www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-08-21

Blog Mesra SEO

Assalamualaikum
Entry ini cik en lama nak menaip. Tapi cik en perlu buktikan dulu cik en berjaya buat sebelum cik en bercerita mengenai ini
Sesiapa yang pernah membaca entry Tips Kekal Reader di Blog mungkin ada terbaca mengenai template yang mesra SEO
Ramai yang bagi komen dan bertanya mengenai SEO, Cik En masih baru dalam bidang SEO ini dan tidak layak untuk cik en menerangkan seperti pakar SEO yang tengah gah di Malaysia
Tapi cik en akan terangkan menggunakan bahasa yang mudah dan bertajuk untuk semua memahami kepentingan SEO
SEO-Blog


Apa itu SEO

SEO ialah Search Engine Optimized. Ianya adalah proses untuk mendapatkan traffic atau kunjungan secara mudah melalui search engines atau bahasa mudah "meletakkan blog kita sebagai blog teratas dalam carian google"

Kepentingan SEO

SEO adalah salah satu cara untuk meningkatkan pengunjung melayari blog kita dengan info info yang kita taip. Ia dapat membantu menjana pendapatan.

Penunjuk Aras Untuk Menjadikan Blog Mesra SEO


  1. Jenis-Jenis Faktor Kejayaan Search Engine 
  2. Kandungan & Kejayaan Search Engine 
  3. Faktor-faktor Laman Seni Bina & Kejayaan Search Engine 
  4. Faktor-faktor Kod HTML & Kejayaan Search Engine 
  5. Faktor-faktor Amanah, Lembaga, Identiti & Cari Rankings 
  6. Link Building & Ranking Dalam Search Engines 
  7. Peribadi & Kedudukan Search Engine 
  8. Social Media & Ranking Dalam Search Results 
  9. Pelanggaran & Search Engine Penalti Spam

Blog Anda Mesra SEO?

Anda boleh mengukur tahap SEO blog anda di SINI dengan menguji menggunakan url blog anda
Bagi cik en pula, bermula dengan keputusan 35 %, meningkat kepada 45 % kemudian 89% dan akhirnya menjadi 100%
Bukti?

SEO

Atau boleh rujuk di sidebar cik en 

SEO


Cik En berjaya mencapai tahap 100% dalam masa 1 minggu. Mulanya cik en nak menukar template cik en kepada template yang mesra SEO. Lagi mudah tanpa perlu memerah otak untuk menghadap HTML dan pelbagai coding. Tapi nostalgia dengan blog cik en ini buat cik en menghadap coding dan html bagi mengekalkan template yang sedia ada.
Alhamdulillah berjaya juga akhirnya. 
Dan ini hanyalah ujian untuk tanda aras ke 4 sahaja. Yang lain tertakluk kepada isi dan info yang kita sampai.
Banyak lagi tips blog SEO akan cik en kongsi pada entry akan datang.



10 comments:

Yana Yani said... [Reply]

saya sedar kepentingan seo ni
cumanya saya kurang mahir untuk melakukannya

nona senyum2 said... [Reply]

wah3, tp nona tak ber SEO, lagi2 bile nuffnang problem, pening kepala lah

Ct Roxalynna NH said... [Reply]

Perkongsian yang amat berguna, Cik EN.
Amat membantu saya yang baru nak merangkak mengenal SEO n blogging ranking ni.. hehe
Terima kasih byk2, Cik EN. :)

Hani Othman said... [Reply]

saya punya score cuma 51%... banyak nak kena belajar lagi... saya masih blurr tentang SEO ni... huhu

MbahBejo Sakdonyo said... [Reply]

Masih gak ngerti SEO yang mesra

Nur Arifa said... [Reply]

good tips dear!

eima said... [Reply]

36% je cikEN
heading zero ...cam ne buat template seo ni tak paham la

jasmarina jasni said... [Reply]

48% jer.. rasenyer faham ape yg perlu diperbaiki tapi tak faham bab Iframe etc.. ishhh kena belajar lg ni.. tq for sharing !

jemput singgah http://contengan-rasa.blogspot.com

rubiah kadir said... [Reply]

dlm masa seminggu??

wahh..hebatnyaaa...ruby berminggu jugak..ngeh2x...
dari 38% kpd 48% kpg 52%..skrg 72%...

edit koding jugak..skrg maslah iframes..

anak denesor said... [Reply]

ceq punya 0..apakah ini..xfaham la..huhu

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads