www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-08-24

Tips Entry Mesra SEO

Assalamualakikum dan salam sejahtera
kali ini cik en nak memberi sedikit tips bagi melonjakkan entry kita di raking tertinggi di carian google


Tips Entry Mesra SEO


1 . Memastikan Tajuk Entry Pendek dan Padat. 


Ini kerana penggunakan tajuk yang panjang akan menyebabkan google tidak dapat membaca keseluruhan url kita. contoh seperti dibawah


Cuba perhatikan 2 link diatas. Link (a) bertajuk "GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie" dan url menjadi giveaway-sketch-picture-by-eintan sahaja. 
Cuba perhatikan pula link (b) bertajuk "Ron 97 Euro 4 Petronas" dan url menjadi ron-97-euro-4-petronas
Padat dan ringkas kan? memudahkan pencarian di google lebih mesra dengan blog kita

2. Menggunakan perkataan yang jelas dan baku


Penggunaan shortform seperti skt, mkn, lpr dan sebagainya menyebabkan pencarian di google menjadi rendah. Penggunaan huruf bahasa malaysia dan bahasa inggeris sepenuhnya akan membantu entry anda menjadi entry mesra SEO

3. Mencampurkan penggunaan Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu


Ini juga mampu menaikkan rating pencarian kerana ada si pengoogle akan menggunakan bahasa Inggeris seperti vaccination, papaya, ring dan sebagainya

4. Memberi subheading atau tajuk kecil dan entry anda



5.  Masukkan gambar sekurang kurangnya 2


Masukkan gambar yang berkaitan dan properties dengan meletak tajuk kepada gambar tersebut. Ini memudahkan pencarian di bahagian imej.

Sampai disini sahaja tips dari cik en. Insyallah akan ada tips tips yang lain di entry akan datang

13 comments:

Nieyl said... [Reply]

Salam Sayang...
nieyl singgah pagi kat sini...
Tips yang sedikit sebanyak membantu...
terima kasih =)

beat said... [Reply]

tq kak...saya kurang sgt ilmu seo ni

Roziah Muhammad Nor @ Cie said... [Reply]

tips yang bagus.

QasehnyaRania said... [Reply]

betul tu. nice sharing
tenkiu cik en

QasehnyaRania said... [Reply]

xda pon keluar slps klik utk bacaan penuh
mmm, nape erk ?

emalin mohd said... [Reply]

Thanks for the tips ya :)

Dyana Hassan said... [Reply]

Hi awak.. salam.. sy baru buat giveaway khas untuk raya aidil adha.. jom la join kalau berminat.. tq =)
http://minjee08.blogspot.com/2015/08/nak-menang-baju-raya-aidil-adha-cepat.html

Nurul Shahira said... [Reply]

TQ untuk tips tu. Lepas ni boleh apply supaya entry lebih mesra SE =)

aeinna Musa said... [Reply]

Tq..sgt bermanfaat!..penting sgt utk buat entry blog yg mesra SEO nibterutama blogger tegar yang menjana income dr blog;)

aRz MoHa said... [Reply]

Tips yang baik

Puan Wawa said... [Reply]

Tq cik en, sangat bermanfaat.. kena buat tajuk pendek dan padat je..

Iron Lady said... [Reply]

Mudahnyaaa nak faham tips nie..
Tq tq :D

Bila seronok berat badan turun.
AMBIL CAKNA JIKA NAK KURUS

rubiah kadir said... [Reply]

ruby pasang seodoctor.com pada mozilla..sedikit sebanyak bantu ruby utk tahu entry yg di tulis itu sama ada mesra seo atau x..
kalau bendera hijau..yeayy..girang hatiku..kalo kuning..ade alah yg perlu di edit pada entry,,dan selalunya tajuk dan isinya beri kesan pd seo..

thx cik en atas info

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads