www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-11-03

Khitan Untuk Anak Perempuan


Khitan Untuk Anak Perempuan | Khitan ialah sunat bagi bayi atau kanak kanak perempuan. Kalau lelaki dipanggil sebagai Khatan. Khitan adalah salah satu daripada 5 sunnah fitrah. Sunnah Fitrah adalah berkhatan/khitan, mencukur bulu kemaluan, memendekkan kumis, memotong kuku dan mencabut bulu ketiak. Bagaimanapun terdapat pendapat dan hukum yang berbeza bagi Mazhab yang ada di dunia. Mengikut Mazhab Shafie menganggap khitan bagi anak perempuan dan khatan bagi anak lelaki adalah wajib. Ianya ada hikmah yang tersendiri iaitu menjaga kebersihan diri, kesihatan dan kehormatan bagi wanita. Mazhab Hanafi pula menganggap khitan hanyalah sunat. Manakala Mazhab Hambali adalah wajib.

Khitan untuk anak perempuan mempunyai kaitan gejala gedik yang pernah cik en ceritakan di SINI. Gejala gedik adalah permulaan berlakunya, sumbang mahram, pergaulan seks bebas, berzina, pembuangan anak dan sebagainya. Khitan adalah pembuangan hujung kelentit anak perempuan yang berada di pangkal faraj. Ini kerana kelentit memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatannya melebihi 7 kali ganda dari zakar lelaki. Jadi, sesiapa yang belum mengetahui.

Hukum Khitan menurut Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan.
Muzakarah Jawatankuasa memutuskan amalan khitan adalah sebagai daripada syiar Islam yang perlu dilaksanakan oleh umat Islam. Walaubagimanapun Islam amat mementingkan keselamatan umatnya dan memberi kelonggaran jika ianya mendatangkan kemhudaratan pada diri. 

9 comments:

yoorin melacolea said... [Reply]

nasib khitan untuk perempuan masa kecik2..dah besar agaknya kena terajang kot..huhu.. dah selamat khitankan irine masa 44hari.. tp tu laa..anak nangis kejap je, mak nya yang lebih2 over menangis.. kesiannn

MILx HASHIM said... [Reply]

SINGGAH PETANG ... http://jmbelog.blogspot.my/

Ayu Farahana said... [Reply]

Oh baru tahu :) btw, jom join sini http://farahanasharif.blogspot.my/2015/10/jom-join-giveaway-dari-ourlovebondingcom.html :)

iryanty ahamad said... [Reply]

Asalamualaikum....cik en ....zaman sekarang kbanyakkan memang khitan dekat klinik kan...dah tak pakai bidan lagi :-))...

Shila Azizi said... [Reply]

Good info.

iffah hussin said... [Reply]

http://www.bondezaidalifah.com/2015/11/giveaway-october-2015-cash-rm500-by.html

Done follow sini

www.bondezaidalifah.com

adianiez AIDA said... [Reply]

a very good info ni.
anak2 aida di khitan oleh mak ngah diorang sendiri.
alhamdulillah.

Yun Sing said... [Reply]

Nice sharing :)

Amanda Suria said... [Reply]

Nice sharing Cik en...memang anak- anak perempuan elok di khitankan dari kecik..ada kawan akak anak dah 5 tahun pun x khitan kan lagi..pelik tul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads