www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-09-27

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing | Sampai saja musim tak menentu ini, banyak customer cik en bawa kucing yang sakit mata. Ada yang bertaik mata biasa, ada yang dah bengkak dan ada yang terjojol mata. Ada yang lambat bagi rawatan sampai mata kena dibuang. Macam biasa la, cik en berkerja di klinik kerajaan yang mana daerah cik en ini dah jadi macam klinik manusia je. Patient yang sakit kadang kadang sehari mencecah 60 ekor. Jadi ada beberapa operation yang cik en tak boleh nak ambik kerana kekurangan staf. Kesian memang kesian kalau ada yang mengadu kos di klinik veterinar swasta mahal dan tak mampu. Kalau peringkat boleh bantu, memang cik en bantu. Disebabkan kes sebegini cik en menaip juga artikel Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing untuk tindakan awal yang boleh korang ambil sebelum jadi kronik sampai memerlukan belanja yang mahal. Harap artikel Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing ini dapat bantu korang ye!

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing
Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing

Sebelum itu cik en nak korang tahu tahap tahap sakit mata ini. Dan macam biasa cik en akan terangkan menggunaka bahasa yang ringkas dan ubat yang korang beli di farmasi. Farmasi manusia tau! Sebab ada yang tanya cik en kat mana farmasi haiwan. Hahaha. Kedai haiwan atau Petshop lain tau! Yang cik en list kat sini yang ada di farmasi manusia. Kiranya ubatan manusia yang selamat digunakan untuk haiwan terutama kucing. Bukan semua tapi ada beberapa saja yang sesuai. 

Jenis Jenis Sakit Mata Pada Kucing

Bertahi mata 

Kes ini ada 2 jenis kucing. Anak kucing dan kucing dewasa yang demam atau tidak sihat. 

  • Anak Kucing 



    • Selalunya tugas mencuci mata dan badan anak kucing ini adalah mak kucing tersebut. Mak kucing yang "baik" akan selalu menjilat (memandi atau membersihkan) anak anak beberapa kali setiap hari. Tahi mata anak kucing akan ada sebab anak kucing selalu tidur. Tapi bila si ibu mula tak jaga anak anak, tahi mata akan berkumpul dan kalau banyak akan jadi infection. Masa ini bila korang dah nampak si ibu mula tak jaga anak, korang kena take over kerja si ibu sehingga anak anak boleh bersihkan diri sendiri. 

    • Rawatan : Kerap cuci mata anak anak kucing menggunakan tuala lembut. Gunakan air suam untuk cuci. Elakkan guna wipe tissue atau tisu basah. Walaupun tisu basah selamat untuk baby tapi tuk mata tak sesuai digunakan. Kecuali gunakan wet tissue khas untuk mata kucing. Kalau nampak dah merah merah, dapatkan ubat titiis untuk mata namanya Neodeca Ear Eye Drop atau Nicol. 


  • Kucing Dewasa Tidak Sihat


    • Bila kucing atau anjing sakit, dorang lebih banyak tidur. Mereka tak boleh nak grooming atau bersihkan bulu dorang. Macam kita juga la kan. Bila demam, nak tidur dan tak malas nak bersihkan diri. So bila dah macam tu, tahi mata kucing akan berkumpul macam anak kucing cik en story kat atas tadi. Cuma tidak merbahaya sangat sebab kucing dewasa mempunyai antibodi yang kuat. 

    • Rawatan : Selalu cuci mata menggunakan air suam. Dan gunakan ubat titis yang sama iaitu Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing. 


Kelopak Mata Bengkak 

Kelopak mata bengkak berlaku disebabkan radangan disebabkan infection atau jangkitan. Masa ini penggunaan Neodeca Ear Eye Drop atau Nicol mula tak berkesan. Sebabnya jangkitan perlu diberi antibiotik untuk lawan. Fungsi Neodeca Ear Eye Drop atau Nicol lebih kepada membersihkan. Masa ini boleh gunakan Terramycin Oitment yang berbentuk gel. Letak ubat mata di dalam mata dan gunakan kelopak mata untuk sapu ke seluruhan mata. Tapi kena cuci dulu dengan air suam. Untuk matikan kuman kuman sebelum treatment dengan Terrymycin. Dan juga boleh beli ubat papain beazyme untuk kurangkan radangan atau bengkak. 

Mata terjojol atau pecah

Kes sebegini selalunya perlu bawa ke klinik veterinar untuk dapatkan suntikan. Kalau vet kata kronik dan perlu dibuang, operation akan dibuat untuk buang mata. Kes sebegini selalunya berlaku pada anak kucing. Dan kebanyakkan tak dapat diselamatkan sebab ramai yang lambat bawa untuk rawatan

Mata luka kerana kemalangan


Kes sebegini macam terlanggar dengan kenderaan, jatuh atau bergaduh dengan kucing lain. Kes sebegini kena tengok dan dibuat pemeriksaan lanjut. Tapi kalau ada tanda tanda diatas boleh guna cara rawatan diatas. Atau terus je bawa ke vet berdekatan ye 

Atau pun korang ada masalah mata kucing yang tak skait tapi abnormal? Korang boleh try baca artikel Kenapa Mata Kucing Tiba Tiba Ada Kelopak Putih Antara Mata 

2017-09-25

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing | Kalau cik en dah keluarkan entri bab bab penyakit ini, semestinya cik en banyak kali terima kes penyakit ini dalam seminggu dua ini. Seperti manusia, mana mana haiwan pun boleh juga dapat penyakit kuning atau jaundice ini. Sebabnya ramai juga yang gelak bila cik en kata kucing dorang sakit hati. Korang ingat sakit hati itu macam manusia ke? Hahhaha. Sakit kuning ini berlaku apabila kegagalan hati untuk meng"neutralkan" toksik yang ada dalam badan kucing. Ini disebabkan kandungan toksik yang tinggi dan hati bekerja "overtime". Macam mesin juga, sampai masa berkerja terlalu lama , mesin akan rosak. So dalam entri ini cik en cuba bantu korang untuk tahu punca, simpton dan Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing . Mungkin dengan entri ini korang dapat ilmu dan bantu kucing lagi lagi masa klinik veterinar tutup. 

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing
Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing 

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing 


Untuk korang yang suka baca info style ilmiah bolehlah baca entri Deman Kuning (Jaundice) Kucing . Sebab atas tadi cik en cuba terangkan secara "tercapai minda" untuk golongan yang tak faham penggunaaan bahasa veterinar. First cik en nak kongsi Punca Punca Sakit Kuning

Punca Punca Sakit Kuning Pada Kucing

  1. Penyakit
  2. Toksid
  3. Dadah
  4. Radang Hati (hepatitis)
  5. Lemak di dalam hati
  6. Kerosakan tisu hati
  7. Gangguan Rembesan Biliburin
Agak skema list diatas tapi boleh cik en simpulkan disini punca punca yang selalu cik en dapat di klinik

  1. Pemberian ubatan manusia terutama Panadol. Boleh baca sini Panadol boleh membunuh kucing dan anjing
  2. Pemberian ubat (injection) yang kerap atau berlebihan dose 
  3. Racun. Bukan saja kucing termakan racun tapi kucing yang melalui kawasan rumput beracun dan ada sisa racun melekat pada bulu. Sifat kucing suka jilat bulu menjadi kucing keracunan
  4. Makanan yang tercemar 
  5. Cacing Hati
  6. Blood Parasite ( Jangkitan kuman pada darah). Kes ini kena ambil ujian darah. 
  7. Dan banyak lagi

Simpton Atau Tanda Tanda Sakit Kuning Pada Kucing


tanda tanda sakit kuning pada kucing
tanda tanda sakit kuning pada kucing

  1. Kulit dan badan kucing jadi kuning. Paling ketara di sebelah dalam telinga gusi dan kelopak mata jadi kuning. Warna pekat dan perlahan boleh menentukan tahap sakit kuning ini
  2. Muntah 
  3. Cirit Birit
  4. Lemah
  5. Hilang selera makan
  6. Najis bertukar warna kuning
  7. Kurus
  8. Kerap minum air
  9. Pendarahan ( jarang berlaku tapi kalau dah berlaku tanda ianya serius)

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing 

  1. Cuba dapatkan liver supplement seperti Liv52 (tablet) atau Meboliv Syrup (Klik untuk pembelian)
  2. Vitamin B untuk naikkan selera makan
  3. Minyak Kelapa Dara
  4. Silymin (kapsul merah)
  5. Kalau Cirit Birit pemberian ubat cirit seperti Koalin Pectin
  6. Kalau lemah boleh cuba Cara Merawat Kucing Lemah
  7. Kalau rasa ragu ragu boleh teruskan dapat khidmat doktor veterinar berhampiran. Jangan tunggu lama lama. Kemungkinan kucing boleh mati

2017-09-22

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top! | Dah lama cik en tak reward diri sendiri sebab asyik sibuk bekerja je. Dah lama sebenarnya cik en pasang niat nak manjakan diri cuma masih tercari cari tempat yang cik en rasa berbaloi dan puas hati. Sebelum ini cik en pernah dapatkan servis spa di Manjung tapi entahlah cik en rasa tak best. Bayar mahal tapi kurang memuaskan dan sampai sakit sakit badan dibuatnya. Sampailah satu hari, cik en ada tengok Dwafa di Instagram dan cik en pun berminat dan mula la tercari pakej pakej yang ditawarkan. Baru semalam cik en rasa nak cuba servis mereka. Pagi semalam cik en terus book dan pilih pakej yang ditawarkan. Hampir sejam memilih dan direcommended oleh Dwafa, cik en memilih Relaxing Package. Sesuai sangat la dengan cik en yang stress dan letih bekerja. Dan pengalaman pertama di Dwafa ini cik en boleh kata Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!
Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!


Relaxing Package ini ada 4 iaitu Bertangas, Urutan Badan Bali, Skrub Badan dan Relaxing Facial. Dah nampak dah de aura releks dalam pakej ini kan? Sambil itu cik en nak story pengalaman cik en buat kesemua servis ini dan komen jujur.

Bertangas

Cik en pernah story sebelum ini pasal bertangas di Bertangas Pada Wanita Bujang dan sejujur ini lah kali pertama cik en bertangas. Nak rasa juga bertangas tu macamana dan apa kesan pada badan. Sebelum itu cik en bagikan apa info yang diberi oleh Dwafa

Bertangas di Dwafacare Muslimah Spa Manjung

Kebetulan cik en belum datang bulan kira ok sangat la buat kan? Bertangas ini bukan saja bahagian rahim tapi boleh buat sauna sekali. Berpeluh peluh juga cik en cuma tak tahan sikit dengan haba panas la. First time la katakan. Dan bagusnya adik (lupa nak tanya nama) ada je kat tepi cik en. Kalau rasa panas kena kabo kan.. dia akan off sebab tak ada level level kepanasan dan akan on balik bila kita rasa dah mula kurang panas. Setia betul dia. Dia pun macam macam tahu je cik en panas ke tak. Hahhaha. Apa pun pengalaman pertama ini sangat berharga. Mungkin lepas ini, dah ada pengalaman mesti boleh tahan haba herba panas tu. 

Urutan Badan Bali

Urutan ini cik en pernah fobia tau. Cik en pernah dapatkan urutan ini salah satu spa dan cik en memang rasa sakit badan lepas buat. Walaupun ada kupon free masa itu, memang cik en tak mau pergi. Sebab tu dari awal, cik en ada tanya Dwafa, ok ke Urutan Badan Bali ini? Dia kata pelanggan Dwafa memang sukakan urutan ini dan dah direcomendedkan cik en pun setuju la. Dari awal hingga habis urutan ini, cik en rasa relax sangat. Tak sakit malah rasa "sedap" badan ini. Rasa lenguh lenguh hilang dan semestinya benda sedap ini cik en sampai terlelap. Memang seluruh badan adik ini urut. Kira puas hati la! Nampak je adik tu kecik dan kurus tapi lega sungguh badan akak yang sado ini. Kira kalau korang mai sini, cik en suggest korang ambik urutan ini.

Scrub Badan

Scrub badan ini cik en rajin gak buat kat rumah tapi sebelah belakang itu memang cik en tak sampai dan disebabkan ada dalam pakej cik en buat la. Katanya gunakan garam laut dan macam ada bau karemal sikit (maybe gula) dan rasa best pula ditonyoh tonyoh kawasan daki tu. Selesai scrub cik en mandi dan rasa la lembut kulit tu. Dan tak la rasa kering sangat. Lembab je. Selalu scrub ini akan keringkan kulit kan tapi yang ini tak. Sesuai la nampak dengan kulit cik en.

Relaxing Facial 

Facial ini tak sama macam facial kat luar sana. Bukan nak buang black head atau white head tapi lebih kepada untuk relaxkan muka. Muka akan di beri cuci terlebih dulu dan digunakan scrub untuk buang kekotoran dan baru diurut urut. Rasa macam badan diurut. Muka rasa macam segar luar dan dalam. Macam nak bagi seri wajah gitew. First time tapi yang ini cik en suka. Releks tanpa sakit. hahahah

Dan selesai semuanya rasa macam nak tidur je kat situ. hahahha. Pakej ini ambil masa 3 jam. Nampak lama tapi 3 jam itu boleh relekskan badan yang bekerja setiap hari ditambah stress dan sakit jiwa. ahhaha. Mesti korang tertanya tanya kan? Berapa pakej cik en ambik tu. Ini pakej cik en




Terletak di Pusat Perniagaan Manjung Point 3, Seri manjung sebelah dengan Kopee Paste Manjung. dan sebelah dengan Hospital Pantai Puteri Seri Manjung. So mana yang teringin nak cuba korang boleh mai sini. Ini adik yang buat servis dengan cik en. Maaf sangat sangat sebab lupa nak tanya nama masa tu. Adik ini ramah dan kebetulan masa tu kaki cik en memang dari kecik ada ezema dia takut nak scrub takut pedih katanya. Dia punya risau sampai lepas mandi pun duk tanya pasal kaki tu. Cik en kata ok je. Manatau dengan scrub ini akan kaki ini sembuh terus. Huhuh


Dan ini pula pakej pakej yang ada di D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak ini






Atau korang boleh dapatkan detail lain atau nak book temujanji di 

05-6870213
011-26516134 (Whatsapp)

2017-09-20

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)  | Cik en bukanlah doktor veterinar jadi banyak benda yang cik en masih perlu belajar. Hari ini cik en belajar satu kes yang mana semua kelenjar pada kucing bengkak atau bahasa veterinar Lymphadenopathy atau Lymph Node Inflammation. Macam manusia juga, mereka mempunya kelenjar yang mana fungsinya menapis sisa sisa atau bahan asing jahat seperti virus atau bakteria. Lymphatic Vessels akan menyediakan tapak untuk sel darah putih untuk melancarkan tindak balas imun. Bila terlalu banyak sisa dan bahan asing jahat ini yang tidak diserang oleh darah putih, ianya akan membengkak. So cik en akan check bahagian lymph node dulu kalau buat pemeriksaan atas kucing. Kalau bengkak cik en akan tahu yang kucing tu ada virus atau bakteria. Tapi entri Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy) ini cik en buat research sendiri dan pertanyaan dari orang atas cik en. Kalau korang seorang doktor veterinar atau yang arif mengenai topik ini boleh perbetulkan di bahagian komen ye.

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)
Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy) 

Sebelum itu cik en nak beritahu Lymph Node (Kelenjar) pada kucing banyak tau. Cik en pun dapat gambar di bawah hasil google. Rupanya banyak juga Lymph Node (Kelenjar) pada kucing. Ada 8 tempat semuanya dan ianya memainkan peranan masing masing. Jangan tanya cik en peranan apa ye. Kena tanya yang lebih pakar. Cik en terang secara general untuk kita kita yang bukan level doktor.

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)
Dalam gambar diatas, cik en selalu check no 1. Untuk kes yang terbaru tadi, cik en dapat rasa bengkak di bahagian 1 dan 5. Pemberian antibiotik dah diberi 2 minggu sebelum itu dan tiada kesan malah makin membengkak. Meh sini cik en nak kongsi gambar Lymph Node (Kelenjar) kucing bengkak yang cik en ambil di google


Besar kan? kalau manusia pula macamni


Bila kes sebegini berlaku, kemungkinan (diambil dari http://www.petmd.com)

  1. Lymphoid hyperplasia: when lymph nodes react to an infectious agent by producing an excess of white blood cells, but are not themselves infected
  2. Lymphadenitis: when the lymph nodes themselves are infected either primarily or secondarily
  3. Infectious agents:
    • Sporotrichosis: fungal infection of the skin, acquired from soil, hay, plants (most notably, garden roses); affects skin, lungs, bones, brain; this is the type that most frequently affects cats
  4. Bacterial:
    • Rickettsia: transmitted by ticks and fleas
    • Bartonella spp: transmitted by biting flies
    • Brucella canis: sexually transmitted; acquired during breeding
    • Pasteurella: transmitted through the respiratory system
    • Yersinia pestis : transmitted by fleas and possibly rodents; also known as the plague
    • Fusobacterium: infection of the mouth, chest, throat, lungs
    • Francisella tularensis: tularemia; transmitted by ticks, deer flies, and by the dispersion of gases from an infected animal carcass (frequently occurring during lawn-mowing)
    • Mycobacterial: transmitted by infected water supply
  5. Viral:
    • Feline Immunodeficiency Virus (FIV)
    • Feline Leukemia Virus (FeLV)
  6. Non-infectious agents:
    • Allergens: lymph glands respond to an allergic reaction in the body by producing more cells – usually occurs in the lymph nodes near the site of the reaction
    • Immune-mediated disease: the body’s immune system over-reacts to an invasion, or reacts inappropriately
    • Eosinophilic infiltration: multiplication of white blood cells responsible for controlling allergy response, or for fighting parasitic agents
    • Feline hypereosinophilic syndromes: excessive eosinophils, may be associated with leukemia, blood marrow infection, asthma, or allergy
Macamana kita nak tahu kucing kita dalam penyebab yang mana? Korang kena minta veterinar (selalunya swasta la, kerajaan kurang sikit kelengkapan) untuk buat full blood test (ujian penuh darah). Dari situ barulah dapat buat rawatan yang betul. Kalau tak buat ujian darah, susah nak beri antibiotik yang bersesuaian. Untuk kes cik en tadi, cik en pun minta customer untuk ke swasta untuk buat pemeriksaan lanjut. 

Gambar diatas diambil dari google untuk penerangan lebih jelas

2017-09-14

Mati Dalam Api dan Air Adalah Salah Satu Mati Syahid

Mati Dalam Api dan Air Adalah Salah Satu Mati Syahid | Terkejut dengan kejadian Pusat tahfiz di Kuala Lumpur terbakar. Dianggarkan lebih 20 orang pelajar dan tenaga pengajar meninggal dunia. Alfatihah dan takziah kepada keluarga mangsa. Jodoh ajal dan maut rahsia Allah S.W.T. Kita sendiri tak tahu bahagian kita nanti. Adakah sakit tua atau lebih awal dari itu. Sedih juga bila anak anak tahfiz ini pergi dulu. Benarlah kata orang orang alim, dipenghujung zaman, manusia yang beragama Islam akan berkurangan dan sebelum kiamat tiada lagi orang orang Islam. Berbalik kepada tajuk entri cik en Mati Dalam Api dan Air Adalah Salah Satu Mati Syahid ianya satu pengetahuan cik en dapat hasil pembacaan cik en.

Mati Dalam Api dan Air Adalah Salah Satu Mati Syahid
Mati Dalam Api dan Air Adalah Salah Satu Mati Syahid

Mati Dalam Api dan Air Adalah Salah Satu Mati Syahid


Setiap orang impikan mati syahid sebabnya lepas seksa kubur dan di hadiahkan syurga. Tapi kita perlu ingat, walaupun kita mati syahid, dosa dosa kita sebelum itu tetap dihitung di akhirat kelak. Mungkin ada yang tidak tahu, mati dalam air iaitu lemas dan api iaitu terbakar adalah salah satu mati syahid selain mati di medan perang. Untung siapa yang meninggal dalam kebakaran dan lemas walaupun kita yang masih tinggal rasa kehilangan mereka. 

Antara yang mati syahid adalah

  • Al Mabthun, orang yang meninggal karena penyakit di perutnya
  • Al Ghariq (orang yang mati tenggelam)
  • Al Hariq (orang yang mati terbakar)
  • Orang yang sakit dzatul janbi (semacam penyakit paru-paru)
  • Wanita yang meninggal ketika nifas
  • Al Gharib, orang yang meninggal jauh di luar daerah tempatnya tinggal sehingga ia asing di sana
Sumber: https://muslim.or.id/26616-beberapa-jenis-mati-syahid-di-jalan-allah.html

Diharap mana mana yang lebih tahu dan cik en beri info yang salah, boleh diperbetulkan ye. Cik en pun dah lama tahu tapi baru kali ini cik en keluarkan entri ini. Cik en pun masih belajar sebab ilmu Allah ini luas. Apa pun, marilah kita sedekah Al fatihah kepada meraka dan diharap mereka di kalangan golongan orang beriman. Al- Fatihah..

2017-09-12

Bersiul Boleh Panggil Angin

Bersiul Boleh Panggil Angin | Pernah dengar tak orang lama lama kata Bersiul Boleh Panggil Angin. Pernah tak korang rasa bila ada di mana mana tempat terbuka dan tak ada angin langsung masa tu. Tengok pokok pon tak bergoyang daunnya. Masa ini memang korang rasa hangat sangat. Kalau dulu cik en akan mengadu dengan mak cik en. Mak cik en akan bersiul untuk panggil angin. Dan memang betul la. Angin datang menderu deru (walaupun tak kuat) pada korang. 


Kalau nak bersiul bukan macam nak memnaggil awek tu, kena lembut dan gaya memanggil. Dan satu lagi ada juga yang kata bersiul bukan saja memanggil angin, tapi boleh memanggil makhluk halus kalau bersiul tengah malam. Dan dalam Islam ada beberapa hukum bersiul ni. cik en ambil info dari http://www.ummi-online.com .

1. Bersiul Hukumnya Terlarang

Dari dalil ayat di atas, dimana Allah mencela kebiasaan orang musyrikin yang bersiul dan tepuk tangan ketika beribadah.Ini merupakan pendapat Lajnah Daimah. Dalam salah satu fatwanya dinyatakan, “Bersiul itu dilarang, dalam bahasa arab fasih disebut al-Muka’. Dan ini tradisi Jahiliyah, dan termasuk akhlak yang buruk.” (Fatawa Lajnah Daimah, 26/390).

2. Bersiul Hukumnya Makruh

Dalilnya ayat di atas. Karena meniru kebiasaan jahiliyah, tanpa ada kebutuhan yang mendesak, dicela dalam syariah. Ibnu Muflih  menukil keterangan Syaikh Abdul Qadir Jailani, Syaikh Abdul Qadir – rahimahullah – mengatakan, “Makruh bersiul dan tepuk tangan.” (al-Adab as-Syar’iyah, 3/375)

3. Dibolehkan Selama Tidak Diniatkan untuk Ibadah

Mereka mengatakan bahwa tidak ada dalil tegas yang melarang bersiul. Sementara celaan Allah kepada masyarakat jahiliyah adalah bersiul ketika beribadah. Mereka menganggap bersiul itu sebagai cara dzikir dalam shalatnya.Syaikhul Islam mengatakan, “Orang-orang musyrikin berkumpul di masjidil haram, mereka tepuk tangan dan bersiul-siul. Mereka yakini itu ibadah dan cara shalat . Lalu Allah mencela tindakan mereka itu. Dan Allah sebut itu kebatilan yang dilarang.”(Majmu’ al-Fatawa, 3/427)

Tapi cik en ini tak pandai bersiul. Selalu weit weit je.. tak ada rupa bersiul pun tapi angin datang juga. Selalu cik en buat masa dalam ladang kelapa sawit buat rawatan atau program kesihatan lembu atau kerbau. Apa apa pun staf lain tak tau yang bersiul boleh panggil angin. Jadi cik en kata la cik en buat magik. Hahahhha. Apa apa pun, cik en nak kongsi lagi satu artikel menarik untuk dibaca iaitu Bila Telinga Berdesing Maksudnya Ada Orang Meninggal. Betul Ke?

2017-09-11

Staycation Travel Diaries Malaysia : Your Guide to Langkawi

Langkawi is the jewel of Malaysia which is much known for its daring eagle sightings, picturesque sceneries, cultural and historical dips, beach adventures, duty free alcohol and shopping and of course the mesmerizing fragrance of the pristine sea water and the sandy beaches amidst the waves of the coconut trees. 


Top Attractions in Langkawi

  • Eagle Square or Dataran Lang

The giant 12m tall Eagle Sculpture is the defining man made wonder on this island. The place is also a house for several sophisticated fountains, bridges, terraces, restaurants and more. 


  • Pantai Cenang
It is the most popular beach of the island, located at its south western tip. Pantai Cenang is a wonderful spot to experience water sports like jet skiing, paragliding and banana boating. Do not miss the nostalgic sunset, pristine waters and the beautiful sands of this beach. 

  • Tengah Beach
If you are looking for a less crowded alternative, then you should preferably pay a visit to the Tengah Beach of Langkawi. 

  • Underwater World
The Underwater World is Malaysia’s largest marine reserve. Visit this place if you want to meet some exotic marine species like rock hopper penguins, harbour seals, Amazonian arapaima, sharks and more. Check out for some travel deals here.

  • Bat Cave or Gua Kelawar
It’s one of the pride moments for all Langkawi Adventurers to conquer the Bat Cave. Placed amidst the dense mangrove forest of Langkawi, the cave is mysterious of its kind and is known for its remarkable and natural bat habitat. 

Best Hotels/ Resorts in Langkawi

Some of the best resorts to stay in Langkawi are: Berjaya Langkawi Resort, Meritus Pelangi Beach Resort Langkawi, The Westin Langkawi Beach Resort & Spa, The Danna Langkawi, The Andaman and the Adya Hotel Langkawi. 

Top Activities to Do at Langkawi

Island Hopping, Diving, Sunset Cruising, Mangrove Forest Trekking, Helicopter and Cable Card Rides, Seafood and Street Food eating at Night Markets, Jet skiing, Skytrex Adventure Park, Parasailing, 3D Museum Art and more. 

Popular Restaurants in Langkawi

You surely cannot miss the seafood of Langkawi. Some of the most popular restaurants in Langkawi are: Red Tomato, Red Sky, Cactus, Sheela’s, Mangoes Bar & Grill, L’osteria, fat Cupid, Tom Yam, Orkid Seafood and the Brasserie Restaurant. 

How to Reach Langkawi?

Book your flights from Kuala Lumpur and you can reach Langkawi with AirAsia, Firefly, Malindo Air or Malaysia Airlines in just 1 hour. The fares start from as low as RM 42. With exclusive flights+ hotels Expedia coupons and Expedia last minute deals, you can save up to 45% on your next island vacation. 

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan | Masuk hujung hujung tahun ini, mulalah sampai musim hujan. Bila musim hujan penyakit kucing yang selalu cik en terima adalah selsema dan demam. Kebanyakan pelanggan klinik cik en mempunyai kucing berpuluh puluh ekor. Dan semestinya kalau seekor selsema mesti semuanya berjangkit. Bila semua berjangkit, penuhlah klinik cik en dengan seorang tuan dengan berpuluh puluh kucing. Disebabkan masalah ini, cik en nak bagi satu Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan ini. 

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan
Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan



  • Sediakan Multivitamin dan berikan sekali sehari untuk kuatkan antibodi kucing.


Sebenarnya kucing yang ada di Malaysia seperti kucing kampung dan kucing kacuk ini suka berjemur dibawah cahaya matahari. Cahaya matahari ini macam recharge bagi dorang untuk sihat. Cahaya matahari pagi mempunyai banyak kebaikan pada tubuh badan manusia seperti menghasilkan Vitamin D yang baik untuk tubuh badan dan kesihatan. Begitu juga pada haiwan. Bila musim hujan, kucing akan mula kekurangan Vitamin D yang mana ketiadaan cahaya matahari yang mana mereka tak dapat memanaskan badan. Kucing bukan seperti manusia yang boleh pakai baju sejuk berlapis lapis dan mereka bergantung dengan bulu mereka untuk control kesejukan. Hahaha


  • Jangan mandikan kucing bila sampai musim hujan


Tak salah nak mandikan kucing tapi tengok juga waktu tu. Janganlah time hujan korang nak mandikan. Kalau busuk sangat atau perlu mandi ambil air suam dan lap di kawasan yang perlu. Lepas tu cepat cepat kering menggunakan hair dryer atau letak di kawasan yang ada haba macam lampu garam.


  • Berikan Makanan Suam atau Susu Suam
Ini antara tips mak cik en sendiri gunakan. Makanan yang hangat mampu memanaskan tubuh. Cuma jangan la bagi yang panas sangat. Cukup suam suam je. Mampu memanaskan tubuh badan kucing.

  • Sediakan tempat panas 
Kalau kucing korang banyak, ianya tak jadi masalah sangat sebabnya mereka akan berkumpul dan berpeluk sesama sendiri untuk dapatkan haba panas. Tapi kalau seekor, korang boleh cuba ajak tidur sekali dalam selimut atau korang rajin bermain dan memeluk mereka. Ataupun sediakan kotak yang disediakan carikan kertas surat khabar. Karbon tulisan pada surat khabar mampu memanaskan kucing. 

Ini tips sebelum kucing korang dapat selesema. Tapi kalau dah kena selsema, korang boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Selesema Kucing (Cat Flu)

2017-09-08

Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling)

Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) | Kalau ke Baling, cik en dan keluarga takkan lepaskan peluang untuk ke Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) sebabnya masa ini lah kami akan ambil masa nak mandi kolam air panas untuk buang lenguh lenguh badan. Pak menakan (bapa saudara) cik en tinggal di Kupang Baling dan kawan mak cik en di Kampung Asam Jawa Baling. Dah jadi rutin kalau kesana untuk ke sini. Last cik en pergi dalam 2 tahun lepas dan nampaknya Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) masih sama lagi. Sambil itu cik en akan kongsi apa yang menarik disini. 


Cik en sampai Baling dalam pukul 10 malam dan ke Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) pukul 11.00 malam bersama sama keluarga dan saudara mara cik en. Perjalanan ambil masa 30 ke 45 minit.


Sampai saja, cik en perhatikan Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) masih sama 2 tahun lepas. Cuma nampak lebih banyak kolam dibuka dan penginapan baru. Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) pun masih sama. 

Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling)


Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling)

Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling)
Harga Masuk Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling)


Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling)

Sedikit info Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong (Hot Spring Ulu Lenggong Baling) ini terletak di mukim Siong 22km dari Pekan Baling dan beroperasi sejak tahun 1998 lagi. Kolam air panas, penginapan dan aktiviti lasak dapat dibuat disini. Tapi cik en selalu mandi kolam air panas je. Kolam air panas dia ada 8 kolam yang mana ada kepanasan berbeza. Cik en mampu kolam ke 3 je. Kolam 1 yang paling panas cik en mampu tengok je. Katanya boleh rebus telur.. Kolam kolam ini ada beberapa kategori iaitu kolam dewasa, kolam kanak kanak, dan kolam wanita (yang ini rasanya macam tak ada je. atau mungkin cik en tak perasan).




So siapa siapa nak datang sini bolehlah cari melalui Waze atau maps di bawah ini.


Jumpe lagi di www.nurfuzie.com

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

Jumpa Next entri www.nurfuzie.com . XoXO!

2017-09-07

Makanan Best Masa Cik En Ke Kelantan

Makanan Best Masa Cik En Ke Kelantan | Entri ini cik en nak kumpulkan kesemua makanan yang cik en makan masa di Kelantan ritu. Harap ada yang terliur tengok Makanan Best Masa Cik En Ke Kelantan ini. Dan mungkin ada lagi makanan makanan sedap di Kelantan cik en tak rasa lagi disebabkan kekangan masa. Insyallah cik en akan repeat balik ke Kelantan untuk explore semua tempat terutama tempat makan yang sedap.

Mee Kari Kelantan

Sup GearBox

Pulut Mangga

Jeput Malaih

Nasi Kerabu


Bingsu Tembikai

Perut Air Asam

Makanan Tradisi Kelantan

Kerabu Maggi
Terliur tak? Cik en tahu masih banyak lagi makanan sedap di Kelantan tak cik en cuba. Kalau korang orang Kelantan atau orang yang tahu makanan sedap di Kelantan. Apa kata listkan di komen. Boleh cik en buat checklist bila repeat ke Kelantan nanti. 

Shopping Di Pasar Besar Tanah Merah dan Rantau Panjang

Pasar Besar Tanah Merah dan Rantau Panjang | Hari ini hari last cik en di kelantan. So masa ini la cik en akan bershopping sakan untuk bawak balik ke Perak. Disebabkan pengalaman cik en beli kopok (keropok) lekor di Bukit Bunga asyik tak sedap dan mengadu pada Ehan, Ehan bawa cik en tempat dia selalu beli keropok lekir ini. Sambil itu cik en usha juga barang barang makan yang lain boleh bawak balik. Dan balik nanti, kami akan pusing ke Rantau Panjang untuk shopping lagi. Disebabkan tak banyak yang cik en nak story jadi cik en akan combinekan story Pasar Besar Tanah Merah dan Rantau Panjang dalam satu entri.

Pasar Besar Tanah Merah
Pasar Besar Tanah Merah

Gambar diatas ini cik en ambil masa di Pasar Besar Tanah Merah. Kat sini meriah dengan kuih kuih tradisi Kelantan. Dan boleh bertahan sampai ke malam. Maaf cik en tak tau nama kuih kuih cik en beli yang cik en kenal Akok je. hahhaha. Tanya kat Ehan pun, dia pun tak ingat ( ahahhhahah). Kat sini cik en borong keropok lekor, keropok goreng, buah buah yang tak dijual di Perak, my favourite, Petai dan ikan masin. Dan memang cik en tak snap semua gambar gambar tu, takut nanti orang tau cik en ini gila shopping. Hahahha. Tapi kan kedai yang jual keropok lekor ini, awek nya macam blogger Cik Sepet je


Tang taik lalat tu sama. Hahaha. Sempat la cik en berukar ID facebook dan bagi kad blogger cik en kat dia. Dan sapa sangka, adik nama Dekna ni junior lagi seorang blogger Zizie Zack . Hahaha, Tetiba jadi tempat jejak kasih pulak. hahahha. Anyway dapatlah sorang kenalan baru orang Kelate. Dan disebabkan banyak borong barang barang dah tak menang tangan pula nak bawak dan Dekna ini bantu la kitaorang. Sebelum bergerak balik Ehan sempat beli colek buah dan cik en pun merasalah colek buah versi Kelantan. Ala ala rojak tapi de letak serbuk asam dicampur cabai. 

Sampai di rumah Ehan, sementara tunggu ehan kemaskan barang barang dan anak anak, cik en sempat la ambil round di sekeliling rumah ehan. Antara yang menarik minat cik en adalah perigi. Dah lama cik en tak mandi perigi. Last pun masa kecik kecik dulu. Dah besar ini jadi jakun pulak. hahahha




Teringin pula nak mandi perigi ini tapi disebabkan tempatnya open, cik en mandi di bilik air. Dan disebabkan tekanan air kat sini rendah, so adalah pam air yang terus ke bilik air. 

Laman rumah
Sebelum bergerak balik, cik en terjumpa pokok Nam Nam dan sempatlah cik en petik 1 buah tapi hilang masa Rayyan main main dalam kereta. Sempat tangkap gambar je la. Hahhahaha

Pokok Nam Nam 
Buah Nam Nam fresh
Selesai bersalam dengan semua saudara mara Ehan, kami bergerak ke Rantau Panjang. Dan cik en ditemani oleh Mr Rayyan sepanjang perjalanan balik. 


Perjalanan dari Pasir Mas ke Rantau Panjang ambil masa dalam setengah jam ke sejam. Sampai Rantau Panjang, tak banyak perubahan cuma signboard This Is Rantau Panjang ini baru cik en rasa. Sempat la cik en selfie. Hahhaha

Pasar Besar Tanah Merah
Pasar Besar Tanah Merah

Kat sini cik en pun dah gila shopping juga. Nasiblah cik en tak keluarkan duit. Hahhaha. Jadi apa yang dalam wallet cik en tu cik en shopping. Kat sini cik en shopping 3 helai baju dan 1 seluar. Sebab cik en ini memang kekurangan baju ( walaupun tiap bulan shopping baju). Cik en survey beberapa kedai sebelum ini. Cik en perhatikan kedai di dalam kawasan parking lebih murah dari tepi jalan. So kalau korang nak shopping cari kedai didalam kedai bangunan parking kereta.

Selesai saja shopping, kami isi perut sebelum bergerak balik Perak. Cik en memilih kerabu maggi yang mana nanti cik en akan compilekan dalam 1 entry selepas entry ini. Sebelum balik, kami check juga waze jalan mana yang tidak sesak. Kalau ikut jalan Bukit Bunga, memang nampak merah je jalannya. Kebetulan Ipin dan Ehan pernah melalui jalan alternatif lain. Jalan itu melalui Legeh sebelum keluar di Ayer Lanas. Alhamdulillah kami tak alami kesesakan yang teruk. Cik en sampai Kuala Kangsar pukul 7.30 malam.

Settle entri #cikenkekelantan. Kalau korang terlepas entri sebelum ini korang boleh baca


  1. http://www.nurfuzie.com/2017/09/pengalaman-pertama-menderma-darah.html
  2. http://www.nurfuzie.com/2017/09/pantai-cahaya-bulan-pcb-kelantan.html
Selepas ini cik en akan keluarkan entri makanan best di Kelantan sepanjang cik en berada di sana. Mungkin bukan semuanya tapi mungkin boleh buat korang terliur. hahaha. Ok la.. jumpa next entri di www.nurfuzie.com . XoXo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads