabar dan lain lain lagi. Tapi apabila masalah bau menjadi isu utama. Ianya akan menjadi masalah kepada pemilik kucing. 



1

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak | Topik kali ini cik en ambil dari soalan dari follower tiktok cik en. Anyway, cik en banyak dapat soalan di Tik Tok tapi kesempatan untuk membalas sebelum ini. Jadi bila ada masa cik en membalas satu persatu. Dan cik en tertarik dengan soalan " cik en.. saya nk tanya, kucing saye die bru berank pertame kali, mule2 tu die syg dgn anak die.bila anak die 3 buln cmtu die jd benci ank die. mcm nk mrh2 " . jadi cik en pun ada balas mengguna video di Kenapa Ibu Kucing Marah Anak. Disebabkan nampak topik ini menarik, so cik en masukkan dalam list Tips dan Rawatan Kucing dalam blog ini. 

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak
1

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air | Idea artikel ini cik en ambil daripada pertanyaan di TikTok. Alhamdulillah, tengah kering idea untuk kongsi dengan korang mengenai tips dan rawatan kucing, cik en ceduk sikit daripada pertanyaan follower cik en ini. Persoalan yang ditanya adalah " macam mana nak hilangkan tabiat minum air paip dekat kucing? sebab dah kasi minum air masak macam biasa dah tapi still nak minum air paip. So cik en buat video balas untuk yang bertanya. Nak tahu kena la baca entri Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air ini sampai habis okey?

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air
Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air

2

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing | Sebabkan kutu la, akaun tiktok cik en jadi viral. Hahahha. Sebenarnya cik en ada upload satu video pendek yang tak sampai 30 saat pun di sosial media termasuk tiktok. Tapi nampaknya ramai menyukakan video cik en sikat bulu kucing dan ada banyak kutu. Korang boleh tontoton di Sikat Kutu Kucing. Asalnya hanya suka suka selepas buat permandulan tapi tak sangka bulu yang cantik dan kemas menyimpan banyak kutu kutu didalamnya. So dari situ, ramai pula teruja nak beli sikat kutu itu. Sikat itu cik en beli di Shopee dengan nama Comb Pet. Cuma cik en pesan awal awal, nak pakai sikat ini make sure korang stanby apa patut kalau kucing itu ada banyak kutu. Risau nanti melompat ke badan korang berkudis pula. 


1

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam?

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam? | Pernah sebelum ini, cik en dengar pelanggan cik en membeli kucing yang berbaka mahal dan dikacuk atau mating untuk dapatkan anak anak yang cantik dan baka yang lebih baik kemudian dijual dnegan harga tertentu. Ada juga yang ingin jual kucing dan dibayar dengan makanan kucing. Persoalannya adakah BOLEH aktiviti ini mengikut pandangan Islam?




0

Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga

Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga | Selalu kita dengar apabila kucing atau haiwan kesayangan kita mati, kita akan jumpa mereka di syurga nanti. Tapi tahukah korang yang kita Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga nanti? Mungkin permulaan ayat ini adalah untuk memujuk hati seseorang yang sedih kerana kehilangan haiwan kesayangan tapi sebenarnya ianya tidak. Cik en akan kongsikan daripada maklumat yang sahih cik en jumpa di lamn web Pejabat Wufti Wilayah Persekutuan. 

4

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar?

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar? | Anyway cik en dah lama nak kongsi atau ceritakan mengenai topik tray hitam ini. Ini disebabkan ramai yang bawa sangkar ke klinik tanpa tray hitam tersebut. Why korang buangkan atau tak diletakkan sekali dengan sangkar? Adakah ianya memang dah kotor, pecah atau hilang? Walau apa pun alasan korang, tau tak tray hitam tu banyak sangat kegunaannya? Kalau tak, tak ada la ianya di sertakan sekali dengan sangkar kucing yang korang beli itu. 


3

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke? | Alhamdulillah, berupdate juga blog ini even cik en sibuk sedikit. Kenapa cik en sibuk? Cik en akan kongsikan selepas ini. Ini kerana cik en cuba kembangkan minat berblogging cik en ke peringkat lebih serius. Tapi untuk entri ini, cik en seperti biasa akan kongsikan mengenai tips dan rawatan kucing. Tajuk kali ini adalah Kucing Selepas Mandulkan Boleh Dapat Pyometra Ke?. Pemilihan topik ini kerana ada yang bertanya di Facebook Tips dan Rawatan Kucing dan topik ini masih belum cik en kongsi di sini. | Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?


pyometra

1

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan? | Semestinya korang pencinta kucing dan anjing selalu mendengar mengenai pihak penguasa tempatan seperti "orang majlis" "orang pembandaran" dan lain lain lagi yang bertanggungjawab dalam menyelesaikan isu isu melibatkan kacau ganggu penduduk dan sebagainya menangkap dan menjalan proses Put To Sleep (PTS) terhadap haiwan dalam menyelesaikan masalah aduan yang diterima. Ramai yang mengejam tindakan yang diambil oleh pihak berwajib ini dan ada juga NGO yang menangkap gambar dan menularkan di laman media sosial dan membuat aduan ke Jabatan Perkhdimatan veterinar (DVS). Persoalannya sekarang, siapa yang patut di persalahkan? Pihak berwajib hanya menjalankan tindakanmengikut aduan aduan yang telah dilaporkan. | Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?


1

Review Jujur Penggunaan Tofu Untuk Kucing Cik En

Review Jujur Penggunaan Tofu Untuk Kucing Cik En | Lama juga cik en peram review ini sebab kekangan cik en untuk selesaikan task yang lebih urgent. Yang mana mengikuti cik en di media sosial facebook, mungkin perasan yang cik en pernah mencuba cat litter jenis tofu. Ini disebabkan pengaruh rakan PR cik en Criz Lai semasa bercuti di Ipoh bulan lepas. Seminggu selepas itu, cik en order melalui platform Shoppe Premium Super Clumping Natural Cat Litter Tofu 6L dengan harga RM13.00. Cik en memilih flavour Lavender. So cik en nak bagi Review Jujur Penggunaan Tofu Untuk Kucing Cik En


2

Apa Tanda Kucing Nak Mati

Apa Tanda Kucing Nak Mati | Ada yang bertanya kepada cik en, Apa Tanda Kucing Nak Mati? Cik en yang selalu berdepan dengan haiwan yang kebanyakannya sakit tak dapat nak meramal bila kucing akan mati. Ianya terpulang kepada penjagaan pemilik jika ianya sakit. Cik en hanya mampu untuk membantu dari segi rawatan dan selebihnya bergantung dengan pemilik. Jika kucing sudah tua, ianya bergantung kepada kesihatan kucing tersebut. Tapi kita boleh nampak Apa Tanda Kucing Nak Mati dan korang kena stanby. | Apa Tanda Kucing Nak Mati

4

Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?

Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ? | Ada seorang pelanggan cik en tanya Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?. Sebab apa dia kata camtu? Sebabnya kucing betina dia ada keluar fresh blood dari vulva. Banyak ke? Tak banyak cik en, sikit je. Dah berapa hari? Sekali sahaja keluar. Lepas itu tak nampak dah. Kucing sihat? Kucing nampak ok sahaja, makan pun ok. Tak sakit tapi keluar fresh blood. | Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?


Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?


Sama seperti manusia, haiwan betina pun ada datang bulan atau period ini. Tapi ianya tak sama la macam manusia yang banyak dan berhari hari. Haiwan ini terutama kucing, ada kala kita tak sedar pun dia ada datang bulan even bertahun jaga dia. Datang bulan kucing ini sikit sangat dan ada masa tak sempat kita tengok, mereka dah jilat. Kalau anjing, memang boleh nampak sebab ada sesetengah anjing ini jenis malas sikit nak bersihkan diri. 

Selalunya masa itu, kucing akan mula on heat. Umur berapa kucing betina boleh mengawan? Korang boleh baca entri Umur Kucing Betina Boleh Mengawan. Tengah Perintah Kawalan Pergerakan ini, banyak vet tolak kes permandulan, macamana ye? Korang boleh baca entri Cara Mudah Tenangkan Kucing On-Heat atau Biang
3

Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing?

Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing? | Ramai yang bertanya pada cik en, Covid-19 ini berjangkit dengan kucing tak? Semua sedia maklum, covid-19 ini merupakan virus baru yang mana ianya masih lagi dalam kajian. Pelbagai kajian dijalankan terhadap kucing dan anjing yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit covid-19 ini. Diharap entri Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing? ini dapat membantu  menjawab persoalan korang ya?

Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing?
Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing?

Adakah Covid19 Berjangkit Dengan Kucing?


Merujuk kepada kenyataan World Organisation For Animal Health atau OIE, sehingga kini tiada bukti atau kes berlaku transmited atau kucing, anjing, haiwan kesayangan yang lain dan haiwan ternakan mendapat covid-19 ini. Tapi untuk pengetahuan korang, Covid-19 ini daripada virus Coronavirus yang mana ianya comman name bagi Coronaviridae dan Orthocoronavirinae, atau dipanggil Coronavirinae. Dibawah ada Orthocoronavirinae ada beberapa jenis iaitu Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Deltacoronavirus, Gammacoronavirus. Untuk virus corona, haiwan wujud dalam Alfa dan manusia di bawah Beta. Untuk memudahkan korang boleh tengok graph di bawah ini daripada Bayer


So, sehingga artikel ini ditulis, masih tiada bukti terdapat jangkitan Covid-19 daripada haiwan atau kepada haiwan. Apa apa juga korang boleh merujuk WHO untuk mengetahui perkembangan terbaru.

Sumber : OIE,Wikipedia

2

Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing

Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing| Menjadi seorang yang bekerja di klinik veterinar sepenuhnya dan ianya minat mendalam korang mesti akan terasa sunyi apabila beberapa hari tidak bekerja. Semua sedia maklum, perintah kawalan pergerakan telah diumumkan oleh Perdana Menteri bebrapa hari lepas dan Malaysia diberi cuti 14 hari kepada semua pekerja di sektor kerajaan dan swasta. Termasuklah cik en. Walaupun pejabat cik en masih beroperasi, hanya bahagian permit sahaja dan masanya sangat terhad. Klinik tidak dibuka dan hanya menerima kes kecemasan sahaja. Tapi nampaknya orang pun takut nak keluar apatah lagi nak bawa anak anak bulus korang ke klinik. | Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing

Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing


Bagaimana keadaan anak bulus korang? Sihat ke? Dah sampai ke waktu vaksin? Sejujurnya selepas Peah hilang dari rumah, hiburan, terapi dan kegembiraan cik en pada anak anak bulus di klinik. Sehari tak bau masham mereka, cik en akan rasa rindu. Cik en tak mampu nak membantu korang dalam masa Perintah Kawalan Pergerakan ini, tapi cik en boleh bantu dengan bagi link link rawatan dan info mengenai anak anak bulus. Harap ianya manfaat kepada korang 
0