www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-08-19

4 Sebab Bulu Kucing Berubah Warna


4 Sebab Kenapa Bulu Kucing Berubah Warna  | Kalau korang mempunyai kucing berbulu hitam, kemungkinan korang pernah melihat bulu kucing korang akan berubah daripada hitam kepada hitam lusuh. Apakah faktor atau penyebab bulu kucing berubah? Ada 4 sebab yang selalu digunakan dan mungkin ianya mungkin berlaku pada kucing korang.

4 Sebab Bulu Kucing Berubah Warna

  • Suhu /Temperature
Selalunya berlaku pada negara yang mempunyai 4 musim

  • Cahaya Matahari
Ini kerap berlaku di Malaysia. Kucing yang selalu berjalan atau bermain di bawah cahaya matahari yang terik.

  • Nutrisi
Diet yang tidak seimbang. Kekurangan Amino Aacid Tyrosine dalam badan kucing boleh menyebabkan kes bulu berubah warna. Selain itu kekurangan Copper atau Zinc yang berlebihan

  • Usia / Umur Kucing
Kucing tua akan mengalami masalah ini sama seperti manusia yang beruban apabila sudah tua. 

Jadi apa apa pun pertanyaan mengenai boleh rujuk pada veterinarian yang berhampiran. Dan jika kucing berbulu hitam korang berubah warna menjadi putih, ianya bukan 4 sebab di atas tetapi ianya merupakan penyakit genetik. Dan cik en akan terangkan untuk entri akan datang. Dan kebetulan cik en sendiri menerima kes tersebut beberapa hari lepas.

  6 comments:

  1. hehe.. macam kucen teman dulu.. berubah2 bulu dia..

    ReplyDelete
  2. owh, ty for the info, CP ni kiranya memang ada bela kucing, and kerap jugak tengok kucing hitam ni berubah warna...

    kucing kat rumah banyak tapi kucing2 terbiar yang dikutip...

    kitorang bela just bagi makan and biar hidup bebas je, mandi ke sembur ubat kutu ke, tak buat pun sebab banyak sangat, hahaha...

    ReplyDelete
  3. Oo baru tahu pasal ni.. Nice info

    ReplyDelete
  4. eh! boleh ea mcm tu?? setakat nih rasa mcm tak jumpak lg, semua dok hitam berkilat.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. bulu kuching saya hitam jadi perang...bulu pun byk yg gugur...hair ball pun byk sgt

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!