www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-12-21

Cara Buat Play Dough Sendiri Di Rumah


Cara Buat Play Dough Sendiri Di Rumah | Play Dough atau tanah liat adalah permainan kanak kanak. Teringat cik en masa sekolah tadika dan rendah dulu, cik en memang excited kalau masa bermain dengan tanah liat. Macam macam yang boleh dibuat seperti bunga, kereta dan sebagainya. Dan kali ini cik en nak kongsi satu resepi buat play dough yang selamat dan boleh juga di makan. Hahahha. Sebab bahanya menggunakan apa yang ada di dapur korang. Memang terbaik la untuk kanak kanak. 

Sebelum itu, korang kena sediakan :

  1. 3 cawan tepung
  2. 1 cawan garam
  3. 1 cawan air
  4. 1 sudu minyak sayur
  5. Pewarna yang korang pilih.
Cara caranya
  1. Tepung, garam, air dan minyak sayur digaul
  2. Gaul sehingga menjadi doh
  3. Bahagikan kepada 4 atau 5 bahagian
  4. Gunakan pewarna berbeza dan campurkan dengan doh doh tadi.
  5. Taraa.. dah siap. 
Disini cik en kongsikan video cara buatnya dan selamat mencuba


  9 comments:

  1. Hoh... Buat sendiri!! Hebat,... OHsem.. Terbaik... nice info eintan..

    ReplyDelete
  2. Ya.. bagus juga buat sendiri play doh macam ni kot boleh gak berjimat cermat. Kalau boleh la.. good sharing.

    ReplyDelete
  3. Fuhyoo tak sangka boleh buat sendiri je. Senang and murah hehe

    ReplyDelete
  4. tepung apa, tepungjagung ker,bers krrgandum ker

    ReplyDelete
  5. Kalau aku macam ni dah tak jadi play dough. Aku buat jemput2 terus. Hahaha

    ReplyDelete
  6. Eh....tak payah masak ke...yang saya peenah buat kena masak tapi time tu baby kecik ag..ahahaha

    ReplyDelete
  7. boleh buat untuk anak ni...thanks for info ya..
    sudilah follow blog leen

    https://leenazi9783.blogspot.my

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads