www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-08-21

Blog Mesra SEO

Assalamualaikum
Entry ini cik en lama nak menaip. Tapi cik en perlu buktikan dulu cik en berjaya buat sebelum cik en bercerita mengenai ini
Sesiapa yang pernah membaca entry Tips Kekal Reader di Blog mungkin ada terbaca mengenai template yang mesra SEO
Ramai yang bagi komen dan bertanya mengenai SEO, Cik En masih baru dalam bidang SEO ini dan tidak layak untuk cik en menerangkan seperti pakar SEO yang tengah gah di Malaysia
Tapi cik en akan terangkan menggunakan bahasa yang mudah dan bertajuk untuk semua memahami kepentingan SEO
SEO-Blog


Apa itu SEO

SEO ialah Search Engine Optimized. Ianya adalah proses untuk mendapatkan traffic atau kunjungan secara mudah melalui search engines atau bahasa mudah "meletakkan blog kita sebagai blog teratas dalam carian google"

Kepentingan SEO

SEO adalah salah satu cara untuk meningkatkan pengunjung melayari blog kita dengan info info yang kita taip. Ia dapat membantu menjana pendapatan.

Penunjuk Aras Untuk Menjadikan Blog Mesra SEO


  1. Jenis-Jenis Faktor Kejayaan Search Engine 
  2. Kandungan & Kejayaan Search Engine 
  3. Faktor-faktor Laman Seni Bina & Kejayaan Search Engine 
  4. Faktor-faktor Kod HTML & Kejayaan Search Engine 
  5. Faktor-faktor Amanah, Lembaga, Identiti & Cari Rankings 
  6. Link Building & Ranking Dalam Search Engines 
  7. Peribadi & Kedudukan Search Engine 
  8. Social Media & Ranking Dalam Search Results 
  9. Pelanggaran & Search Engine Penalti Spam

Blog Anda Mesra SEO?

Anda boleh mengukur tahap SEO blog anda di SINI dengan menguji menggunakan url blog anda
Bagi cik en pula, bermula dengan keputusan 35 %, meningkat kepada 45 % kemudian 89% dan akhirnya menjadi 100%
Bukti?

SEO

Atau boleh rujuk di sidebar cik en 

SEO


Cik En berjaya mencapai tahap 100% dalam masa 1 minggu. Mulanya cik en nak menukar template cik en kepada template yang mesra SEO. Lagi mudah tanpa perlu memerah otak untuk menghadap HTML dan pelbagai coding. Tapi nostalgia dengan blog cik en ini buat cik en menghadap coding dan html bagi mengekalkan template yang sedia ada.
Alhamdulillah berjaya juga akhirnya. 
Dan ini hanyalah ujian untuk tanda aras ke 4 sahaja. Yang lain tertakluk kepada isi dan info yang kita sampai.
Banyak lagi tips blog SEO akan cik en kongsi pada entry akan datang.



  10 comments:

  1. saya sedar kepentingan seo ni
    cumanya saya kurang mahir untuk melakukannya

    ReplyDelete
  2. wah3, tp nona tak ber SEO, lagi2 bile nuffnang problem, pening kepala lah

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang amat berguna, Cik EN.
    Amat membantu saya yang baru nak merangkak mengenal SEO n blogging ranking ni.. hehe
    Terima kasih byk2, Cik EN. :)

    ReplyDelete
  4. saya punya score cuma 51%... banyak nak kena belajar lagi... saya masih blurr tentang SEO ni... huhu

    ReplyDelete
  5. 36% je cikEN
    heading zero ...cam ne buat template seo ni tak paham la

    ReplyDelete
  6. 48% jer.. rasenyer faham ape yg perlu diperbaiki tapi tak faham bab Iframe etc.. ishhh kena belajar lg ni.. tq for sharing !

    jemput singgah http://contengan-rasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. dlm masa seminggu??

    wahh..hebatnyaaa...ruby berminggu jugak..ngeh2x...
    dari 38% kpd 48% kpg 52%..skrg 72%...

    edit koding jugak..skrg maslah iframes..

    ReplyDelete
  8. ceq punya 0..apakah ini..xfaham la..huhu

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!