www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-07-24

Rasa Seperti Buah Mata Kucing Tapi Bukan Ia


Rasa Seperti Buah Mata Kucing Tapi Bukan | Pertama kali rasa, buah ini seakan akan rasa buah mata kucing tetapi isinya nipis daripada kulitnya. Mak cik en sendiri tak tahu nama apa dan dengan menggunakan media sosial facebook, cik en pun bertanya la, manatau ada yang tahu nama buah ini. Macam macam yang keluar namanya. Sampaikan ada yang meneka namanya buah taik kucing sebab rasa macam mata kucing. Hahaha. Mesti korang yang tak tahu mesti tertanya tanya juga. Nama buah ini Matoa atau Kasai atau Longan Kristal. Jom kita tengok sikit biodata buah ini

Nama saintifik : Poetia Pinnata
Nama Lain : Motia, Kasai, Longan Kristal, Longan Fiji, Longan Brazil, Island Lychee, Tava
Asal : Tenggara Asia dan Rantau Pasifik, (Di Malaysia kebanyakkan ada di Sarawak)
Warna Longan : Merah Hitam (Saiz Besar), Hijau( Belum ranum), Kuning (Paling Manis)
Harga Pasaran : 1kg RM 10 (2013)

Info lain boleh rujuk di entri rujukan cik en di SINI dan SINI

  14 comments:

  1. Salam , haaa~ buah nie nadia pun pernah rasa akwam office bawak . Tapi tak ingat jugak namanya. Tapi mmg pun , rasa buah nie mcm buah mata kucing . Sedap manis . =)... Salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  2. xpernah tgk n tak pernah dgr..hihi

    ReplyDelete
  3. hahah buah taik kucing? ade2 je jawapan kan! xD

    ReplyDelete
  4. tak pernah tengok pun..Ein beli kat mana ni??

    ReplyDelete
  5. saya ke yg taik kucing tu..? hahaha

    ReplyDelete
  6. buah ni memang sejak kecil kami suka makan. masa tu di kampung tapi pokok hanya ada di area sungai saja. pokok besar. kami panggil buah kasai.

    Now pokok ni dah banyak ditanam sebagai pokok hiasan di RnR dan juga kaki lima.

    ReplyDelete
  7. mana cik en dpt buah tu tak pernah tgk dan makan lagi la

    ReplyDelete
  8. Tak pernah rasa lagi buah ni...

    ReplyDelete
  9. o.. buah longan la senang ingat.. heeee hihihi.. nama lain tak ingat punya.. macam buah mata kucen ye rasa dia.. nyum2.. sedap la tu.

    ReplyDelete
  10. macam pernah makan je buah ni.susah cari kan?

    ReplyDelete
  11. tak pernah jumpe plak buah ni.nasib kak story..kalau x mmg xthu la..hahaa
    jemput dtg & komen sini...tq :)

    http://www.yayacendana.com/2016/07/dapat-baucer-rm5-untuk-pembelian.html

    ReplyDelete
  12. wow ni first time tengok ni.. tengok gambar..
    x penah tahu wujud..

    ReplyDelete
  13. CT selalunya amek masa nak mesra benda x penah makan.. tapi feeling nak cuba tu ada.. hehe..

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads