www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-02-12

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang | Mesti korang yang ada kucing betina atau jantan dewasa mengalami masalah untuk tenangkan kucing yang on heat kan? Kalau tak dikawal dengan macam macam akan berlaku seperti bergaduh, bunting, tak balik rumah berhari hari, bunyi bising setiap masa, memancut dan sebagainya. Cik en memahaminya dan cik en ada buat research serba sedikit untuk membantu korang menenangkan kucing korang yang on heat ini. So kalau rasa ianya bermanfaat dan berjaya pada korang, jangan lupa share entri Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang ini okey?

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat
Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat 

Fakta Kucing Yang On Heat Atau Biang


Sebelum cik en teruskan dengan Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang ini, cik en nak share dengan korang fakta fakta kucing yang on heat ini. 

  1. Kucing boleh mula mengawan umur 4 bulan. Ini kes cik en sendiri, ada seekor kucing betina 4 bulan bunting dan beranak pada umur 6 bulan. Ianya dipanggil ibu muda. Tak digalakkan untuk jadikan kucing korang ibu muda sebabnya umur setahun ke bawah masih makan dan minum untuk diri sendiri membesar dan imunisasi diri dan tak sesuai berkongsi dengan yang lain seperti anak anak. Apabila jadi ibu muda, kebanyakkan si ibu akan terbantut body dan kurang zat dan badan serta anak anak akan kurang nutrisi. 
  2. Kucing jantan yang on heat akan mula memancut untuk menanda kawasan mereka
  3. Kucing jantan akan mula bergaduh untuk merebutkan pasangan dan masa ini akan berlaku masalah luka berulat, FLUTD, kurus dan sebagainya. 

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang



Cara ini terbahagi kepada 2 method iaitu cara short term dan long term. Ianya adalah untuk panduan korang yang nak memilih. Nanti cik en akan ulas lebih lanjut ya. 

Cara Short Term Korang boleh apply di rumah

1. Kenalpasti kucing korang on heat atau bukan

Yang ini sangatlah penting dan mana yang tak ada pengalaman menjaga kucing akan tertanya tanya macam mana kucing jantan on heat dan macamana pula keadaan kucing betina yang on heat. Antara yang korang boleh korang tengok adalah 
  • Kucing korang akan mengeow tanpa henti dan suara meow akan mula meneran seakan geram gitew. Hihihi
  • Gelisah
  • Menyendeng nyendeng atau gosok badan pada manusia dan objek seperti meja, kerusi dan akan mula berguling guling buat aksi tarian baring gitew. Hahahahha
  • Kalau korang garu garu area tulang belakang kucing betina, dorang akan mula menonggek nonggek bontot dan ekor akan ke tepi
  • Atau korang baca Tanda Tanda Kucing Korang On Heat
So ada juga kucing yang gelisah tapi tak ada tanda tanda lain diatas ini. Itu bukannya on heat tapi mungkin sakit. Kena la pandai pandai korang tengok kucing korang tu. Jangan tersalah tafsir sudah na..

2. Asingkan Kucing Jantan dan Betina

Yang ini antara langkah pertama korang boleh buat. Asingkan seperti kurung dalam sangkar atau rumah. Kemungkinan kucing betina lari rumah memang tinggi kalau ada menantu jantan yang tak diundang memanggil dengan nada mengoda dari luar. So pastikan kucing korang dikurung didalam rumah

Kalau memang korang ada membela kucing jantan dan betina sekali, better bagi kucing jantan korang sekejap kat rumah kawan atau saudara mara dalam masa 2 3 minggu. 

3. Bagi Suasana Panas Pada Kucing

Mungkin ini tak berapa berkesan tapi tak salah kan mencuba? Ini antara cara mudah tenangkan kucing yang on heat ini. Cuma bagi pelapik hangat atau bantal hangat yang korang oleh dapatkan di pasaran. Cari yang boleh refill atau hangatkan semula. Boleh try kot kot berkesan pada kucing korang.

4. Pokok Galak Kucing/Catnip

Pokok Galak Kucing banyak memantu kucing releasekan stress dan gelisah. Apa itu Pokok Galak Kucing? Korang boleh baca di Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip . Walaupun tak la lama sangat kesan dia tapi kira ok la dalam sejam dua kucing korang releks. 

5. Gunakan Herbal Remedies 

Selain dari pokok galak kucing, ada juga alternatif tradisional lain yang korang oleh cuba. Yang ini korang boleh baca di 5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing Anda . Selalunya ada yang gunakan pati aromaterapi tapi tak digalakkan berikan terus pada kucing. Korang boleh gunakan lilin aromaterapi atau titiskan dalam air. 

6. Gunakan Feliway di rumah

Ini cara yang memerlukan korang keluarkan duit sikit la nak membeli. Cik en pun tak pernah lagi guna tapi dikatakan ianya berkesan untuk tenangkan kucing korang itu. Di Malaysia yang cik en survey, ada jual online di ezbuy.com lazada.com dan ubuy.com.my dengan harga paling murah RM150.00.

7. Pastikan Litter Box Sentiasa Bersih 

Yang ini benda asas la. Kalau litter box dia korang tak bersihkan kemungkinan ianya menambah stress kucing korang itu

8. Luangkan Masa Dengan Kucing Korang

Yang ini gunakan kaedah psikologi. Kena spend time dengan kucing korang. Bila kucing korang sibuk, kucing korang akan lebih tenang dan dapat mengurangkan stress nak mengawan tapi tak dapat mengawan tu. 

Cara Long Term Yang Kena Bawa Ke Veterinar 

9. Spaying/Castration/Pemandulan

Yang ini jenis long term action. Dengan spay dan castration, ianya dapat mengawal kucing betina korang bunting dan kucing jantan keluar rumah berhari hari dan bergaduh sebab rebut pasangan. Tapi kalau kucing korang on heat (terutama betina) kalau dibuat spaying kemungkinan akan berlaku kehilangan darah sebabnya masa on heat salur darah di kawasan tiub fallopian akan membengkak. Tapi korang boleh dapatkan consultant dari vet. 

10. Pemberian Ubat Perancang

Walaupun ianya adalah cara untuk elakkan kucing bunting dan mengawan, cik en tak mengalakkannya. Sebabnya ianya memberi kesan untuk jangka masa panjang. Ini cik en pernah story di entri Pil Perancang Kucing

Untuk cara ke 9 dan ke 10, cik en syorkan korang gunakan cara ke 9. Walaupun sedikit mahal, tapi ianya long term solution untuk korang. Kenapa perlu di mandulkan? Korang boleh baca di Kenapa Perlu Memandulkan Kucing


sumber rujukan : 

https://www.wikihow.com/Calm-a-Cat-in-Heat
https://www.feliway.com/uk#redirected

  11 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!