www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2020-02-26

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura | Sebagai rakyat Malaysia, sudah pasti korang sedar yang Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai jumlah cuti umum yang banyak. Setiap tahun, pasti ramai yang dah start check calendar bila cuti-cuti umum tu bakal berlaku. Sebab dah tak sabar nak bawak diri dan anak-anak pergi bercuti. Tak kisah lah cuti dalam negara atau luar negara, janji bercuti. Tapi kalau nak ke luar negara pun tak ada masalah. Banyak negara-negara jiran yang menawarkan destinasi percutian yang best dan menghiburkan. Salah satunya Singapura. | Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura
Menerjah ke Restoran Halal di Singapura
Untuk korang yang stay kat JB tu berbaloi la nak ke Singapura. Naik kereta, dekat je. Kalau korang yang menetap kat pantai timur, kat utara tu, tak berbaloi jugak rasanya. Jauh dah satu hal. Jem dan sesak kat imigresen lagi. So cadangan Cik en, apa kata korang dapatkan Singapore Airlines online promo kat web Traveloka ni. Sebab kalau nak beli flight ticket ni kena la bijak. Harga tak fixed. Survey dulu, dapat yang betul-betul okay, baru beli. Tapi kalau korang jenis tak kisah, mana-mana pun okay. Kalau nak bercuti dalam negara, korang boleh cuba untuk dapatkan cheap Kuala Lumpur to Penang flights. Untung-untung tak sampai Singapore, sampai la Penang. Boleh tapau jeruk madu Pak Ali. Hahahahha

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Okay gais. Bercuti tu, bercuti jugak. Dah ke Singapore, confirm-confirm korang nak cari port makanan halal dan sedap kan? Lagi-lagi kalau korang ke sana dalam kumpulan. Pastu bila tanya nak makan mana, semua tak kisah, taktau, ikut je mana-mana, mana-mana pun okay. Haa. Pesen macam ni, kalau dah sampai kedai banyak bunyi, tinggalkan aje tepi jalan. So taknak bagi korang pening, Cik en senaraikan restoran atau kedai makanan halal yang korang boleh terjah masa cuti-cuti kat Singapore nanti.

Chef Wan’s Kitchen



Resoran yang dimiliki oleh chef selebriti tanah air yang terknal iaitu Chef Wan, satu restoran yang mempunyai suasana aman damai dan korang pastinya dapat menikmati hidangan dengan keadaan yang sangat selesa. Terletaknya berhadapan dengan Esplanade Restaurant dan menu yang terkenal dan menjadi pilihan pengunjung yang datang ke sini ialah rendang daging dan sup ekor. Pastinya membuat korang menjilat jari dan kekenyangan.

Zam Zam Restaurant



Merupakan salah satu restoran yang menyajikan hidangan ala-ala timur tengah kepada korang. Nak rasa nasi biryani terbaik dengan portion yang agak banyak, korang datang la sini. Sesuai sangat untuk korang yang extra lapar tu. Korang dapat memilih pelbagai pilihan nasi biryani seperti nasi biryani ayam ataupun daging. Bagi Cik en, dua-dua pun sedap. Kalau korang taknak nasi biryani, korang boleh jugak dapatkan murtabak kambing yang special kat sini. Saiz dia pun boleh tahan banyak jugak. Boleh la korang share-share kalau takut tak habis. Rasa dia? Memang sedap terangkat ibu jari. 

Restoran Hajah Maimunah



Korang taktau nak ke mana untuk mendapatkan makanan tengah hari? Jom la ramai-ramai serbu restoran hajah maimunah ni. Dia punya pilihan nasi campur dengan lauk-pauk yang pasti buatkan perut korang bertambah lapar semuanya menarik perhatian. Sama macam yang korang boleh jumpa kat Malaysia. Banyak gila weh lauk dia. Korang boleh pilih lauk ayam, daging, ikan, pelbagai jenis sayur-sayura, ulam-ulaman. Eh. Banyak la. Tapi nak ke sini kena la awal sikit. Lambat tak dpat seat, takkan nak makan berdiri kan? Haa. Cik en sampai hari ni terkenang juga gulai nangka diaa. 

The Halia @ Singapore Botanic Garden



Merasa la nak makan kat restoran yang bertapak di dalam kawasan tapak warisan dunia ni. Korang boleh datang ke sini kalau dah alang-alang melawat Singapore Botanic Garden. Menu kat sini macam-macam ada tapi yang paling penting korang kena cuba Chilli Crab Spagetti dia. Ini menu yang menjadi pujaan ramai. Dah setel makan, sila lah ke luar kawasan restoran dan bergambar banyak-banyak. Rugi tak bergambar kat sekitar restoran ni. View lawa-lawa oi.

So acano? Dah standby tak nak terjah Singapore? By the way, restoran-restoran yang Cik en senaraikan ni, adalah baiknya korang check harga dia dulu. Menepati bajet ataupun tak. Sebab Cik en campur-campur. Mungkin ada yang memang dah ngam dengan bajet korang, mungkin ada yang dah terlebih sikit. Hehehe. Tapi terlebih pun berbaloi. Gambar semua lawa-lawa tau. Apa pun, banyak je lagi kedai halal yang ada. Tapi tu terpulang pada korang nak pilih yang mana. Okay lah. Jumpa lagi nanti. Selamat bercuti.

p/s : Rasanya nak repeat balik ke Singapura ini, ada siapa siapa nak jadi team travel cik en ke Singapura?

2020-02-23

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun | Tiberrr cik en up balik kisah anxiety dan depression. Lama kan cik en tak update pasal ini. Last update entri kalau tak silap penghujung tahun 2017. Cik en menaip semula story ini sebab ramai yang bertanya pasal supplement yang cik en cuba sebagai remedy anxiety iaitu Passion Flower. Jadi sebab ramai juga yang bertanya keberkesanan dan perkembangan cik en sekarang ini, cik en akan sharing keadaan sebenar cik en lani. So entri ini entri personal tiada kaitan dengan promosi produk. Hahahha. Cik en akan cerita step by step bagi yang baru jadi pembaca cik en akan nampak pengalaman cik en dengan anxiety dan depression. Harap korang yang baca boleh dapat sedikit info untuk diri sendiri. Manatau simpton cik en sama dengan korang. | Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun


Permulaan Cik En Dengan Anxiety dan Depression 


Cik en start rasa kelainan pada diri tahun 2016 lagi. Entri pertama cik en pasal anxiety saja, sebabnya persamaan cik en lebih kepada anxiety pada masa itu. Korang boleh baca entri Kisah Benar : Kopi Buat Aku Moody Entri pertama ini cik en dah start stop minuman kaffein. Kopi dan nescafe cik en dah tak sentuh sebab cik en dah mula tak boleh tidur malam. sehari kadang kadang 2 jam itu pun tak nyenyak even badan penat. Lepas stop, cik en nampak ok sikit, tapi kisah di entri Kopi Dah Jadi Musuh Aku menceritakan cik en over minum nescafe dan benda tu datang balik. Masa tu memang kopi benda cik en paling pantang. Ini peringkat awal cik en dengan anxiety. 

Selepas itu, cik en stabil dan masa ini cik en mencari Apa Itu Anxiety. Masa ini masih belum  tahu pasal depression lagi. Cik en akan update bila cik en berjaya kalahkan anxiety. Kiranya cik en masih boleh melawan dan think positif. Nampak tak cik en masa itu masih kuat dan semangat untuk sembuh dan cik en berjaya. 

Selepas beberapa bulan itu, cik en masih lagi dengan tekanan kerja, peribadi dan lain lain, masa ini ada kisah iaitu kisag cik en hilang ingatan sebentar. Korang baca di entri Overstress Buat Hilang Ingatan. Masa kejadian ini, Allah je yang tahu betapa takutnya cik en. Cik en boleh lupa jalan nak balik rumah sedangkan cik en bertahun guna jalan yang sama. 

Dalam masa yang sama, cik en mula beremosi dengan cerita, drama atau kisah sedih sampai  ada satu keadaan cik en menangis tak nak ikut kawan pergi tengok movie sedih ( kalau tak silap cerita itu ada melibatkan penderaan dan ganguan emosi). Cerita itu cik en story di Normal Ke Kalau Tidak Tengok Drama Konflik?

Selepas cik en rasa semua simpton buat cik en tak normal, tak jadi diri sendiri sebelum ini, cik en mula search di blog perubatan di luar negara dan cara yang dikongsi di group facebook untuk mencari rawatan alternatif (tanpa ubatan dan doktor). Antara rawatan terawal cik en buat adalah dengan berpuasa dan pantang beberapa minuman dan makanan yang cik en stori di entri Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder. Selain itu pengambilan Passion Flower dan amalkan yoga ataupun bersukan cik amalkan juga. Dalam masa yang sama Cik en cuba bantu diri cik en lagi dengan berjumpa private doctor di Ipoh. Cerita itu korang boleh baca di entri Dalam Diam Buat Ujian Air Kencing dan Darah.

Dalam masa yang sama, perubahan emosi buat cik en kehilangan sorang demi sorang kawan, masa  itu cik en taip entri Susah Ke Nak Memahami Pesakit Anxiety. Cik en nak kawan kawan cik en faham keadaan cik en. Kami tak minta jadi macam ni, tapi tekanan demi tekanan buat kami jadi macam ni. Tapi entri itu tak berjaya untuk mereka faham. 

Ada juga yang pertikai, " kamu suka duduk sorang sorang" dan cik en luahkan dalam entri Pesakit Anxiety Suka Hidup Sendiri dan Menyendiri. Dan start dari situ, cik en tutup kesemua persahabatan. Yang ada, cik en jauhkan diri, menyendiri dan bersendiri. Kesannya buat cik en stabil untuk jangka masa beberapa tahun. Dalam masa beberapa tahun, cik en dapat depression tanpa sedar. Itu yang cik en tak cerita dalam blog. 

Depression Pula Yang Datang Tanpa Sedar


Depression yang cik en rasa cik en boleh dikatakan masa itu cik en hidup atas dasar hidup. Selagi bernafas, Im continue my life. Pergi travel, kapal terbang meletup atau terhempas, cik en tak kisah dan sampai tahap nak benda itu terjadi. So tak perlu hidup dah. Sepanjang beberapa tahun, cik en tak ada keseronokan langsung. Hanya yang ada kesedihan, putus asa dan biarkan diri jadi apa pun. Sebab cik en tak peduli apa pun. Duit dibuang buang, ada bagi rantai emas, cik en tak nak, ada bagi hadiah cik en tak buka berbulan bulan. Beli handphone tak diguna dan sampai tahap masa dapat keputusan loan rumah berjaya cik en tak ambil peduli. Hahhaha. Sampai tahap camtu. Nampak sangat tak normal kan? 

Sampailah cik en kerja partime 2 bulan. Kerja non stop. Masa itu, cik en sibuk dan cik en tak overthinking berlebihan. So nampak macam cik en dah normal. Lepas habis kerja part time, duit gaji cik en beli motosikal. Cuba hobi baru. Cik en memilih Honda RS150R Pilihan Hati Cik En. Ini antara usaha cik en untuk sembuh sebenarnya. Cik en pun masuk kelab motosikal. Selain itu travel memang dah menjadi hobi pada masa yang sama. 

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun


Disinilah bermulanya kemuncak episod depression cik en. Cik en dah tutup pintu persahabatan tapi bila dalam group motosikal, awalnya cik en buat guide. Hubungan biasa biasa. Sampailah ada yang perasaan cik en tak berkawan dengan sesiapa. Update status sedih je. Jadi mereka menasihati untuk berkawan dan bersahabat. 

Awalnya, cik en tak nak sebab takut ada masalah, apabila cik en "lost" lagi sekali cik en akan teruk depression dan anxiety. Tapi mereka meyakinkan cik en dan cik en buka pintu hati untuk rapat dengan mereka. Seperti dijangka, cik en "lost" atas benda benda yang kecil dan berlaku masalah. Masa itu, cik en redho kalau mereka nak pergi sama macam kawan kawan cik en yang meninggalkan cik en dulu. 

Masa itu, cik en rasa menyesal why cik en buka semula pintu persahabatan pada orang luar. Cik en dah biasa dalam "kotak" dan cik en buka "pintu" untuk mereka masuk dan bila cik en "lost" dan berlaku salah faham, mereka pergi sedangkan mereka janji untuk tidak tinggalkan cik en dalam apa jua keadaan pun. Sebab mereka yakinkan cik en tapi bila cik en tunjuk kekurangan cik en, mereka tak boleh terima

Bukan sekali tetapi beberapa kali. Cik en tak boleh paksa mereka terima cik en. Tapi kenapa mereka tak cuba faham cik en. Dan berlaku la peristiwa cik masuk ward dan ada kisah kisah di wad kecemasan yang buat doktor decide refer cik en ke PSY. Dan sekarang cik en berada di saluran yang betul untuk treatment diri cik en. Selepas beberapa kali cuba untuk sembuh sendiri. Dan alhamdulillah mereka yang awalnya menjauh membantu cik en dalam treatment kali ini dan bagi moral support. Terima kasih awak awak semua. 

Pengalaman Cik En Berjumpa Doktor PSY


Cik en jumpa doktor PSY 2 minggu lepas. Dekat 3 jam cik en sharing semua dan kesimpulannya dan dari apa cik en faham, cik en dalam peringkat moderate disebabkan kisah cik en ada beberapa episod. Kata doktor, kalau cik en ada 1 episod ianya di peringkat mild. Boleh dirawat melalui kaunseling. Tapi kalau beberapa episod kena continue dengan ubat.  

Apa itu episod? Apa yang cik en faham, kisah tekanan bermula dari ex bf lama around tahun 2008, berkawan dalam masa 5 tahun tapi perhubungan yang toksik. (biarlah ianya menjadi memori duka cik en sebab ianya melibatkan aib orang lain). Selepas putus, setahun cik en normal tapi selepas itu  ada masalah keluarga, masalah tempat kerja, masalah kerja dan beberapa masalah lain. Cik en berusaha untuk sembuh dengan suplement, yoga dan kehidupan sihat. Cik en dah normal. Dan jadi balik dan normal balik. Jadi itulah maksud episod.

So sekarang cik en official ambil ubat depression dengan dose yang rendah dan perlu makan untuk beberapa tahun akan datang. 

Kesimpulan, kalau rasa pelbagai usaha korang buat masih tak ok, better rujuk yang pakar. Jangan labelkan sakit korang itu gila. Kita tak gila! Kita cuma tertekan dengan kehidupan yang semakin mencabar, Rugi sangat korang tak ambil peluang untuk sembuh dengan saluran yang betul di peringkat awal. Jangan biar lama, mungkin korang akan jadi teruk dan mungkin korang akan mula fikir untuk bunuh diri. 

Macamana nak pergi ke PSY?


Rujuk ke rawatan luar di hospital kerajaan. Story semua cerita korang dan doktor akan decide untuk refer korang ke PSY. Please buat untuk diri sendiri. Jangan fikir apa presepsi orang. Yang penting, korang sembuh dan ada kehidupan yang berkualiti. 

Saat cik en in taip ini, cik en dah mula takut dengan kematian. ahahahha. Dah boleh membahan orang, dah boleh bergurau dan boleh rasa sedikit keseronokan dalam jiwa. ahhahaha. Tak sepenuhnya normal tapi nampak perubahan pada diri. Cik en cuma nak hidup normal macam dulu balik. Sebabnya penat jadi pesakit PSY ini. Nak cepat cepat sembuh dan happy dengan life yang singkat ini



2020-02-12

Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering Dengan (Pelembab) Moisturizer Water Based | Hansaegee Nature

Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering Dengan (Pelembab) Moisturizer Water Based | Hansaegee Nature | Menjadikan travel sebagai hobi adalah salah satu cara cik en bagi reward dan masa santai pada diri selepas sibuk bekerja sepanjang tahun. Menjadi satu masalah pada cik en untuk kerap apply sunscreen sebab membataskan aktiviti cik en. So hasilnya, kulit cik en jadi kering dan sunburn (radangan matahari) terutama sekali di bahagian muka selepas travel. Selalunya cik en akan mula cari lidah buaya sebab bila dah sunburn, cik en akan mula kurang memakai produk jenis krim yang kebanyakannya menutup pori muka. Dengan apply lidah buaya, cik en akan rasa kesegaran dan kelembapan. Selepas kulit jadi ok, baru cik en mula cari whitening cream untuk cerahkan kembali kulit muka ini. Tapi susah juga nak cari lidah buaya sekarang ini. Cik en dapat tahu Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature berlainan dengan whitening cream yang ada di pasaran sebabnya tekstur Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini jenis water drop based cream. Kiranya macam menjadi titisan air apabila apply di muka. That why, cik en tengah admirer dengan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini. | Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering Dengan (Pelembab) Moisturizer Water Based | Hansaegee Nature

Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering

Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature Rahsia Cik En Atasi Kulit Kering dan Sunburn


Kalau tak silap cik en, cik en diperkenalkan dengan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature tahun lepas lagi oleh kawan blogger cik en juga, Lisa Sepet. Dia sendiri masa itu ceritakan yang dia suka dengan foam Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini. Berbeza dengan krim yang lain. Jadi dari situ, cik en terus mencuba Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini dan kebetulan muka cik en tengah kering dan sunburn teruk disebabkan FAMTrip setiap minggu ke Pulau Tuba dan Pulau Payar Langkawi. So cik en kongsi dengan korang story penggunaan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature based pengalaman cik en sendiri

Apa itu Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature?



Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini merupakan moisturizer dan whitening treatment. Ianya membantu memperbaiki kulit yang yang kering dan sunburn. Ianya berbeza dari whitening cream yang lain kerana menggunakan water drop sebagai melembabkan sekaligus mencerahkan kulit muka. Selain daripada itu, Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature mampu control balance excess oil dan sebum pada kulit yang berminyak dan juga kering. 

Bahan apa yang ada dalam Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature?



  • Camellia Japonica Seed Oil

Camellia Japonica Seed Oil banyak digunakan secara tradisional pada rambut dan kulit muka. Berfungsi melembabkan kulit secara lembut dan juga mampu mencerahkan kulit muka. Mengurangkan radangan dan sunburn pada kulit dan apa yang menarik Camellia Japonica Seed Oil ini tidak akan menutup pori di wajah.

  • Niacinamide

Niacinamide dikenali sebagai vitamin B3 dan sangat baik dalam mencegah penuaan pada kulit. Ianya juga mampu mengawal sebum dan minyak berlebihan pada kulit, memperbaiki nada tone kulit yang tidak sekata serta membesarkan liang pori. 

Selain itu Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature menggunakan juga Angelica Acutiloba Root Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Gardenia Florida Fruit Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Pinus Densiflora Leaf Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Rehmannia Chinensis Root Extract sebagai bahan utamanya yang lain. 

Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature Sesuai Untuk Masalah Kulit Apa?



Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini sangat sesuai untuk masalah kulit berminyak, kulit kering, sunburn, kulit sentitif dan berjerawat, penuaan dan warna kulit tidak sekata

Kelebihan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature 


  • Kelembapan Titisan Air 


Water drop memberi kelembapan pada kulit tanpa kesan melekit. Menyegarkan dan memberi kesan sejuk pada kulit. Bahan yang berubah menjadi titisan air serta merta membantu memberi kesan kelembapan yang sangat tinggi sepanjang hari. Walaupun melembabkan kulit muka tapi ianya dikawal dengan kawalan lebihan minyak dan sebum

  • Berfungsi menghidrat dan memutihkan


Ia mengandungi Niacinamide sebagai agen pemutihan, memperbaiki nada kulit yang tidak sekata, dan mampu membersihkan & membuat kulit menjadi terang, menenangkan kulit sensitif, dan kulit yang kukuh.

  • Rumusan Menggunakan Ekstrak Herbal

Menggunakan ekstrak herba untuk bagi meresap jauh ke dalam kulit. Membantu mengurangkan keradangan dan sunburn. Bahan semulajadi sangat bagus dalam membentuk semula kulit yang sihat

Apa yang buat cik en suka dengan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ?



Cik en suka foam water drop based cream pada Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini. Tekstur dia sejuk, halus dan wangi menjadikan cik en suka menggunakannya.


Dengan hanya apply keseluruhan muka, massage secara membulat di pipi, dagu, dan dahi kemudian tepuk tepuk manja pada keseluruhan muka. Pada masa itu, akan keluar titisan air yang halus dan kulit terasa segar dan sejuk. Bahagian kering dan sunburn dimuka mula kurang dan kulit menjadi lembab dah glowing. Seperti apply lidah buaya juga tapi iin tidak melekit.

Cik en pun akan apply di bawah mata sebab cik en mempunyai eyebag yang boleh tahan teruk. Waktu malam, cik en akan apply double layer untuk memastikan sepanjang cik en tidur, kulit sentiasa lembab



Inilah perbezaan yang boleh cik en kongsikan untuk penggunaan selama 2 minggu ini. Banyak perubahan yang cik en boleh rasa dan yang penting kesan sunburn mula berkurang dan kulit semakim lembab


Untuk maklumat lanjut boleh ke 



2020-01-20

Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak | Pernah tak korang terfikir nak tinggal satu tempat dan dapat meneroka banyak aktiviti untuk korang dan anak anak dengan harga yang sangat berbaloi? Cik en nak mencadangkan satu tempat di Perak iaitu Bukit Merah Laketown Resort . Di Bukit Merah Laketown Resort terdapat tempat penginapan, restoran, tempat memancing, Taman Air, Ecopark, Taman Pengembaraan, Rekreasi dan Pulau Orang Utan. Jadi serba lengkap di sini dan cik en mencadangkan untuk menginap 2 hari 1 malam tetapi andai kata korang nak jelajah semua ini dengan santai korang boleh tinggal selama 3 hari 2 malam. Jom check out Vacation Vacation di Bukit Merah Laketown Resort Perak


Lengkap Percutian di Bukit Merah Laketown Resort Perak
Lengkap Percutian di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak


Bukit Merah Laketown Resort terletak di Bukit Merah Perak. Kalau melalui lebuhraya Utara Selatan boleh hantarkan Tol Bukit Merah. Tak jauh dari situ korang dah boleh melihat papan tanda ke Bukit Merah Laketown Resort . Kawasan Bukit Merah Laketown Resort agak besar dan korang yang pertama kali masuk dan kebetulan malam jangan rasa takut la sebab laluan ke Bukit Merah Laketown Resort berbukit dan agak gelap. Di Bukit Merah Laketown Resort ini korang dapat Main, Menginap dan Makan. Meh cik en bantu korang susun jadual yang terbaik jika menginap di sini. 

Hari Pertama di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Tempat Penginapan  Bukit Merah Laketown Resort Perak

Pastikan korang sampai selepas pukul 12 sebabnya korang perlu check in dulu dan simpan barangan barang korang. Ada 2 pilihan penginapan yang ditawarkan kepada pelanggan Bukit Merah Laketown Resort iaitu

  • Laketown Hotels
Bukit Merah Laketown Hotel
Bukit Merah Laketown Hotel

Yang ini macam hotel lain juga ada 4 jenis bilik yang boleh dipilih yaitu Standard Room, Deluxe Room, Junior Suite dan Kelisa Emas Suite. Bahagian ini ada kolam renang dan sangat sesuai untuk keluarga dan kumpulan pelancongan

  • Chalet Kampung Air Water
Chalet Kampung Air Water Bukit Merah
Chalet Kampung Air Water Bukit Merah 

Ini sesuai untuk si kaki pancing, sebab chalet ini dibina diatas Tasik Bukit Merah. Bilik di menghadap tasik dan dari balkoni korang dah boleh memancing sampai puas. Kampung Air Water Chalets agak ekslusif dan sangat mendamaikan. Rasa macam tempat yang boleh kembalikan energi dan menyahkan stress korang. Yang ini korang patut kena try semalam. Rasailah dan korang akan rasa lebih fresh nanti

Settle bab penginapan, korang dah boleh salin baju dan masa untuk mandi! So next aktiviti adalah mandi manda di Bukit Merah Waterpark atau Taman Tema Air Bukit Merah

Bukit Merah Waterpark


Taman Air Bukit Merah
Bukit Merah Waterpark

Bukit Merah Waterpark ada 14 tarikan yang boleh korang cuba tanpa had. 

  1. Family Splash Adventure,
  2. Racer Slides,
  3. Crazee Cone.
  4. Boomerang,
  5. Giant Bubble Slide
  6. Sandy Beachfront Wave Pool,
  7. Water Speed Slides,
  8. Body Slides,
  9. Giant Tube Rides,
  10. Activity Pool,
  11. Lazy River,
  12. Kids Adventure River,
  13. Jumbo Shower,
  14. Water Pillar.

Kemudahan yang disediakan adalah 

  1. Male & Female Shower Rooms & Toilets
  2. Male & Female Prayer Rooms
  3. First Aid Room
  4. Baby Room
  5. Huts
  6. Lockers for Rental
  7. Cabanas for Hire
  8. Tubes for Rental
Masa Operasi waterpark ini

  • Isnin, Rabu dan Khamis : 11:00a.m – 6.00p.m
  • Jumaat - Ahad : 10:00a.m – 7.00p.m
  • Cuti Sekolah dan Cuti Umum : 10:00a.m – 7.00p.m
  • Tutup setiap hari Selasa Untuk penyelenggaraan mingguan
Pastikan korang mandi sampai nak tutup, bagi puas tau sebab esok cik en tak akan suggest korang mandi lagi sebab banyak lagi aktiviti menarik korang boleh buat. So korang bersiap sedia untuk makan malam pula. 

Tempat Makan di Bukit Merah Laketown Resort


Ada 3 tempat korang boleh makan iaitu

  • Lelac Cafe
Lelac Cafe Bukit Merah
Lelac Cafe Bukit Merah

Mula mula cik en masuk Lelac Cafe ini masa buffet Ramadan beberapa tahun lepas. Makanan dia memang sedap dan sesuai dengan citarasa orang Malaysia. Anyway Lelac Cafe adalah main cafe bagi Bukit Merah Laketown Resort. Jadi, kat sini kornag boleh breakfast, lunch dan juga dinner. Ada pilihan buffet dan ala carte. Masakan pula sangat popular local dam western. 

  • Ripples Hawker Center

Bahagian ini adalah laluan daripada marina ke waterpark. So sebelum korang masuk bilik korang boleh makan dulu disini jika tiada ambil pakej sekali makan di Lelac Cafe. Disini banyak pilihan makanan seperti nasi kandar, nasi lemak, ais kacang dan banyak lagi

  • Bubbles  Family Restaurant
Gambar hasil untuk Bubbles Family Restaurant

Restaurant ini di kawasan waterpark.  Kat sini dijual burger, fries, local delight dan banyak lagi. 


Selesai makan malam, ada pertunjukan api dan kalau tak silap cik en hanya ada pada malam minggu sahaja

Hari Kedua di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Untuk hari kedua pastikan korang breakfast pada pukul 8.00 pagi untuk memastikan korang terlepas bot ke Pulau Orang Utan pada jam 9.00 pagi. 

Pulau Orang Utan


Pulau Orang Utan Bukit Merah
Pulau Orang Utan Bukit Merah 

Pulau Orang Utan ini adalah pulau yang sangat istimewa bagi cik en. Cik en sangat bangga dengan Dr Sabapathy  merupakan doktor veterinar yang pakar mengenai Orang Utan ini. Dan baru baru ini, Pulau Orang Utan ini bekerjasama dengan Seoul Zoo. Story itu korang boleh baca di entri Apabila Pihak Luar Lebih Menghargai Pulau Orang Utan Bukit Merah Berbanding Kerajaan Malaysia. Apa yang ada di Pulau Orang Utan ini sangat menarik. Di pulau ini, kita manusia yang berjalan di dalam sangkar dan Orang Utan bebas di pulau ini. Ada laluan berbumbung dan tak sampai 1km pun untuk korang berjalan. 

Bukit Merah Skycycle


Skycycle Bukit Merah
Bukit Merah Skycycle

Selepas melawat Orang Utan korang boleh pula ke Bukit Merah Ecopark pula. Tapi sebelum itu, jangan lupa mencuba Skycycle. Kat Skycycle ini korang kena gagah dan kuat dibahagian tangan. Hahahaha. Sebabnya korang kena mengayuh dengan tangan sendiri. Memang old school sangat dan ianya satu pengalaman yang sangat menarik. Masa nak buat pusingan bergantung dengan kesungguhan dan energy korang. Sambil naik Skycycle korang boleh menyaksikan separuh Bukit Merah Ecopark. 

Bukit Merah Ecopark



Ecopark Bukit Merah
Bukit Merah Ecopark

Bukit Merah Ecopark ini seperti mini zoo. Tempat dia tak  besar mana tapi menempatkan beberapa bahagian iaitu :

  • Nature Trail
Sepanjang laluan ini korang akan menyaksikan Ikan jenis Japanese carps dan huge arapaima. Selain itu korang boleh tengok betapa cantiknya pelepah burung merah dan beberapa spot unggas

  • Taman Tropika
Selain daripada haiwan, sepanjang lauan ini ada tumbuhan herba. 

  • Taman Reptilia
Kat sini korang boleh tengok pelbagai jenis ular

  • Taman Haiwan Peliharaan 
Kat sini memang tempat yang korang spend masa yang lama, sebabnya taman ini ada banyak haiwan kesayangan seperti arnab, Guinea pig, hamsters dan banyak lagi. Kat sini juga ada ikan longkang. Nak tahu apa? kena mai sini la tengok.

  • Tarikan Lain
Korang juga boleh tengok buaya, Sun Bear, Binturong, Rusa, Kuda Pony dan banyak lagi haiwan liar yang lain

Bukit Merah Adventure Park





Bukit Merah Adventure Park ini bersebelahan dengan Bukit Merah Waterpark. Yang ini cik en tak sempat nak mencuba sebabnya agak rushing time tapi cik en pasti korang yang sukakan aktiviti climbing atau flying fox wajib cuma zipmania. Selain itu ada



  1. Adult Practice Course
  2. Kids Practice Course
  3. Zipmania
  4. Jacob’s Ladder
  5. Canopy Walk
  6. Burma Bridge
  7. dan banyak lagi!

Bukit Merah Recreation Park



Sesiapa sukakan aktiviti outdoor, boleh sangat cuba bahagian ini. Kalau ada team building sekolah, universiti ataupun tempat kerja cik en rasa Bukit Merah Recreation Park sesuai sangat. Antara aktiviti yang provide adalah


  1. Kayak
  2. Memanah
  3. Memancing
  4. Lake Cruise
  5. Water Confidence

Kemudahan Lain Lain


Bukit Merah Laketown Resort, Taiping, Kemudahan Mesyuarat

Selain daripada aktiviti diatas, di Bukit Merah Laketown Resort Perak ada menyediakan dewan untuk aktiviti keraian, perkahwinan dan juga korporat. Ada 5 dewan yang berbeza kapasiti boleh disewa untuk korang.


  1. Sebarau Ballroom - boleh menempatkan 1000 orang dalam satu satu masa
  2. Kalui Ballroom - seramai 450 orang boleh ada dalam satu satu masa
  3. Kelisa Room - Yang ini sesuai pula untuk ceramah, team building dan seminar. Boleh muatkan 60 orang
  4. Sepet Room - Yang ini pun boleh muat 60 orang tapi mejanya disusun seperti bilik kuliah. 
  5. Tapah Boardroom - Yang ini sesuai untuk mesyuarat dengan jumlah 18 orang.

Macam cik en tulis sebelum ini, Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak ini memang sesuai untuk keluarga dan dalam masa yang sama jika ada urusan rasmi pun, cik en rasa, Bukit Merah Laketown Resort Perak ini sesuai dipilih


Korang kalau nak dapatkan harga promo korang kena selalu tengok Harga Promo Bukit Merah. So grab la pada harga yang diskaun.

Untuk maklumat lanjut boleh ke

Bukit Merah Resort Sdn. Bhd. 
Jalan Bukit Merah,
34400 Semanggol,
Perak Darul Ridzuan,
Malaysia
Tel: +605 890 8888
Faks: +605 890 8108

2020-01-09

12 Tempat Lengkap Untuk Dikunjungi Apabila Di Taiping

12 Tempat Lengkap Untuk Dikunjungi Apabila Di Taiping | Terfikir nak cuti cuti Malaysia ke Perak ? Kalau sebelum ini ada yang komen di entri 8 Aktiviti Menarik di Gopeng dan Ipoh Yang Boleh Korang Buat tak sesuai untuk bawa family terutama anak anak, kali ini cik en nak share cuti cuti yang sesuai untuk lapisan umur. 12 Tempat Lengkap Untuk Dikunjungi Apabila Di Taiping ini termasuklah penginapan dan port makan sedap di sekitar Taiping ini. Jadi korang yang baru nak merancang percutian ke sebelah utara negeri Perak ini boleh la jadikan entri ini rujukan untuk korang. | 12 Tempat Lengkap Untuk Dikunjungi Apabila Di Taiping 


12 Tempat Lengkap Untuk Dikunjungi Apabila Di Taiping 


Cik en suggest kat korang untuk stay 2 hari 1 malam di Taiping ini. Kalau nak lebih pun boleh tapi korang kena rujuk point ke 11 untuk tengok tempat menarik yang lain yang ada di Taiping ini

1. Kilang Kopi Antong


Kilang Kopi Antong
Kilang Kopi Antong

Selama duduk kat Perak dan selalu pergi Taiping, inilah kali pertama cik en ke Kilang Kopi Antong. Tak tahu pula kewujudan kilang ini. Hahahahha. Tapi apa pun kami sampai dalam pukul 1 tengah hari so tak dapat nak tengok cara kopi dibuat secara tradisional menggunakan kayu api sejak tahun 1933. That why kopinya penuh dengan aroma dan harum. Tapi apa pun kalau korang ke sini pastikan datang around 11 pagi atau 2.30 petang kalau nak cuba membuat kopi disini. Kat sini juga, korang boleh beli Kopi Antong ini dalam pelbagai perasa. Korang  juga boleh rasa setiap perasa kopi yang ada.. Cik en dah rasa semua dan tak boleh lawan kopi original mereka. Antara perasa yang ada seperti White Coffee Mint , Mocha dan lain lain lagi

Kilang Kopi Antong
Assam Kumbang
34000 Taiping Perak
012-5068671 / 05-8075189
www.antong.my

2. Taman Tasik Taiping


Taman Tasik Taiping
Taman Tasik Taiping

Ini wajib la korang pergi sebab trademark Taiping adalah Taman Tasik Taiping. Taman Tasik Taiping ini merupakan pusat rekreasi yang tertua di Malaysia. Asalnya adalah lombong biji timah dan sekarang menjadi tempat rekreasi popular di Malaysia. Kat sini juga banyak pokok yang berusia ratusan tahun dan suggest what. semua pokok ini ada insurans sendiri. Pokok pun ada insurans korang dah ada insuranas belum? Hahhaha. Anyway sekarang tengah viral pokok tumbang. Ramai datang sini semata mata nak tangkap gambar. Selain itu, ada disediakan track untuk korang jogging atau berbasikal.

Kredit Gambar : Rosli Mansor

3. Hotel Grand Baron Taiping


Hotel Grand Baron Taiping
Hotel Grand Baron Taiping

Sebelum meneruskan aktiviti lain, korang boleh check in hotel dulu. Hotel Grand Baron Taiping ini dalam kawasan Taman Tasik Taiping je, so mana yang travel melalui public transport atau perlukan rehat sebentar sebelum explore Taiping bolehlah pilih hotel ini. Harga dia sangat berpatutan. Ada 80 bilik dengan 6 jenis bilik. Yang itu nanti cik en akan buat entri khas.

Hotel Grand Baron
Jalan Bukit Larut 
34000 Taiping Perak
014-6032870 (Mrs Ika)
05-8079222

4. ATV Adventure Park Larut


ATV Adventure Park Larut
ATV Adventure Park Larut

Yang ini pun cik en tak tahu ada di Taiping. Anyway ATV Adventure Park Larut ini sebelah jdengan Hotel Grand Baron Taiping. Jalan kaki pun boleh. Masa cik en check in bilik, memang nampak separuh track untuk aktiviti ATV ini. Korang boleh tengok keindahan alam semula jadi hutan tropika di Taman Tasik Taiping sambil menunggang ATV yang agak mencabar dan menyeronokkan bagi cik en yang pertama kali bawa ATV. Korang akan ditemani dengan penunggang ATV berpengalaman yang mana mereka akan ajar teknik teknik menunggang sepanjang laluan yang mencabar. Harga dia bergantung kepada pakej. Pakej yang ada adalah Mini Funride, Funride, Ride with Guide, Offroad dan Offroad to River dengan harga serendah RM30. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi

ATV Adventure Park Larut
Jalan Bukit Larut 
34000 Taiping Perak
012-2104761 / 05-8063761
Buka setiap hari kecuali Selasa
9 pagi sehingga 6 petang

5. Night Safari Zoo Taiping


Night Safari Zoo Taiping
Night Safari Zoo Taiping

Selalu kalau malam macam slow je tak ada aktiviti untuk anak anak kan? Tapi kat Taiping ini korang boleh ke Night Safari Zoo Taiping. Night Safari dibuka pada tahun 2003 dan mempamerkan haiwan haiwan liar yang aktif pada waktu malam. Tapi sebelum itu, korang boleh makan malam dulu di Mergastua Restaurant sebelum explore kehidupan malam warga Zoo Taiping. Korang tak perlu nak berjalan kaki sebab jauh juga la nak pusing zoo ini lagi lagi malam dan kebetulan memang ada tempat yang tak diletak lampu bagi mengekalkan suasana malam. Sebabnya akan ada train dengan tour guide yang akan breifing sepanjang journey. Jika korang bernasib baik, boleh juga bagi makanan kepada haiwan haiwan yang ada, 

Night Safari Zoo Taiping
Taiping Lake Garden
34000 Taiping Perak
05-8086577
Zoo Taiping : Dibuka setiap hari (8.30 pagi hingga 6.00 petang)
Night Safari : Dibuka setiap Malam (8.00 malam hingga 11.00 malam)

Kredit Gambar : Majlis Perbandaran Taiping

6. Dolphin Hunting, Eagle Watching dan  Fish Feeding


Dolphin Kuala Sepetang
Dolphin Kuala Sepetang

Siapa kata susah nak tengok secara dolpin yang bebas? Kalau korang ke Kuala Sepetang, korang boleh tengok banyak dolphin berenang keliling bot korang. Ini tak tak tipu punya sebab cik en sendiri tengok pink dolphin keliling bot kami. Cik en sempat rakan video dan kawan cik en Ayue sempat snap gambar. Tapi ada hari hari dia tau. Awal bulan dan hujung bulan. Dalam sebulan lebih kurang 4 ke 6 hari sahaja waktu sesuai tengok dolphin. 

Eagle Watching

Selesai dolphin hunting, korang akan di bawa tengok helang dan semestinya ianya sanagt berbeza denagn helang yang ada di Langkawi. Disini, mereka tidka memberi makanan tidak sihat sebabnya ianya akan menganggu diet asal helang berkenaaan

Fish Feeding 

And last, korang boleh bagi ikan makan di sangkar ikan berhampiran dengan Eagle Watching. Kat sini ada banyak ikan dan semestinya yang menarik perhatian adalah ikan buntal. Kalau korang berminat untuk ambil semua pakej ini boleh hubungi

Dolphins Kuala Sepetang
C13, Kampung Menteri, Kuala Sepetang 
34650 Taiping, Perak
012-631 6132

7. Pusat Eko-Pelajaran Hutan Paya Laut Matang


Pusat Eko-Pelajaran Kuala Sepetang
Pusat Eko-Pelajaran Kuala Sepetang

Dah alang alang masuk kawasan Pusat Eko-Pelajaran ini, jangan lupa untuk round round dulu kawasan ini. Korang berpeluang mempelajari tentang ekosistem paya laut sambil bersiar siar melalui pelantar laluan pejalan kaki yang dibina. Kat sini ada chalet, dorm, tapak khemah, dewan, kemudahan meletak kereta dan tandas. Selain itu ada jeti yang mana korang naik untuk hunting dolphin. 

Harga semalam untuk kemudahan yang ada disini adalah seperti berikut


  • Chalet : RM 100 
  • Exclusive Chalet : RM150
  • Dorm : RM10 Seorang (Local) & RM30 seorang (foreigner)
  • Dewan Terbuka : RM 200 
  • Tapak Khemah : RM10 (dewasa) & RM 5.00 (pelajar) - Khemah tidak disediakan 


Untuk maklumat lanjut boleh hubungi

Pejabat Hutan daerah Larut Matang
34000 Taiping Perak
05-8072762
Kredit Gambar : kualasepetang.com

8. Kari Ikan Sembilang dan Ketam Cili di Selera Azrorasa


Gulai Kari Ikan Sembilang Kuala Sepetang
Gulai Kari Ikan Sembilang Kuala Sepetang

Ketam Cili Kuala Sepetang
Ketam Cili Kuala Sepetang

Kalau mai Taiping ini, menu yang menjadi tumpuan adalah makanan laut yang segar dan manis. Lepas Kuala sepetang Tour, korang wajib ke Selera Azrorasa untuk merasai Kari Ikan Sembilang dan Ketam Cili dorang. Sedap sangat sampai tengah menaip entri terasa lagi kari itu kt tekak. Apa yang membezakan kedai ini dengan kedai lain adalah cara memasaknya. Ianya dibuat satu persatu dan bukan secara buffet. So sebab itu setiap bekas kualiti rasa dia tetap sama. Digalakkan untuk buat tempahan sebelum datang kesini untuk mengelakkan korang tunggu lama. Nak tempah boleh la hubungi

Selera Azrorasa
Selera Azrorasa

Selera Azrorasa
Gr 131 B Kg Matang Gelugor
34750 Taiping, Perak
013-533 2253

9. Kilang Arang Kuala Sepetang


Kilang Arang Kuala Sepetang
Kilang Arang Kuala Sepetang
Arang sangat popular di Kuala Sepetang ini. Disebabkan disini tempat paya bakau. Arang yang diperbuat dari kayu paya bakau. Dan baru cik en tahu nak buat arang ini bukan senang. Perlu ambil masa berminggu minggu. Dapur besar dibuat sendiri dan ianya buak dibakar macam yang kita fikirkan. Ianya menggunakan haba panas untuk keringkan kayu dan seterusnya perlu disejukkan. Banyak sebeanrnya proses nak jadi arang yang kita buat untuk bakar ikan tu. Hahahah

10. Mee Udang Mak Jah


Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang
Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang


Mee Udang Kuala Sepetang antara menu wajib untuk orang luar yang datang berkunjung ke sini. Antara mee udang yang popular adalah Mee Udang Mak Jah. Selain dari itu ada menu menu lain seperti nasi goreng udang, mee goreng dan bihun goreng. Semuanya mesti ada udang yang sederhana besar. 

11. Galeri Perbandaran Taiping



Masih tak puas untuk explore Taiping? Korang boleh datang ke Galeri Perbandaran Taiping ini dan korang boleh tengok banyak lagi tempat menarik yang ada. Galeri Perbandaran Taiping berfungsi sebagai pusat informasi pelancongan di Taiping. Pelancong dari dalam atau luar Malaysia memang digalakkan untuk datang ke sini bagi mendapatkan maklumat produk produk perlancongan disini. 

Galeri Perbandaran Taiping
Galeri Perbandaran Taiping

Galeri Perbandaran Taiping
PWD 105, Jalan Stesen
34000 Taiping Perak
05-8010832 (Bahagian Korporat, Perhubungan Awam dan Pelancongan)

Kredit gambar : Facebook

12. Nasi Kerabu Locs & Thyme 


Locs & Thyme
Locs & Thyme

Sebelum balik, korang kena isi perut dulu. Tempat makanan yang cik en suka sangat adalah Locs & Thyme. Menu cik en suggest korang cuba adalah Nasi Kerabu dia. Nasi dia biru bukan gunakan pewarna tapi menggunakan bunga. Rasa dia sedap, lauk seperti ayam dan udang dia memang dimasak dengan cukup sempurna. Sedap dan akan buat korang repeat datang sini balik.. Diabhagian atas restoran ini dikhaskan untuk sesiapa nak buat candle light dinnet atau sambutan anniversary secara privacy. untuk maklumat lanjut boleh hubungi


Locs & Thyme 
No 12, Jalan Lim Teong Chye
34000 Taiping, Perak
017-507 1958

Entri ini cik en dapat kongsikan dengan korang kerana mengikuti Famtrip Northern Perak Eco VM2020 Expedition anjuran Tourism Malaysia Cawangan Utara pada 4 sehingga 6 Disember 2019 bersama rakan rakan media dan travel agensi di seluruh Malaysia.

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads