www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2020-05-05

Apa Yang Menarik Di Kedah?

Apa Yang Menarik Di Kedah? | Cik en adalah half kedah sebabnya abah cik en berasal daripada kedah dan cik en sendiri pernah bersekolah di sana dalam 2 tahun macamtu. Kalau nak dibandingkan Kedah dulu dan Kedah sekarang, cik en rasa banyak perubahan yang telah berlaku. Cik en sendiri yang selalu ke Kedah jarang untuk melawat tempat menarik di Kedah. Biasalah, apabila ianya tempat biasa, kita tak teringin pun nak explore kan? Penghujung tahun lepas, cik en diberi peluang untuk explore north kedah dan sangat menarik rupanya Kedah ini. So jom tengok Apa Yang Menarik Di Kedah?


Mungkin ada juga orang Kedah sendiri tak sempat nak explore jadi korang pun jadilah teruja macam cik en dalam membaca entri ini. Hahahhaha. Apa pun, korang boleh tambah tempat menarik yang lain kalau cik en tak listkan dalam entri ini. Untuk panduan pembaca cik en nanti

Tempat Menarik Di Kedah?


1. Muzium Padi Alor Setar


Muzium Padi Alor Setar ini dipanggil juga Muzium Padi Gunung Keriang sebabnya berhampiran dengan Gunung Keriang. Kalau hendak diceritakan masa cik en bersekolah disana, muzium ini masih belum wujud lagi. Tapak dia itu pun masih sawah padi. So ini lawatan cik en yang pertama ke sini dan sangat menarik kalau nak bawa keluarga terutama kanak kanak. Muzium ini ada 3 aras semuanya. 


  • Aras Pertama : Sejarah penanaman padi di Kedah. Aras ini boleh belajar membanting dan menumbuk padi. Selain itu boleh kenal ikan ikan yang hidup bersama dengan padi atau waktu waktu tertentu selepas menuai padi
  • Aras Kedua : Ada 6 galeri yang mempamerkan lukisan aktiviti pertanian daripada zaman purba hingga kini.
  • Aras Ketiga : Yang ini korang kena menaiki sebanyak 59 anak tangga. Sampai diatas korang akan melihat gambaran seluruh kawasan sawah padi dan ianya berpusing dan korang boleh duduk di kerusi dan memerhati mengelilingi mural yang dikatakan terbesar dan tercantik di Malaysia

Bayaran Masuk
Dewasa : RM 5.00 seorang
Kanak-kanak / Pelajar Sekolah Berunifom : RM 2.00 seorang

Waktu Lawatan
Dibuka setiap hari 9.00 pagi hingga 5.00 petang
(kecuali jumaat tutup sementara 12.30 t/hari hingga 2.30 petang)

Tutup
Hari Raya Aidilfitri
Hari Raya Aidiladha

Alamat
Muzium Padi Alor Setar
Lot 798 Jalan Gunung Keriang,
Mukim Gunung Keriang,
06570 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 04-735 1315
Faks : 04-730 5516

2. Pulau Payar


Bila masuk point yang ini, cik en suka sangat sebabnya aktiviti di Pulau Payar ini adalah antara aktiviti yang cik en paling suka. Aktiviti snorkling semestinya aktiviti yang menjadi kegilaan cik en dari dulu lagi. Trip Ke Pulau Payar ini dikelolakan oleh 3D Diving Centre 

Pulau Payar ini boleh melalui Kuala Kedah, Pulau Pinang atau Pulau Langkawi. Kalau sebelum ini, kebanyakan orang ke Pulau Langkawi dulu tapi sekarang korang dah boleh pergi melalui Kuala Kedah sahaja. Jadi dah boleh masuk dalam list itinery korang walaupun hanya travel ke Alor Setar.

Bayaran Masuk 
RM180 perpax

Waktu Lawatan
Dibuka setiap hari 10.00 pagi hingga 5.00 petang

Alamat
3D Diving Centre
3D Kampung Pengantin. 
Kg. Keluncur, Mukim, Kampung Kubang Rotan, 
06250 Alor Setar, Kedah
Facebook : LetsGo Travel
Instagram : LetsGo Travel

3. Menara Alor Setar


Siapa tak tahu mercu tanda bagi Bandar Alor Setar. Jika sebelum ini korang nampak mural di Muzium Padi, di menara ini, korag boleh nampak permandangan bandar dan jelapang bagi di sekitar Alor Setar. Ikutkan, cik en boleh nampak kampung cik en tapi kena pakai teropong.

Bayaran Masuk 
Dewasa : RM 6.00
Kanak Kanak : RM 3.00

Waktu Lawatan
Dibuka setiap hari 8.30 pagi hingga 10.30 malam

Alamat
Menara Alor Setar
Darul Aman Highway, Bandar Setar
05000 Alor Setar Kedah
04-7202234/2075


4. Muzium Kota Kuala Kedah


Muzium ini ditubuhkan di tapak sejarah yang sangat penting dalam abad ke 16 sehingga 18 Masihi. Dikenali sebagai pusat pentadbiran, perdagangan dan kubu Kesultanan Melayu Kedah. Disini ada 60 koleksi artifak areologi, seramik dan batu bata asal kota. Terdapat galeri yang dibahagikan kepada 6 segmen iaitu, penerangan, sejarah, fungsi Kota Kuala Kedah, Zaman British, Zaman Jepun dan Zaman selepas merdeka.

Disini terdapat Pintu Gerbang Kacapuri yang dikatakan mempunyai seni bina India dan menjadikan ianya tarikan utama pengunjung ke muzium ini

Bayaran Masuk
Percuma

Waktu Lawatan
Dibuka setiap hari 9.00 pagi hingga 6.00 petang
(kecuali jumaat tutup sementara 12.30 t/hari hingga 2.30 petang)

Tutup
Hari Raya Aidilfitri
Hari Raya Aidiladha

Alamat
Muzium Kota Kuala Kedah
Jabatan Muzium Malaysia
Kampung Seberang Kota
06600 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 04-741 2152
Faks : 04-741 9297

5. Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman


Rumah Merdeka atau dipanggil RM ini adalah dimiliki oleh Che Manjalara, bonda Y.T.M Tunku Abdul Rahman Putra sebelum diambil oleh Arkib Negara Malaysia pada tahun 2003. Ianya dibaik pulih dan masih mengekalkan susunatur rumah asal tapi dalam bentuk pameran.

Terdapat 3 bahagian :


  • Tingkat Bawah - Terdapat ruang tetamu, ruang makan tetamu, bilik tetamu, ruang makan keluarga serta ruang rehat yang terletak di bahagian luar mengadap Sungai Anak Bukit
  • Tingkat Atas - Terdapat bilik tidur Tuanku, bilik bacaaan/muzik, bilik solat/ bilik tidur dan ditengah tengah terdapat pameran barangan hobi kepunyaan Tunku 
  • Bahagian Luar - Dipamerkan bot yang pernah digunakan oleh Tunku. terdapat dusun kecil yang masih ada sehingga kini sepeti pokok ciku, mangga, buluh cina, tebu serta kekabu. 


Bayaran Masuk
Percuma

Waktu Lawatan
Dibuka Selasa - Ahad 10.00 pagi hingga 5.00 petang
(kecuali jumaat tutup sementara 12.00 t/hari hingga 3.00 petang)

Tutup
ISNIN
Hari Raya Aidilfitri
Hari Raya Aidiladha

Alamat
Rumah Merdeka
Jalan Tunku Abdul Rahman Putra
05100 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 04-720 4212
Faks : 04-772 2301

6. Medan Diraja Alor Setar


Medan Diraja Alor Setar ini terletak di tengah tengah bandar Alor Setar. Disini ada 4 tempat menarik  berdekatan yang boleh dikunjungi iaitu


  • Masjid Zahir - Dikenali sebagai Masjid Zahrah dan merupakan Masjid Negeri Kedah. Masjid ini merupakan Masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin dan dikenali dengan ciri kubah hitam- satu kubah utama dan lima kubah kecil yang melambangkan liam rukun Islam
  • Balai Besar - Balai Besar ini dibina oleh Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Muadzam Shah II pada tahun 1735 dan berfungsi untuk updacara rasmi raja raja dan kerajaan 
  • Balai Nobat - Balai ini menempatkan alat alat muzik Nobat DiRaja yang dimainkankan pada upacara diraja seperti hari pertabalan, perkahwinan dan persemadian. Alat muzik tersebut adalah 3 rebana besar, 2 rebana kecil, 1 gong dan 1 serunai. 
  • Galeri Seni - Galeri ini menghimpunkan koleksi hasil seni anak tempatan kedah iaitu golongan pelukis veteren dan muda. 

7. Rumah Kelahiran Tun Mahathir Mohamad


Rumah ini merupakan rumah papan biasa dan terletaknya barangan Tun Mahathir Mohamad.

Bayaran Masuk
Percuma

Waktu Lawatan
Dibuka Selasa - Ahad 10.00 pagi hingga 5.00 petang
(kecuali jumaat tutup sementara 12.00 t/hari hingga 3.00 petang)

Tutup
ISNIN
JUMAAT
Hari Raya Aidilfitri
Hari Raya Aidiladha

Alamat
Rumah Kelahiran Tun Mahathir Mohamad
No 18, Lorong Kilang Ais Sekolah Kebangsaan Jalan Pengawai,
Jalan Seberang perak, Taman Persisiran Tanjung Chali
05000 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 04-720 4205


8. Pekan Rabu


Ini port cik en masa tinggal di Kedah dulu. Tempat paling meriah pada masa itu. Konsep Pekan Rabu ini macam One Stop Centre. Dalan Pekan Rabu ini ada 277 peniaga yang menjalankan pelbagai jualan sepert makanan, pakaian tradisional, tukang jahit, kraftangan, buku, kitab dan produk IKS.

Bayaran Masuk
Percuma

Waktu Perniagaan
Dibuka setiap hari bermula 10.00 pagi hingga 6.00 petang

Alamat
Pekan Rabu
Jalan Sultan Badlishah, Alor Malai
05000 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 017-778 2767

Tempat Makan Menarik di Kedah


1. Keriang Hill Resort


Keriang Hill Resort berhampiran dengan Muzium Padi dan semestinya berhampiran dengan Gunung Keriang. Keriang Hill Resort ini mempunyai resort tapi agak terhad. Disini juga selalu ada majlis perkahwinan kerana mempunyai dewan yang mampu menampung tetamu yang ramai. Selain itu, ramai yang datang ke sini waktu tengah hari kerana menyediakan buffet lunch.

Alamat
Keriang Hill Resort
Mukim Gunung
06570 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 04-7305 232
Website : www.kerianghill.com.my
Email : sales@kerianghill.com.my

2. Restoran Jeragan Alor Setar


Restoran ini terletak bersebelahan Sungai Kedah dan boleh menampung 300 pengunjung pada setiap masa.

Waktu Perniagaan
Dibuka setiap hari bermula 4.00 petang hingga 12.00 pagi kecuali ISNIN

Alamat
Restoran Jeragan Alor Setar
No 1, Persiaran Jeragan
Lebuhraya Lencong Barat, Ampang Jajar
05050 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 019-528 7917

3. Haji Jamil Gulai Ikan Termenung


Siapa peminat gulai ikan temenung? Datang ke Kedah jangan lupa pekena gulai ikan termenung. Ditempat cik en dipanggil Ikan Termenung Kari, tapi di Kedah di panggil Gulai Ikan Termenung. Tempat paling terkenal untuk menikmati adalah di kawasan Kuala Kedah dan cik en nak korang ke Haji Jamil gulai Ikan Termenung untuk merasai keenakan gulai dorang ini.

Restoran ini terletak di batas paip, Teluk Kechai , Kuala Kedah berdekatan dengan Kilang Bernas. Sajian utama di sini semestinya gulai kari ikan termenung yang dimakan bersama nasi putih

Waktu Perniagaan
Dibuka setiap hari bermula 7.00 pagi hingga 2.00 petang kecuali JUMAAT

Alamat
Haji Jamil Gulai Ikan Termenung
Km 8, Jalan Batas Paip
Teluk Kechai, Kuala Kedah
Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 019-475 4206


4. Aloq Staq Bamboo Garden Restaurant


Siapa orang Alor Setar atau pernah ke Alor Setar menikmati makanan di Aloq Staq Bamboo Garden Restaurant? Tak pernah? rugi sangat aihhhh sebabnya tempat ini makanan dia sedap sedap belaka. Hidangan makanan disini berkonsepkan Authentic Thai dan Chinese Cuisine dimasak dengan ramuan tradisional dan rahsia. Mereka tak gunakan sebarang bahan perasa tambahan tetapi membuat mengabungkan sendiri bahan semulajadi yang dibuat secara homemade. Datang sini korang kena rasa Daging Harimau Menangis. Rasa macam terliur pulak cik en saat menaip entri ini. Hahahha

Selain di Alor Setar Kedah, ada satu lagi cawangan di Subang Jaya Selangor. Beruntung la orang Selangor. Cik en orang Perak ini kena ke Utara la kalau nak merasa lagi menu mereka.

Alamat
Aloq Staq Bamboo Garden Restaurant
No 83A, Jalan Kampong Perak (bersebelahan Masjid Zahir)
05100 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
Tel : 04-730 2796

5. Restoran Seri Segi Menara Alor Setar


Sesiapa teringin nak menikmati makanan sambil melihat permandangan Bandar Alor Setar, korang boleh menikmatinya di  Restoran Seri Segi Menara Alor Setar. Restoran yang boleh berputar ini akan menjanjikan permandangan yang indah dan jangan risau, pusingan tersebut sangat perlahan sampai korang tak perasan  Restoran Seri Segi Menara Alor Setar ini berpusing

Alamat 
Restoran Seri Segi Menara Alor Setar
Lot 99, Lebuhraya Aman
051000 Alor Setar 
Kedah Darul Aman
04-736 3427

Penginapan di Urban Inn Alor Setar


Trip travel ini adalah kerjasama diantara rakan media, travel agensi dan Tourism Malaysia Wilayah Utara. Dan sepanjang trip 3 hari 2 malam ini, kami menginap di Urban Inn Alor Setar. Hotel ini beroperasi pada 8 November 2019 dan mempunyai 85 bilik dengan harga berpatutan.

Alamat
Hotel Urban Inn
Ampang Business center
Kompleks Perniagaan Ampang
Lebuh Raya Sultanah Bahiyah
05050 Alor Setar,
Kedah Darul Aman.
04-771 9331

Selain itu, Kedah juga dalam mempromosikan Pulau Tuba sebagai destinasi pelancongan di negeri Kedah. 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba mungkin boleh masukkan dalam wishlist travel korang lepas ini

2020-04-29

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak | Cik en baru selesai buat Pembayaran Zakat Atas Talian atau senang dipanggil E-Zakat atau bayaran zakat online. Ini pertama kali cik en gunakan dan selama ini abah cik en yang bayar. Hikmah PKP ini, cik en dapat membayar zakat untuk tahun ini. Even abah kata nak bayar balik la. Hihi. Anyway dah alang alang buat pembayaran itu, cik en sempat la terfikir nak buat entri Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak ini. Maaf la, kalau ada negeri lain terasa, sebab cik en hanya buat Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak sahaja. Hihihi. Hope rakyat Negeri Perak atau yang tinggal di Perak dapat tengok step pembayaran secara online ini. | Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak


Mula mula korang perlu masuk ke laman web Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak. Dan korang follow sahaja gambar di bawah ini okey! 


Step 2 : Korang akan jumpa ini


Step 3 : Isi maklumat 


Step 4 : Pilih Zakat Fitrah



Step 5 : Bulan/ Tahun itu korang kena letak cth : Mei 2020 so tulis 05/2020. Untuk jumlah, seorang RM 7.00 jadi macam cik en ada 3 orang jadi RM 21.00



Step 6 : Nanti akan keluar pengesahan. Korang kena akad atau niat zakat. Kemudian klik teruskan bayaran



Step 7 : Pilih bank dan pastikan email korang betul.



Step 8 : Buat pembayaran online



Step 9 : Nanti akan ada pengesahan pembayaran




Step 10 : Korang boleh cetak atau korang boleh cetak kemudian




Untuk cetakan kemudian, korang cuba masukkan nombor kad pengenalan dan akan ada button cetak resit. Habis semua ini, selesai lah Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak. Hope korang boleh kongsi cara ini dengan yang lain. 

2020-04-24

10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi

10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi | Siapa tahu mengenai Pulau Tuba? Pernah dengar? Pernah pergi? Atau korang langsung tak pernah tahu kewujudan pulau ini? Cik en pun awalnya seperti korang juga. Apabila diberitahu akan ke Pulau Tuba, cik en tak boleh nak membayangkan di kawasan manakah? Setelah "google" rupanya ianya terletak di Langkawi. Perlu menaiki feri dari Jeti Kuala Perlis kemudian menaiki "speed boat" ke Pulau Tuba. Satu tempat yang baru pada cik en so memang teruja sangat untuk cik en menjelajah pulau yang dikatakan unik dan lain daripada Pulau Langkawi. | 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi


10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi


Apabila disebut Pulau Langkawi, korang akan boleh bayangkan replika Burung Lang, barangan bebas cukai, Mahsuri dan sebagainya. Kalau datang semasa cuti sekolah, sememangnya sesak dan panas. Berbeza dengan Pulau Tuba. Pulau Tuba sangat tenang, sunyi dan menarik. Sesiapa yang inginkan suasana ini, bolehlah masuk dalam tentatif korang ke Pulau Tuba. 


Keunikan yang ada di Pulau Tuba ini, korang boleh habiskan dalam masa 4 hari 3 malam. Keunikannya merupakan aktiviti yang susah korang nak jumpa di tempat lain. Aktivitinya adalah

1. Homestay Pulau Tuba (Keluarga Angkat)


Ini merupakan kemestian jika datang ke Pulau Tuba untuk jangka masa lama. Tak kira pelancong dari Malaysia. luar negara, sekolah atau institusi pengajian tinggi, korang akan merasai tinggal bersama sama keluarga angkat untuk tempoh 2 hari 1 malam. Aktiviti bersama orang kampung di Pulau Tuba ini merupakan aktiviti orang Melayu dulu dulu. Aktiviti yang sempat cik en sertai adalah

  • Domenstrasi memasak kuih tradisional
  • Mencanting dan mewarna batik
  • Aktiviti menyicah garam belacan/Pincuk
  • Makan malam bertemakan "Lauk Kampung & Pakain Tradisional"
  • Gotong royong sambil menikmati air kelapa di ladang kelapa
  • Makan tengahhari "Ala Kenduri Kampung"


2. Aktiviti Memanggil Galeopterus atau Yat Yat


Korang kenal apa itu Yat Yat? Yat Yat adalah kubung. Sejenis mamalia yang selalunya akan keluar bermula senja bawa ke malam. Yat Yat ini sangat tertarik dengan percikan api. Jadi cara untuk panggil haiwan ini keluar adalah membakar selonggok ranting kayu yang dan biarkan percikan api berterbangan di kawasan tersebut. Tapi susah sebenarnya sekarang ini cuma nasib cik en dan team cik en masa itu untuk berjumpa dengan Yat Yat ini. Maklumat lanjut mengenai Yat Yat ini korang boleh baca di Yat Yat 

3. Bukit Kechil Geopark (Laut Purba Tuba)


Bukit ini kecil dan rendah je, tapi disebabkan cik en dah lama tak buat aktiviti hiking, megah juga la sampai keatas. Keistimewaannya adalah rupa batunya yang sangat cantik. dan difahamkan oleh tourist guide yang sangat arif dengan Pulau Tuba ini, di sini ada batu kapur yang mempunyai 3 jenis dan warna iaitu bewarna putih, berwarna umut atau hijau hitam dan jenis seakan berpasir. Selain itu terdapat batu berjalur terbentuk kerana fenomena tekanan dan gerakan bumi dari dulu. Dan yang paling menarik ada kulit siput yang melekat di antara batu kapur ini. Disebabkan itu ianya di panggil Laut Purba Tuba yang mana dikatakan tempat ini asalnya adalah laut sehingga meninggalkan kesan kesan kehidupan laut. 

4. Padang Ragut 

Image may contain: tree, sky, outdoor and nature
Credit : Dahlan Ahmad

Padang Ragut adalah satu tempat yang cik en paling suka sebabnya disini akan ada haiwan dan tumbuhan yang hidup dalam keadan mendamaikan. 

5. Aktiviti Memanggil Burung Wak Wak 


Siapa kenal burung Wak Wak? Tak ramai budak sekarang tau burung ini dan apa kegunaanya. Lagipun burung ini hampir pupus dan Alhamdulillah Pulau Tuba masih lagi menjaga kawasan burung ini jadi ianya masih kekal asli disini dan korang berpeluang melihat cara burung ini ditangkap secara tradisional. 

6. Aktiviti Menangkap Bronok


Cik en memang tak kenal bronok apatah lagi makan beronok. And travel kali ini cik en seronok sangat sebab cik en diberi peluang mengenai bronok dan cara menangkapnya. Satu pengalaman yang sangat berharga. Cuma cik en tak sempat nak makan masakan bronok tapi lepas ini kalau ke Pulau Langkawi atau Pulau Tuba, cik en akan cari menu bronok ini

7. Mengelilingi Hutan Paya Bakau Pulau Tuba dan Island Hopping Dengan Bot


Perjalanan mengelilingi mengambil masa dalam sejam ke sejam setengah. Korang boleh melawat sangkar ikan dan juga melihat burung makan.

8. Mandi Manda dan Berkelah di Batu Reban


Batu Reban adalah tempat pengambaran filem Hollywood. Disebabkan cik en ini jenis cepat lupa, cik en tak ingat filem apa. Tapi bila cik en google yang berkaitan adalah Anna and The King. Kalau ianya tak benar, boleh komen dan cik en akan edit ye. hihihi. Anyway best sangat bersantai disini. Ada sebahagian daripada kami pergi aktiviti memancing. So korang boleh pilih la, nak bersantai atau memancing 

9. Aktiviti Berkayak Bagan Nyiur


Kami berkayak di bawah jambatan yang menghubungkan Pulau Tuba dan Pulau Dayang Bunting. Aktiviti ini sekali dengan makan malam di atas sangkar ikan. Selesai makan kami sambung berkayak dan tengok sunside

10. Candat Sotong

Disebabkan semasa cik en datang, angin sangat kuat, jadi aktiviti ini cancel tapi kalau korang kesini korang boleh request untuk bercandat sotong

Penginapan 



Di Pulau Tuba tak banyak penginapan disediakan dan cik en menginap di Tuba Beach Resort yang menghadap laut dan mempunyai jeti yang sangat sesuai bergambar. 


So, Ini antara yang ada di 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi. Kalau korang kesini, jangan lepaskan aktiviti menangkap bronok tu tau! Korang akan rasakan kepuasan bila dapat rasa dan tangkap beronok. Gambar lain korang boleh layan di IG Story Pulau Tuba Cik En Hahahha. Jumpa di next entry! 

Untuk maklumat lanjut mengenai Pulau Tuba boleh hubungi MPKK Pulau Tuba

2020-04-23

Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En

Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En | Anyway cik en dah buat menu Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En beberapa hari lepas tapi biasalah, mai penyakit malas itu, tak berupdate cik en diblog ini. So malam ini cik en berkelapangan sedikit dan ada yang request Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En so cik en buat entri simple untuk kongsi cara cik en buat Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En ini. | Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En



Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En


Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En ini adalah citarasa cik en. Ada beberapa bahan yang tak ada masa cik en buat tempoh hari tapi cik en akan cerita satu persatu okey? Jom tengok Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En ini

Nasi Daging



  • Daging segar - Cik en gunakan daging segar lebih kurang 1/2 kg. Di potong menipis dan direbus sehingga empuk
  • Beras Basmathi 
  • Bawang putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Daun Pandan
  • Serai
  • Tomato (dipotong dadu)
  • Bunga Lawang
  • Kulit Kayu Manis
  • Buah Pelaga 
  • Bunga Cengkih
  • Sedikit Minyak
  • Minyak Sapi
  • Garam 
  • Serbuk Kurma
  • Susu Cair



Cara Memasak

  1. Beras dibersihkan dan direndam setengah jam kemudian ditoskan
  2. Panaskan kuali dan letakkan minyak sapi dan sedikit minyak
  3. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga naik bau
  4. Masukkan tomato, serbuk kurma, serai dan masak hingga pecah minyak
  5. Masukkan air rebusan daging dan biarkan ianya mendidih seketika
  6. Selesai, masukkan bahan ditumis tadi dalam periuk nasi bersama beras
  7. Jangan lupa letakkan garam dan daun pandan serta susu cair
  8. Tunggu hingga masak
  9. Selepas, masak, gaulkan nasi supaya nasi daging cantik seketul seketul


Air Asam Kersik



  • Cili Merah
  • Cili Padi
  • Belacan
  • Asam Jawa
  • Bawang Merah dipotong dadu atau slide
  • Kerisik 
  • Air Rebusan 


Cara buat


  1. Kisar/tumbuk cili merah, cili padi dan belacan
  2. Letak sedikit garam
  3. Masukkan air rebusan dan air asam jawa
  4. Masukkan kerisik dan bawang merah dan gaulkan sehingga rata
  5. Siap!

Ini cara cik en masak dan mungkin ianya berbeza bagi setiap orang. Apa apa pun, asal korang rasa sedap, macam mana korang masak atau apa korang masukkan adalah perkara subjektif. Masak ini senang je, Orang dulu dulu even tak mewah, susah nak cari bahan bahan tapi masakan mereka lagi sedap. Oh ya, cik en memang tak suka letak perasa tambahan dalam masakan cik en. Jadi kalau korang dha terbiasa, bolehlah add on perasa tambahan okey?

2020-04-17

Resepi Nasi Ayam Delicious By Cik En

Resepi Nasi Ayam Delicious By Cik En | Semenjak PKP ini, semua rahsia cik en terbongkar habis. Hahahha, anyway cik en jarang nak bercerita yang cik en suka memasak. Cik en suka masak dari umur 8 tahun lagi. Ingat lagi masa itu, cik en dengan adik cik en main macam ala permainan the sims. Pergi pejabat, makan kat cafe, dan lain lain lagi. Tapi sebelum itu, cik en akan siapkan nasi goreng ala sendiri. Mak cik en bekerja masa tu jadi masa ini cik en akan curi memasak. Dari situ, cik en akan cuba masak macam macam. Tapi apabila dah dewasa, jadi pemalas nak masak dan selalu cakap tak pandai masak untuk elak daripada memasak. hahahah. Disebabkan hari ini cik en buat nasi ayam jadi cik en nak kongsi dengan korang Resepi Nasi Ayam Delicious By Cik En


Resepi Nasi Ayam Delicious By Cik En


Resepi Nasi Ayam Delicious By Cik En ini sebenarnya banyak diolah dari resepi awal yang cik en belajar bersama rakan serumah dulu. Semuanya mengikut citarasa cik en yang tinggi. hahahah. Cik en seorang yang susah nak kata sedap. Even masakan sendiri. So bila kali ini cukup sempurna kejadiannya jadi cik en nak kongsi dengan korang. Tak ada video macam selalu cik en kongsi di instagram tapi tapi fefeling memasak lupa nak buat video. So jom ketahui Resepi Nasi Ayam Delicious By Cik En

Bahan Bahan


  • Ayam
  • Kiub Ayam
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Bunga Lawang
  • Bunga Cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Serai
  • Daun Pandan 
  • Daun Kunyit
  • Cili Besar
  • Cili Padi
  • Planta
  • Sos Tiram
  • Kicap Lemak Manis
  • Kicap Lemak Masin
  • Tomato
  • Salad 
  • Timun
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada sulah


Cara Cara


  1. Ayam terpulang kepada korang nak guna 1 ekor terus atau dipotong kecil. 
  2. Rebuskan ayam dalam air yang banyak. Sebabnya korang akan gunakan stok ayam ini untuk buat nasi ayamstok perapan ayam, sup ayam, sos cili dan sos kicap.
  3. Rebuskanya bersama bawang putih, bawang merah, halia dan pati kiub ayam
  4. Letakkan sedikit garam dan lada sulah
  5. Tunggu sehingga separuh masak ayam itu dan boleh keluarkan ayam untuk perapan. 
  6. Ada 2 jenis iaitu 
    • Ayam goreng - Ambil stok ayam, letak halia, kicap manis, kicap masin, sos tiram. Perapkan selama 30 minit.
    • Ayam Lembut - Jika untuk orang tua tak ada gigi boleh buat ayam lembut ini. Biarkan dalam sup dan akan dimasukkan bersama nasi ayam nanti
  7. Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih, serai, daun serai dan daun pandan bersama planta.
  8. Dah rasa siap tumis, masukkan dalam periuk yang berisi beras yang telah di basuh. 
  9. Gaulkan sehingga rata
  10. Masukkan stok ayam bersama ayam (untuk dibuat ayam lembut)
  11. Masak seperti biasa dan gaulkan selepas masak (dalam mod warm)
  12. Kuali yang korang buat tumis nasi ayam tadi, korang masukkan minyak dan setkan api kecil dan goreng ayam.Tak perlu lama, hanya untuk masakkan sepenuhnya. 
  13. Sos cili korang ambil cili besar dan cili padi beserta bawang putih untuk kisar. Airnya korang masukkan stok ayam. 
  14. Buangkan minyak goreng ayam dan bagi tinggal sikit je dan korang masakkan cili yang korang kisar tadi. 
  15. Lupa pula, untuk air perapan ayam itu jangan dibuang, air tu boleh dijadikan sos kicap. Korang boleh panaskan sekejap atas api selepas masakkan sos cili tadi. Pakai kuali yang sama. 
  16. Stok ayam itu, korang panaskan balik dan masukkan daun bawang untuk dijadikan sup ayam
  17. Sambil nak tunggu nasi masak, korang potonglah timun, salad dan tomato
  18. Dah siap nasi ayam korang dah boleh la korang bersantap. Cik en tak pakai susu cair tau sebab cara cik en ini cukup berlemak. 


Kalau korang perasan, cik en tak gunakan air lain selain dari stok ayam. Kat situ, korang akan rasa setiap side menu korang terasa ayam. Lepas itu, cik en akan minimunkan guna kuali sebabnya setiap kali korang masak, rasa ayam itu dah melekat kat kuali. Itu la tips nak bagi masakan kita natural sedap tanpa perlu bahan perasa tambahan

2020-04-15

Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?

Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ? | Ada seorang pelanggan cik en tanya Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?. Sebab apa dia kata camtu? Sebabnya kucing betina dia ada keluar fresh blood dari vulva. Banyak ke? Tak banyak cik en, sikit je. Dah berapa hari? Sekali sahaja keluar. Lepas itu tak nampak dah. Kucing sihat? Kucing nampak ok sahaja, makan pun ok. Tak sakit tapi keluar fresh blood. | Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?


Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?


Sama seperti manusia, haiwan betina pun ada datang bulan atau period ini. Tapi ianya tak sama la macam manusia yang banyak dan berhari hari. Haiwan ini terutama kucing, ada kala kita tak sedar pun dia ada datang bulan even bertahun jaga dia. Datang bulan kucing ini sikit sangat dan ada masa tak sempat kita tengok, mereka dah jilat. Kalau anjing, memang boleh nampak sebab ada sesetengah anjing ini jenis malas sikit nak bersihkan diri. 

Selalunya masa itu, kucing akan mula on heat. Umur berapa kucing betina boleh mengawan? Korang boleh baca entri Umur Kucing Betina Boleh Mengawan. Tengah Perintah Kawalan Pergerakan ini, banyak vet tolak kes permandulan, macamana ye? Korang boleh baca entri Cara Mudah Tenangkan Kucing On-Heat atau Biang

2020-04-11

Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort

Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort | Hari ini dah masuk hari ke-28 Perintah Kawalan Pergerakan dan bagi peluang pada cik en nak kongsi Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort pada bulan lepas dengan korang. Tapi lambat juga la, sebabnya nak buat blog ini kena ada mood untuk menaip. Hope mana yang nak datang ke Pulau Pangkor boleh jadikan entri Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort cik en ini sebgai guide dalam memilih tempat penginapan yang budget masing masing.


Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort 




Anyway cik en menginap di Pangkor Coral bay Resort ini bersama team BBSAP Media yang datang daripada Kuala Lumpur untuk cover event Kejohanan Badminton Remaja BBSAP 2020 dan melihat tapak perumahan terancang terbesar di Perak iaitu Bandar Baru Setia Awan Perdana atau ringkasnya BBSAP. Masa ini, permulaan wave pertama Covid-19 tapi kami mengamalkan saranan KKM seperti hand sanitizer, face mask dan kebersihan diri. Kiranya ini trip travel cik en terakhir sebelum PKP di kuatkuasakan. 

Pangkor Coral Bay Resort Van Transfer



Apabila menginap di Pangkor Coral Bay Resort ini, korang tak perlu nak cari van merah jambu dan deal berapa harga sebabnya Pangkor Coral Bay Resort menyediakan Van Transfer. Hanya perlu booking dengan pihak hotel dan van akan siap sedia berada di parking apabila korang sampai. Van yang cik en naik ini boleh memuatkan 10 orang beserta segalam luggage korang. Kalau korang nak lebih senang booking terus dengan tiket ferry daripada Marina Islands ke Pulau Pangkor yang ambil masa 10 ke 15 minit sahaja. 

Perjalanan dari Jeti Pulau Pangkor ke Pangkor Coral Bay Resort Hanya 5 Minit



Pangkor Coral Bay Resort ini cik en belum pernah menginap sebelum ini tapi pernah beberapa kali lalu untuk ke Teluk Nipah. Pangkor Coral Bay Resort ini terletak di Pasir Bogak. Anggapan cik en, Pangkor Coral Bay Resort tidak mempunyai bilik penginapan yang banyak memandangkan daripada luar macam satu bangunan tapi apabila cik en masuk, Pangkor Coral Bay Resort ini ada 2 bangunan yang menghadap satu sama lain. Dan cik en sendiri berpeluang untuk pergi ke dua dua bangunan untuk melihat bilik bilik yang Pangkor Coral Bay Resort tawarkan kepada pelanggannya. 

Bahagian Reception Pangkor Coral Bay Resort 



Kebetulan, masa kami sampai, memang ramai betul orang, jadi agak crowded di bahagian reception tapi disebabkan bahagian ini besar dan mempunyai sofa empuk serta aircond yang cukup sejuk, penantian kami untuk dapatkan kunci bilik masing masing tak terasa sangat. Cik en siap boleh terlelap sekejap la. hahahaha.


Bilik Jenis Superior Pangkor Coral Bay Resor



Untungnya kami dapat seorang satu bilik memang yeppii sangat la. Dan bilik kami menghadap jalan raya dan ada yang menghadap laut. Kepanasan di Pulau Pangkor masa itu tak boleh dibawa bincang jadi pihak pengurusan Pangkor Coral Bay Resort memang dah siap sedia pasangkan aircond di setiap bilik. Nampak tak pihak pengurusan mereka alert dengan keadaan pelanggan mereka yang memang dah sauna masa itu. hahaha. So ini bilik cik en yang cik en boleh kongsi dengan korang.








Makan Malam BBQ Di Pangkor Coral Bay Resort 


Alhamdulillah, kami diberi reward makan malam BBQ sebab dah jalankan tugas terbaik untuk 2 task. Bukan nak puji kosong tapi makanan di Pangkor Coral Bay Resort sangat sedap. Cik en throwback balik menu lunch kami sebelum itu. Memang sedap sangat


BBQ dia pun sangat sedap dan sangat berbaloi. Ini menu untuk BBQ kami


Swimming Pool di antara bangunan



Nampak saja swimming pool, rasa happy sangat even cik en taknak mandi pun, tapi memang best la yang mana bawa anak anak. selain laut, mereka boleh mandi di swimming pool yang sangat strategik untuk keluarga memantau anak anak mereka. 

Jenis Bilik Yang Ada di Pangkor Coral Bay Resort 


Pangkor Coral Bay Resort menawarkan 2 jenis penginapan iaitu

  • Bilik Hotel

Mempunyai 3 jenis iaitu Superior untuk 2 pax, Deluxe untuk 3 pax dan Suite untuk 3 pax. 

  • Apartment

Apartment pula ada 3 jenis juga iaitu 2 bilik (4 pax), 3 bilik (6pax) dan 3 Bilik Duplex (6 pax). Untuk apartment mempunyai extra tilam dan katil. 

Kemudahan Lain ada di dalam Pangkor Coral Bay Resort 


Seperti hotel, resort dan apartment di mana mana pusat peranginan, mesti mereka menyediakan kemudahan lain untuk kemudahan semua. So apa yang ada di Pangkor Coral Bay Resort adalah 

  • Fitness Center
  • Hot Tub
  • Massage
  • Sauna
  • Spa
  • Swimming Pool
  • dll

Apa Yang Ada Di Sekitar Pangkor Coral Bay Resort 



Mesti korang nak tahu, apa yang ada di sekitar Pangkor Coral Bay Resort kan? Ini yang ada di sekitar Pangkor Coral Bay Resort 

  • CK Duty Free
  • Kedai CK
  • Sunside dan Sunrise di Pantai Pasir Bogak (3 minit berjalan kaki)
  • Replika Kapal Pangkor bebas Cukai (berdepan dengan Pangkor Coral Bay Resort )
  • Restoran
  • 7 Eleven (6 minit berjalan kaki)
  • Perkhidmatan sewa motosikal 

Harga di Pangkor Coral Bay Resort 


Harga pula, Pangkor Coral Bay Resort menawarkan pakej full board yang lebih berbaloi untuk korang pilih daripada bilik sahaja. Pakej full board termasuk Set Buffet Breakfast, Lunch dan Dinner. Disebabkan harganya berubah ubah, nanti di akhir entri cik en akan berikan detail Pangkor Coral Bay Resort untuk korang deal sendiri selain daripada korang boleh survey di online. 

Aktiviti Tambahan Lain di Pangkor Coral Bay Resort 


Selain daripada aktiviti yang ada di dalam Pangkor Coral Bay Resort, ada aktiviti lain yang korang boleh pilih dengan harga yang berbaloi. Aktiviti tambahan yang ada adalah

  • BBQ, Grand dinner atau Steamboat
  • Island Hoppung dengan Beach BBQ Lunch
  • Sea Tour/Snorkling dengan snacks dan mineral water
  • City land Tour by Van
  • Telematch dengan mineral water
  • Karaoke Session 

Untuk maklumat lanjut mengenai harga dan perkhidmatan yang Pangkor Coral Bay Resort tawarkan korang boleh ke

Pangkor Coral Bay Resort Sdn Bhd (418599-D)
Lot 34, Pasir Bogak, 32300 Pulau Pangkor Perak
Tel : 05-6855111
Whatsapp : 017-5026000
Faks : 05-6855666
Email : reservation@pangkorcoralbay.com.my

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads