Tempat-Tempat Menarik di Melaka

Tempat-Tempat Menarik di Melaka | Dulu cik en pernah menetap di Melaka dan pernah bersekolah di beberapa buah sekolah. Melaka adalah tempat yang paling banyak kenangan sebabnya di sanalah, cik en paling ramai kawan dan cinta monyet. kali terakhir cik en ke Melaka pada tahun 2019, itupun ada urusan rasmi disana. Baru baru ini, geng keluarga cik en yang memang setiap tahun buat rutin travel cadangkan kepada cik en untuk ke Melaka nanti. So, sebagai perancang tentatif program, cik en perlu mencari tempat tempat menarik yang ada di Melaka. So, dah alang alang mencari, cik en nak simpan di sini untuk rujukan kawan kawan cik en. 




Tempat-Tempat Menarik di Melaka


Selalunya ada beberapa tempat spot sesuai untuk korang planning untuk lawati di Melaka. Cik en akan berkongsi 2 tempat yang menjadi tumpuan umum untuk tempat menarik di Melaka ini. Sampai sahaja ke Melaka ( keluar daripada Tol Ayer Keroh) korang boleh melawat 5 tempat ini dahulu sebelum masuk ke bandar Melaka. 


Melaka Bird Park 



Cik en mencari info adakah ianya telah dibuka selepas penyelenggaraan ke belum. Di google masih tutup tapi ada jual tiket di web yang lain. Tapi jangan sedih, jika tak buka korang masih ada 4 lagi tempat berhampiran untuk di kunjungi

International Bee Museum 



Sambil belajar ilmu mengenai Bee boleh juga beli madu yang original di sini. Tempat ini bersebelahan dengan Taman Botanikal Melaka

Taman Botanikal Melaka


Taman Prasejarah 



Taman Prasejarah ini terletak di dalam Taman Botanikal Melaka dan masuk adalah percuma.

Zoo Melaka Tunnel 



Sambil sambil melawat Zoo Melaka, boleh melalui Zoo Melaka Tunnel ini untuk bergambar. 


Selesai 5 tempat, korang boleh terus ke Bandar Melaka untuk melawat tempat menarik dibawah ini. Tempat tempat menarik di bawah ini terletak di kawasan yang berhampiran dan cukup untuk korang gunakan kemudahan pengangkutan yang ada. 


The Shore Oceanarium



Windmill Dutch Square Melaka



Malacca River View Point



Jonker Walk Arch



Menara Taming Sari



Melaka River Park and Cruise



Upside Down House Melaka (Rumah Terbalik Melaka)



Taman Bunga Merdeka



Melaka 3D Street Art




A Famosa



Anyway banyak lagi tempat menarik yang ada tapi cik en hanya listkan untuk panduan korang okey?

  • Banda Hilir
  • Banda Kaba
  • Mamee Jonker House
  • Taman Botanikal Melaka
  • Villa Sentosa
  • Hutan Rekreasi Sungai Udang
  • Pantai Klebang
  • Pantai Puteri
  • Pantai Tanjung Bidara
  • Pantai Pengkalan Balak
  • World’s Bees Museum
  • Freeport A’Famosa Outlet
  • Masjid Tengkera
  • Masjid Negeri Melaka (Masjid Al Azim)
  • Masjid Negeri Cina
  • Masjid Selat Terapung
  • Air Terjun Asahan
  • Samudera Square
  • Padang Kemunting Turtle Management Centre
  • Casa Baba Gallery
  • Perigi Hang Tuah
  • Ghost Museum
  • Dinosaur Encounter & Animal Interaction
  • Night Safari Zoo Melaka
  • The Shore Sky Tower
  • Taman Rama Rama Melaka
  • Taman Seribu Bunga
  •  Taman Buaya
  •  Melaka Tropical Fruit Farm
  •  A Famosa Resort
  •  Bayou Lagoon Park
  •  Mini Malaysia & Asean Cultural Park
  •  Melaka River Pirate Park
  •  Serama Adventure Park
  •  Melaka Wonderland Theme Park & Resort
  •  House of Museums Malacca
  •  Magic Art 3D Museum
  •  Melaka Thousand Tales Of Adventures
  •  Jumpers Land
  •  Kompleks Falak Al Khawarizmi
  •  Taman Ekstrem Tasik ChinChin
  •  Laman 3 Budaya 
  • Taman Tema Air (Asahan Water Theme Park)
  • AK Extreme Go Kart & Paintball
  •  Crazy Racing Melaka
  •  Kolam Air Panas Cherana Putih
  •  Kolam Air Panas Jasin
  •  Muzium Kapal Selam
  •  Malaysia Prison Museum
  •  Muzium Maritime atau Muzium Samudera
  •  Muzium Cheng Ho
  •  Galeri Cheng Ho
  •  Muzium Senibina Malaysia
  •  Muzium Kastam Melaka
  •  Muzium Islam Melaka
  •  Muzium Sastera
  •  Muzium Setem Melaka
  •  Muzium Sejarah dan Etnografi
  •  Muzium Kesultanan Melayu Melaka
  •  Muzium Al Quran Melaka
  •  Muzium Adat Istiadat
  •  Straits Chinese Jewellery Museum
  •  Baba Nyonya Heritage Muzium
  •  Nyonya Memoirs
  •  Melaka Skytrex
  •  Hang Tuah Centre
  •  The Pirate Adventure – Melaka Alive
  •  Zoo Melaka

Untuk tempat makan korang boleh cuba di 

  • Roti Canai Kayu Arang
  • Kafe Lima Rasa
  • Mango Float Royale
  • Klebang Original Coconut Shake
  • Perhentian Kuih Kampung
  • Restoran Lot 85
  • Restoran 35
  • Leezo Container
  • Kuih Keria Antarabangsa Limbongan
  • Cendol Kampung Hulu
  • Asam Pedas Claypot
  • Asam Pedas Pasar Borong Batu Berendam
  • Asam Pedas Selera Kampung
  • Restoran Rashid Corner
  • Hajah Rahmah Asam Pedas Bukit Katil
  • Medan Ikan Bakar Parameswara
  • Cerana Ikan Bakar
  • Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung
  • Medan Ikan Bakar Alai Crystal Bay
  • Seri Muara Alai Hj Nasir Ikan Bakar
  • Medan Ikan Bakar Melaka Serkam
  • Anas Seafood Tanjung Kling
  • Warung Pak Enal
  • Wong Solo
  • Mee Goreng Hassan(Mee Bodo)
  • Coffeeology Café & Restaurant
  • Mee Sup Tengkera
  • Sate R&K
  • Aida Rich Cafe
  • Kafe Kueh Melaka
  • Roti John Tarik Mael Lambong
  • Barkat Original Roti John Asli
  • Mee Besen Original
  • Hot Chicken Chop
  • Calanthe Art Café
  • Nasi Beriani Haji Tamby
  • Mochee Dim Sum House
  • Cengkerang Seafood Jumble
  • Pak Putra Tandoori & Naan (Restoran Pak Putra)
  • Bam Bam Bistro
  • Big Bowl Ice
  • Melantak Steak Hub Melaka
  • Nasi Ayam Baba
  • Rumah Makan Cibiuk
  • Hadramawt Palace
  • TWS – Melaka Raya (The Windmill Station)
  • Restoran Klasik Terapung (Tom Yam Klasik) Garden Restaurant Melaka
  • Warung Kak Ida's Kitchen
  • Nasi Briyani Roket

Untuk memudahkan korang, cik en kongsikan satu tips yang sangat berguna apabila bercuti di Melaka. Cik en suggest korang booking hotel di Bandar Melaka dan korang tak perlu menghadapi kesesakan kenderaan dan mencari tempat letak kereta. Korang boleh gunakan Hotel Promo untuk dapatkan harga berpatutan untuk mencari Hotel Melaka . Mudah kan? 

13 comments

  1. Kalau nak melawat tempat2 menarik di Melaka, seminggu pun tak habis

    ReplyDelete
  2. melaka ni kan.. kalau kita pergi memang tak habis pusing tau.. banyak sangat tempat menarik.. sesuai sangat dengan status bandar bersejarah tu.. banyak tempat perlancongan..

    ReplyDelete
  3. Banyaknye list tempat makan. Bolehlah cuba nanti

    ReplyDelete
  4. lamanya Sha tak pergi Melaka... next trip InsyaAllah sampai..tq Cik En sharing

    ReplyDelete
  5. Melaka memang banyak tempat menarik boleh dilawati. Ada beberapa tempat yang dah banyak kali pergi ada yang belum pernah pergi. boleh plan bawak anak anak jalan jalan Melaka lepas ni

    ReplyDelete
  6. Sejak MCO dah 2 tahun tak ke Melaka! Rindunye... Cuti tahun baru boleh rancang ke Melaka dgn family nih... boleh guna checklist tempat menarik Cik En share ni

    ReplyDelete
  7. Masa kecik-kecik dulu selalu pergi Melaka. Banyak dah tempat baru yang ada. Boleh bawa famili ke sini pula nanti.

    ReplyDelete
  8. Akak baru balik melaka...xpernah pegi lagi taman pra sejarah dengan bird park tu. Next boleh bawak anak-anak

    ReplyDelete
  9. Banyak lagi rupanya tempat menarik kat Melaka ni tak habis jelajah.. insyaAllah kena repeat balik nampak gayanya ni.. tq share info.

    ReplyDelete
  10. Berkali dah pergi Melaka tapi tetap tak habis pusing sebab banyak sangat tempat menarik kat Melaka tu...

    ReplyDelete
  11. Melaka memang banyak tempat menarik kan. Nanti anak dah besar sket lagi kita pergi lagi

    ReplyDelete
  12. lama juga tak masuk melaka, next time boleh pergi bird park lahh

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.