www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-07-06

Kenapa Ada Waktu "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli

Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli | Kerap pula cik en kongsi info pasal dunia permotoran ini kan? Semenjak cik en pakai Motosikal Honda RS150R ini cik en mula suka belajar mengenai dunia motor ini. Dan satu topik yang cik en tanya di facebook peribadi cik en adalah Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli . Masa cik en pakai Mr Barney cik en dulu, memang cik en ada pantang tak bawa laju laju. Tapi masa itu cik en tak menimbulkan apa apa persoalan pun. Mungkin masa itu tengah sibuk dengan masalah sendiri. 

Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli

Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli


Hasil dari pertanyaan cik en Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli ini, ramai bagi feedback yang mana dapat menjawab persoalan cik en dari segi teknikal. 


Mohd Noriskandar Ssbab enjin masih baru...and possibly akan ada metal shavings hasil daripada geseran enjin yg masih "dara"...nak reduce friction disebabkan oleh itu and nak bagi bahagian2 dalam enjin mesra dengan movement

Hazelin Ismail Enjin baru kena bg dia run dulu sblm digasakkan hahahaha lama ni dok dlm kilang now on the road... mcm baby juga d merangkak, tatih dulu, then berdiri, dan jalan slow2 sebelum dia jadi tarzan hahahaha Eintan Nurfuzie

Hariz Anaknye Razali Barang ketat. Pelan2 kayuh.. Da lama2 baru lenjan.

Izzat Nazmi Bagi dia habis pantang dulu 1000km...lepas tu nak full throttle sampai 180km/j pun takpe....hehe

Firdaus Yusof Jgn menten 80 je. Sekali skala bwk dlm 100 pastu 80. Jgn lenjan selalu 100

Eny Yusnizar Abdullah Geseran enjin tu sebab minyak engune pun br masuk kan.. X semua kena minyak lagi.. Itu yg car srvice centre bgtau

Faiz Zakaria Cara yang betul pantang enjin ni bukan pada kelajuan, tapi pada RPM. bagi moto atau kereta yang ada meter RPM, better control rpm je. Sbb lain moto lain rpm dan lain speed.
Contoh mcm moto r25, pantang yang digalakkan pada rpm 9000rpm (max rpm 14000rpm) , yang kalau pada gear 6, 9000rpm tu boleh bawa sehingga 120km/j.
So, depend on gear berapa juga. Kalau kata pantang pada kelajuan 80km/j tapi pakai gear 2 je, memang cepat lingkop la enjin tu.
Lain moto lain rpm dan lain julat pantang kelajuan dia.

Cikgu Saya Eny Yusnizar Abdullah dh jwb ngan betul... Dan Faiz Zakaria mengesahkan dgn lebih detail...
Útk pengguna auto, 1000km pertama, lepas masuk gear D, jangan tekan minyak, biar kereta gerak sikit dulu br tekan minyak secara berperingkat-peringkat.
Kalau manual, elakkan tekan minyak mendadak teruk rpm 5-6, lek2, belai2, ringan2 je... Kalau nak pakai lama la...
Org kata bukan saya kata.

Dari kesemua ini cik en boleh simpulkan yang enjin masih baru atau orang kata masih dara giteww.. Jadi ambil masa untuk untuk minyak enjin untuk serasi enjin. Geseran mestilah smooth gitew.. Kalau minyak enjin masih belum serasi, takut akan ada effect pada enjin. 

Itu bahasa yang cik en rasa cik en faham. Cik en masih lagi belajar lagi bab moto. Insyallah kalau ada info lain cik en akan share. Nasib la blog cik en ini niche lifestyle so boleh masuk apa apa yang cik en suka related dengan kehidupan cik en . 


  6 comments:

  1. ilmu baru.. sebab memang tak amek tahu pasal motor. ada phase pantang juga rupanya motor2 ni ye =D

    ReplyDelete
  2. wow seriously? jaja haritu beli kereta mmg pntang tp lebih sikit dari 80 haha.

    ReplyDelete
  3. hahahaha comel jugak bahasa diorang, baby, anak dara tapi mudah nak faham. Ilmu baru bab motor ni :D

    ReplyDelete
  4. berseri2 motor baru. hehe..

    ReplyDelete
  5. sebab enjin masih baru..

    milage rendah ..

    jika dibawa terlalu laju boleh memudaratkan masa depen enjin tersebut

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!