www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-05-31

Lucky Follower no 777 - KISAH BUNGA SAKURA

salam semua!
dah lama cik en tak buat lucky follower.. last masa lucky follow cik en yang ke 500.
Lepas dari tu cik en target no 777..

susah nak dapat..
sebab cik en bz so follower cik en pun statik je..
so untuk follower cik en yang bertuah ialah



klik sini

Kucing Jalanan pun Comel what?


salam semua!
apa khabar?
sihat..hari ini selepas je cik en settlekan permit cik en akan blogwalking balik semua yang sudi terjah blog cik en ni..
tapi kali ini isu yang cik en nak cakap ialah 
Kucing Jalanan pun Comel what??


google
haha..
cik en terpanggil la sekali lagi..ehhe.. untuk cerita mengenai kucing jalanan..
sesiapa yang ada kucing mesti korang ada jawapan tersendiri darimana korang dapat kucing kesayangan korang tu..


ada yang kata
" I beli kat Pet Shop.. RM1500.00 harganya"
ada gak yang kata
" kami ambik dari kawan kami.. Kawan kami punya kucing baru lepas beranak..anak banyak..kawan kami bagi kami salah seekor anak kucing tu"
Tak kurang jugak ada yang jawab camni
" kucing tu yang datang umah saya.. saya kesian pastu saya bela la"
dan jarang kita dengar jawapan camni

SEGMEN : DESCRIBE YOUR HEADER


salam 1 blogger!
nk join la segmen ini
klik untuk join
dan inilah dia header cik en!!!

Header cik en ni kalau tak silap cik en dah pakai dekat sebulan dua ni..
bagi cik en inilah header yang cik en suka sekali semenjak tukar domain dari www.nurfuzie.blogspot.com ke www.nurfuzie.com
cik en tak suka header yang crowded bebagai sebab header melambangkan kita dan menarik minat pembaca membaca dan menterjah blog kita.
jadi sesuai dengan background pink yang kosong, header yang simple menjadikan blog cik en ringan dijelajah.

2012-05-30

Cik en bertudung?


salam semua...
hari ini cik en kebzan..
semua staf dalam opis cik en bercuti dan ada yang buat program luar..
cik en terkelam kelibut ke klinik, ke kaunter, ke meja permit, ke bilik faks, fotostat dan bla bla bla....
penat tuh..makan pun x sempat..
hehe..tengok tajuk len macam je kan..
buat masa ini cik en belum bertudung lagi tapi ada yang bertudung berkaitan dengan cik en
ini cik en nak cete ini.. semalam cik en g la kat entry ini..
cik en pun sesaja la nak mintak doodle..
heheh...dengan bangganya cik en nak cete.. cik empunya blog ini sudi nak bagi cik en doodle..
tapi cik en bertudung la..nak tengok x?ehhehe
klik untuk ke entry tu
comey kan..kaler pebret cik en..
kaler purple...ehhehkhehehk
thnks syg...
anyway try buat yg free hair pulak k?
akak support adik...
chaiyok!chaiyok
╭(′▽‵)╭(′▽‵)╭(′▽‵)╯ GO!

2012-05-29

Ada apa pada no plat WWW?


salam semua..
entry ini dikeluarkan daripada terpanggil untuk tidak mengeruhkan keadaan..
seperti yang sedia maklum.. kita dah mengetahui siapa pemilik kepada no plat WWW1..

D.Y.M.M sultan Ibrahim Johor..
sempat lagi nak ucap tahniah ni
tapi tadi jap cik en terbaca entry ini

Perlu ke khawin?


salam semua..
di pagi ini di ofis, cik en sengsorang...kebanyakan staf dan bos ada meeting...
en amir yang manjaga klinik g kuar minum..
tinggal lah cik en keseorangan..sambil ditemani hot fm..
cik en mengupdate blog
soalan cik en

perlu ke khawin?
heheheh.... pe punya soalan la kan..
semua orang nak kawen..
sama dengan cik en..ramai yang kata...bila dah kawen ni, rasa mnyesal tak kawen awal...rugi wooooo...
hahah..
cik en dah mnejangkau 25 tahun..masih lagi bujang trang trang...
kenapa cik en tak kawen lagi?
sebab jodoh tak ada lagi...
tapi ramai tak puas hati..penat cik en menepis..tapi asyik diperli je... 
yela cik en mesti la nak de pendapatan yang kukuh, rumah kereta dan sebagainya la..
tapi ada sorang pak cik ni kata 
"kamu tak percaya pada rezeki yang Allah dah bagi pada anak anak ke?
Setiap anak ada rezeki masing masing"
terus cik en terfikir..
betul jugak tuh..
pe pendapat yang lain?

Barney Cik En dan kemik!!! :(


salam n gud morning...
apa khabar?
semalam hari malang bagi cik en...
dah la barney cik en berbau durian dan cik en dah cerita dlaam entry ini
pastu petang tu pulak..
terkena batu dari lori..
nasib x kena cermin..cik en pun xempat ngelak..klu x arwah la cik en..
tapi sian barney cik en...
dah kemik..wa...malangnye nasib..hukhuk



2012-05-28

Petua : Hilangkan Bau Durian Dalam Kereta


Hilangkan Bau Durian Dalam Kereta


Ergh... tension cik en bila kereta kesayangan cik en, barney dibau oleh bau durian. kisahnya macamni..minggu ini lepas adik cik en balik bercuti 2 hari.. hari ahad dia bersiap sedia nak gi sepang...nak balik hostel dia..sampai je di stesen keratapi ipoh, kereta api dah kehabisan tiket.. so mak dan abah cik en terpaksa la menghantar adik cik en ke sepang..bergerak pukul 5 ptg dan sampai balik ke rumah jam 6.00 pagi...alhamdulillah selamat sampai..

tapi....
bila cik en masuk je dalam barney kesayangan cik en...pergh..... baunye dah bercampur baur...
bau durian...habis lah... abah cik en pulak semburkan pewangi...aduhai lagi la pening.. dalam perjalanan cik en g kerja.. terpaksa la bukak semua tingkap...tapi still ada baunyer...sampai je pejabat terus cik en search cara menghilangkan bau durian dalam kereta..so cik en sharekan untuk semua

  • Kaedah Pertama 
Letakkan semangkuk cuka di dalam kawasan yang berbau kurang enak (eg. bilik / kereta). Cuka akan bertindak untuk menyerap bauan yang kurang enak tersebut.

  • Kaedah Kedua 
Letakkan semangkuk serbuk penaik (Baking Soda) di dalam kawasan yang berbau kurang enak (eg. bilik / kereta). Serbuk penaik akan menyerap bauan yang kurang enak tersebut.Sekiranya bauan tersebut melekat pada karpet, anda boleh menabur serbuk penaik tersebut di atas karpet anda. Biarkan serbuk penaik dalam masa 30 minit. Kemudian, anda bolehlah vakum serbuk penaik tersebut. Kaedah ini juga boleh digunakan untuk menghilangkan bauan yang kurang enak dari kerusi kereta, sofa, tilam dan lain-lain.

  • Kaedah Ketiga 
Letakkan beberapa keping roti putih (roti sandwich) di dalam kawasan yang berbau kurang enak. Biarkan roti itu disitu untuk 1 atau 2 hari. Pasti bauan tersebut akan hilang di resap kedalam roti tersebut.
*Kaedah ini terbukti berkesan apabila kawan saya mencubanya dengan meletakkan roti di dalam keretanya yang baru di “spray” / cat semula. Semua tingkap ditutup dan biarkan roti itu di dalam kereta selama 2 hari. Hasilnya, bau cat yang tidak sedap tersebut telah hilang sepenuhnya dari dalam kereta.

  • Kaedah Keempat 
Letakkan arang di kawasan yang berbau kurang enak. Arang akan menyerap kesemua bau-bauan tersebut.

  • Kaedah Kelima 
Jika bauan tidak enak melekat ditangan anda, dan ianya tidak hilang apabila di basuh, anda boleh membasuh tangan anda menggunakan jus limau / oren. Gosokkan tangan anda kedalam jus tersebut. Kemudian, basuh tangan anda menggunakan air dan sabun. Akhir sekali, lapkan tangan anda menggunakan kain pengelap yang telah di letakkan cuka….

  • Kaedah Keenam 
Beli Febreze dan sembur jer la. Ini pun memang berkesan juga.

2012-05-25

Daging yang dimakan hari hari boleh membunuh manusia ??!


salam semua, kali ini cik en nak update mengenai perihal jabatan cik en..rasanya sebagai kakitangan awam khususnya JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR wajib untuk cik en memberitahu semua mengenai hal ini..Ramai antara kita selalu shopping di TESCO, GIANT, pasaraya besar yang lain dan kedai kedai runcit..dapat sahaja gaji teruslah ajak family untuk shopping. ada yang nak beli makanan, baju, barangan dapur dan sebagainya.. kat sini cik en cuba fokuskan kepada satu bahagian dalam pasaraya. bahagian barangan basah seperti ayam, ikan, daging, telur, dan makanan fast food (sejuk beku)seperti nugget, hotdog dan pelbagai lagi. ada yang peminat syarikat SAUDI, RAMLEE, AYAMAS, DINDINGS dan sebagainya. selalunya kita akan memilih makanan sejuk beku ini dari segi rasa, rupa dan bentuk..kat sini cik en nak bagitahu semasa korang memilih produk sejuk beku itu, korang ada tak perhatikan logo logo yang ada pada bungkusan makanan sejuk beku itu?pernah jumpa logo ini


sebagai umat islam yang memang menitik beratkan halal dan haram, logo ini yang akan diperhatikan dulu..tapi ada tak yang memerhati atau mencari logo ini


cik en yakin ramai yang tak tahu dan tak pernah nak ambil tahu logo ini. 
dibawah sedikit penerangan mengenai logo ini

Logo "Veterinary Health Mark" merupakan lambang kualiti vang dianugerahkan kepada loji-loji pemprosesan hasilan ternakan di bawah Program Pemeriksaan dan Akreditasi Veterinar Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Kementerian Pertanian Malaysia. Logo juga menandakan bahawa loji-loji berkenaan telah akur sepenuhnya kepada syarat Keperluan Piawaian Minima "Hygiene and Sanitation", "Quality Assurance and Food Safety" yang ditetapkan oleh JPV dan dipastikan melalui proses pemeriksaan loji dengan penekanan kepada "Food Safety and Quality System" serta "Good Manufacturing Practice Programs".
Loji-loji yang telah diakreditasi dan dianugerahkan Logo VHM dibenarkan mencetak logo di label atau pembungkus produk yang didaftarkan sahaja untuk mendapat dan mewujudkan keyakinan pengguna ke atas keselamatan produk dan dijadikan sebagai kaedah penggalak pemasaran. Banyak faedah lain boleh diperolehi di bawah program akreditasi ini. Di peringkat jabatan, permohonan sijil-sijil veterinar (Veterinary Certificates) oleh pengeluar produk hasilan ternakan untuk eksport dapat segera diproses.
Pengeluaran sijil-sijil veterinar yang segera berlandaskan peruntukan "Animal Rules 1962", membolehkan pemproses akur kepada syarat keperluan mandatori yang dikenakan oleh negara pengimport dan merancang program eksport mereka dengan lebih berkesan lagi.

  • Ciri Penyertaan 
    • Penyertaan dalam program bersifat sukarela dan terbuka kepada semua loji-loji pemprosesan makanan hasilan ternakan. Walaubagaimana pun penyertaan program dimestikan kepada semua lojil-loji pemprosesan makanan hasilan ternakan berorientasikan eksport selaras dengan syarat negara pengimport yang mewajibkan persijilan veterinar oleh Pihak Berkuasa Veterinar di negara pengeluar bagi semua produk.

  • Prosedur Permohonan
    • Loji-loji yang berminat untuk menyertai program ini hendaklah memohon dengan menggunakan borang khas yang di sediakan oleh Ibu Pejabat Perkhidmatan Veterinar, Malaysia.

disini cik en nak terangkan dalam fahaman kita. logo ini penting semasa korang membeli produk sejuk beku ini.. ini kerana daging atau ayam yang di keluarkan bebas dari segala penyakit dan ubat-ubatan..disini cik en terangkan sedikit. setiap lembu, kambing,bebiri dan ayam, akan diberi suntikan antibiotik dan beberapa suntikan yang lain. Dan mengikut prosedur ternakan yang di suntik tidak boleh disembelih dalam masa 21 hari. ini kerana ubat yang disuntik masih di dalam daging ternakan.. walaupun antibiotik baik untuk ternakan tapi kesan terhadap manusia berbeza. inilah puncanya penyakit penyakit yang boleh membawa maut pada manusia.. seperti barah, sakit jantung, jangkitan dan sebagainya.. walaupun kita ambik dalam kuantiti yang sedikit sebenarnya masih berisiko kepada manusia..jika ternakan disembelih dalam masa 21 hari ini, apa yang korang fikirkan?mesti rasa tak selamat tapi macamana kita nak tahu.. takkan nak pergi ke ladang ayam untuk periksa..gila pa?hehehjadi inisiatif jabatan untuk mengeluarkan daging yang halal dan berkualiti maka wujudlah logo ini. kita tengok sekarang ini, muda muda dah sakit jantung dan meninggal muda..sebenarnya faktor inilah...daging yang tidak berkualiti..semasa cik en ada peperiksaan jabatan hari tu, cik en bertanyakan hal logo ini..kenapa tak dipromosikan seperti pamplet, iklan dan sebagainya..dan jawapan beliau " ini tanggungjawab staf jabatan" jadi dengan rasa tanggungjawab cik en sebarkan melalui blog cik en..dan beliau juga ada menyatakan ayam yang dijual di pasar basah pun diragui halal dan kualitinya. kerana terjadi di johor, ada pengusaha sembelih cina membekalkan ayam tidak halal kepada peniaga melayu dan islam.

renung renungkan lah.. makanan yang kita beli itu halal kah?bersihkah?kualitikah?

Allahualam....

sumber

update : boleh lihat syarikat yang telah menerima logo VHM ini di sini

Permohonan penukaran 3% ke 1 % Ujrah untuk PTPTN


salam semua
sekarang ini perihal PTPTN debat diperkatakan..
ada y ang ingin mahsuhkan PTPTN dan ada yang membangkang..
bagi pendapat cik en.. PTPTN seharusnya x perlu di mansuhkan..sbb PTPTN ini banyak membantu keluarga yang susah.
mungkin perlu penambahbaikan.macam SSM gak la..x dimansuhkan tapi dipertambah baikkan.
sekarang ramai pelajar dah sedar pelajaran amat penting.. jadi mereka ingin belajar tapi kos untuk ditanggung agak tinggi..yela dalam 1 keluarga bukan ada sorang je anak..tapi ramai..
dengan adanya bantuan seperti PTPTN, Mara, Kerajaan Negeri dll dapat la membantu mereka..
selalunya PTPTN yang paling mudah dapat pinjaman..
masalah berlaku bila ramai yang tiada inisiatif untuk membayar dan kita tahu,pelbagai masalah bagi peminjam...

2012-05-24

Pengomen Tegar blog Cik en


salam semua...
selama ini cik en tak pernah letak top commentor dalam blog cik en..
tapi kali ini tetiba terbuka pintu hati (ceit!:p) untuk letak...
lepas masukkan code dalm HTML..cik en pun publish la.. tolak nama cik en sekali dari dikira..
so kita tengok sape yang kena tu
  mula 2 cik yui kita..dia la yang rajin datang dan nk komen blog cik en.. mekasih yui...
mekasih byk2 gak pada anum, anismelon, kak bui, aida si katak, abg nasz, cik muda sae, rapunzel, Cikgu Gen2 Merah dan mizzkechique..
nak g tengok2 yang len x?klik je widjet kat sebelah kanan korang tu..
p/s: walaupun jarang blogwalking sbb sibuk keje at least de gak yang jenguk..

Mimaland semakin dilupakan


salam semua..kali ini cik en nak share satu tempat ini..
kalau sesiapa yang dah singgah blog si FROGGIE mungkin ada yang dah tahu..kali ini cik en copy paste untuk follower cik en. cik en pun tak pernah tahu ada wujudnya taman ini.. so kita tengok apa yang ada di taman ini yang mana yang tak sempat tengok dan tak pernah tahu kewujudan taman ini (se geng dengan cik en le..:p)

Mimaland nie sebenarnya satu pusat rekreasi paling popular pada tahun 1971, tempat tumpuan orang ramai untuk melepaskan tekanan dan bersantai bersama keluarga

2012-05-23

2012-05-21

Ayat Sepanjang Terbaek Zaman Samy Vellu




1. Samy Velu menyebut berkenaan Pos Laju:
“Besoh kirim, hari ini juga sampai”

2. Dalam berita TV apabila beliau cuba untuk memberitahu dia berasa amat malu:
“Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar”

3. Samy berkata dalam salah satu ceramah:

Peperiksaan Pengesahan Jabatan Cik En


hola hola semua..hampir seminggu genap...cik en x update blog kesayangan cik en ni..
cik en mengikuti peperiksaan pengesahan jawatan atau lebih dikenali exam 1st bar..
jauh nun di selatan tempatan nye..
iaitu di institut Veterinar Malaysia Kluang..
exam cik en 4 hari tapi cuti 5 hari la... jalan jalan di kluang ayer hitam dan kawasan kawsan sewaktu dengannye...
mengenai exam.. janganlah di tanye..sbb cik en memang xtau komen apa apa...
exam cik en terbahagi kepada 3.
Teori, Amali dan Lisan..
Teori 3 jam..
 Amali terbahagi banyak iaitu
  • makmal/am- kena tahu mengenai kerja kerja makmal, organ dalaman haiwan.. dan berkonsep "round table"

2012-05-09

Salam takziah kepada NUSHA dan Selamat hari Jadi GEN2MERAH

salam semua
cik en ada satu cerita gumbira dan satu cerita sedih
mula mula kita share dulu berita sedih..



kawan blogger cik en nusha baru kehilangan kaka, memey kesayangan dia..
Kaka mati disebabkan kegagalan saluran kencing berfungsi..
disebabkan itu pagi tadi jam 7.30 pagi kaka meninggalkan keluarga nusha.
blogger yang lain boleh rujuk entry ini
cik en pernah memberi rawatan vaksin kepada kaka lebih kurang sebulan yang lepas..
masa tu cik en bagi vaksin kucing..

2012-05-07

Dilema Wanita : Menopause atau Putus Haid

Dilema Wanita : Menopause atau Putus Haid | hari ini cik en terpanggil untuk buat entry ini sebab cik en tertengok cerita dilema wanita di OAS di Astro.. Jujur cik en cakap..cik en tak tahu mengenai Monopos ini dengan lebih mendalam.. Cukup saja cik en tahu sampai satu tahap semua wanita yang normal akan mengalami keadaan ini. disebabkan keadaan membuak buak(hehe) cik en nak kongsi sedikit mengenai proses monopos ini. hasil research cik en ni.. kita mengenali dulu apa erti monopos




Dalam bahasa melayu di panggil Monopos atau Putus Haid. Kalau dalam English dipanggil Menapause.

Monopos atau Putus haid adalah waktu pertengahan umur seseorang wanita itu di mana dia berhenti mengeluarkan haidnya. Ia terjadi apabila ovari berhenti menghasilkan telur. Selalunya ia terjadi secara perlahan-lahan dalam suatu jangka waktu yang panjang. Namun begitu, ada juga kes dimana ia berlaku secara tiba-tiba dan cepat.
Jangka waktu yang diambil untuk mengalami putus haid secara terus dipanggil perimenopause. Ia akan mempengaruhi hormon, tubuh badan dan perasaan. Satu lagi istilah yang diberi kepada jangka waktu yang diambil oleh seorang wanita semasa perubahan dari tahap kesuburan tinggi kepada ketidaksuburan ialah 'climateric'.
Semasa perimenopause, pengeluaran estrogen dari ovari semakin berkurangan dan perlahan. Ini menyebabkan paras hormon tidak stabil. Ketakstabilan paras hormon inilah yang menyebabkan beberapa perubahan tertentu dalam wanita yang putus haid. Masa selepas putus haid pula dipanggil postmenopause.
Terdapat juga kes dimana terdapatnya 'artificial menopause' iaitu putus haid yang berlaku secara bukan semulajadi.
Misalnya di dalam kes pembedahan pembuangan ovari yang rosak ataupun terpaksa dibuang oleh sebab terdapatnya ketumbuhan. Dalam kes seperti ini, putus haid berlaku dengan cepat dan tiba-tiba tanpa melalui proses perimenopause sumber


Tanda dan Simptom Putus Haid

Apabila seorang wanita menghampiri putus haid, kitar haid akan menjadi tidak stabil di mana kadang-kadang ianya terjadi terlalu kerap atau terlalu jarang. Selain itu, terdapat simptom-simptom lain yang akan turut berlaku iaitu:
  • Kesakitan sendi 
  • Susah untuk memfokus mengenai sesuatu perkara 
  • Sakit kepala 
  • ‘Hot flushes’ 
  • Tidak boleh tidur 
  • Perubahan mood 
  • Kekeringan bahagian vagina 
  • Peluh di waktu malam 
  • Simptom yang dikaitkan dengan simptom sebelum kedatangan haid 
  • Perpeluhan yang teruk 
  • Kencing yang kerap 
Tidak semestinya semua wanita akan mengalami simptom-simptom ini dan setiap wanita adalah berbeza dari segi pengalaman mengalami putus haid. Tetapi kadang-kadang simptom-simptom ini begitu sukar untuk dijangka dan begitu mengganggu aktiviti harian wanita tersebut.

Tidak semestinya semua wanita akan mengalami simptom-simptom ini dan setiap wanita adalah berbeza dari segi pengalaman mengalami putus haid. Tetapi kadang-kadang simptom-simptom ini begitu sukar untuk dijangka dan begitu mengganggu aktiviti harian wanita tersebut. Pengalaman seorang wanita yang mengalami menopause juga boleh dipengaruhi oleh perubahan persekitaran seperti:
  • Anak-anak meninggalkan rumah 
  • Perubahan domestik, sosial dan perhubungan personel 
  • Perceraian atau kematian suami 
  • Perubahan identiti dan imej badan 
  • Persaraan 
  • Peningkatan kerisauan mengenai penuaan dan kematian 
  • Kehilangan kawan, orang yang disayangi dan keselamatan kewangan 
  • Peningkatan tanggungjawab kepada ibubapa yang telah berumur 
  • Risau mengenai keperluan untuk berdikari, ketidakupayaan atau kesunyian 
  • Mempunyai cucu yang perlu dijaga 
Walauapapun penyebabnya, pengalaman-pengalaman seorang wanita sebelum dan selepas putus haid akan menjadi satu pengalaman yang pahit dalam hidupnya kerana kadang-kadang simptom-simptom yang hadir adalah agak serius. Tetapi, ada juga wanita yang langsung tidak pernah mengalami apa-apa simptom semasa dia putus haid.

Simptom-simptom yang berlaku untuk kes putus haid yang diakibatkan dari pembedahan adalah lebih cepat dan berlaku secara tiba-tiba. Ini kerana paras estrogen akan menurun dengan tiba-tiba dan cepat semasa putus haid yang diakibatkan dari pembedahan terutamanya simptom ‘hot flushes’ yang selalunya berlaku selama 30 saat sehingga 5 minit.

‘Hot flushes’ selalunya bermula dengan sensasi ‘tingling’ pada jari. Ini diikuti dengan peningkatan suhu yang cepat bermula dari darah ke muka dan jantung berdebar. ‘Hot flushes’ selalunya termasuk perpeluhan yang teruk sehingga boleh membasahkan katil di waktu malam.

Beberapa tips untuk mengurangkan ‘hot flushes’:
  • Cuba bersenam lebih kerap, mandi menggunakan air sejuk, mengurangkan tekanan dari persekitaran. 
  • Mengurangkan pengambilan teh, alkohol dan makanan yang pedas. 
  • Pakai pakaian yang nipis dan senang dibuka. 
  • Menyimpan diari mengenai kejadian ‘hot flushes’ dan faktor penyebab. 
Wanita yang mempunyai ‘hot flushes’ selalunya mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada wanita yang tidak mengalami ‘hot flushes’.

Kesan Jangkamasa Panjang Putus Haid

Selain kesan jangka pendek yang ditunjukkan oleh tanda tanda dan simptom,terdapat juga kesan jangka panjang yang disebabkan penurangan penghasilan estrogen ini seperti
  • Penyakit jantung koronari 
  • Osteoporosis 
  • Kegagalan dalam pembungan air kecil 
  • selain itu perubahan kulit, buah dada dan rambut. 

Rawatan dan Penyelesaian (selain suntikan estrogen)

Kebanyakan wanita menggunakan rawatan sampingan seperti rawatan tradisional untuk masalah putus haid mereka. Sesetengah rawatan ini memberikan kebaikan namun ada juga yang merbahaya. Sekiranya anda ingin menggunakan cara rawatan tradisional, pastikan orang yang menawarkan rawatan ini adalah seorang yang bertauliah. Beberapa kaedah rawatan lain yang boleh digunakan ialah :

a ) Rawatan Herba 
Teh herba atau ekstrak sediaan herba boleh digunakan untuk merawat simptom putus haid. Ia biasanya diberikan dengan mengambil kira nutrisi yang diambil. Sebagai contoh, pati rhizome daripada Black Cohosh iaitu sejenis pohon bunga kecil yang dijumpai di Amerika Utara dan didagangkan dengan nama produk Remifemin. Ianya boleh didapati di farmasi-farmasi berdekatan.

b ) Neuropati 
Pakar neuropati percaya kepada kebolehan badan untuk sembuh dengan sendiri. Perhatian diberikan kepada diet dan penurunan tabiat buruk yang boleh mengurangkan keharmonian semulajadi badan. Kadang-kala nutrisi tambahan akan mereka cadangkan.

c ) Akupuntur 
Prinsip asas akupuntur juga adalah berdasarkan keupayaan tubuh badan untuk sembuh dengan sendiri. Terdapat beberapa laluan tenaga di dalam tubuh badan yang juga diganggu dengan cara tertentu boleh mempengaruhi keseimbangan semulajadi badan. Pakar akupuntur menggunakan jarum untuk merawat proses terjadinya sesuatu penyakit.

d ) Homeopati 
Ramuan homeopati turut mementingkan keharmonian tubuh badan. Ramuan diberikan untuk menghasilkan simptom yang hampir sama seperti yang sedang berlaku pada tubuh badan. Ini adalah untuk mempengaruhi tubuh badan supaya menyimpan keharmonian semulajadinya dan menghalang terjadinya sesuatu penyakit.

e ) Refleksologi 
Pakar refleksologi percaya bahawa terdapat daya kehidupan yang mengalir menerusi sepuluh saluran di dalam badan bermula daripada ibu jari kaki. Tekanan yang dikenakan kepada kaki pada tempat-tempat yang berbeza akan meransang reflek yang mempengaruhi organ tertentu badan.

f ) Hipnoterapi 
Pakar hipnoterapi membantu mengurangkan tekanan dan kemurungan, membantu mengurangkan kebergantungan kepada alkohol dan merokok serta membantu mengawal simptom fizikal yang tidak mempunyai penyebab.

g ) Urut Urutan adalah satu rehat yang terbaik untuk tubuh badan anda. Ia mengurangkan tekanan serta menghilangkan kesakitan. Urutan juga meransang peredaran darah. 

sumber

Cik en anti SKII

salam semua
Gempak tak tajuk cik en....


SKII, Clinique, Estee Lauder dan pelbagai jenis kosmetik yang boleh dianggap berjenama mahal ada di pasaran sekarang.
Ada yang kita boleh dapati di pasaraya eksklusif seperti parade, Aeon dan dan lain lain.
Dari kecil lagi cik en berangan hendak pakai kosmetik yang mahal mahal ini..
Kebetulan bila cik en mempunyai kerja yang tetap dan kawan baik cik en ada memperkenalkan satu web yang boleh cik en boleh beli produk produk mahal ini berbentuk sample dan harga yang murah..
Cik en jarang menggunakan shopping online dan boleh dikatakan tidak pernah..ini sebab cik en kurang mempercayai urusniaga begini.
Tapi kerana keinginan untuk memiliki dan memakai produk ini cik en cuba.
permulaan cik en membeli produk estee lauder(Lip Gloss), clinique(Scrub, Lip Gloss, Mascara dll) dan skII(Essence)..

2012-05-04

Kursus Orientasi dan Kursus Induksi Khusus Kumpulan Sokongan 17 tahap 1 2012

Semua Peserta Kursus
salam semua...
entry ini sepatutnya dah lama update tapi kekangan cik en untuk membuat entry menyebabkan entry ni lambat sikit dipublish...
alhamdullilah selama sebulan ni cik en sibuk dengan kursus kursus... tapi cik en akan update kursus yang cik en yang ini dulu..
 cik en dan kawan kawan vet JPVPK cik en seramai 14 orang terpilih menyertai kursus ini. kursus ini kami wajib kerana kursus ini untuk menentukan jawatan tetap bagi kami...
Kursus ini berlangsung 3 hari di Institut Perkhidmatan Veterinar di Cheras pada 23 April sehingga 25 April 2012. 
Pengalaman kat sana memang best dan cik en jadi penghuluwati masa kursus tu... 
dan penghulu kursus kawan seangkatan cik en iaitu En. Andilla Ispar..
Kami bergerak ke IPV jam 9.00 pagi di JPV Perak dan sampai di IPV dalam pukul 1.00 petang. 
Pendaftaran dan pembahagian bilik.. satu bilik 2 orang dan ada yang 4 orang..
Pelbagai aktiviti yang kami lakukan tapi tak semua gambar cik en ambik..
Dibawah antara gambar yang sempat cik en ambik sepanjang kursus tersebut

2012-05-02

Lirik dan Video lagu Afee Utopia - Maafkan Aku






Setelah kau pergi tinggalah aku sendiri
Baru ku sedar semua pengorbanan mu
Selama ini ku tak peduli ku persiakan hidup mu
Keegoan ku ini memakan diri
Oooo…. Oooo….. Oooo….
Oooo…. Oooo….. Oooo….
L Tuhan tolonglah kurindu dia
Kembalikanlah asmara cinta mekar sewangi dulu
Ku harap engkau maafkanlah diri ku
Aku bersalah mempermainkan mu
Hingga membuat kau sensara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads