www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-12-21

Cara Buat Play Dough Sendiri Di Rumah


Cara Buat Play Dough Sendiri Di Rumah | Play Dough atau tanah liat adalah permainan kanak kanak. Teringat cik en masa sekolah tadika dan rendah dulu, cik en memang excited kalau masa bermain dengan tanah liat. Macam macam yang boleh dibuat seperti bunga, kereta dan sebagainya. Dan kali ini cik en nak kongsi satu resepi buat play dough yang selamat dan boleh juga di makan. Hahahha. Sebab bahanya menggunakan apa yang ada di dapur korang. Memang terbaik la untuk kanak kanak. 

Sebelum itu, korang kena sediakan :

  1. 3 cawan tepung
  2. 1 cawan garam
  3. 1 cawan air
  4. 1 sudu minyak sayur
  5. Pewarna yang korang pilih.
Cara caranya
  1. Tepung, garam, air dan minyak sayur digaul
  2. Gaul sehingga menjadi doh
  3. Bahagikan kepada 4 atau 5 bahagian
  4. Gunakan pewarna berbeza dan campurkan dengan doh doh tadi.
  5. Taraa.. dah siap. 
Disini cik en kongsikan video cara buatnya dan selamat mencuba


8 comments:

Lea Azleeya said... [Reply]

Hoh... Buat sendiri!! Hebat,... OHsem.. Terbaik... nice info eintan..

Normi Nieza said... [Reply]

good sharing

Nazlee Ismail said... [Reply]

Ya.. bagus juga buat sendiri play doh macam ni kot boleh gak berjimat cermat. Kalau boleh la.. good sharing.

Nurzakiah Hanum said... [Reply]

MORE FUN

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Fuhyoo tak sangka boleh buat sendiri je. Senang and murah hehe

Ummi Nani said... [Reply]

tepung apa, tepungjagung ker,bers krrgandum ker

Mera Hussain said... [Reply]

Kalau aku macam ni dah tak jadi play dough. Aku buat jemput2 terus. Hahaha

nini said... [Reply]

Eh....tak payah masak ke...yang saya peenah buat kena masak tapi time tu baby kecik ag..ahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads