www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-05-27

Resepi Menu Berbuka : KETAM MASAK LEMAK CILI API

Resepi Menu Berbuka : KETAM MASAK LEMAK CILI API | Sedap juga kan kalau hari pertama puasa ini kita mencuba ketam ini. Jom cik en nk kongsi bahan bahan dan cara memasak KETAM MASAK LEMAK CILI API untuk Resepi Menu Berbuka nanti.

Resepi Menu Berbuka : KETAM MASAK LEMAK CILI API


Image result for ketam masak cili api

Bahan-bahan
- 250g ketam (dibersihkan)
- 7 biji cili hijau
- 1½ cawan santan kelapa yang di parut
- 1 keping asam gelugur
- ½ sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu besar garam secukup rasa
- ½ sudu kecil perasa

Cara-cara memasak
1. Masukkan ketam ke dalam periuk, masukkan serai, cili hijau, santan, asam keping, garam secukup rasa, perasa dan kunyit .
2. Masak selama 5-7 minit.
3. Siap, angkat dan hidangkan.

Sumber gambar : google 

Simpan Memori Indah Dengan ADATA Malaysia (ADATA MY)

Simpan Memori Indah Dengan ADATA Malaysia (ADATA MY) | Jika dulu, setiap memori indah di rakam menggunakan kamera dan negative film. Negative film perlu dicuci di kedai gambar yang korang kena ambil masa 2 atau 3 hari untuk korang boleh melihat gambar gambar yang dirakam. Kenangan indah itu menjadi sangat berharga dan jika hilang, sememangnya boleh buat korang moody dan frust. Seiring dengan dunia digital sekarang, kita tak perlu semua itu, cukup dengan ada smartphone atau kamera digital, korang boleh simpan memori korang bila bila masa dengan selamat. Tapi macam mana korang nak memilih memori yang baik dan mampu menjaga kenangan korang itu? Cik en nak recommended korang satu jenama yang dipercayai iaitu ADATA. So, lepas ini Simpan Memori Indah Dengan ADATA Malaysia (ADATA MY)

 ADATA Malaysia (ADATA MY)
 ADATA Malaysia (ADATA MY)

Yang mana tak familiar dengan produk dari ADATA ini, meh sini cik en nak story ringkas ringkas. Manatau ada yang tengah survey memory card ke, Hard Disk ke boleh la tengok kelebihan produk ini. ADATA ini ada keluarkan 9 jenis produk dorang iaitu 

  1. DRAM Modules
  2. Solid State Drives
  3. External Storage
  4. USB flash Drivers
  5. Memory Cards And Readers
  6. Power Banks
  7. Cable and Accesssories
  8. Apple Series
  9. Car Camera
So dalam banyak memory yang ada, cik en banyak gunakan Micro SDHC atau micro memory card dalam kegunaan harian. Cik en gunakan opkos pada 2 smartphone cik en dan untuk mp3 di kereta cik en. So yang paling utama adalah smartphone cik en tu la. Banyak gambar dan video kenangan travel, job, swapfoto dan lain lain. Kalau hilang sememangnya meroyan la cik en. Hahaha. So cik en sangat cerewet dalam memilih micro memory card ni. Macam macam jenama yang cik en cuba. Dan satu hari itu, cik en cuba untuk menggunakan micro memory card ADATA dan cik en sangat berpuas hati. Meh cik en nak story sikit mengenai ADATA Micro SDHC Class 10

image

ADATA Micro SDHC Class 10 ini ada dikeluarkan 4 kebesaran iaitu 8GB / 16GB / 32GB / 64GB. Kelebihan ADATA Micro SDHC Class 10 ini adalah


  • Water Proof
  • Shock Proof
  • Magnet Proof
  • X-Ray Proof
  • Extreme-temperature Proof 

Increased speed, no increase in cost

Premier microSDHC/SDXC UHS-I Class 10 U1memory cards have higher capacity, but without a higher price, and provide consumers with the faster read speeds of UHS-I specification at the price of a Class 10 card. Sequential reads are up to 50 MB/second, and write speeds reach the UHS-I speed class 1 specification. Random read and write IOPS are 1400 and 100 respectively. They are remarkably suitable for users who enjoy high definition photography and video recording. Running multiple applications simultaneously causes no loss in read/write speed. 



image

As the demand for digital storage devices continuously grows, ADATA is at the forefront with improved, top-notch memory solutions. Taking the microSD to the next level, ADATA is pleased to introduce the microSDHC (Secure Digital High Capacity), whose new interface enables faster transfer rates and expands upon the previous maximum capacity of 2GB. The ADATA microSDHC Class 4 provides cellular phones even more memory storage for multimedia, business and personal data. The microSDHC’s 4 MB/s transfer rate places it as the top choice for micro storage devices and a must-have for your mobile life.

More Secure, More Reliable, More Data

image

Featuring a maximum capacity of 32GB, the ADATA microSDHC Class 4 can store over 8,000 MP3 files, 9,600 high-resolution JPEG photos or other digital data1. It also supports Error Correcting Code (ECC), which automatically detects and corrects errors during data transfer, preventing corruption and loss of your important data. Additionally, the microSDHC’s In-System Programming (ISP) feature allows users to load the latest firmware and improve compatibility. The built-in write-protection switch keeps your data even safer, preventing accidental over-writing and file deletion.

Lifetime Warranty, Quality Guaranteed

image

ADATA is committed to quality and your peace of mind. Therefore, every ADATA microSDHC card is manufactured under stringent guidelines to ensure the highest quality, and is backed by a limited lifetime warranty.

Kalau korang berminat boleh lah klik di ADATA Malaysia untuk tengok microSDHC dan memory yang lain. Mungkin ada yang menarik minat korang.

sumber gambar : google

2017-05-26

Salam Ramadan 2017 dari Nurfuzie.Com

Salam Ramadan dari Nurfuzie.Com | Alhamdullilah diberi kesihatan yang baik dan masih bernyawa untuk menyambut Ramadan tahun ini. Cik en berharap Ramadan kali ini buat cik en lebih baik dari sebelum ini dari segi kesihatan rohani dan jasmani.


Ramadan is coming
Syaitan is crying
Malaikat is waiting
Syurga is Opening
Neraka is closing

Korang jangan saja puasa dari menahan lapar dan dahaga sahaja, semuanya korang kena jaga. Baru korang dapat keindahan Ramadan itu. So sepanjang bulan puasa ini cik en rajin nak update menu berbuka. Dah shedule awal awal dah ini. Harap boleh shedulekan setiap hari sehingga habis puasa ini. Azam cik en tahun ini untuk kawal pembelian judah berbuka puasa. Say no pada ais dan makanan manis kecuali kuih dan kurma. Cik en juga berazam untuk turunkan 5kg berat badan. So cabaran akan bermula dari hari pertama puasa sehingga raya. Doakan cik en capai azam itu ye. Hahaha. Amin. ok, Jumpe next entry. Da... 

2017-05-25

Pesakit Anxiety Suka Hidup Sendiri Dan Menyendiri

Pesakit Anxiety Suka Hidup Sendiri Dan Menyendiri | Sambungan dari kisah kisah anxiety sebelum ini. Satu lagi sifat anxiety macam cik en ini, cik en suka menyendiri. Sesiapa yang kenal cik en dari zaman sekolah lagi, mesti mereka pelik kalau cik en bagitau cik en lebih suka sendiri dari "hangout" dengan kawan kawan. 


Cik en ini dari zaman sekolah lagi, cik en ramai kawan sebabnya cik en antara student favourite :p di kesemua sekolah cik en belajar. Mungkin faktor kecomelan cik en kot. Hahaha. So cik en memang seorang yang sosial. Akan ada je aktiviti yang dibuat. sampailah ke zaman kolej dan politeknik dan awal awal masuk kerja. Zaman kerja, cik en rapat dengan kawan kawan serumah. Ada je aktiviti melantak kami setiap malam.hahaah. Bila masing masing dah berkahwin dan ada yang bertukar kerja cik en masih duduk di rumah yang sama. Mungkin salah satu faktor lagi cik en menyendiri dari kawan kawan yang lain kerana sifat overthinking cik en ini. Seperti cik en beritahu sebelum ini, kalau kawan tak tegur, cik en anggap kawan benci cik en atau tak sayang cik en. So perasaan itu akan sekali dengan perasaan jauh hati. So sekarang cik en lebih suka hidup sendiri dan menyendiri. Ditambah dengan kesibukan bekerja buat cik en sendiri lebih selesa hidup bersendirian. Tak pasti lah pesakit yang lain, tapi cik en memang suka begini sampai saat entri ini ditulis. Sebabnya cik en bebas nak menangis tetiba, marah tetiba atau nak meroyan tetiba ataupun nak smule lagu "tarik" tinggi key dia. ahahhha. Dan juga kalau ada masalah atau penyakit ini datang balik, tempat dituju adalah di rumah. Bukan rumah keluarga atau kawan kawan tapi rumah sendiri. Sampaikan cik en sanggup tak keluar rumah berhari hari. Hahaah. Cik en rasa rumah cik en inilah tempat ketenangan yang paling heaven di saat ini. 

Elok ke pesakit anxiety ini hidup sebegini? Entahlah, ini kesukaan cik en mesti cik en akan kat "elok je nak duk camni" tapi diikut logik akal bila cik en waras ianya tak patut. Sebab kadang kala depression akan buat seseorang hilang akal. Tapi entahlah, depends kepada diri pesakit itu sendiri. Andai dengan cara ini ianya buat lebih cool dan releks. Tak salah rasanya hidup sebegini kan? Dan cik en bukannya sendirian sangat pun. Masih ada peah and the geng dan juga rakan rakan alam maya. Bila rasa nak sendiri, cik en tinggalkan dunia maya dan buat kerja kerja lain ataupun tidur. Hobi juga kan tu, bagi rest fikiran dan badan. Ok la, nanti kita sambung lagi sembang pasal anxiety atau AD ini ye. Night!

p/s : Rajin juga saudara mara terutama pakndak cik en datang. Sesekali seronok juga ramai ramai ini. Tapi sesekali je la. hihihi

2017-05-24

Susah Ke Nak Memahami Pesakit Anxiety?

Susah Ke Nak Memahami Pesakit Anxiety? | Lately ini, penyakit anxiety ini kembali hadir dalam hidup cik en. Walaupun seorang pesakit Anxiety atau AD ini nampak sihat dari segi luaran tapi dalaman mereka sebenarnya tidak sihat. Apa itu anxiety? Sesiapa yang menjadi pembaca blog cik en ini, cik en banyak kali keluarkan entri berkaitan anxiety ini. Kalau nak baca korang boleh bukak label Anxiety Disorder. AD ini bukannya boleh baik dalam jangka masa yang cepat dan selalunya walaupun pesakit AD ini pulih, kemungkinan mereka mendapat semula sakit ini tinggi. Pesakit AD ini juga bukannya dapat sakit ini tetiba. Ianya ambil masa yang lama. Macam cik en sendiri hampir 1 tahun "merana" menanggung "sakit" AD ini sebelum disahkan oleh doktor. Awal awal cik en jadi seorang yang sangat pemarah. Apa saja dibuat orang sekeliling, cik en akan jadi marah sangat sangat sampai sesak nafas. Selain itu, cik en jadi seorang sangat "touching". Orang tak layan pun buat cik en sedih sangat. Dalam masa setahun itu, cik en jadi tak tenteram dan tak tenang. Emosi berubah ubah. "Datang bulan" pun opkos la terganggu disebabkan ketidakstabilan hormon. Dan masa ini, ramai kawan kawan cik en menjauhkan diri dari cik en. Seorang demi seorang. Lagilah cik en "down". Tapi ada seorang yang setia menerima cik en masa itu. Dialah tempat cik en luahkan kesedihan yang kadang kala sedih yang tak releven. Dia jugalah yang tahan makian dan sifat agresif cik en masa itu.


Sebenarnya banyak cik en baca rugutan - rugutan pesakit AD di group facebook, apabila kawan kawan, keluarga malah suami atau isteri tidak memahami masalah kami ini. Ada yang sampai bercerai berai. Kesian kan? Kami bukannya minta diberi penyakit ini ada dalam diri kami. Hanya pesakit AD sahaja yang mampu memahami pesakit AD yang lain. Orang normal di luar sana tidak akan memahami malah mungkin memberi tekanan tanpa sedar pada pesakit ini. Seperti yang cik en share di entri sebelum ini. Perlakuan pesakit AD ini hampir sama dengan pesakit Tiriod cuma membezakan adalah medical record. Kami tiada masalah kesihatan seperti pesakit tiriod. 

Jadi kalau korang ada kawan kawan yang berperangai pelik, better jangan dicemuh atau dikata atau korang pergi sound direct bila meroyan mereka datang. Kadang kadang perlakuan korang buat seseorang lagi down dan kalau di tahap kritikal ada yang rasa tekanan sehingga boleh membunuh diri! Jadi janganlah buat andaian melulu pada kami. Sebenarnya tidak susah nak memahami golongan macam kami, rajin rajin google atau paling mudah join group anxiety disorder malaysia di facebook. Dari situ, korang akan perlahan lahan memahami dan korang akan tahu macamana nak berhadapan orang seperti kami. Kami masih normal cuma tahap pemikiran kami tidak sama seperti orang normal yang lain. Kami tidak merbahaya juga so jangan lah korang jauhkan diri korang dengan kami. Kami memerlukan orang sekeliling kami untuk pulih.

Sepanjang entri ini ditaip, cik en beberapa kali berhenti. ahhahaha sebabnya orang datang tak menentu nak ambil lesen dan permit. ok la, next time cik en akan story lagi pasal anxiety ni ye. 

2017-05-23

Bertukar Dari Bahagian Klinik ke Bahagian Industri Untuk 3 Bulan

Bertukar Dari Klinik ke Industri Untuk 3 Bulan | Semenjak isnin yang lepas, cik en nampaknya dah berubah arah dan hati disebabkan cik en Bertukar Dari Klinik ke Industri Untuk 3 Bulan akan datang. Jadi selepas ini, instagram cik en dipenuhi swapfoto cik en saja la yerk. Hahahaha. Tapi sebab apa cik en bertukar ini? Ada kesalahan tata tertib ke? Opkos la tidak, cik en kan pekerja cemerlang lagi terbilang. Hahaha. Cik en bertukar disebabkan 2 staf disini cuti bersalin. Kebetulan sama pula bulan mereka bersalin. So disebabkan itu, cik en cover kedua dua kerja iaitu kerja di bahagian permit dan bahagian industri. 

Displaying 20170523_174354.jpg

Berbeza di bahagian kesihatan, cik en lebih menumpu kepada kesihatan haiwan kesayangan di klinik dan rawatan ruminan di lapangan. Masa di bahagian kesihatan, cik en selesa berseluar dan berbaju t-shirt sebabnya kita dalam keadaan stanby menerima kes kes rawatan. Di bahagian kesihatan, lebih mencabar dan menguji ketahanan fizikal cik en. Memang ngam la dengan perwatakan cik en.

Di bahagian permit dan industri, kerjanya lebih kepada hal hal di pejabat. So berbaju kurung la cik en. Memakai koleksi baju kurung di almari cik en. Hahahhaha. Bahagian permit ini dibawah kesihatan juga tapi ianya menumpukan permit pengeluaran ternakan seperti babi, lembu, kerbau, kambing, ayam dan telur. Setiap haiwan yang perlu dibawa dari satu negeri ke satu negeri atau dari satu tempat ke satu tempat dengan menggunakan kenderaan, permohonan permit perlu dibuat di pejabat perkhidmatan veterinar daerah. Nanti cik en akan terangkan lebih lanjut dalam entri yang lain ye. Untuk bahagian industri pula, cik en perlu menguruskan setiap lesen lesen ternakan seperti lesen ayam dan babi. Selain itu semua yang berkaitan dengan lesen seperti kompoun, surat amaran pun di bawah industri. Tapi skop industri besar dan cik en akan buat satu entri untuk bahagian ini nanti untuk korang nampak apa fungsi fungsi setiap bahagian. 

Sesekali bertukar bahagian ini memang best tapi sangat stress buat masa permulaan ini. Iyelah, ramai peternak ayam cik en tak kenal. So tak boleh nak bercakap lebih disebabkan ianya related dengan sebelum sebelum ini. Selain itu, kita sambung kerja orang lain ini lain sikit. Trick dan skill itu masih tak ada dalam melayan peternak penternak ini. Sekarang ini cik en perlu serahkan lesen lesen ayam yang akan tamat tempoh bulan depan jadi cik en agak sibuk dan kelam kabut. Settle saja, insyallah cik en akan rajin mengupdate blog ini. hihihi. 

Ok la, cik en pun mencuri curi menaip ini sebelum balik rumah. jumpa next entry. Adiossss~~

2017-05-22

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih | Dah lama cik en tak join giveway dari mana mana blogger kan? Disebabkan cik en dipindahkan sementara ke bahagian pentadbitran, masa cik en dengan komputer agak banyak jadi sempatlah untuk cik en join mana mana giveaway. Untuk permulaan ini cik en nak join Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih . Hope ianya ada rezeki buat cik en. Korang kalau berminat, just klik je banner bawah ini yerk!


As-Salam


Why you should consider investing in Penang properties

Why you should consider investing in Penang properties | Why should you invest in property? Well, for starters the returns will give you enough money to live comfortably after retirement. Also, there are benefits that come from property appreciation, tax benefits, and many others. For those residing in Malaysia or would want to settle there, investing in property for sale in Penang is a great solution.


Not only is Penang city with a rich cultural heritage, but it combines the best of suburban and beachfront lifestyle like nowhere else. The real estate market here is probably the most dynamic in the whole of Malaysia, outside of the Klang Valley. Aside from that, real estate value is also expected to only appreciate in the future.

Need more reasons to invest inproperties? Well, keep on reading to find out.

Penang – Pearl of the Orient and the UNESCO World Heritage Site

Having a density of 2,372 individuals per square km, Penang Island aka Pulau Pinang has the greatest individual density in all of Malaysia. Nevertheless, it's just a 3rd of Singapore’s population density at 7,669 people per kilometer square.

In geographical terms, Penang island consists of a hilly interior mostly shielded by the state government. So, similar to Hong Kong, just a minor section of property can be acquired for development. Much of it is concentrated in the George Town area in the north-east. In terms of weather, Penang is humid and hot as Singapore.


This international accolade recognizes the unique cultural and architectural landscape of George Town, using its abundant multi-ethnic culture, food, art, and tradition. George Town has additionally been recognized as the 8th best city to live in Asia as well as the most liveable city in Malaysia.

Reasons to buy property for sale in Penang

1. New opportunities have popped up near the second Penang Bridge

This bridge came to a completion three years ago, consequently propelling more opportunities on both Island and Mainland areas. The interconnection of the bridge and highway has particularly benefited from this construction. Now, anyone can head up to Ideal Vision Park, which is one of the popular recreational areas in this location thanks to the bridge that connects Batu Maung and Batu Kawan in the mainland area.

2. Niche properties are on a steady capital appreciation

One term you’ll often hear when looking for properties in Penang is “prewar real estate.” But what does this really mean? Well, the prewar real estate is strictly a Penang phenomenon that implies houses having antique value. The real estate in Georgetown have been a choice among many Hong Kong and Singapore real estate investors for a decade now.

You can claim a slice of the pie as well through PropertyGuru, and do so profitably because these properties have been on a steady incline for many decades now. This is perhaps the best time to invest as property markets are opening up to foreigners as well.


3. Properties will get boosting in capital appreciation thanks to master transportation plan

Now, you can look up proposed highways by doing a quick search on “Penang transport masterplan” to see which areas are likely to benefit. As per our records, the sectors that are likely to benefit are the following:

  • Road linking Teluh Bahang and Tanjung Bungah (12 km)
  • Undersea tunnel that links Bajan Ajam and Persiaran Gurney (6.5 km)
  • Bypass roads that link Persiaran Gurney and Lim Chong Eu Expressway (4.2 km)
  • Bypass roads that link Air Itam and Expressway of Lim Chong Eu (4.6 km)
These are some of the connections that are supposed to pick up steam even more in the future.

4. The luxury real estate market reaches clang Valley PSF rate levels

Uptown condominiums such as Springtime Residences and Infinity Beachfront are now pushing the RM800 PSF mark, with the Skyhome and Regency fast approaching RM600 PSF. While these rates might still be compared slow in comparison to the KLCC enclave apartments, the current capital appreciation rate could lead to RM1000 PSF being exceeded in 2 to 3 years.

There is also a chance that a concept called branded homes may find their way into the mainstream very soon, in areas like Batu Ferringhi and Gurney Drive.

5. Prices will keep on rising with the upheaval in the rental sector

The demand for housing will remain solid, but supply doesn’t seem to be with the rising demand which implies that the cost increases will continue in tandem. Outside of Klang Valley, there’s tendency of real estate developers to concentrate more on the Iskandar region, and that is understandable – there’s an inherent deficit of big tracts of property for new developments. Regarding ROI and scale, Iskandar is also difficult to beat.

Landed properties (in particular, patio homes) have outmatched others with regards to capital appreciation for the year 2012. Some bungalows have been seen by in Tanjung Tokong, which has appreciatedby some 40% within a period of 4 months. High rise apartments are slightly lagging as few condominiums are registering as low as 6% in capital appreciation terms.

The rental sector will consequently confront turmoil. Rental rates remained fairly flat. On another hand, home buyers who then choose to rent instead may be deterred by the escalating costs driven foreign investment and by speculation.

6. Malaysian government promoting social visit pass

Now, the Malaysian government is promoting a 10-year program going by the name of Malaysia My Second Home (MM2H). This Social Visit Pass will let you stay in Malaysia and renew itself automatically unless you commit a crime. You can even bring along your spouse, kids, and others who are dependent as well.

You’ll also get the benefit of being able to purchase a car tax-free. However, to qualify for the MM2H scheme, you must possess liquid assets in the country that’s worth at least RM 500,000 on at least RM 350,000 (if you’re above the age of 50), and have a minimum offshore income of RM 10,000 per month.

Go ahead and book your spot now

If you’re still wondering why you should invest in real estate in Penang, then you’re only just delaying the matter. The more you delay, the more you have to invest in the future. So the best thing you can do is look seriously into the prospects of buying property for sale Penang right now.

2017-05-13

Sate Tuna Bakal Beri Pulangan Lumayan

Sate Tuna Bakal Beri Pulangan Lumayan  | Pernah dengar sate tuna? Pernah rasa? Anyway masa Agrofest dan Mini Maha di Lumut Perak seminggu yang lepas, cik en ada dengar ada mereka mempromosikan sate tuna ini. Dan malangnya cik en tak sempat nak merasa. Hahahah. Tapi rakan cik en yang sempat merasa kataka yang sate tuna memang sedap. Satu variasi baru selain daging, ayam, organ dalaman dll. Dan nampaknya Sate Tuna Bakal Beri Pulangan Lumayan pada usahawan sate tempatan. 


Dianggarkan ianya memberi lebih daripada RM 5,000 keuntungan kepada usahawan sate ini setiap bulan, Fuh, kalah gaji cik en camni. Hahhaha. Produk inovasi baharu Jabatan Perikanan Malaysia yang diperkenalkan semasa MAHA 2016 yang lalu, merupakan satu produk galakan promosi hasilan tuna, bersesuaian dengan industri penangkapan tuna yang sedang berkembang di Negara ini.


“Sate Tuna ini dihasilkan seratus peratus (100%) daripada ikan Tuna Sirip Kuning (Yellowfin Tuna) yang lazat dan kaya dengan khasiat Omega 3. Kandungan vitamin yang tinggi (42%) serta rendah kalori berbanding sate ayam dan daging dikira sesuai untuk penggemar sate yang mementingkan kesihatan. Berasaskan nutrien dan khasiat isi ikan tuna ini, sate tuna merupakan satu lagi menu pilihan bagi pengamal diet sihat. Produk baru ini juga secara tidak langsung menyokong industri huluan dan hiliran berkaitan tuna’
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
 

Bahan mentah seperti ikan tuna bagi dijadikan sate tuna dibekalkan oleh Syarikat Usahawan Sate Tuna kepada 11 rangkaian perniagaan Satay Station di Lembah Klang dan cawangan yang terbaru adalah di KLIA2. Pembukaan di KLIA2 akan menarik minat bukan sahaja warga tempatan tapi pelancong asing juga. Pengurus Besar Sate Station Sdn Bhd ialah Zulkarnain Abdullah yang mana hadir bersama Datuk Ismail Abu Hassan, Ketua Pengarah Perikanan semasa sidang media pelancaran sate tuna ini. Kerjasama ini merupakan satu langkah strategik dalam menguntungkan kedua dua pihak. 


Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menjelaskan akan terus giat berusaha melahirkan usahawan sate tuna ini untuk meluaskan pasaran dan menampung permintaan yang tinggi untuk masa akan datang. Oleh kerana itu, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) turut menyediakan kemudahan pembiayaan di bawah TEKUN Nasional bagi memulakan perniagaan Sate Tuna melalui skim TemanNita dan TEMAN TEKUN kepada para usahawan yang berminat dengan perniagaan ini. Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) pula menjangkakan dengan penggunan teknologi dan usaha penambahbaikan resepi bersesuaian dengan citarasa tempatan serta promosi berterusan, permintaan ke atas produk baru sate tuna ini boleh mencecah sehingga 50 ribu cucuk sebulan di seluruh Malaysia


Ternyata, peluang perniagaan baru sebegini perlu direbut oleh para pengusaha kerana pasarannya masih luas,” kata Ahmad Shabery.


Sebarang pertanyaan, sila hubungi : 
Unit Komunikasi Korporat 
Jabatan Perikanan Malaysia 
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani 
No. Tel​: 03 – 8870 4234 
No. Faks​: 03 – 8881 0343 
Email​: ukk@dof.gov.my ; pro@dof.gov.my

2017-05-09

Sambutan HPPNK 2017 Bakal Dikunjungi Setengah Juta Pengunjung

Sambutan HPPNK 2017 Bakal Dikunjungi Setengah Juta Pengunjung | HPPNK 2017 atau Hari Ladang, Peternak dan Nelayan Kebangsaan 2017 yang dianjurkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) mensasarkan setengah juta pengunjung yang bakal di adakan di tapak MAEPS Serdang  pada 29 September sehingga 1 Oktober 2017.

Sambutan HPPNK 2017
HPPNK 2017 atau Hari Ladang, Peternak dan Nelayan Kebangsaan 2017

Menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, kementerian yakin sasaran pengunjung ke HPPNK 2017 akan dapat dicapai memandangkan sambutan ini diadakan di MAEPS Serdang yang mana sedia maklum pernah menjadi tapak beberapa event besar sebelum ini serta dengan kemudahan yang disediakan serta pengisian program-program yang akan menarik minat pengunjung nanti. HPPNK juga akan terus mengiktiraf wira tani negara dan meraikan makanan terbaik negara ke satu tahap tertinggi menerusi anugerah - anugerah yang dipertandingkan serta juga memberi pengiktirafan kepada pencapaian terbaik peladang, penternak dan nelayan yang telah menghasilkan produk dan inovasi pertanian dalam membantu menjamin keselamatan dan kedaulatan makanan negara. 
 
Sambutan HPPNK 2017
Sambutan HPPNK 2017 diadakan pada 28 September hingga 1 Oktober 2017
“Kali ini Kementerian akan menampilkan kelainan dengan pengisian program yang dapat menarik minat orang ramai menyertai bidang pertanian. Selaras dengan hasrat kerajaan ke arah Transformasi Nasional 2050, kita juga mensasarkan penglibatan belia dalam bidang pertanian terus dipertingkat menjelang 2050”,  
 
 
Bertemakan “Makanan Kita Masa Depan Kita”, HPPNK memberi peluang kepada Kementerian untuk terus menghargai golongan-golongan ini dalam usaha memastikan sumber makanan kita terus dipertingkat dan berkualiti tinggi. Satu anugerah khas akan disampaikan semasa Majlis Perasmian itu nanti untuk peladang, penternak dan nelayan serta usahawan tani bagi memberi semangat untuk terus meningkatkan hasil kualiti dan tambah nila mereka.


Malaysia Food Festival (MyFF) akan diperkenalkan pada sambutan HPPNK kali ini. MyFF 2017 merupakan satu ekspo hidangan dari seluruh negara dan kepelbagaian produk makanan serta untuk menghargai usaha seluruh komuniti di sebalik industri makanan di Malaysia. Melalui MyFF ini, para pengunjung berpeluang menikmati sajian makanan yang disediakan di samping dapat mendalami situasi pengeluaran, penghasilan dan persembahan makanan di Malaysia (Farm-to-Fork). So sepanjang sambutan, pengunjung bakal menikmati sajian makanan seluruh negara. MyFF 2017 menerapkan Farms, foods, drinks and experience yang merupakan elemen penting kepada perjalanan industri makanan di Malaysia dengan berinspirasikan elemen berikut :-
 
  • Makanan: Penghasilan makanan yang sihat dan selamat. 
  • Masakan: Penyediaan makanan melalui demonstrasi makanan oleh chef terkemuka.
  • Teknologi makanan: Pameran Teknologi Makanan seperti pembungkusan. 
  • Hidangan: Pelbagai jenis juadah dan menu akan dipersembahkan. 
  • Agro-pelancongan: Nikmati pengalaman Agropelancongan dengan menyertai The Gourmet Tour, Lawatan sekeliling MAEPS sambil menjamu selera.  
  • Komuniti: Menyatukan komuniti melalui konsert Rhythm of The Farmers (ROTF) dan juga Jualan Food Truck.
 
Kementerian juga sangat optimis bahawa HPPNK 2017 dan MyFF 2017 dijangka dapat menyediakan pelbagai ruang untuk perniagaan, pelaburan, kerjasama dan memberikan platform yang ideal dan terbaik melancarkan produk dan perkhidmatan baru serta inovatif di samping membina perkongsian strategik bagi meningkatkan daya saing pasaran.


Kementerian juga mengalu-alukan penyertaan daripada Exhibitor, jualan dan rakan strategik yang ingin terlibat dalam HPPNK kali ini. Untuk maklumat lanjut dan terkini di
 

2017-05-08

Kenapa Kucing Kencing Berdarah

Kenapa Kucing Kencing Berdarah | Pernah tak  kucing korang masuk ke dalam bilik air atas ke pasir buangan dan korang nampak kucing korang ambil masa yang lama untuk kencing. Ada yang tidak keluar air kencing langsung atau ada setitik dua saja atau juga kencing mereka bewarna merah atau coklat? Dan selalunya kes ini berlaku pada kucing jantan. Kenapa Kucing Kencing Berdarah yek? Meh cik en nak kongsi.


Kebiasaannya kucing yang kencing berdarah ini kucing jantan. Tapi ada juga berlaku pada kucing betina. Sepanjang cik en menjadi pembantu veterinar, cik en tak jumpa lagi kes betina ini. So sebelum itu, macam biasalah, cik en akan kongsi Kenapa Kucing Kencing Berdarah

Kenapa Kucing Kencing Berdarah


FLUTD 


FLUTD adalah Feline Lower Urinary Disease. Untuk entri ini cik en tumpu pada FLUTD yang berlaku pada kucing jantan je ye. FLUTD ini berlaku kerana ada pasir seperti kristal yang block saluran kencing. Apabila kucing cuba untuk kencing, akan menyebabkan luka di saluran kencing. Dan berlakulah jangkitan atau infection. Dan bila air kencing lama terkumpul akan juga menyebabkan jangkitan pada buah pinggang. So simple word, sakit batu karang. Antara faktor utama adalah :

  • Pemakanan atau diet yang tidak seimbang - elakkan makanan bewarna warni dan pilih makanan seperti dalam entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul
  • Habit - Cth : Kurang minum air - Ada juga tau kucing yang tak suka minum air. So korang kenalah cuba campur campur makanan antara dry food dan wet food ye.. 
  • Kucing tahan kencing - selalunya sebab stress, cerewet pasir yang kotor, kehadiran kucing baru atau juga baru pindah rumah baru. Jadi korang kena alert setiap perubahan kucing korang ye. 10 sebab kucing stress
Tanda tanda
  • Kucing akan kerap ke bilik air tapi tak kencing pun (tidak lawas)
  • Ada kencing tapi setitik dua je
  • Kencing bewarna coklat atau merah. itu dah jadi kencing berdarah
  • Setiap kali kencing, kucing akan menjerit sebab rasa sakit. 
  • Kucing mula muntah dan pasif
Rawatan

Ada 3 rawatan yang boleh dibuat
  • Antibiotic dan inflamantory injection - ini rawatan awal. tapi jika dah injection, kucing masih ada masalah yang sama juga, perlulah ke rawatan seterusnya
  • Flusing - yang ini cik en nak kongsi video sedikit dengan korang untuk flusing menggunakan cateter
  • Pembedahan - yang ini korang kena rujuk vet la. sebabnya cik en sendiri belum buat lagi. hahahah.

Keracunan


Untuk keracunan ini pun boleh akibatkan kucing kencing berdarah juga, Cuma untuk kes ini, korang kena berikan air yang banyak pada kucing korang untuk neutralkan balik. Kalau tak boleh cuba bagi air kelapa. Boleh Ke Air Kelapa Diberi Pada Kucing

Lain Lain (Tumor, Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi, Interstitial Cystitis dll)


Yang ini kes yang jarang berlaku tapi ada. Kes sebegini kena rujuk vet untuk rawatan yang lebih lengkap seperti check darah dan xray. Penyakit Sistem Urinary Kucing

Entri ini more kepada perkongsian cik en mengenai pengalaman cik en. Jadi tidak semua punca kucing kencing berdarah ini ada dalam entri ini. Ini merupakan basic kepada masalah ini. Korang perlu rujuk pada vet untuk didiagnosis/pemeriksaan lebih lanjut. Jumpa untuk next entri 

sumber : youtube dan gambar dari google

2017-05-07

Diasak Pertanyaan " Intan, Bila Kamu Nak Kahwin Pulak? "

Diasak Pertanyaan " Intan, Bila Kamu Nak Khawin Pulak? " | Setiap kali ke kenduri kahwin saudara mara, sahabat atau orang kampung, semestinya terpancul soalan ini oleh pihak pengantin tak kisahlah, pengantin sendiri, adik beradik atau ibu bapa pengantin. Jika dulu, cik en akan terasa sentap juga, tapi bila umur berganjak 30 an ini atau lebih "matang" cik en tak la cepat melenting atau terasa macam dulu. 


Tak tahulah kalau orang lain, cik en bila dan masuk 30 an ini, cik en lebih cool dan releks. Sebabnya cik en dah mula redho dengan dugaan Allah melambatkan jodoh cik en. Bagi korang yang rasa stress, korang jangan la nak fikir sangat pasal jodoh ini. Setiap dugaan yang Allah bagi itu ada hikmahnya. Macam cik en, bukannya cik en ini tak laku ye, sebelum ini dah ada yang merisik pun cuma ditakdirkan kami tak berjodoh untuk teruskan hubungan kami tu. Ada hikmahnya dan kerana tak jadi "risik" tu, Allah berikan ruang masa untuk cik en cari harta sendiri, cari diri sendiri dan tumpu pada keluarga cik en yang selama ini cik en abaikan. So, sekarang cik en memiliki apa yang cik en nak, cik en enjoy dengan kehidupan, travel dan membahagiakan keluarga sendiri. 

Kadang kala, Allah melambatkan jodoh sebabnya nak berikan jodoh yang terbaik, anak yang baik dan kehidupan lebih baik. Dugaanya hanya lambat berkahwin, Dan ada juga Allah percepatkan jodoh tapi ada masalah dalam rumah tangga, dugaan pada anak dan sebagainya. Setiap orang dah ada bahagian masing masing. Allah cuma hadirkan ujian untuk mematangkan kita. Supaya kita tempuh hari mendatang dengan sabar dan tenang. 

So jangan stress stress sangat la kalau korang pun diasak pertanyaan kahwin. Anggap korang ini belum capai apa yang korang nak sebelum kahwin. Set target dan do it! Jodoh akan datang bila sampai masanya dan bila sampai kita bersedia. Allah tahu, kita tak bersedia luar dan dalam lagi sebab tu, kita lambat kahwin. 

p/s : Jodoh itu ditentukan oleh Allah dalam kita ini masih dalam kandungan ibu kita. So jangan risau ye! Ada jodoh kita tu.. tengah main cak cak dengan jodoh orang lain. Hhahahha

2017-05-06

Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip | Rajin pula cik en kongsi bab kucing lately ini. So untuk entri ini, cik en nak kongsi Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip ni. Mana mana yang ada bela anak bulus selalunya tahu kebaikan dan kelebihan pokok galak kucing. Dan ianya merupakan pokok seribu guna untuk kucing korang. Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini ada je di sekeliling kita (yang mana duduk di kampung) cuma kita sendiri tak tau yang mana satu kan? Ini gambar Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini
Pokok Galak Kucing Atau Catnip
Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini merupakan 1 daripada 5 tumbuhan yang boleh menenangkan kucing korang. Boleh baca 5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing . Pokok ini banyak kebaikan pada kucing. Tapi menurut orang orang tua, bahagian yang paling terbaik diberi pada kucing adalah bahagian akar. Di pasaran banyak di jual daun Pokok Galak Kucing Atau Catnip yang telah dikeringkan dan dijadikan bantal comel atau beg. 

Bantal Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Kegunaan Pokok Galak Kucing Atau Catnip 

  1. Untuk perjalanan yang jauh. Berikan Pokok Galak Kucing Atau Catnip 15 minit awal sebelum perjalanan. 
  2. Kucing Sakit - Kalau jenis kucing kampung yang bebas, mereka akan mencari sendiri Pokok Galak Kucing Atau Catnip atau herba bagi mereka bila sakit atau tidak sihat. Sebab itu, kucing kalau sakit, mereka lebih suka menyendiri dan hilang. 
  3. Kucing Garang - yang ini cik en ada pengalaman, kucing yang garang dan bila dibagi Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini, kucing menjadi kurang agresif. 
  4. Untuk kucing stress, depression dan releks - yang ini untuk kucing yang baru pindah rumah, kucing yang baru diadopt dan mana mana yang buat kucing korang stress. boleh baca 10 Tanda Kucing Stress

Cara berikan Pokok Galak Kucing Atau Catnip pada kucing

  1. Akar - Cabut Pokok Galak Kucing Atau Catnip sekali dengar akar. Bersihkan daripada tanah dan berikan terus pada kucing. Boleh potong bahagian pokok dan berikan akar saja atau berikan satu pokok je terus.
  2. Daun - yang ini perlu dikeringkan dan dibuat bantal atau beg comel. Berikan kucing korang main seperti toy yang lain. 
So ini antara alternatif yang boleh pemilik kucing buat. Janganlah datang ke vet dan request ubat pelali. Ubat pelali ini ubat terlarang dan terkawal. Tidak boleh digunakan oleh orang yang tidak ada title doktor atau pengawai yang dilantik oleh kerajaan. Kalau ada korang tengok gunakan pelali dan bukan orang orang yang dibenarkan, itu tandanya mereka ambil ubat secara tidak sah. Dan ianya satu kesalahan ye! 

2017-05-04

Kenapa Kucing Kurus

Kenapa Kucing Kurus | Lama juga cik en tak menaip blog ini berkaitan dengan kucing dan haiwan, mungkin kesibukan di klinik dan kerja hakiki yang lain, terabai juga blog cik en ini. So kali ini, topik cik en nak kongsi adalah Kenapa Kucing Kurus? Dan semestinya pertanyaan Kenapa Kucing Kurus ini cik en dapat dari pelanggan setiap hari. Jika sebelum ini cik en kongsi Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan dan kali ini kucing kurus walaupun makan banyak. 

Kenapa Kucing Kurus
Kenapa Kucing Kurus 

Cik en sendiri akan tanya adakah kucing selera makan atau tidak. Kalau kucing tak mahu makan, sememangnya wajar untuk korang risau. Sebabnya kucing ini tak makan sehari, dorang boleh kurus dan dehydrate. Kalau berlarutan sampai 2 3 hari ada risiko untuk kucing lemah dan akhirnya mati. Tak macam manusia, diet la korang berbulan pun, badan korang tak susut juga kan? macam cik en ni la. Hahahha. 

Ok, ok back pada topik kita tadi. Cik en seperti biasa akan listkan secara point untuk memudahkan korang memahami ye. 

Kenapa Kucing Kurus 


  1. Jika kucing korang selera makannya memang kuat tapi badan kurus, kemungkinan masalah cacing. Rujuk balik bila last korang bagi ubat cacing? Rujuk sini Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing
  2. Selain dari itu, kemungkinan kucing korang kekurangan darah atau ion dalam badan. Kira macam kes anemia la. Bila kekurangan ion juga berpotensi kucing korang akan jadi terbantut. So makan la macam mana pun, kalau dah terbantut, kucing korang takkan membesar. 
  3. Jika kucing korang kucing betina yang ibu muda. Maksudnya bunting dalam usia yang muda pun boleh jadi kucing korang jadi kurus. Sebabnya kucing ini masih belum dapat zat yang sepenuhnya sehingga 1 tahun. So bila jadi ibu muda, khasiat dan zat yang dimakan perlu dibahagi antara anak anak dalam kandungan atau menyusu anak anak. So badan ibu muda ini akan jadi terbantut. Kecuali korang bagi makanan kitten sepanjang ibu muda ini bunting dan menyusu. Itu pun kalau cukup. kalau tak, kucing korang akan kurus je sampai besar.
  4. Makanan tidak berkhasiat. Yang ini macam korang juga la kalau asyik makan cekedi atau junk food, badan korang tidak menerima sebarang khasiat seperti kalsium untuk tulang dan karbohidrat. So nak bagi makanan kucing ini korang kena alert pasal pemilihan makanan yang baik. Yang itu boleh rujuk Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul
  5. Korang tukar makan tetiba. Macam manusia juga. Dah biasa makan nasi, tetiba ke luar negara, kena makan roti. mesti selera korang akan berkurangan. So boleh rujuk sini Cara Memperkenalkan Makanan Baru Pada Kucing
  6. Stress. Kes ini dah biasa sangat dah, kalau sebelum ini, kucing korang tu seekor saja dalam rumah tu macam putera atau puteri keluarga korang, tetiba korang bawa kucing baru. So kucing korang yang dah terbiasa dimanjai akan rasa stress dan akhirnya akan mogok tak mahu makan akhirnya kurus. 
  7. Sakit. Ini pun salah satu juga kenapa kucing kurus. Sebab sakit seperti demam, jaundice, luka, virus atau apa apa melibatkan kesihatan
  8. Kucing Tua. Yang ini korang sendiri tau kan, kalau kucing tua ini, dah banyak kekurangan gizi dan khasiat. Jadi ini pun faktor kenapa kucing kurus
  9. Jika tiada list di atas ini, cik en suggestkan korang bawa la ke vet berhampiran untuk pemeriksaan lebih lanjut. Mungkin ada faktor faktor lain juga. 
Dan juga, please jangan bagi alasan klinik vet jauh atau melibatkan kewangan. Sebabnya apabila korang dah ambil tanggungjawab menjaga kucing, korang kena tahu apa risiko yang akan korang dapat. Macam juga beli kereta, risiko kalau tak bayar kereta, kereta akan ditarik atau nama akan disenaraihitamkan. So membela haiwan ini juga perlu ada tanggungjawab. Cuba mencari vet yang berhampiran. Dan juga please rujuk pada yang pakar sebelum beri sebarang ubatan ubatan dijual secara online dan pet shop. Kecuali korang ada pengalaman. Ini nasihat seorang vet. Jangan mengahbiskan duit pada produk produk yang korang sendiri tak yakin. OK? Jumpa next entry!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads