www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2016-07-24

Rasa Seperti Buah Mata Kucing Tapi Bukan Ia


Rasa Seperti Buah Mata Kucing Tapi Bukan | Pertama kali rasa, buah ini seakan akan rasa buah mata kucing tetapi isinya nipis daripada kulitnya. Mak cik en sendiri tak tahu nama apa dan dengan menggunakan media sosial facebook, cik en pun bertanya la, manatau ada yang tahu nama buah ini. Macam macam yang keluar namanya. Sampaikan ada yang meneka namanya buah taik kucing sebab rasa macam mata kucing. Hahaha. Mesti korang yang tak tahu mesti tertanya tanya juga. Nama buah ini Matoa atau Kasai atau Longan Kristal. Jom kita tengok sikit biodata buah ini

Nama saintifik : Poetia Pinnata
Nama Lain : Motia, Kasai, Longan Kristal, Longan Fiji, Longan Brazil, Island Lychee, Tava
Asal : Tenggara Asia dan Rantau Pasifik, (Di Malaysia kebanyakkan ada di Sarawak)
Warna Longan : Merah Hitam (Saiz Besar), Hijau( Belum ranum), Kuning (Paling Manis)
Harga Pasaran : 1kg RM 10 (2013)

Info lain boleh rujuk di entri rujukan cik en di SINI dan SINI

14 comments:

nadiah izzaty said... [Reply]

Salam , haaa~ buah nie nadia pun pernah rasa akwam office bawak . Tapi tak ingat jugak namanya. Tapi mmg pun , rasa buah nie mcm buah mata kucing . Sedap manis . =)... Salam perkenalan =)

Normi Nieza said... [Reply]

xpernah tgk n tak pernah dgr..hihi

Eeca Shyaa said... [Reply]

hahah buah taik kucing? ade2 je jawapan kan! xD

Diana Rashid said... [Reply]

tak pernah tengok pun..Ein beli kat mana ni??

Pha Is said... [Reply]

saya ke yg taik kucing tu..? hahaha

Marziah Zakaria said... [Reply]

buah ni memang sejak kecil kami suka makan. masa tu di kampung tapi pokok hanya ada di area sungai saja. pokok besar. kami panggil buah kasai.

Now pokok ni dah banyak ditanam sebagai pokok hiasan di RnR dan juga kaki lima.

eima said... [Reply]

mana cik en dpt buah tu tak pernah tgk dan makan lagi la

Maria Firdz said... [Reply]

Tak pernah rasa lagi buah ni...

tenku butang said... [Reply]

o.. buah longan la senang ingat.. heeee hihihi.. nama lain tak ingat punya.. macam buah mata kucen ye rasa dia.. nyum2.. sedap la tu.

Mama Darwiish said... [Reply]

macam pernah makan je buah ni.susah cari kan?

yaya cendana said... [Reply]

tak pernah jumpe plak buah ni.nasib kak story..kalau x mmg xthu la..hahaa
jemput dtg & komen sini...tq :)

http://www.yayacendana.com/2016/07/dapat-baucer-rm5-untuk-pembelian.html

Suria Lekatlekit said... [Reply]

dalam family longan rupanya

Siti Yang Menaip said... [Reply]

wow ni first time tengok ni.. tengok gambar..
x penah tahu wujud..

Siti Yang Menaip said... [Reply]

CT selalunya amek masa nak mesra benda x penah makan.. tapi feeling nak cuba tu ada.. hehe..

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads