www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-10-22

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK anak perempuan

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK | GEDIK adalah satu sifat "mengatal" bagi perempuan terutama remaja yang baru mencapai akil baligh dan ada yang terjadi kepada wanita dewasa. Keingginan anak perempuan terhadap lelaki yang berlebih lebihan. Bermula dengan gejala ini wujudlah perlakuan perlakuan moral seperti zina, sumbang mahram, dan seterusnya menjadi isu pembuangan anak. Tips yang diterangkan di sini adalah hasil tips daripada warga prihatin dan tidaklah dipaksa mengambil bulat bulat apa yang dibincangkan disini. Perkara utama yang dibincangkan adalah

Peranan Bapa dan Latih Sifat Malu Anak Dari Kecil.

Peranan Bapa  
Punca berbalik kepada punca, Jadi menjadi tanggungjawab lelaki iaitu Bapa dalam membentuk sifat anak perempuan. Antaranya "Body Contact" seperti dakapan dan ciuman bapa kepada anak. Membezakan kasih sayang dan nafsu. Ini juga membantu kes 'Haruan Makan Anak' dan menjadikan bapa seorang bertanggungjawab dan sifat melindungi anak perempuannya bila diamalkan dari kecil. Anak perempuan cepat menjadi matang dan bijak menafsir segala tindak tanduk seorang lelaki.

Latih Sifat Malu Anak Dari Kecil
Dalam dunia semakin mencabar, sifat open minded ibu bapa menjadi satu titik tolak kepada masalah gejala sosial. Open minded perlulah berpada pada. Latih anak dengan perasaan malu, memakaikan pakaian yang SOPAN dan elakkan pergaulan bebas dengan lelaki
Haruan Makan anak, Gedik, cara didik anak perempuan


Kesimpulan

Peranan keluarga adalah peranan utama yang perlu diambil, latih anak yang masih berkain putih menjadi warna warna ceria bukan warna warna yang suram dan hitam. Yang penting, bagilah ilmu pengetahuan terutama ilmu AGAMA. Kerana ilmu agama Islam adalah ilmu yang selengkap lengkapnya untuk menjadikan kita hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat. Dan di dalam Islam sendiri mengajar cara membentuk peribadi anak anak.

  7 comments:

  1. ramai sgt pempuan gedik skrg ni. xleh tahan tgk perangai cmtu. menyampah!

    ReplyDelete
  2. betui didikan awal dapat membendung gejala sosial yang tidak sihat . petuhi alaman sunnah dan ajaran islam seperti al Quran

    ReplyDelete
  3. nice sharing sis :) tengok entry ni teringat kes gaduh sama2 perempuan tu, minta dijauhkan dari anak cucu kita..aamiin...

    ReplyDelete
  4. kdg keluarga dh latih tp budak skg len mcm skt..


    p/s: kak, org nak join GA tp xde twitter nak follow tu.. blhke?

    ReplyDelete
  5. SINGGAH PETANG ... http://jmbelog.blogspot.my/

    ReplyDelete
  6. Latih anak2 sukakan ilmu.. ajak pergi majlis ilmu.. belikan mereka buku2 ilmu kewanitan.. InsyaAllah, itu usaha kita sebagai ibu bapa.. :)

    Selain of course, tunjuk tauladan yanh baik la.. anak2 ni mudah ikut apa orang lebih dewasa buat.. hehheheee..

    ...

    ReplyDelete
  7. Setuju..nak2 ppuan2 muda giler kat laki org...macam dh takde lelaki bujang dalam dunia ni..hehehe...good sharing cik en..mohon share ye yunk

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads