www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-12-31

Ada Tupai Gemuk Berjalan Atas Kabel Streamyx


Ada Tupai Gemuk Berjalan Atas Kabel Streamyx | Korang percaya ke ada tupai gemuk berjalan atas kabel internet sampai terlucut dari tiang di luar rumah? Hahaha. Semestinya korang akan gelak dengan tajuk entri cik en kali ini. Tajuk ini bukanlah kenyataan dari sesiapa tapi dari kesimpulan cik en sendiri. Sebabnya tak ada ribut, tak ada hujan, tak ada ranting pokok rambutan area situ yang jatuh, tetiba kabel internet cik en terlucut. Nak dikatakan monyet, area rumah cik en ini tak ada monyet, paling ada pun tupai. Adakah tupai yang obesiti macam cerita animasi di televisyen wujud di tempat cik en?? OMG. hahahaha

Sebenarnya tak adanya tupai gemuk berjalan atas kabel internet ini. Tapi mungkin kontraktar yang pasang pada awalnya tak buat betul betul sampai terlucut kabel ini. Kejadian ini cik en tak pasti bila, tapi bila balik Melaka, memang ada masalah internet dan line telefon. Masa itu juga Njoi pun ada masalah. Tapi cik en ignore sebab badan penat sangat kot. Terus tidur. Esoknya cik en kerja dan bila balik rumah, internet masih ada masalah Begitu juga Njoi. Ini tak leh jadi ini. Njoi cik en dah call center dan dah ok. Jadi self technician sendiri. Untuk Streamyx nak kena report kat 100. Kira ini 1st report sebab cik en baru masukkan streamyx 2 minggu yang lepas. Kat sini cik en sertakan kronologinya

Disebabkan ramai yang bertanya pasal kes #stremyx .. ni nak buat kronologinya..

27/12
malam call 100 dan buat report. Report bgtau.. kabel dari tiang elektrik luar rumah tercabut. Dan kabel tu tergantung dari bumbung rumah.

28/12
masih tak ada call dari technician. Call balik 100

29/12
masih tak ada call dari technican. 2 kali tuk 1 hari call 100.

30/12
9.00 pg - dah call 100 buat report lagi sebab dah panas hati xde feedback.
11.00 pg - Tm call kata technician dah buat temujanji dengan customer.. tapi masih tak dapat call dari technician. Dah nampak technician menipu.. tapi xpe.. saja tunggu dlu mybe solat jumaat.
4.30 ptg - techinician masih xde call. call balik 100.. dia kata akan forword aduan.
5.30 petang.. tm hantar sms tuk rate perkhidmatan baik pulih.. aik.. tak ada call.. tak ada datang rumah suruh rate.
6.00 petang - call balik 100 dan DIBERITAHU CASE CLOSED .. apa lagi memang kena maki free la.. siap ugut bagai la.. pale hotak depa case closed.
7.00 ptg - TM inform case.. kena maki lagi operator tu.. pe tah nama dia.. Banu kot.. nasib dia x melawan time mengamuk sampai kuar anak tekak.

Tengok la kabel ni.. pck mesin rumput dah siap gulung kabel ni dah. Tang mana case closed.. nak sambung kabel ni.. kena de owner umah.. sebab dalam kawasan rumah.. gate berkunci kot..
Kalau tak selesai gak.. memang guna kuasa #blogger la tuk hebohkan satu malaysia..

Dan hari ini 31 Disember 2016, jam 9.30 pagi, pihak TM dah datang rumah dan check. Yang datang 2 orang pakcik. Baik dan lembut saja. Tak jadi nak mengadu masalah semalam. Dorang pun orang yang berdekatan sini. Tahu pulak owner lama rumah ini. Jadi dalam masa 30 minit settle dah. 


Jangan tanya kenapa cik en tak swafoto dengan pakcik pakcik ini, Sebabnya cik en tak mandi lagi. Hahahah. 

Selesai masalah ini, cik en buat rebat dengan call 100. Masuk bahagian billing dan terus bercakap dengan operator. Kata nak buat rebat dan tunggu 15 hari bekerja untuk mereka settlekan. OPerator dah buat laporan ke bahagian billing untuk rebat ini. Disebabkan ada 2 kes. Cik en cuma claim kes pertama. Sebabnya kes kedua kurang dari 24 jam. Rebat hanya boleh dibuat jika report melebihi 24 jam. 

Ok, nak buat apa yang pending ini. Jenuh nak cover tau! Tapi kan, terasa macam dunia berseri seri semula. Kalau tak cik en akan moody macam putus cinta. Hahahaha. Da....

2016-12-29

Travel Melaka 1 | Syaz Meridien Hotel, Melaka Duck Tours dan Uptown Pahlawan Walk Banda Hilir


Percutian 3 Hari 2 Malam di Melaka | Cik en memilih negeri Melaka sebagai destinasi terakhir bagi tahun 2016. Bermula dengan perancangan 3 orang beberapa minggu sebelum pergi tapi yang pergi hanya berdua saja. Ada masalah yang tidak dapat dielakkan dalam masa 24 jam sebelum pergi. Jadi sebelum korang memilih kawan bercuti, travel atau apa apa perancangan, elakkan cari kawan yang pentingkan diri. Sebabnya sifat itu yang buat korang akan ada masalah nanti. Mungkin tidak sebelum pergi tapi masa travel nanti. Nak diceritakan nanti menyakitkan hati cik en so biarlah ianya menjadi pengajaran pada cik en. Jangan terlalu percayakan orang walaupun kawan rapat sendiri. Sedangkan adik beradik pun boleh jadi masalah apatah lagi orang luar kan? Sebelum deal, better mintak deposit awal awal. Hahahah.

Panjang pulak mukadimah cik en kali ini, lets go ke cerita percutian cik en kali ini. Cik en ke melaka pada 24 sehingga 26 Disember 2016. Percutian 3 hari 2 malam ini merangkumi aktiviti malam di Bandar Hilir, Coconut Shake Batu Berendam, Kuih Keria Batu Berendam, Pantai Klebang, Asam Pedas Pasar Borong dan shopping di area Muzium Samudera. Anyway cik en ada melawat sahabat lama cik en di Kerubong dan terus cari sekolah lama cik en disana. Tak apa, nanti cik en akan story nanti.

Perjalanan dari Manjung ke Melaka hampir 8 jam. Cik en bertolak jam 7.30 pagi dan mengikuti jalan Sitiawan - Air Tawar - Bota - Tanjung Tualang - Kampar - Tapah untuk mengambil kawan cik en , Ija. Dari Tapah, cik en singgah makan Mee Kari yang famous di Bidor sebelum menaiki Lebuhraya Utara Selatan. Perjalanan alhamdullilah sangat lancar tapi selepas Kuala Lumpur hingga ke Seremban ada sedikit lalu lintas. Kami masuk Tol Ayer Keroh lebih kurang jam 3 petang dan sampai di hotel pukul 3.45 petang. Kami memilih Syaz Meridien Hotel. 


Untuk hotel, jujurnya cik en tak suggestkan hotel ini untuk korang. Cik en bagi rate 2/5. Parking yang terhad, customer services yang cik en rasa tak profesional dan tak banyak membantu, bilik air yang berbau walaupun dibiarkan beberapa jam, tombol pintu boleh pulak tercabut dan telefon yang tak berfungsi dengan baik. Jenuh Ija ke reception untuk minta seterika. Itupun lambat dihantar. Ok, ini komen jujur cik en ye. Tak tahulah kalau korang ada menetap di sana dan servisnya ok. 

Selesai mandi dan rehat, kami mulakan aktiviti malam ke Bandar Hilir. Tempat pertama cik en dan ija terjah di Light Sensation di Dataran Pahlawan. Kami memilih untuk berjalan kaki sebabnya tak jauh pun kawasan kawasan menarik yang kami nak pergi malam itu. Meh cik en tunjukkan sikit gambaran tempat menarik di kawasan hotel cik en ini. So tips nak memilih hotel pun, pastikan ianya di tempat tumpuan dan kawasan menarik. Melaka sangat sesak dengan kereta so buat pilihan bijak dengan berjalan kaki. Kalau penat sangat boleh gunakan Uber atau Grab tapi masih kena bersesak dengan kereta lain juga.



 Sepanjang perjalanan cik en jumpa Amfibia ini. Melaka Duck Tours. 


Amfibia ini boleh jalan di atas jalan raya dan air. Korang boleh rujuk bawah ini untuk perjalanan Amfibia ini.



