www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-10-19

Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia

Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia | Mesti korang tertanya tanya kenapa tajuk entri ini sebegini. Sebabnya cik en digambarkan bukit ini subur dengan rumput rumput siap ada lembu lagi tapi saat cik en naik, keadaan agak kering dan rumput semuanya mati. Cik abe cik en sendiri pun ada kata memang cantik, rumput dia dah ala ala Kundasang. Tapi apa pun, permandangannya masih cantik. Sangat cantik. Jom cik en kongsi keindahan permandangan dari atas Bukit Merese Yang Kering ini.

Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia
Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia

Bukit Merese Yang Kering

Perjalanan dari Pantai Tanjung Aan ke Bukit Merese ini tak la jauh mana. Sebabnya kedua dua tempat ini menghadap laut yang sama je. Dari bukit Merese boleh tengok Pantai Tanjung Aan dan juga sebaliknya. Sebab itu cik en ada share yang boleh saja cik en nak combine 2 tempat itu dengan 1 entri tapi ada sebab sebab SEO cik en pecahkan entri ini. Hahahha. Kerap la korang masuk blog cik en kan? Dibawah ini cik en share maps dari Pantai Tanjung Aan ke Bukit Merese


2 minit saja tapi nak hiking naik Bukit Merese memang bashah tiak kita. Hahahha. Sepatutnya Bukit Merese subur seperti di bawah ini yang cik en ambil di google image


Tapi agak malang pada kami ini keadaa bukit merese pada waktu kami datang


Ini disebabkan musim kemarau. Kalau diikutkan masa flight nak mendarat cik en sempat tengok, memang nampak ada bahagian nampak coklat je, pokok dan rumput kering dan ada yang menghijau. Selepas gempa bumi, ada beberapa bahagian di Lombok yang subur dan ada yang kering. Apa pun permandangan dari atas Bukit Merese memang cantik. Permandangan pantai dan laut yang awesome sangat. Jom tengok gambar gambar yang cik en snap ini








Abaikan kegemukan cik en dalam kesemua gambar ini na. Angin kuat sangat sampai menampakkan lemak lemak cik en hahahahha..

Selesai naik turun bukit ini, kami terus ke satu perkampungan suku Sasak. Kat sini cik en akan kongsi pasal Amalan Islam Watu Telu yang mana mereka beragama Islam yang mengamalkan 3 waktu sahaja satu masa dulu. Tapi di entri seterusnya la ye. Agak panjang entri tu tapi interesting untuk korang baca,


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 

Day 1.7 - Dinner Ayam Taliwang di Taliwang Irama 3 

Hari Kedua

Day 2.1 - Snorkeling di Gili Nanggu, Lunch di Gili Sudak dan Pulau Putih di Gili Kedis
Day 2.2 - Dinner Sate Rembiga di Lesehan Sate Rembiga Lombokoe

Hari Ketiga

Day 3.1 - Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Lombok Tengah
Day 3.2 - Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk
Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

Day 4.1 - Shopping Beg Rotan, Lombok Exotic, Sasake, Mutiara di Sinar Abadi dan makanan di Wisata Halal Lombok
Day 4.2 - Mencuba buat replika sendiri
Day 4.3 - Makan makanan Lombok di Rumah Buyung Supir Kami
Day 4.4 - Dharma Setya Hand Woven Village

Day 4.5 - Selamat Tinggal Lombok

  4 comments:

  1. Cuaca sana ok tak, panas ke biasa-biasa. Menarik tengok tentatif

    ReplyDelete
  2. Nice response in return of this matter with firm arguments and explaining all regarding that.

    ReplyDelete
  3. alahai cantik nya bila rumput hijau penuh ja kat atas tanah. tapi tu la kan, takda rezeki nak dapat tengok yg macam tu. hehe. tu pun isyarat untuk suruh ke sana lagi tu :D

    ReplyDelete
  4. Masa akak pi pun memang musim kering macam ni...susah nak nampak rumput menghijau...Cik En kalau nak repeat tau nak pi tempat lain bawak akak sekali erk...

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!