www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-10-24

Umur Kucing Betina Boleh Mengawan

Umur Kucing Betina Boleh Mengawan | Rajin pula cik en tengok keyword untuk hari ini. Dalam banyak banyak cik en tertarik nak kongsi Umur Kucing Betina Boleh Mengawan. Kebetulan hari ini ramai yag bertanya Umur Kucing Betina Boleh Mengawan di klinik. Alang alang tengah ada mood menaip niche veterinar (rasanya dah lama tak kongsi niche ini) cik en nak beritahu Umur Kucing Betina Boleh Mengawan

Umur Kucing Betina Boleh Mengawan
Umur Kucing Betina Boleh Mengawan

Umur Kucing Betina Boleh Mengawan


Anyway cik en sendiri ada pengalaman dengan kucing pelanggan klinik. Boleh dikategorikan masih anak kucing. Anak kucing itu nama Suci. Tapi dah ternoda. Hahahha. Owner kurung sekali dengan kucing jantan lebih kurang 1 tahun. Owner sendiri tak sangka harapkan pegar, pegar makan padi. ahahhaha. Suci beranak sulung berumur 6 atau 7 bulan. Kucing bunting around 2 bulan atau 58 hingga 67 hari. Jadi kemungkinan Suci mula mengandung umur 4 atau 5 bulan. 

So Umur Kucing Betina Boleh Mengawan bermula 4 bulan ke atas. Tapi.. cik en tak galakkan kucing ini jadi ibu muda. Sebab akan berlaku banyak masalah seperti 

  1. Si ibu kemungkinan terbantut pertumbuhbesaran
  2. Si ibu susah untuk gemuk selepas itu
  3. Anak kemungkinan tak cukup gizi sebab si ibu pun belum cukup gizi dalam badan sebab masih muda
  4. Anak mungkin tidak sihat dan kerap sakit (kurang antibodi)
Tapi ada saja yang ok, cuma elakkan jadikan anak kucing sebagai ibu muda. Biarlah dia cukup besar around 10 bulan ke atas. Kalau pendapat cik en biarlah umur setahun ke atas. Bagi kucing betina ini selesai develope badan semaksima yang boleh sebelum berkongsi dengan anak anak. Ibu yang sihat dan baik serta penjantan yang berkualiti akan hasilkan anak anak kucing yang terbaik. 

2018-10-23

7 in 1 Cannis App is the Hit Now and Going to be listed on NASDAQ IN 2021!

7 in 1 Cannis App is the Hit Now and Going to be listed on NASDAQ IN 2021! | “The Upcoming Greatest Star in Nasdaq ~ Cannis”. Cannis mobile APP accumulated hundred thousand of users in less than two months time, forming a new APP trend, and is bound to become the upcoming greatest star in Nasdaq, United States.

7 in 1 Cannis App is the Hit Now and Going to be listed on NASDAQ IN 2021!

Cannis continuously invests in the most popular industries since early 2018, namely the technologies, films, beauty, preventive medicines, latest technology farming etc.. With the corporation with their strategic partners, Cannis have well extended their markets in many South East Asia countries rapidly, and expected to soon be listing on Nasdaq.


Chief Executive Officer Dato’ Ching Eu Boon also stated during Cannis’s 3000 pax conference “The Upcoming Greatest Star in Nasdaq” that Cannis’s partnership are not limited to latest technologies, such as the digital technology, huge database, artificial intelligence, but also with filming, preventive medicines and beauty industries.

“We are very much looking forward to the strategic corporation with said industries in winning users’ entrustment and enhancing the users’ end seamless O2O experience.”

App Download and Users’ Spending Set a New History-breaking Record, Cannis is born in the best era

The third quarter of year 2018 has been the most profitable season for the App Stores. The comprehensive app download amount in said season on App Store and Google Play has exceeded more than 29 billions, 10% increment as compared to the past. While the globally consumer spending has reached nearly 20 billion US dollars, an increment of 20% in comparison to the same season in the past, both set a new historical record. 

Analysing the App categories under increments of downloads, games, entertainment and video broadcasting App have been the most downloads and are found as the factors. The strong performances of the two latter types of Apps show a general demand of market for creative contents.

Overall, the third quarter of year 2018, App Store and Google Play both had historical higher downloads and consumer spendings. This fully demonstrated the market trend of an App, which continues to rise depending on the popularity of smartphone usage, providing a non-stoppable spendings and considerable development potential.

Cannis focuses on the fastest-growing industries, providing an integration platform, creates a powerful 7-in-1 function. 

A perfect Virtual-Reality combined O2O Mode



Cannis App not only incorporates innovative functions every month but also selectively invest huge funds on offline trending industries, hoping to connect offline customers’ overall spending flow with online databases, so as to start building the O2O model, letting the front-end marketing promotions, on- and offline member streaming efficiently, and back-end goods delivery services become smoother.

In terms of member diversion, Cannis members are applicable for both online and offline discounts, including any purchases at Cannis’s strategic partners’ retail stores. Online points can be used to make discounts, helping consumers to save money. Participating in a series of Cannis-designed competitions also allow members to win grand prizes through sharing.

The Chief Operating Officer of Cannis, Mr. Mohammad Mustaqim Bin Abdullah stressed that the platform will actively carry out comprehensive layout for online and offline services, so that the physical store is no longer restricted by the size or regional restrictions of the space. Through the mode of Cannis e-commerce and preferential shopping, the merchants information can be passed through at the lowest cost to a precise targeted market, therefore maximising the advertising effectiveness.

Cannis Strategic Partners

Strategic partners present on the day include EMPRO’s Dr. Coco Alex; Producer of Da Motion Production House, Encik Along; Creative Director of (凯优影视控股有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Bhd.’s Mr Chis Yen; Weber PDT Cancer Treatment Health Centre’s Prof. Madaya Dr. Martin E. Roberts; CEO of (名资股份有限公司), Mr. (蔡逸群) and Dr. DNA Mr Jannings Lee. 

The Honorary Consul of the Slovak Republic, Tan Sri Datuk Sri One Tee Keat said that Cannis has a keen sense on trend development. Through big databases analysis, they accurately learn the real needs of consumers. The rich ethnic culture in Malaysia also helps enlarging the business to the world, attracting future strategic partners. Whether in the media marketing or development strategies, their performances have been remarkable. 

Cannis is the world’s first integrated app that provides consumers with this wide range of App services, live broadcasting, e-commerce, discount shoppings, social networking, short videos, games and payments, can all be found on Cannis App. Cannis is convinced that having Malaysia’s diverse ethnic groups and culture as the starting point, it is easier to expand Cannis from South East Asia to the rest of the world. 

For more information, please visit http://cannis.app.

2018-10-22

Consume 5 Hari Pimple Away Kitsui Terus Jerawat Hilang

Consume 5 Hari Pimple Away Kitsui Terus Jerawat Hilang | Pimple Away Kitsui ini sepatutnya kena consume 7 hari tapi untuk cik en, baru consume 5 hari jerawat dah mula hilang dan anak anak jerawat yang tengah berusaha untuk keluar hilang dari pandangan. Hahaha. Anyway mesti korang nak tahu review penuh dari cik en kan? Cik en akan kongsi dari awal sehingga akhir bagaimana cik en memilih Pimple Away Kitsui dari banyak pilihan yang ada. | Consume 5 Hari Pimple Away Kitsui Terus Jerawat Hilang

Consume 5 Hari Pimple Away Kitsui Terus Jerawat Hilang

Semasa travel ke Lombok awal bulan ini, cik en memang all out dengan aktiviti snorkeling, hiking dan aktiviti di sana. Disamping itu, cik en tak boleh nak pakai apa apa produk kosmetik disebabkan cik en ada alergik sebelum pergi ke Lombok. Jadi memang muka cik en tak ada perlindungan apa apa. So kulit mula berminyak, liang pori mula terbuka, jerawat mula tumbuh dan macam ada bakal tumbuh serta blackhead dah mula ada di sekitar hidung. Sampai Malaysia cik en sempat masuk Watsons sebelum next flight untuk sambung private holiday. Dan cik en terjumpa la Pimple Away Kitsui ini. Cik en pun ada tanya rakan di facebook dan ramai beri feedback positif. 


2 hari lepas itu, cik en terus beli di Watsons dengan harga RM 38.80 dan dapat point 10x untuk members. Hihihihi


Cik en Consume 5 Hari Pimple Away Kitsui Terus Jerawat Hilang so memang berkesan la kan produk ini. Nak tahu result nya?


Disebabkan ok, cik en nak kongsi cara consume, manfaat dan yang lain lain Pimple Away Kitsui ini. 

Pimple Away Kitsui


Penyelesaian masalah jerawat, masalah otot, masalah pigmentasi, bintik-bintik hitam dan membosankan. Dihasilkan dari ramuan semula jadi dengan saiz pembungkusan 15 bungkus x 10 gm.

Faedah KitSUI ™ Pimple Away
  • Kurangkan ruang liang
  • Mencegah dan menghapuskan jerawat
  • Membaiki struktur kulit (hilang parut)
  • Mengatasi masalah kulit berminyak
  • Mengatasi jerawat dan kulit bernanah
  • Menghilangkan masalah "kepala hitam & putih" terlebih dahulu
Cara Mengambil:

Campurkan 1 paket ke dalam 150ml air suam. Goncang dan terus diminum. Minum banyak air sepanjang hari untuk kesan terbaik.

Kesemua produk Kitsui bukan ubat tapi superfood yang mana menggunakan makanan harian seperti sayur sayuran, buah buahan dan kolegen dari ikan sebagai kandungan so memang tiada label MAL yang mana digunakan untuk ubatan sahaja. Produk Kitsui mempunyai no rujukan dari KKM sahaja

Untuk pembelian korang boleh beli di Watsons atau Guardian atau detail di bawah ini

Kitsui 
Hotline +6 03-7666 1129

2018-10-21

Kenali Suku Sasak di Dusun Sasak Sade Rembitan | Trip Lombok Indonesia

Kenali Suku Sasak di Dusun Sasak Sade Rembitan | Trip Lombok Indonesia | Lambat pula cik en update untuk entri ke 6 inikan? Sebabnya entri ini panjang jadi kena pilih masa yang sesuai untuk cik en menaip panjang panjang. Hihihi. Anyway cik en dah kongsi sikit mengenai Suku Sasak yang masih ada mengamalkan Islam Wetu Telu. Islam 3 waktu solat sahaja sehari. Nampak macam pelik kan tapi itu salah satu agama yang masih wujud di Lombok. | Kenali Suku Sasak di Dusun Sasak Sade Rembitan 


Kenali Suku Sasak di Dusun Sasak Sade Rambitan 

Sebelum kami masuk ke Dusun Sasak Sade ini,kami diberi penerangan ringkas. Jadi info ini adalah dari supir, orang suku sasak dan Wikepedia. 


Anyway di Lombok majoriti suku sasak ini adalah penganut agama Islam yang ortodoks yang dikenali sebagai penganut Wektu Lima sama dengan kita di Malaysia. Yang mengamalkan Islam Wetu Telu pula banyak terdapat di Kampung Bayan, tempat asal agama ini dilahirkan. Selain itu golongan ini ada di Mataram, Pujung, Sengkol, Rambitan, Sade, Tetebatu, Bumbung, Sembalun, Senaru, Loyok dan Pasugulan. Dan tempat seterusnya cik en pergi adalah di Dusun Sasak Sade di Rambitan. Perjalanan dari Bukit Merese ke Dusun Sasak Sade ini ambil masa 30 minit. 


Kalau ikut di wikepedia,

Masyarakat Sasak memeluk agama Islam dari lewat kurun ke-16 hingga awal kurun ke-17 di bawah pengaruh Sunan Giri dan orang Muslim Makassar. Namun ada di antara mereka yang telah mencampur aduk ajaran agama Islam dengan fahaman Hindu dan Buddha untuk mencipta sebuah agama baru yang dikenali sebagai Wetu Telu

Tapi menurut Buyung supir kami, suku sasak ini belajar mengenai Islam tak lengkap selepas Sunan Giri tidak mengembangkan agama Islam sepenuhnya dan terus mengembara. Tapi selepas itu, pihak kerajaan Indonesia telah memperbetulkan kembali .

Islam Wetu Telu ini solat 3 waktu sahaja kalau tak silap, Zohor, Asar dan Isyak. Sila betulkan kalau cik en silap. sebabnya sekali imbas je dengar hari tu. Selain itu dalam bulan Ramadan mereka puasa 3 hari sahaja. Hari pertama, pertengahan dan terakhir. Dan yang paling best kalau jadi suku sasak beragama Islam Wetu Telu ini hanya seorang saja iaitu ketua agama atau pemangku adat solat untuk seluruh orang di dalam kampung itu. 

Amalan mereka yang lain termasuk mengambil bahagian dalam upacara Nyiu yang berlangsung 1000 hari setelah meninggalnya seorang kaum keluarga. Dalam upacara ini mereka akan menyembahkan barang-barang keperluan seperti pakaian, berus gigi, makanan dan tilam supaya rohnya akan lebih bahagia di syurga. Walaupun amalan dan kepercayaan mereka bercanggah dari ajaran Islam yang sebenar, mereka masih menganggap diri mereka sebagai Muslim

Selesai mengenai agama, cik en nak kongsi info rumah Suku Sasak ini. Di Malaysia, kalau rumah kita ada sekurang kurang 3 bilik. Untuk rumah Suku Sasak ini yang dipanggil Bale Tani tak ada bilik. Rumah mereka cuma ada dinding luar sahaja. Disitulah tempat tidur dan dapur. Dinding rumah mereka diperbuat daripada anyaman buluh, atap dari lalang kering dan tapak rumah tanah, getah pohon, abu jerami yang dicampur dengan najis kerbau. 


Mesti korang tertanya kan, kalau tak ada bilik, macamana anak lelaki dan anak perempuan tidur? Takkan sekali. Semestinya tidak. Anak perempuan dan ibu akan tidur di dalam atau dikenali Bale Dalam dan anak lelaki dan ayah tidur di Bale Luar. Bale Luar juga digunakan sebagai ruang tamu. Bila masa pula mak ayah dorang bersama? Hahahhaa. mesti ini pun korang bertanya gak kan? Mak Ayah atau suami isteri yang nak bersama perlu mencari ladang dan tempat yang tertutup untuk buat "projek". 

Awalnya macam tak masuk akal tapi ini kehidupan suku sasak dulu. Mereka sangat taat dengan agama sebab itu rumah yang dibina ada 3 tangga seperti dibawah ini



gambar tak clear pula

Dan mereka tambah 2 tangga lagi menanda mereka bukan lagi Wetu Telu dan sudah mengamalkan Wetu Lime. Disini juga anak perempuan yang tak pandai menenun tak boleh berkahwin. Jadi di Dusun Sasak Sade Rembitan ini, korang boleh menjamu mata dengan hasil tenunan mereka



Harga kain tenunan di sini sangat murah berbanding tempat yang lain. Harga disini 2 kali ganda lebih murah dan boleh dibayar dalam bentuk RM atau Rupiah. Cik en beli 1 pasang. Kalau tak silap lebih kurang RM85. Warna yang digunakan adalah asli dan dijamin halal. Warna ini mereka buat sendiri dengan menggunakan bahan asli yang ada seperti kayu, bunga, tanah dan lain lain.


Selain itu ada pokok cinta. Katanya bila nak menculik, lelaki dan perempuan akan berjanji berjumpa di sini sebelum dibawa lari.


Di perkampungan ini ada Masjid cuma kami tak sempat nak masuk sebab dah mulai Maghrib. Kat sana 6.30 petang dah masuk Maghrib.


Cik en lanje sedikit gambar gambar lain ye.. 





Panjang kan entri kali ini, harap ada info yang cik en tak terlepas pandang. So jumpa di next entri sebab entri selepas ini entri Food Review pula.

Sumber :
https://ms.wikipedia.org/wiki/Agama_Wetu_Telu
https://ms.wikipedia.org/wiki/Sasak

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 


Hari Kedua

Day 2.1 - Snorkeling di Gili Nanggu, Lunch di Gili Sudak dan Pulau Putih di Gili Kedis
Day 2.2 - Dinner Sate Rembiga di Lesehan Sate Rembiga Lombokoe

Hari Ketiga

Day 3.1 - Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Lombok Tengah
Day 3.2 - Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk
Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

Day 4.1 - Shopping Beg Rotan, Lombok Exotic, Sasake, Mutiara di Sinar Abadi dan makanan di Wisata Halal Lombok
Day 4.2 - Mencuba buat replika sendiri
Day 4.3 - Makan makanan Lombok di Rumah Buyung Supir Kami
Day 4.4 - Dharma Setya Hand Woven Village

Day 4.5 - Selamat Tinggal Lombok

Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam?

Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam? | Adalah cik en baca di facebook mengenai vaksin sekian sekian mengakibatkan anak anak semakin mengenyam. Cik en ada tengok profile facebook yang keluarkan artikel itu and .... tak perlu la cik en nak menambah dosa membawang kan? Cuma cik en terpanggil untuk bagi pendapat mengenai topik Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam? ini. 


Sebenarnya semua anak perempuan akan ada perasaan bernafsu selepas mereka datang haid. Its normal. Sama macam dulu. Tapi kenapa dulu tak ada kes seks di bangku sekolah atau pengaulan bebas dari sekolah rendah lagi. Banyak faktor sebenarnya dan kita tak boleh tuju pada 1 sebab ianya terjadi. 

Faktor Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam

  • Teknologi gadjet dan internet 

Dunia teknologi yang memang menjadi habit anak anak sekarang. Internet memang mudah untuk diakses. Kecil kecil lagi dah ada handphone canggih. Berbanding dulu, hiburan anak anak hanya bermain bersama dengan kawan sekolah. Mereka berfikir sebaris dengan fikiran kanak kanak sebab mereka bergaul dengan rakan sama usia. Apabila ada teknologi, boleh google, boleh youtube, mereka diberi pendedahan lebih daripada apa yang mereka perlu tahu. Sebab itu, anak anak sekarang super bijak dan mereka boleh menonton video seks tanpa kawalan. 

  • Khitan

Adakah korang ( ibu ibu muda) tau apa itu khitan? Khitan seperti Khatan. Cuma khitan untuk anak anak perempuan. Kenapa khitan di buat?  Khitan adalah salah satu dari 5 sunnah fitrah. Prosesnya membuang hujung kelentit anak perempuan yang mana kelentit ini memberi ransangan terkuat. Kalau nak baca lanjut boleh baca di Khitan Untuk Anak Perempuan .

  • Adab hubungan suami isteri

Walaupun cik en belum berkahwin tapi semua ini diajar masa sekolah lagi. Bukannya nak bersama suami isteri asal ko puas aku puas settle. Tapi ada adab adabnya. Adab sebelum hubungan, semasa hubungan dan selepas hubungan. Tengok balik semua itu terutama adab sebelum hubungan iaitu Nikah. Selain itu adab buang air kecil seperti berdehem sedikit. Semua itu ada sebab kenapa dalam Islam perlu dibuat. Sebabnya ianya mempengaruhi. Contoh yang mungkin korang senang faham. Korang buat kek. Semuanya tersedia dan masa adunan termasuk bahan yang expired atau semut. Walaupun diakhirnya korang dapat kek tapi rasa dan bau lain dari kek yang menggunakan bahan sempurna. 

  • Didikan ibu bapa

Cik en dulu suka kalau mak abah cik en open minded. Tapi bila cik en dah berusia sebegini, cik en rasa open minded itu tak boleh terlalu open sampai memberi ruang pada anak anak ke lembah yang tak diingini. Contoh : biarkan anak berdua dengan rakan lelaki ke sana ke sini pada usia yang muda. Mak cik en dulu wajib ada adik kalau nak ke mana mana. Kalau tiada adik beradik lain, mungkin ada sepupu atau kawan yang lebih berusia. Hadkan kebebasan dorang tapi jangan sampai mengongkong mereka. Ala ala tarik layang layang. Ada masa tarik ada masa lepas. Sebabnya keadaan dulu dan sekarang berbeza, Dulu kita boleh kongkong anak anak tapi sekarang anak anak akan jadi memberontak. Banyakkan nasihat dan teguran. 

  • Didikan Islam yang sempurna

Menjadi tanggugjawab ibu bapa untuk berikan pendidikan dunia dan akhirat yang sempurna. Dan yang penting carilah agama yang benar. Banyak sangat yang gunakan agama untuk kepentingan sendiri. Dalam Islam semuanya lengkap. Ajaran ini yang sebenarnya akan guide anak anak ini dari buat perkara berdosa. 

Ini antara yang cik en boleh fikir secara spontan semasa entri ini di buat. Mungkin korang ada pendapat yang lain dan boleh kongsi di bahagian komen ya.

2018-10-19

Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia

Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia | Mesti korang tertanya tanya kenapa tajuk entri ini sebegini. Sebabnya cik en digambarkan bukit ini subur dengan rumput rumput siap ada lembu lagi tapi saat cik en naik, keadaan agak kering dan rumput semuanya mati. Cik abe cik en sendiri pun ada kata memang cantik, rumput dia dah ala ala Kundasang. Tapi apa pun, permandangannya masih cantik. Sangat cantik. Jom cik en kongsi keindahan permandangan dari atas Bukit Merese Yang Kering ini.

Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia
Bukit Merese Yang Kering | Trip Lombok Indonesia

Bukit Merese Yang Kering

Perjalanan dari Pantai Tanjung Aan ke Bukit Merese ini tak la jauh mana. Sebabnya kedua dua tempat ini menghadap laut yang sama je. Dari bukit Merese boleh tengok Pantai Tanjung Aan dan juga sebaliknya. Sebab itu cik en ada share yang boleh saja cik en nak combine 2 tempat itu dengan 1 entri tapi ada sebab sebab SEO cik en pecahkan entri ini. Hahahha. Kerap la korang masuk blog cik en kan? Dibawah ini cik en share maps dari Pantai Tanjung Aan ke Bukit Merese


2 minit saja tapi nak hiking naik Bukit Merese memang bashah tiak kita. Hahahha. Sepatutnya Bukit Merese subur seperti di bawah ini yang cik en ambil di google image


Tapi agak malang pada kami ini keadaa bukit merese pada waktu kami datang


Ini disebabkan musim kemarau. Kalau diikutkan masa flight nak mendarat cik en sempat tengok, memang nampak ada bahagian nampak coklat je, pokok dan rumput kering dan ada yang menghijau. Selepas gempa bumi, ada beberapa bahagian di Lombok yang subur dan ada yang kering. Apa pun permandangan dari atas Bukit Merese memang cantik. Permandangan pantai dan laut yang awesome sangat. Jom tengok gambar gambar yang cik en snap ini








Abaikan kegemukan cik en dalam kesemua gambar ini na. Angin kuat sangat sampai menampakkan lemak lemak cik en hahahahha..

Selesai naik turun bukit ini, kami terus ke satu perkampungan suku Sasak. Kat sini cik en akan kongsi pasal Amalan Islam Watu Telu yang mana mereka beragama Islam yang mengamalkan 3 waktu sahaja satu masa dulu. Tapi di entri seterusnya la ye. Agak panjang entri tu tapi interesting untuk korang baca,


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 

Day 1.7 - Dinner Ayam Taliwang di Taliwang Irama 3 

Hari Kedua

Day 2.1 - Snorkeling di Gili Nanggu, Lunch di Gili Sudak dan Pulau Putih di Gili Kedis
Day 2.2 - Dinner Sate Rembiga di Lesehan Sate Rembiga Lombokoe

Hari Ketiga

Day 3.1 - Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Lombok Tengah
Day 3.2 - Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk
Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

Day 4.1 - Shopping Beg Rotan, Lombok Exotic, Sasake, Mutiara di Sinar Abadi dan makanan di Wisata Halal Lombok
Day 4.2 - Mencuba buat replika sendiri
Day 4.3 - Makan makanan Lombok di Rumah Buyung Supir Kami
Day 4.4 - Dharma Setya Hand Woven Village

Day 4.5 - Selamat Tinggal Lombok

2018-10-18

Pasir Pantai Tanjung Aan Yang Unik | Trip Lombok Indonesia

Pasir Pantai Tanjung Aan Yang Unik | Trip Lombok Indonesia | Selesai solat di Masjid Nurul Bilad kami terus bergerak ke Pantai Tanjung Aan dan Bukit Merese. Tapi untuk entri ini cik en akan kongsi dulu Pantai Tanjung Aan walaupun boleh sahaja cik en gabungkan 2 tempat ini kerana sangat berdekatan. Bukan apa, kalau asingkan ianya dapat memberikan SEO sedikit pada blog ini selain menjadikan ianya travelog cik en. Lagipun permandangan pantai dan bukit ada keindahan dia sendiri kan? Jom kita tengok apa menariknya Pantai Tanjung Aan ini


Pasir Pantai Tanjung Aan Yang Unik

Perjalanan dari Masjid Nurul Bilad ke Pantai Tanjung Aan lebih kurang 20 minit. Dibawah ini cik en print screen maps untuk bagi korang nampak. 


Masa mula nampak Pantai Tanjung Aan ini yang boleh keluar dari mulut cik en " Subhanallah, cantiknya" . Cik en sebenarnya duduk di tepi laut iaitu Lumut, Teluk Batik, Teluk Senangin dan Pulau Pangkor tapi bila tengok Pantai Tanjung Aan ini, tergaman cik en. Cantiknya. Pasir dia putih, bersih dan lautnya sangat sangat jernih. OMGGGGGG.. panas pun panas la.. hitam pun hitam la asal cik en dapat rasa keindahan depan mata cik en. 

Apa yang menarik di Pantai Tanjung Aan ini adalah pasir dia. Ada 3 jenis pasir di sepanjang pantai ini. Pasir dia dari kanan lebih halus dan mula besar sedikit dan sedikit sampai ke kiri pantai. Cik en yang teruja tak sempat nak ambil ke semua rupa pasir tapi sempat snap sekeping gambar pasir.


Cantik tak. Betul betul bulat dah macam pasir kucing je kan? Hahahha. Kalau boleh bawa balik Malaysia, cik en dah bawa balik. Jimat tak payah beli pasir kucing untuk si peyah tu. Hahaha. 

Batu di tepi pantai ini nampak macam batu yang dibuat, tapi rupanya ianya batu semulajadi. 


Kalau korang nak tahu, kat sini korang akan nampak bukit penyu. Korang tengok gambar di bawah ini. Ada rupa kepala dan cengkerang penyu. 


Cik en belanja sikit gambar disekitar Pantai Tanjung Aan ini




Cantik kan? Jom kita simpan sikit stamina untuk hiking naik Bukit Merese di next entry! Bye...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 


Hari Kedua

Day 2.1 - Snorkeling di Gili Nanggu, Lunch di Gili Sudak dan Pulau Putih di Gili Kedis
Day 2.2 - Dinner Sate Rembiga di Lesehan Sate Rembiga Lombokoe

Hari Ketiga

Day 3.1 - Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Lombok Tengah
Day 3.2 - Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk
Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

Day 4.1 - Shopping Beg Rotan, Lombok Exotic, Sasake, Mutiara di Sinar Abadi dan makanan di Wisata Halal Lombok
Day 4.2 - Mencuba buat replika sendiri
Day 4.3 - Makan makanan Lombok di Rumah Buyung Supir Kami
Day 4.4 - Dharma Setya Hand Woven Village

Day 4.5 - Selamat Tinggal Lombok

Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok Tengah | Trip Lombok Indonesia

Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok Tengah | Trip Lombok Indonesia | Sambungan untuk entri seterusnya. Selesai lunch di Melati Hotel & Resort Cafe Sengigi, kami meneruskan perjalanan ke Tanjung Aan dan Bukit Merese tapi ada 1 checkpoint yang perlu kami kunjungi untuk menunaikan solat iaitu Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok Tengah. 

Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok Tengah

Perjalanan dari Melati Hotel & Resort Cafe Sengigi ke Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok Tengah tak jauh mana. Tak sampai 1 km pon.


Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok Tengah sebenarnya hampir sangat dengan Pantai Kuta Mandalika Lombok. Masa kami menunaikan solat Jamak Taqdim dan di qasarkan kami tak perasan yang Masjid ini berdekatan dengan pantai. Masa balik itu baru perasan itupun nak mencari air kalau tak silap. 


Gambar di atas ini gambar pintu masuk ke Masjid. Laman dia luas betul dan walaupun dah dirasmikan pada tahun 20 Oktober 2017 tapi kami tengok masih ada yang belum sempurna. Diberi nama Nurul Bilad yang membawa maksud "Cahaya Bagi Negeri" dan boleh menampung 1500 jemaah. 


Berbeza dengan masjid di tempat lain, Masjid ini tak ada kubah bulat tapi berbentuk segitiga dan dinspirasikan dari rumah adat Sasak dan diharap ianya dapat mengeratkan ukhwah bukan sahaja yang beragama islam tapi dengan yang bukan beragama islam juga


Berbeza di Malaysia, bahagian perempuan lebih terbuka dari masjid di Malaysia. Tempat ambil wuduk pun agak jauh dan laluannya terbuka. Tapi mungkin ini keadaan di Lombok. Masjid Nurul Bilad ini merupakan Masjid kedua terbesar selepas Masjid Raya Hubbul Wathan atau senang dipanggil Islamic Center Hubbul Wathan 

Selesai solat dan melawat masjid ini, kami meneruskan perjalanan ke Tanjung Aan dan Bukit Merese. So korang kena tunggu la untuk next entry ye..

Info lain Masjid Nurul Bilad Kuta Lombok -


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 


Hari Kedua

Day 2.1 - Snorkeling di Gili Nanggu, Lunch di Gili Sudak dan Pulau Putih di Gili Kedis
Day 2.2 - Dinner Sate Rembiga di Lesehan Sate Rembiga Lombokoe

Hari Ketiga

Day 3.1 - Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Lombok Tengah
Day 3.2 - Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk
Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

Day 4.1 - Shopping Beg Rotan, Lombok Exotic, Sasake, Mutiara di Sinar Abadi dan makanan di Wisata Halal Lombok
Day 4.2 - Mencuba buat replika sendiri
Day 4.3 - Makan makanan Lombok di Rumah Buyung Supir Kami
Day 4.4 - Dharma Setya Hand Woven Village

Day 4.5 - Selamat Tinggal Lombok

2018-10-17

Lunch Di Melati Hotel & Resort Cafe Sengigi | Trip Lombok Indonesia

Lunch Di Melati Hotel & Resort Cafe Sengigi | Trip Lombok Indonesia | Sambungan dari entri sebelum ini. Selasai di ambil supir, kami terus ditanya mau makan dulu atau enggak. Kami memilih tuk makan selepas tergoda dengan hidangan di atas flight. Sepanjang perjalanan menuju tempat lunch, supir iaitu Buyung memulakan mukadimahnya dengan memperkenalkan diri dan sejarah di Bumi Lombok. Sebenarnya cik en agak risau tak dapat memahami bahasa Lombok sebabnya cik en pernah telefon kawan cik en di Lombok (kes diculik dan kahwin dengan rakayat Lombok) dan sepatah haram cik en tak faham. Tapi Alhamdulillah, Buyung mampu menggunakan bahasa yang kami masing masing boleh faham. 1 Bintang untuk Buyung


Lunch Di Melati Hotel & Resort Cafe Sengigi

Perjalanan dari Lombok International Airport (LIA) ke Melati Hotel & Resort Cafe Sengigi lebih kurang 30 minit. Sengigi terletak disebalah bawah Lombok. Korang boleh tengok maps dibawah ini


Jarjit bawa dengan berhati hati dan sopan. Rasa malu pulak sebabnya cik en di Malaysia kaki drift. Kalau perlahan mesti duduk pok pek dalam kereta mengutuk lambat sangat bawa kereta. hahahah. Kat sini mereka kerap kali gunakan hon. Pin Pin.. dan orang kat sini tak marah pun. Bagus la orang Lombok ini. Cermat bawa kereta. Disebabkan Jarjit membawa kami dengan berhati hati, cik en kasi juga Jarjit 1 bintang. Hahahha

Dan inilah menu kami untuk lunch hari pertama 





Menu kami Nasi (rasanya padi bukit sebab rasanya sedap), Ayam Pelecing, Ikan fillet, sayur campur dan sup sayur kot. So far ok, ayam pedas (cik en sejenis manusia kurang makan pedas) tapi sedap. Yang penting nasi dia memang A la berbanding beras di Malaysia. Kalau di Malaysia macam beras Basmathi rasa dia. So nekad di hati cik en, no diet, no cover cover makan, kita melantakkkk je! Hahhahaha. 

Sepanjang kami makan, datangla penduduk kawasan itu jual barangan mereka tapi disebelah luar cafe. Cik en memang tak layan sangat sebab tengah lapar. Buyung dan Jarjit pun senyap, mereka tak menghalang untuk kami beli dan juga tak menyuruh. Selesai makan dan masuk kereta, ada la Buyung beritahu, kalau kakak kakak mau beli, nanti saya bawakan ke tempatnya. Macam cik en memang dah faham la, sebab dari dulu cik en dah diajar untuk memahami  bahasa gerakan badan dan raut muka seseorang (ala ala kaunselor kekononnya). 

Dan sangkaan cik en betul, Buyung kata, kalau kita buat tak kisah, mereka akan diam tapi kalau dah mula bertanya, dah mula pegang barang, kita kena wajib beli. Kalau tak akan jadi isu. Dan sebagai penduduk Lombok Buyung dan Jarjit tak kan cakap apa apa. Tak nanti jadi masalah kepada mereka. 

Selesai semuanya, kami meneruskan perjalanan ke bawah lagi Bumi Lombok untuk lihat pantai yang cantik. Sebelum itu kami akan singgah di 1 masjid. Cik Abe cik en ada beritahu juga masa dia datang sebelum itu, masjid itu masih belum siap. So kita tengok masih belum siap atau dah siap di next entri. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trip Lombok Indonesia 

Hari Pertama 


Hari Kedua

Day 2.1 - Snorkeling di Gili Nanggu, Lunch di Gili Sudak dan Pulau Putih di Gili Kedis
Day 2.2 - Dinner Sate Rembiga di Lesehan Sate Rembiga Lombokoe

Hari Ketiga

Day 3.1 - Benang Kelambu Waterfall dan Benang Stokel Lombok Tengah
Day 3.2 - Melantak Sate Bulayak Sampai Gemuk
Day 3.3 - Sunset di Senggiri

Hari Keempat 

Day 4.1 - Shopping Beg Rotan, Lombok Exotic, Sasake, Mutiara di Sinar Abadi dan makanan di Wisata Halal Lombok
Day 4.2 - Mencuba buat replika sendiri
Day 4.3 - Makan makanan Lombok di Rumah Buyung Supir Kami
Day 4.4 - Dharma Setya Hand Woven Village

Day 4.5 - Selamat Tinggal Lombok

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!