Harga tiket pula terbahagi kepada 2, pelancong asing dan warganegara. So stanbykan kad pengenalan korang ye. Di bawah adalah harga tiket bermula 1 Disember 2016

Tiket Warganegara Malaysia (Kad Pengenalan)
Dewasa (berumur 13 tahun ke atas) RM 42
Kanak-kanak (berumur 2 hingga 12 tahun) RM 25
Warga Emas (55 tahun dan ke atas) RM 30

Pelancong Asing
Dewasa (berumur 13 tahun ke atas) RM 48
Kanak-kanak (berumur 2 hingga 12 tahun) RM 30


Dimana korang boleh beli tiket? Tiket boleh didapati di kaunter tiket yang terletak di Menara Taming Sari di sebelah Melaka Menara Berputar (9 pagi hingga 6 petang) .Pra-Tempahan untuk kumpulan 10 orang atau lebih (campuran dewasa atau kanak-kanak yang berumur 2 tahun) korang boleh buat  tempahan di 06- 292 5595. Masa operasi bermula 9.00 pagi hingga 6.00 petang dan bergantung pada cuaca dan musim cuti. 

Back to our journey, kami melalui jalan shortcut dan kebetulan itu melalui Uptown Pahlawan Walk Banda Hilir dan cik en dan ija beli buah buahan. Agak mahal. 1 cawan RM3.00


Cik en beli buah jambu jeruk warna hijau tu dan ija jambu madu. Selesai berjalan area pasar malam, cik en ke pusat kraftangan disebelah untuk window shopping dahulu barangan. Iyelah, takkan nak beli awal awal, jenuh la nk bawa nanti.


Selesai cuci mata, kami teruskan perjalanan ke Dataran Pahlawan, Sempat la juga masuk ke dalam Dataran Pahlawan untuk snap gambar dibawah ini



Besar kan? Sememangnya cik en teruja juga pada mula mula tengok.. Selesai bergambar, cik en terus ke Light Sensation yang tek berjauhan dari mall ini. Disebabkan line internet tak memuaskan. Cik en akan story Light Sensation di entry seterusnya.. Boleh? Hihi.

2016-12-27

Kenapa Aku Memilih Untuk Travel Secara Solo


Kenapa Aku Memilih Untuk Travel Secara Solo | Ramai yang terkejut dengan keputusan cik en untuk buat solo travel pada tahun 2017. Cik en ada nyatakan dalam entri sebelum ini. Sebenarnya pengalaman sebelum ini yang buat cik en nekad untuk travel seorang diri dalam mencari pengalaman di tempat orang. Tapi apa apa pun, cik en perlu kuat dari segi mental dan fizikal sebelum memulakan cabaran #cikentravelsolo ini. Sebabnya cik en perlu research keadaan sesuatu tempat sebelum memilih untuk travel. 

Kenapa cik en memilih travel secara solo? Anyway cik en masih belum dapat mencari partner travel yang serasi dengan cik en. Selain itu cik en nak cabar diri cik en untuk berdikari dan selesaikan masalah sendiri di tempat orang. Cik en sendiri sebenarnya nak mencari partner yang TIADA masalah masalah dibawah ini :
  1. Cerewet dari segi pemilihan hotel ,pengangkutan, makanan dan lain lain
  2. Cancel last minute walaupun kita dah booking hotel atau flight
  3. Banyak menghabiskan masa dengan telefon daripada aktiviti travel
  4. Berkira. Tidak kira la berkira masa atau kewangan
  5. Degil dan keras hati serta tak mahu mendengar pendapat orang lain. Confirm dengan cik en akan bergaduh. Hahaha
  6. Tidak menepati masa dan perancangan
  7. Malas nak research tempat tempat menarik. Mengharapkan orang lain untuk carikan. Kira tiada perancangan. Yang tahu bawa badan saja.
  8. Jenis diva diva. Tunggu make-up sejam dua. Minta tolong bertanya jalan pun menolak. Senang cerita yang malas nak survive untuk travel. Yang terbaik jenis gila gila, sempoi dan berani. 
  9. Pendiam. Bosan betul kalau tak banyak bercakap. Lagi lagi dalam kereta. Dan macam teksi depa buat. Haha
  10. Kuat tidur. Hahahah. 
So, cik en harap salah satu azam 2017 yang terbesar ini akan menjadi realiti. Cik en akan memilih 6 buah negeri untuk dihabiskan dalam tahun 2017 ini seorang diri. Harap cik en diberi kesihatan dan semangat yang baik. Chaiyok! Chaiyok!

2016-12-24

Nak Bagi Can Tanya Soalan


Nak Bagi Can Tanya Soalan | Disebabkan cuti panjang dan cik en pun akan travel, cik en akan tinggalkan blog ini untuk beberapa hari tanpa update. Jadi cik en nak bagi peluang pada korang, sebelum habis 2016, cik en benarkan korang tanya cik en 1 soalan dan cik en akan jawab jujur. Sebabnya cik en tahu, akan ada yang terjah masuk blog cik en dan rindu dengan entri cik en. Ewah! confident sungguh la... Anyway, selamat bercuti dan kalau korang nak tahu cik en bercuti ke mana, boleh aja follow instagram cik en di www.instagram.com/eintan_nurfuzie. Jumpa minggu depan.. Xoxo

2016-12-22

Haram Di Negeri Perak


Haram Di Negeri Perak | Harammmmm... Mesti korang tertanya apa yang haram di negeri Perak kan? Sebenarnya, cik en saja belek belek on this day di facebook, cik en terbaca kisah ini yang cik en pernah share sebelum ini. Kalau korang anak jati perak, semestinya tajuk ini boleh buat korang agak kan?



HARAM DI PERAK .
Kita orang Perak bab haram ni dah biasa sangat sangat .
Kalau setakat haramkan vape memang tak terkejut pun.
Kalau korang duk Perak mau terkejut dengar banyak lagi benda kena HARAM .
-
" Yob,udoh ke cuci longkang depan tu? Harammmmm! "
" Yong,udoh masak ke ? Harammmmm! "
"Kojer semalam yang awok suh buat tu udoh siap ke chor ? Harammmm! "
Haa..hampir semua benda kena haram .
Kekekekeke!
P/S... Haram = Tak/Blom buat

Hahhaha, harammmm, harooommm bemaksud, tak dibuat atau belom di buat. Cuba korang bina ayat dari perkataan haram ini dan comment di entrry ini? Hahhaha. 

Cara Mudah Sukat Air Untuk Masak Nasi


Cara Mudah Sukat Air Untuk Masak Nasi | Masak nasi sememangya menu paling mudah dan kalau korang tak pandai masak nasi, sememangnya korang tak boleh kahwin lagi tau terutama untuk anak anak gadis. Setiap orang masak nasi mengikut apa yang mereka suka makan. Macam cik en, cik en suka tekstur nasi yang tidak terlalu lembik. Kira seketul ketul nasi itu selepas masak. Jadi cik en nak kongsi sikit cara cik en dalam menyukat air untuk masak nasi. Terlalu banyak air akan menyebabkan nasi korang lembik, kalau terlalu sedikit, nasi korang akan kurang masak.



Untuk dapatkan nasi yang sebutir sebutir, korang boleh sukat melalui ruas jari. Contoh seperti diatas.


  1. Sukat ketinggian beras dari periuk
  2. Lepas itu, guna ketinggian yang sama sukat air. Bermula dari atas beras tau!

Kalau korang suka nasi lembik, boleh lebihkan air. Memudah kan? Senang saja masak nasi ini. Cuma kalau buat nasi ayam atau nasi lemak, cik en selalu failed sikit. sebab warna air tak lutsinar. Hahahha. Selamay mencuba!

2016-12-21

Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017


Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017 | Actually, dalam entri ini, cik en cuma nak cerita salah satu azam cik en bagi tahun 2017 so jangan pelik kalau lepas ini akan ada Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017 Siri 2, 3, 4, 5 dan seterusnya. Sebabnya ini antara azam yang terbesar yang perlu cik en capai sebelum habis tahun 2017 nanti. 

Bermula travel ke Sabah bulan September 2016, Phuket - Krabi - Hatyai pada bulan November 2016 dan Disember 2016 ini cik en akan ke Melaka. Cik en mula meminati hobi travel ala backpackers. So selepas balik dari Trip Phuket Krabi Hatyai tempoh hari, cik en dah buat azam untuk travel solo secara backpack di setiap negeri di Malaysia. Disebabkan gaji cik en cukup cukup saja, cik en buat keputusan untuk travel 2 bulan sekali ke negeri negeri pilihan cik en. So untuk tahun 2017, Insyallah, cik en cuba untuk travel solo ke 6 buah negeri di Malaysia. 

Untuk travel tersebut, cik en akan menggunakan sepenuhnya pengangkutan awam dan menggunakan tema bajet. Mesti fun kan sebabnya cik en mencabar diri untuk ke tempat tempat yang tak pernah cik en pergi. Lagipun cik en nak belajar pengalaman di tempat orang. 

Lirik dan Video Lagu Dirgahayu (OST Lara Aishah) – Siti Nurhaliza dan Faizal Tahir


Lirik dan Video Lagu Dirgahayu (OST Lara Aishah) – Siti Nurhaliza dan Faizal Tahir | Lagu yang menjadi siulan sebelah petang setiap kali drama Lara Aishah di Astro Prima ditayangkan. 


Adakah ini kali yang pertama
Adakah ini kali yang terakhir
Mungkin waktu tak mengizinkan kita
Mungkin jalan ceritanya berbeza
Ouhhh huwooo
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Andai takdir kita bertemu lagi
(Ku berdoa selalu)
Masihkah akan kau kenang kembali
(Takkan pernahku lepas)
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Tidak pernahku bersoalkan takdirNya
Dan ku percaya cintakan mengatasi
Semuanya

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku
Cinta dirgahayu
Dirgahayu
Cinta dirgahayu

Cara Buat Play Dough Sendiri Di Rumah


Cara Buat Play Dough Sendiri Di Rumah | Play Dough atau tanah liat adalah permainan kanak kanak. Teringat cik en masa sekolah tadika dan rendah dulu, cik en memang excited kalau masa bermain dengan tanah liat. Macam macam yang boleh dibuat seperti bunga, kereta dan sebagainya. Dan kali ini cik en nak kongsi satu resepi buat play dough yang selamat dan boleh juga di makan. Hahahha. Sebab bahanya menggunakan apa yang ada di dapur korang. Memang terbaik la untuk kanak kanak. 

Sebelum itu, korang kena sediakan :

  1. 3 cawan tepung
  2. 1 cawan garam
  3. 1 cawan air
  4. 1 sudu minyak sayur
  5. Pewarna yang korang pilih.
Cara caranya
  1. Tepung, garam, air dan minyak sayur digaul
  2. Gaul sehingga menjadi doh
  3. Bahagikan kepada 4 atau 5 bahagian
  4. Gunakan pewarna berbeza dan campurkan dengan doh doh tadi.
  5. Taraa.. dah siap. 
Disini cik en kongsikan video cara buatnya dan selamat mencuba


2016-12-20

Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan


Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan | Satu keadaan yang boleh merisaukan owner kucing ini apabila kucing korang tiada selera makan. Makanan yang korang letakkan dalam bekas makanan, tidak luak ataupun tidak habis seperti selalu. Selalunya kalau cik en bertugas di klinik, kebanyakkan owner kucing akan nyatakan tanda tanda kucing kurang selera makan. Selalunya satu bekas akan licin, tapi dalam beberapa hari ini, bekas makanan masih terisi dengan makanan mereka lagi. 

Disini cik en nak kongsikan sedikit Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan. Mungkin kerana makanan itu sendiri atau keadaan mereka yang kurang sihat.

Jika kucing korang masih aktif dan lincah, cuma makan makanan saja yang kurang, kemungkinan faktor pemakanan. 

  1. Makanan rosak atau masuk angin
  2. Ada serengga atau semut dalam makanan (hurung makanan mereka)
  3. Makanan yang baru
  4. Perisa atau bahan perasa yang tidak disukai
  5. Berkongsi bekas makanan ( selalunya apabila ada kucing baru )
  6. Bekas makanan bukan di tempat asalnya
  7. Kucing kenyang mungkin baru makan di rumah orang lain atau makan hasil buruannya
Kalau kesemua atas ini, korag check ok saja dan kucing korang pula TIDAK aktif dan lincah seperti sebelum ini, mungkin kucing korang 

  1. Selsema sehingga kucing tidak boleh menghidu
  2. Demam sehingga hilang selera makan
  3. Gigivitis yang teruk (masalah gusi atau ulser yang teruk)
  4. Muntah yang teruk
  5. Terlalu lemah untuk makan
  6. Tiada selera kerana serangan virus
Cara Memaksa Kucing Tidak Selera Makan

  1. Pilih makanan wet food atau makanan basah
  2. Panaskan menggunakan microwave
  3. Kalau kucing sakit dan terlelau lemah, pilihlah makanan anak kucing/ kitten wetfood
  4. Suapkan menggunakan picagari, sudu atau pun menggunakan tangan korang
  5. Air pula boleh beri air glukose, madu, air gula atau air kosong. Boleh gunakan picagari.
  6. Pujuklah dengan lembut kucing korang untuk makan dan minum ye..
  7. Kalau masih tidak berjaya, bawa ke Vet berhampiran ye..
Ini antara tips yang boleh cik en berikan. Korang boleh komen kalau korang ada cara yang lain.

Resepi Mudah Menu Untuk Kurus


Resepi Mudah Menu Untuk Kurus | Ingin kurus? Tapi kena berlapar? Ini cik en nak kongsi sedikit menu yang sedap tapi boleh kuruskan dan baik untuk kesihatan. Info ini bukanlah dibuat oleh cik en tapi cik en ambil dari post My Media Hub di facebook yang mana ianya di ambil dari facebook Nurfarahin Farhan . Jadi jom kita tengok resepi mudah menu untuk kurus. 

Kerabu Isi Ikan


Telur Bertahu Kukus 


Sate Ayam Sihat


Salad Ayam Versi Diet


Ikan Stim Halia


Asam Rebus Ikan


Ayam Pandan Bakar


Ada 7 menu untuk kurus ini. Harap dapat membantu korang yang nak makan sedap tapi berkhasiat dan juga tanpa minyak.

2016-12-19

Kambing Kena Puru Sehingga Luka Berulat


Kambing Kena Puru Sehingga Luka Berulat | Hari ini cik en nak kongsi satu lagi masalah yang selalu terjadi pada kambing. Baca entri ini dengan santai yerk. Janganlah serius macam nak ambil exam. Hahaha. Jika sebelum ini cik en kongsi masalah kembung pada kambing dan kongsi juga cara rawatannya. Kali ini, topik masalah puru atau Contagious ecthyma atau soremouth, pustular dermatitis, orf atau scabby mouth dan ianya kerap berlaku pada kambing. Ianya penyakit zoonotik (boleh berjangkit dengan manusia dan haiwan) yang mana ianya berpunca dari virus POX. Selalunya anak kambing yang kerap kena. 



Tanda tandanya dalam gambar ini tidak jelas sangat sebab kambing ini tak duduk diam. So cik en bagi gambaran sedikit. Tanda-tanda penyakit

  1. Terdapat gelembung yang mengandungi air pada bahagian mulut, gusi, bibir dan kulit kambing.
  2. Apabila gelembung ini pecah ianya akan menjadi keruping dan kadang kala merekah dan berdarah
  3. Selain itu terjadi juga di bahagian kaki terutama di celah-celah jari dan juga pada bahagian tetek ibu kambing



Ada 2 rawatan yang boleh dipraktikkan. Satu menggunakan ubatan veterinar dan satu lagi cara tradisional. Untuk menggunakan ubatan veterinar, sebaiknya panggillah pengawai veterinar daerah di tempat masing. Cuma cik en nak kongsi rawatan secara tradisional. Rawatannya seperti berikut :

  1. Asingkan kambing yang sihat dengan yang ada puru
  2. Puru perlu dipotong/dikikis sehingga tercabut. Kalau berdarah tiada masalah, lagi bagus.
  3. Boleh sapukan dengan iodin / kapur sireh /belerang / kabait atau minyak tanah. Untuk mulut disarankan letak iodin atau kapur sireh je tau. Kang letak belerang keracunan pula
  4. Buat sekerap yang boleh. 
  5. Kalau kering, boleh sapunya minyak masak tuk bagi pelembab gitu. 
  6. Kalau rasa tak baik baik, baiklah hubungi pengawai veterinar daerah berhampiran ye. 
Sebenarnya ada vaksin untuk puru ini. Namanya Vaksin CONTAGIOUS ECTHYMA . Cuma sepanjang cik en bekerja, cik en tak pernah jumpa atau gunakan lagi vaksin ini. Yang selalu guna pun ivermectin atau anthimoline. 



Untuk kes cik en yang ini, ada 2 kes sebenarnya. Satu masalah puru dan satu lagi luka berulat. Mungkin keadaan luka berdarah yang lama menarik minat lalat untuk menderma telur ulat. So untuk kes ini, cik en tengok, dibahagian tepi mulut kambing dipenuhi ulat dan daging mula membusuk. Mungkin faktor kebersihan juga menjadi punca luka berulat ini. 



So, apa lagi singsingkan lengan baju, ambil forsep terus cik en cabut satu persatu ulat. Bau? hurm.. cik en dah cukup lali. Ulatnya memang dah gemok gemok. So operasi dressing di jalankan. Selesai buang ulat, sapukan iodin dan ubat antibiotik. Pesan pada peternak, kena jaga luka kambing ini. Sambil itu, cik en ajar juga bagaimana nak rawat puru di peringkat awal dan langkah pertama kalau dah mula ada ulat. Jadi cik en minta peternak inform balik pada cik en dari masa ke semasa kalau keadaan semakin teruk. 

Berpeluh juga kes hari ini. Sebabnya buat di tengah panas dan biasalah kandang peternak. Kena lebih bersedia dalam apa jua keadaan kandang. Kalau nampak perlukan nasihat kebersihan, sememangnya cik en akan mula mengomel tanpa henti dengan peternak. Hahahah. Ok la. jumpa untuk next entry esok. 

p/s : entri ini untuk bacaan santai, kalau ada yang ingi bertanya lebih lanjut, bolehlah tanya cik en di facebook cik en ye. Insyallah cik en akan membantu

Carian Yang Paling Popular Di Google 2016


Carian Yang Paling Popular Di Google 2016 | Walaupun tahun 2016 belum melabuh tirainya, tapi google dah mula keluarkan Google Trend bagi tahun 2016. Agak berbeza dengan tahun lepas, apabila google Malaysia mengeluarkan 3 perkataan yang sering menjadi carian iaitu Apakah, Bagaimana dan kenapa. Dah boleh jadikan keyword untuk tajuk entri tahun hadapan. So jom kita tengok apa yang trending tahun 2016 ini.


Searches (Carian)

Euro 2016
Pokemon GO
BR1M 2016
SAPS Ibu Bapa
Olympic Games Rio 2016
Suri Hati Mr Pilot
Train to Busan
MAMA 2016
7 Hari Mencintaiku
Descendents of the Sun


Movies (Filem)

Train to Busan
Suicide Squad
Deadpool
Dilwale
Kabali
Conjuring 2
Moana
BoBoiBoy The Movie
Me Before You
Zootopia

How to

How to play Pokemon GO
How to sign up for WhatsApp
How to use SnapChat
How to clear cache Google Chrome
How to download videos from YouTube
How to make slime
How many delegates does Trump have after New York
How to care for old people
How to vote
How to stop toddler cough


Apakah

Apakah virus Zika
Apakah bauksit
Apakah gunung rama-rama
Apakah TPPA
Apakah Piagam Madinah
Apakah maksud Pokemon
Apakah tanda tapak kaki kuning
Apakah kelenjar endokrin
Apakah itu darah tinggi
Apakah difteria


Car models (Model kereta)

Perodua Bezza
Proton Persona
Proton Saga
Honda Civic
Proton Perdana
Nissan Note Nismo
Toyota Sienta
Toyota CHR
Proton Ertiga
Audi A4


People (Orang)

Donald Trump
Atikah Suhaime
Song Joong Ki
Aiman Tino
Margot Robbie
Syatilla Melvin
Nadia Nordin
Zakir Naik
Lin Dan
Hillary Clinton

Malay Dramas (Drama Melayu)

Suri Hati Mr Pilot
7 Hari Mencintaiku
Dia Semanis Honey
Tundukkan Playboy Itu
Cinta Si Wedding Planner
Sayangku Kapten Mukhriz
Isteri vs Tunang
Mr Donat Karamel
Awak Sangat Nakal
Suami Tanpa Cinta

What is

What is The Mountain of Butterflies
What is Brexit
What is Pokemon GO
What is bauxite
What is the Panama Papers
What is the Zika virus
What is the European Union
What is the Paralympics
What is Bitcoin
What is the the electoral vote

Bagaimana

Bagaimana nak daftar SPMU secara pos
Bagaimana nak aktifkan memori kad
Bagaimana cara import anjing ke Malaysia
Bagaimana terjadinya tahun lompat dalam kiraan matematik
Bagaimana nak daftar SSM
Bagaimana cara menghapus status di Facebook
Bagaimana menjadi pemandu Uber
Bagaimana mengenalpasti cable coolant Viva bocor
Bagaimana mahu atasi semut di rumah
Bagaimana nak promote barang di Facebook


Mobile devices (Peranti mudah alih)

iPhone SE
Huawei P9
Vivo V5
iPhone 7 Plus
Samsung Note 7
Samsung J7
Google Pixel
Samsung Galaxy S7
Oppo F1s
Nokia A7

News (Berita)

US Elections
Olympic Games Rio 2016
Rayani Air
Brexit
Bajet 2017
Zika
Gerhana matahari
Note 7
Bauksit
Difteria

Local Celebs (Selebriti Tempatan)

Atikah Suhaime
Aiman Tino
Syatilla Melvin
Goh Liu Ying
Mira Filzah
Aidil Aziz
Khai Bahar
Norashikin Abdul Rahman
Faiz Subri
Janna Nick

Near me

Dominos near me
Pizza Hut near me
Part time jobs near me
KFC near me
Hotels near me
Western Union near me
Post office near me
Money changer near me
PokeStops near me
Pharmacy near me

Kenapa

Kenapa orang period suka marah
Kenapa mudah penat dan mengantuk
Kenapa permainan tradisional kurang diminati generasi kini
Kenapa sakit di salur peranakan semasa mengandung
Kenapa solenoid gear kereta Vios berbunyi
Kenapa kucing kurang makan
Kenapa kerap kencing
Kenapa kerap berpeluh
Kenapa epal jadi perang
Kenapa bayi tidak mahu tidur dan menangis

Games (Permainan)

Pokemon GO
Warcraft
Slither.io
Agar.io
Overwatch
Clash Royale
Final Fantasy XV
Tree of Savior
FIFA 17
Pokemon Sun and Moon

Trending akan berubah ubah sehinggalah habis tahun 2016 nanti. So buat masa ini, inilah 10 yang trending dalam ketogeri yang dipilih oleh pihak google. 
Sumber : https://www.google.com/trends/yis/2016/MY

Cara Mudah Buat Kerabu Daun Selom dan Kerisik


Cara Mudah Buat Kerabu Daun Selom dan Kerisik | Cik en kalau sebut sahaja kerabu, sememangnya ianya menjadi pilihan pertama yang cik en akan pilih. Kerabu jantung pisang, kerabu perut, kerabu ikan bilis, nasi kerabu, nasi goreng kerabu sememangnya kegemaran cik en. Tapi kali ini cik en nak kongsi satu kerabu dari ulam ulaman. Kerabu Daun Selom menggunakan kerisik. Jom kita tengok bahan bahan nya

Bahan Bahan Kerabu Daun Selom dan Kerisik


Daun Selom



Kerisik




Bawang kecil (bawang merah)




Cili Padi




Udang Kering


Halia


Limau Kasturi
Serai
Sedikit Garam

Cara Cara Buat Kerabu Daun Selom dan Kerisik



Mula mula, tumbuk cili padi, halia, bawang merah, serai dan garam. Jangan terlalu halus, kasar je ye. 

Potong daun selom kecil kecil


Campurkan bahan ditumbuk, kerisik dan daun selom 


Gaul sehingga rata dan letakkan perahan limau kasturi

Selesai, bolehlah dihidangkan sebagai menu makan tengah hari korang. Selamat mencuba

2016-12-18

PTPTN Tawarkan Diskaun Untuk Peminjam Mereka


PTPTN Tawarkan Diskaun Untuk Peminjam Mereka | PTPTN email cik en baru baru ini dan tiba tiba dinyatakan cik en mempunyai tunggakan. Hai, cik en buat potongan gaji kot kenapa ada tunggakan ini. Bila di baca sampai habis, rupanya email ini peringatan dan menyatakan baki terkini pinjaman cik en. Kussss semangat cik en. Ingat disenarai hitam kan. Tapi apa yang menariknya, PTPTN ada beri insentif kepada 3 peminjam yang membayar pinjaman mereka. 


Menurut email , mengikut Bajet 2017, pihak PTPTN menawarkan diskaun yang membuat pembayaran balik bermula 22 Oktober 2016 sehingga 1 Disember 2017. 3 peminjam tersebut adalah
  1. Diskaun 15% untuk yang bayar lump sum / seluruh hutang
  2. Diskaun 10% untuk yang bayar 50% daripada keseluruhan hutang
  3. Diskaun 10% untuk yang bayar secara potongan gaji atau direct debit atau konsisten la. 
So macam cik en buat potongan gaji, diharap dapatlah diskaun 10% tu. Hahaha.. Apa apa pun alasan korang yang tak nak bayar itu, cik en nak pesan. Hutang tetap hutang. Hutang boleh menyebabkan roh simati tidak diterima oleh bumi dan langit. Jadi kalau korang ada hutang, tak kisahlah hutang 10 sen pun, lunaskan sebelum kita pergi selama lamanya. Dan mati tidak mengenal usia. Sekian.. Jumpa next entry. ☺
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads