www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-08-31

Neos Anak Kak TOP ( Oh My Jep)

Assalamualaikum semua
Kali ini cik en hendak sharing entry bergambar. 
Ada sesiapa di sini kenal JEP?
Jep adalah seekor kucing dari Pahang kepunyaan ummi yang mula menjadi viral di FB. 
Jep mempunyai isteri JLo, kawan kawan bernama Jejai, Topeng ( Kak Top) Dexter dan ramai lagi. Kucing yang cik en nak bercerita ini adalah NEOS anak kepada Kak Top.
Suami Isteri yang adopt Neos adalah pelanggan di klinik cik en.

Sketch GiveAway Ayut

Assalamualaikum

Untuk sketch yang seterusnya adalah untuk Ayut

2015-08-30

Hari Kemerdekaan Ke 58

Entry pendek dari cik en 
Cik en mengucapkan

Selamat Hari Kemerdekaan Yang ke 58
Bertema #Sehati Sejiwa



 Koleksi logo merdeka malaysia...

Segmen Blogwalking Hari Kebangsaan 2015 Bersama Ayuinsyirah (1/9/15)


segmen ni tamat pada 1 september 2015 jam 5 petang

Sketch GiveAway Addin Farhani

Assalamualaikum

Untuk sketch yang seterusnya adalah untuk Addin Farhani

2015-08-29

Sketch GiveAway Deqyah Ana


Assalamualaikum

Untuk sketch yang seterusnya adalah untuk Deqyah Ana

2015-08-28

Tutorial : Jump Break Error di Mobile Web

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Lama sungguh cik en tak keluarkan apa apa tutorial dalam blog cik en ini.
Oleh kerana benda ini berlaku kepada cik en, cik en nak share tutorial ini.
Sebelum itu, cik en sebenarnya menggunakan INSERT JUMP BREAK setiap entri cik en bagi mengemaskan blog dan mendapat tahu berapa pembaca membaca entry cik en itu.
Ini bermula bila cik en klik untuk bacaan penuh entry ini



klik tiada function. cik en ingat mungkin coverage kurang tapi berlaku pada 

Sketch GiveAway Siti Hajar

Assalamualaikum

Untuk sketch yang seterusnya adalah untuk Siti Hajar

2015-08-27

Sketch GiveAway CikLa Shahril

Assalamualaikum

Untuk sketch yang seterusnya adalah untuk Cik La

klik untuk ke blog Cik La

Cantik Sempurna Pada Usia 31 Tahun

Assalamualaikum
Ini kira pemberia semangat pagi untuk cik en
Walaupun masih belum mencecah 31 tahun tapi kenyataan  itu menyatakan lewat 20 an dan awal 30 an
Semangat hendak menghadap anak bulus dan blog hari ini. 

2015-08-26

Sketch GiveAway Una Husna

Assalamualaikum

Untuk sketch yang seterusnya adalah untuk Violetroslavender


SEO - Perbaiki Heading H1 Zero

seo

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry tutorial ini cik en buatkan untuk eima
eima cuba semak tahap seo blognya di chkme.com dan mendapati peratusannya hanya 36%. 
Cik en pun mengalami masalah yang sama juga pada awalnya tapi setelah mencari tutorial akhirnya berjaya membuat H1 menjadi GOOD

SEO-Heading-H1-Zero

Ikut Langkah ini

SEO - Jenis Entry Bertrafik Tinggi

Assalamualakum
Alhamdullilah sampai ke entry ke3 mengenai SEO
Entry Pertama yang bertajuk BLOG MESRA SEO dan entry kedua TIPS ENTRY MESRA SEO 
Ini antara tips untuk mendapatkan kunjungan tinggi dalam blog kita

Jenis entri yang mendapat trafik tinggi

2015-08-25

Sketch GiveAway Riana LittleCuties

Assalamualaikum

Untuk sketch yang pertama adalah untuk Riana Little Cuties

klik untuk Blog RLC

2015-08-24

Vaksinasi HS untuk Kerbau

Assalamualaikum
Kali ini cik en bercerita mengenai kerjaya cik en sementara mencari idea untuk entry entry yang lain
Seperti sedia maklum, cik en merupakan seorang pembantu veterinar di Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Cik en ditempatkan dibahagian kesihatan di daerah cik en berkhidmat. Mungkin ada yang tahu mungkin tidak.
Kali ini cik en nak berkongsi salah satu pengalaman kerja cik en.
Menjadi target atau sasaran setiap veterinar negeri untuk menjadikan segala ternakan bebas dari penyakit terutama penyakit HS (Haemorrhagic Septicaemia) dan FMD (Foot Mount Disease).
Tapi kali ini cik en hendak bercerita mengenai HS yang mana merupakan aktiviti cik en jumaat lepas di salah satu kandang peternak di kawasan cik en
HS selalunya divaksin kepada ruminan besar seperti lembu dan kerbau.
Dalam bahasa mudah HS adalah Hawar Berdarah
Sebelum itu, biarlah cik en terangkan apa itu Vaksinasi HS untuk Kerbau.

Sawwah

Definasi HS 

Tips Entry Mesra SEO

Assalamualakikum dan salam sejahtera
kali ini cik en nak memberi sedikit tips bagi melonjakkan entry kita di raking tertinggi di carian google


Tips Entry Mesra SEO


1 . Memastikan Tajuk Entry Pendek dan Padat. 


Ini kerana penggunakan tajuk yang panjang akan menyebabkan google tidak dapat membaca keseluruhan url kita. contoh seperti dibawah

2015-08-22

2015-08-21

Blog Mesra SEO

Assalamualaikum
Entry ini cik en lama nak menaip. Tapi cik en perlu buktikan dulu cik en berjaya buat sebelum cik en bercerita mengenai ini
Sesiapa yang pernah membaca entry Tips Kekal Reader di Blog mungkin ada terbaca mengenai template yang mesra SEO
Ramai yang bagi komen dan bertanya mengenai SEO, Cik En masih baru dalam bidang SEO ini dan tidak layak untuk cik en menerangkan seperti pakar SEO yang tengah gah di Malaysia
Tapi cik en akan terangkan menggunakan bahasa yang mudah dan bertajuk untuk semua memahami kepentingan SEO
SEO-Blog

2015-08-20

Ron 97 Euro 4 Petronas

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Semalam cik en tengok berita di AWANI mengenai Ron 97 menggunakan Euro 4 berbanding sebelum ini menggunakan Euro 2. Ini menarik minat cik en kerana cik en pengguna ron97 Petronas

euro4 ron 97

Apa Itu Euro 4

2015-08-19

Anak Liang Liang - Panda Malaysia

Assalamualaikum

Anak Liang Liang - Panda Malaysia


Anak panda Liang Liang yang dilahirkan di Zoo Negara adalah betina dengan berat 175 gram dan panjang badan, 15 sentimeter.

4 Gambar Anak Liang Liang 

dibawah

GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie - TAMAT


Tamat Sudah GA cik en kali ini
Mekasih yang sudi join
Boleh Rujuk Senarai Peserta di 
Insyallah, Cik EN akan listkan senarai penerima sketch picture By Eintan Nurfuzie

GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie

STICKY POST SEHINGGA 19 OGOS 2015 (12.00 TGHHARI)

Assalamualaikum
Bersempena Entry yang ke 1000, Cik En memurah hati memberi penghargaan kepada pengunjung setia blog Cik EN
GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie
Sebanyak 15 Sketch Picture akan Cik EN beri secara percuma kepada pemenang pemenang
GA Sketch Picture By Eintan Nurfuzie
Sebelum itu berita baik kepada semua kerana GA Sketch Picture By Eintan Nurfuzie ini Cik En 
terbuka kepada blogger dan Non blogger (Pengguna Fb atau IG yang tiada blog)

Syarat Syaratnya:

2015-08-18

Ajaran Ilmu Makrifat Shaari Mohd Yusof

ISU:
Saudara saya ada menuntut ilmu makrifat ini. Dia menyatakan fatwa ini telah diperjelaskan dan tidak sesat setelah Tuan Haji Shaari memperjelaskan perkara ini kepada Jakim setelah dipanggil oleh pihak Jakim. Minta bantuan perjelaskan kerana dia sedang menyebarkan hal ini kepada keluarga kami...
PENJELASAN:
Ajaran Makrifat yang dibawa oleh Shaari Mohd Yusof, anak kepada Yusof Che Wook yang berasal dari  Tanah Merah Kelantan antaranya melalui buku Ilmu Makrifat dan juga Khasyaf al-Haq Mengenal Allah, mempunyai beberapa keraguan. 
Walaupun asal ajarannya mungkin berasal dari ajaran ulama-ulama berwibawa seperti Tok Kenali, namun cara penjelasannya mengelirukan. En Shaari sendiri pernah dipanggil oleh Panel Pakar Akidah JAKIM dan dalam dialog yang dijalankan didapati beliau sendiri tidak mempunyai latarbelakang agama dan tidak mempunyai penguasaan al-Qur'an dan Bahasa Arab. 
Dalam kajian yang dibuat oleh Jawatankuasa Penapisan Bahan Penerbitan Berunsur Islam, JAKIM, antara kekeliruan yang dapati dalam huraian pengajarannya melalui buku-buku tersebut ialah:
1. Penyebaran Faham Pluralisme Agama
2. Kejadian manusia dari zat Allah
3. Mentafsir al-Qur'an dan hadi mengikut logik akal
4. Huraian faham wahdatul Wujud dan Nur Muhammad dengan cara yang mengelirukan
5. Menafikan sifat Allah
6. Penggunaan hadis-hadis yang tidak jelas asalnya 
Oleh yang demikian buku tersebut seharusnya dielakkan membacanya.
Wallahu A'lam

COPY PASTE SEPENUHNYA

Oh Malaysiaku!

Assalamualaikum semua
bersempena bulan kemerdekaan kali cik en nak sahut cabaran untuk menaip entry mengenai MALAYSIA

merdeka 2015 bendera malaysia

Rukun Negara


Kepercayaan Kepada Tuhan
Kesetian Kepada Raja dan Negara
Keluhuran Perlembangaan
Kedaulatan Undang Undang
Kesopanan dan Kesusilaan

10 Fakta menarik tentang Malaysia

2015-08-17

Meroyan

Assalamualaikum semua ceria di pagi isnin hari ini cik en nak kupas satu isu iaitu "MEROYAN" 

Sebelum cik en share hasil google cik en. Cik En akan terangkan apa yang cik en faham na... apa yang Cik En faham, meroyan ini berlaku pada wanita yang baru melahirkan anak yang mana tak menjalani waktu pantang yang sepatutnya. Dan ini berlaku kerana ada ruang ruang di dalam tubuh badan wanita tersebut iaitu rahim dimana syaitan atau iblis menetap disitu lalu mengawal emosi dan tingkah laku si wanita. Tapi itu pendapat Cik En. Yang ini yang Cik En google (sumber dipercayai) 
Maksud Meroyan 

Meroyan ni terbahagi kepada 2 kategori. Pertama, disebabkan tekanan perasaan dan gangguan emosi pesakit semasa dalam pantang. Mungkin disebabkan oleh sikap suami sendiri atau masalah rumahtangga jugak masalah kewangan, keluarga dan sebagainya. Kedua, yang disebabkan oleh gangguan jin. sumber

Meroyan - adalah akibat gangguan dan dampingan jin, bunian, dan syaitanlalu timbullah, kelakuan yang menjadi jadi seperti cemburu buta, gaduh minta cerai, antar aku balik dan sebagainya sumber

MEROYAN atau kemurungan posnatum ialah satu masalah yang biasa yang dihadapi wanita selepas bersalin. Gila meroyan adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius. Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah yang dialami oleh wanita sewaktu atau selepas pantang. Pada tahap ini wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan dirinya, bayi serta orang di sekelilingnya.  Ramai yang beranggapan masalah ini banyak terjadi kepada wanita Melayu, tetapi hakikatnya meroyan atau turut dikenali ‘pos-natal blues’ lebih banyak menyerang wanita di Barat. Masalah ini juga dilihat sering kali dihidapi oleh wanita biasa tetapi sebenarnya ia turut menimpa wanita profesional. Pakar mendapati masyarakat Malaysia khusus orang Melayu lebih prihatin dengan penjagaan selepas bersalin, wanita selepas bersalin selalunya akan mendapat lebih perhatian daripada ahli keluarga, sedangkan perkara seperti itu kurang berlaku di Barat. sumber



Ini pula pertanyaan cik en kepada MR MZM mengenai apa yang dia tahu mengenai MEROYAN dari prespektif seorang lelaki. 

"Meroyan sebenarnya cuma istilah. Ada orang dulu dulu ada nama Batu Meroyan". Apa itu Batu Meroyan? 


APA ITU BATU MEROYAN??

Kejadian meroyan adalah disebabkan - oleh KEKOSONGAN tempat anak tersebut tinggal sebelum dilahirkan DIPENUHI dengan ANGIN yang bercampur dengan GAS DARAH, yang akhirnya MENJADI KERAS di tempat tersebut, dan ianya dinamakan BATU MEROYAN.

Sedikit perkongsian lagi, berdasarkan kaedah tradisional - Batu meroyan boleh dikeluarkan atau dihancurkan dengan cara BERTUNGKU dengan menggunakan DAUN MENGKUDU DAUN GELENGGANG KECIL, yang dilakukan selama SATU ATAU DUA MINGGU DISAMPING BERURUT. sumber



merujuk kepada gambar di atas, bahagian serviks/cervix adalah dinamakan batu meroyan

Dan hasil google juga ada banyak jenis meroyan.

Jenis Meroyan

Meroyan Api 
Dinamakan meroyan api kerana semasa dalam pantang, ibu akan menjadi bengis, garang, cepat marah sehingga boleh sampai ke tahap menjerit-jerit dan lupa. Kemarahan adalah melampau, adakalanya menyebabkan ibu tersebut menghempas atau membaling anak kecilnya (yang selalu menangis). 

Meroyan Kentung (Kertung) 
Ibu akan menjadi murung, hiba, sayu, mudah menangis, perasa dan adakalanya kelihatan seperti bodoh sehingga apabila berlarutan tidak dapat membezakan antara anak dengan bantal. 

Meroyan Urat 
Ibu mengalami ketegangan urat saraf sehingga sentiasa mengeraskan diri seperti mengalami kekejangan otot atau disebut oleh masyarakat di utara Semenanjung sebagai "kediang badan". 

Meroyan Lendir 
Ibu sentiasa kelihatan pucat, lesu, mata pudar dan keguguran rambut serta badan menjadi susut. 

Meroyan Tinggal 
Ibu sentiasa berleter, bercakap seorang diri dan mengambil peluang untuk lari dari rumah. Ibu yang mengalami masalah ini mungkin tidak mahukan bayinya sendiri. Dia sering tertawa, mengilai seperti dirasuk atau dalam kes yang teruk tidak mengenali suaminya sendiri. 

Meroyan Bulu 
Ibu sentiasa berasa seram sejuk, bulu roma sentiasa berdiri tegak dan adakalanya menggeletar kesejukan sehingga menyebabkan kancing gigi. Adakalanya mereka akan kelihatan seperti terkena sampuk. 

Meroyan Kulit- 
Ibu berasa gatal serta miang seluruh badan dan tergaru-garu seperti kelakuan kera. Akibat sering menggaru itu, seluruh badan seperti sedang mengalami penyakit kulit. 

Kaedah Rawatan 

Bagi pendapat peribadi cik en 
Jalani masa berpantang dengan sebetulnya. seperti urutan, mandian dan sebagainya ini antara hasil google cik en pula 

Para ibu disyorkan mengamalkan perubatan herba dan rempah ratus khusus bagi rawatan semasa dalam pantang. Satu kajian yang dijalankan mendapati kandungan cekur dalam ubat herba bersalin mempunyai potensi untuk menghindari penyakit murung. Manakala satu kajian lagi tentang kunyit, mendapati herba tersebut mempunyai ciri antioksidan dan antibengkak. Secara tradisional halia, serai, jerangau dan rempah ratus diyakini mampu mengeluarkan sisa racun akibat pemakanan agar darah kembali bersih. Sesungguhnya gabungan bahan-bahan tersebut dapat membantu ibu-ibu mengelak daripada dihinggapi penyakit meroyan. Selain itu, ramuan ini dapat membantu membersihkan rahim daripada pengumpulan angin, lendir dan darah beracun daripada darah bantal yang tertinggal sekali gus dapat mempercepatkan pengecutan rahim, mengimbangi hormon, melegakan sakit urat saraf dan membantu melangsingkan badan sumber

Kebiasaannya masalah pos-natal blues ini tidak perlu dirawat kerana ia boleh pulih dengan sendiri selepas dua ke tiga minggu. Namun, jika didapati berada dalam keadaan tidak terkawal rawatan berbentuk ubat-ubatan diperlukan bagi mengimbangi hormon pesakit.Jika didapati keadaan semakin serius pesakit juga akan dirujuk kepada pakar psikiatri.

sumber apa apa rawatan tradisonal lebih baik bagi pendapat cik en. Herba herba asli lebih baik dari ubat ubatan 
p/s: walaupun cik en belum berumah tangga, tapi ini sebagai rujukan cik en bila sampai masanya 

2015-08-15

2015-08-14

Lion Cut Untuk Kucing

Assalamualaikum
Apa khabar semua?
Kali ini cik en nak bercerita mengenai info veterinar Lion Cut
Siapa yang tahu? rasanya ramai pencinta kucing mengetahui pasal potongan buku "Lion Cut"

potongan lion cut lioncut kucing groming bulu

ini salah satu contoh dari berbulu biasa dan di potong lion cut

2015-08-13

Tips Kekal Reader di Blog


Assalamualaikum semua
kali ini cik en nak kogsi tips untuk newbie newbie blogger semua
Tapi sebelum itu, cik en nak bagi pendapat sedikit untuk newbie semua
Cik en dulu pun masa mula mula jadi newbie dalam dunia blog ni, follower cik en teramatlah sedikit.. itu membuat cik en kurang berminat nak berblog pada awalnya.
Jujur cik en cakap, cik en aktif betul aktif baru setahun dua ini.
Pada mulanya Cik en target untuk naikkan follower. Itu pelbagai GA, Segman dan bloglist cik en buat untuk naikkan follower.
Tapi bila lama, cik en merasakan follower meningkat tapi pageview kurang.
Tak guna follower ramai tapi reader kita mantain sama.
ini yang cik en nak share tips cik en yang mana mungkin sama dengan blogger yang lain

TOP ENTRY Minggu Kedua Ogos 2015

2015-08-12

2015-08-11

Jawapan Jom Zoom Duit Kita

Assalamualaikum dan salam sejahtera
merujuk pada entry
JOM ZOOM DUIT KITA

tengkolok duit kertas zoom

Banyak komen entry itu mengatakan tiada apa apa yang dapat dilihat.
Tapi cik en dan sahabat kerja cik en gagah juga tengok barisan tulisan diatas tengkolok menggunakan kanta dan tempat scan uv ketulenan duit telah dapat membaca tulisan tersebut

Seri Paduka Baginda Yang Di Pertua Agong Pertama Al Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al Marhum Tuanku Muhammad

Yes berjaya juga menilik. Hasil pemerhatian kami terhadap wang kertas rm1 yang baru sahaja.. Duit RM 10, RM 50  dan RM 100 tidak ditemui tulisan itu

Hokey, mata cik en dah sakit memfokuskannya.. 
Jumpe next entry

Photobucket

2015-08-10

Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 10 Ogos 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Cerita Best Yang Lain

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads