www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-07-29

5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing Anda



Assalamualaikum dan salam sejahtera
Entry kali ini Cik EN nak share info veterinar untuk pencinta kucing.
Mungkin ada yang tercari cari masalah kegarangan, stress dan ketidak keruan anak kucing anda.
ini merupakan pengalaman Cik EN dan research cik en di internet.
Di harap ia dapat membantu anda semua
sebabnya ia bukannya ubatan di klinik dan ianya hanya menggunakan sumber semulajadi

5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing Anda


1. Catnip (Pokok Galak Kucing)
www.nurfuzie.com
kucing

Sesuai digunakan untuk perjalanan yang jauh. Ianya merehatkan kucing anda. Bagi kucing anda bermain 15 minit sebelum perjalanan bermula.

2. Valerian


valerian kucing

Untuk manusia mengubati kesukaran tidur begitu juga untuk kucing. boleh menjadi sangat jinak. kesan lebih kurang sama dengan pokok catnip
www.nurfuzie.com
3. Chamomile (Teh Bunga)


teh bunga chamomile

Teh bunga sedap kan? Digunakan pada manusia sebelum tidur. dan ianya menghilangkan keresahan dan amat sesuai kucing yang stress resah. Baik digunakan dalam keadaan kering. Bunga Kering

4. Hops

hops bunga kucing

sejenis bunga. untuk menenangkan saraf. diberi dalam bunga kering
www.nurfuzie.com
5. Bach Rescue Remedy


campuran bunga bunga dan selalu digunakan untuk mengurangkan tekanan bagi manusia.. Bagi anak kucing sila pilih produk yang bebas alkohol
Cara pengendalian
Terdapat banyak bentuk tumbuhan ini seperti minyak pati, segar dan kering. Bagi kucing, anda perlu pilih berbentuk kering dan jangan sesekali menggunakan pati minyak. sebabnya memberi kesan kepada hati kucing dan akhirnya membawa kepada kematian
Untuk mengelakkan mereka memakan daun atau akar, dinasihatkan untuk menjadikannya sebagai bantal atau boleh and abuat DIY untuk diletakkan di leher sebagai rantai kucing. Untuk penggunaan yang lama
Dinasihatkan memilih kain yang bersih iaitu putih Jika bewarna pastikan kain yang selamat (pewarna)

Boleh rujuk kepada vet untuk keterangan lanjut

p/s: ini adalah cadangan untuk menenangkan kucing dan ianya bergantung kepada kucing itu sendiri
www.nurfuzie.com
Photobucket

  6 comments:

  1. Singgah sini..
    Selamat hari raya..
    thanks sharing..
    nieyl pencinta kucing jugak..
    Jom singgah my blog http://seindahcerita.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. lama x dpt pokok galak tu..

    dlu bgi, kemain deme main..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum
    hi singgah sini
    sory hr nie bz x sempat nak BW

    ReplyDelete
  4. aku ingta pokok galak kucing tu cam tongkat ali ... hahahhahha

    ReplyDelete
  5. Tiba-tiba rasa rindu lak nak bela kucing balik. Huhuhu...

    ReplyDelete
  6. Kat mana nak dapatkan pokok tu?

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!