Pernah Tengok Kucing Ada 1 Testis (Cryptorchid)

Pernah Tengok Kucing Ada 1 Testis (Cryptorchid) | Disebabkan hari ini ada kes Cryptorchid ini so cik en nak story sedikit mengenai topik ini. Cryptorchid atau secara bahasa mudahnya kucing memiliki 1 testis (telur) sangat rare dan mereka ini memerlukan pembedahan untuk permandulan. Kebiasaanya kucing normal akan nampak 2 testis di bahagian luar dan proses permandulan sangat mudah. Tapi untuk kes Cryptorchid ini, hanya nampak 1 testis sahaja walaupun mereka sebenarnya ada 2 testis



0

Selesai 1 Lagi Hutang

Selesai 1 Lagi Hutang | Alhamdulillah, menjadi keutamaan cik en untuk selesaikan semua hutang cik en. Lagi lagi hutang masa zaman belajar dulu. Cik en memang amalkan konsep, kesenangan dan kekayaan adalah pada orang yang bebas hutang. Kalau masih berhutang sana sini dan tiada komitmen membayar itu tandanya kita ini lebih susah dari orang miskin.Nak hidup senang, langsaikan hutang secepat mungkin mengikut kemampuan. Untuk kali ini, cik en baru selesaikan Pinjaman Pendidikan Anak Anak Perak di bawah kerajaan negeri perak.



0

Akhirnya Dapat Buang Tabiat Buruk Craving

 Akhirnya Dapat Buang Tabiat Buruk Craving | Cik en dari dulu sejenis manusia yang tak ada perasaan craving pada apa apa kecuali kemaruk bercinta dan frust menonggeng je. Hahahha, Tapi dalam setahun ini cik en ada masalah craving yang sangat teruk. Sampaikan tak dapat boleh buat moody. Nak tahu cik en craving apa? cik en craving fucuk goreng. Sekali beli mesti 7 ikat. Cik en macam rupa penagih dadah rupanya. Tapi ini penagih fucuk goreng. Hhahahah



0

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi)

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi) | Ingat lagi kisah cik en masuk ward yang cik en cerita di Cik En Masuk Ward? Cukup seminggu cik en perlu follow up di Blood Bank untuk masukkan lagi ubat. Tak menyangka pulak, banyak jabatan dan tempat cik en tahu di sekitar Hospital Seri Manjung ini. Dulu hanya Jabatan Psikitrik dan OnG sahaja. Berbalik kepada cerita asal tadi, cik en perlu follow up semula dan juga drip Normal Saline dan Ion. 



0

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan | Haaaa... jangan fikir kucing tak bertelinga pula ye. Maksud dipotong disini adalah dipotong sedikit di hujung untuk memberi tanda kucing tersebut telah dimandulkan. Tidak semua kucing dimandulkan akan dibuat begitu tetapi kepada kucing tertentu sahaja. Harap dengan entri ini dapat bantu korang mengenali kucing ini dan memberi sedikit ilmu vet. 



1

Sebenarnya Cik En Sakit...

Sebenarnya Cik En Sakit... | Berbalik kepada cerita cik en di entri Cik En Masuk Ward? cik en dah berjanji nak menceritakan penyakit kedua cik en. So untuk entri kali ini, cik en akan ceritakan secara detail disebabkan cik en rasa cukup sedia untuk ceritakan. Anyway family cik en pun tak tahu jadi menjadi salah satu sebab kenapa cik en tak bercerita. Walaupun tidak terlalu kronik tapi ianya memberi kesan kepada cik en dalam masa beberapa tahun ini. 



3

Cik En Masuk Ward?

Cik En Masuk Ward? | Eh, cik en masuk ward? bila masa? tak perasan pun. Sememangnya semua orang tak tahu pun even family. Sebabnya ianya bukannya pengsan tetiba atau tergolek kuch kuch hota hai. Ini dipaksa oleh doktor disebabkan masalah anemia yang teruk. Sebelum itu, sesiapa yang mengikuti dari awal penceritaan cik en mesti korang perasan cik en pernah kata cik en ada 2 masalah kesihatan. Yang pertama adalah MDD (anyway baru tahu namanya MDD bukan OCD). Silap permahaman sebelum ini. Dan satu lagi masalah kesihatan cik en rahsiakan sebab masa itu belum bersedia untuk bercerita. Tapi dah masuk 2 tahun , cik en rasa cik en nak berkongsi juga. Even tak ada yang membaca tapi anggaplah ini diari kehidupan cik en. So, penyakit kedua ini ada kaitan dengan tajuk entri ini. | Cik En Masuk Ward?


2

Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP?

Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP? | Lama juga cik en tak menaip di blog ini kan? Seperti biasa, keadaan yang sibuk, mood swing dan masalah masalah lain. Tapi cik en tetap nak update disini even dah ada media sosial yang lain dan agak menjadi pilihan ramai. Kebebasan untuk cik en berkongsi ilmu di blog lebih puas kerana cik en boleh menaip lebih panjang dan tak nampak kekurangan cik en dari segi berbicara secara spontan. Diakui, content di Tiktok lebih kepada natural dan tanpa skrip so bila nak bercerita banyak, ianya jadi tak tersusun dan berulang ulang. Hihihi. Berbalik kepada tajuk kali ini Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP? cik en hanya menceritakan secara peribadi berpandu kepada testimoni pelanggan pelanggan yang pernah mengambilnya 


Basmi FIP ( GS-441524 )

0