www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-10-22

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK anak perempuan

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK | GEDIK adalah satu sifat "mengatal" bagi perempuan terutama remaja yang baru mencapai akil baligh dan ada yang terjadi kepada wanita dewasa. Keingginan anak perempuan terhadap lelaki yang berlebih lebihan. Bermula dengan gejala ini wujudlah perlakuan perlakuan moral seperti zina, sumbang mahram, dan seterusnya menjadi isu pembuangan anak. Tips yang diterangkan di sini adalah hasil tips daripada warga prihatin dan tidaklah dipaksa mengambil bulat bulat apa yang dibincangkan disini. Perkara utama yang dibincangkan adalah

Peranan Bapa dan Latih Sifat Malu Anak Dari Kecil.

Peranan Bapa  
Punca berbalik kepada punca, Jadi menjadi tanggungjawab lelaki iaitu Bapa dalam membentuk sifat anak perempuan. Antaranya "Body Contact" seperti dakapan dan ciuman bapa kepada anak. Membezakan kasih sayang dan nafsu. Ini juga membantu kes 'Haruan Makan Anak' dan menjadikan bapa seorang bertanggungjawab dan sifat melindungi anak perempuannya bila diamalkan dari kecil. Anak perempuan cepat menjadi matang dan bijak menafsir segala tindak tanduk seorang lelaki.

Latih Sifat Malu Anak Dari Kecil
Dalam dunia semakin mencabar, sifat open minded ibu bapa menjadi satu titik tolak kepada masalah gejala sosial. Open minded perlulah berpada pada. Latih anak dengan perasaan malu, memakaikan pakaian yang SOPAN dan elakkan pergaulan bebas dengan lelaki
Haruan Makan anak, Gedik, cara didik anak perempuan


Kesimpulan

Peranan keluarga adalah peranan utama yang perlu diambil, latih anak yang masih berkain putih menjadi warna warna ceria bukan warna warna yang suram dan hitam. Yang penting, bagilah ilmu pengetahuan terutama ilmu AGAMA. Kerana ilmu agama Islam adalah ilmu yang selengkap lengkapnya untuk menjadikan kita hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat. Dan di dalam Islam sendiri mengajar cara membentuk peribadi anak anak.

5 comments:

Athirah Diyana said... [Reply]

ramai sgt pempuan gedik skrg ni. xleh tahan tgk perangai cmtu. menyampah!

eima said... [Reply]

betui didikan awal dapat membendung gejala sosial yang tidak sihat . petuhi alaman sunnah dan ajaran islam seperti al Quran

nana kimie said... [Reply]

nice sharing sis :) tengok entry ni teringat kes gaduh sama2 perempuan tu, minta dijauhkan dari anak cucu kita..aamiin...

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

kdg keluarga dh latih tp budak skg len mcm skt..


p/s: kak, org nak join GA tp xde twitter nak follow tu.. blhke?

MILx HASHIM said... [Reply]

SINGGAH PETANG ... http://jmbelog.blogspot.my/

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads