www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-10-31

Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000 (TUTUP)


Alhamdulilah, Jam Tepat 12.00 Tengah Malam 30/10/2015 dan berakhirlah Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000 berserta 101 Penyertaan. Terima Kasih sesiapa yang rajinkan diri sertai. Mungkin anda salah seorang pemenang daripada 28 pemenang yang bakal cik en umumkan tidak lama lagi. Pemilihan pemenang adalah seperti berikut :
  1. Cash  - Menggunakan kaedah SEO (Carian di Google) (Pertama - Ke 7) 
  2. Hadiah yang lain menerusi aplikasi Random.org
Keputusan akan dikeluarkan secepat yang mungkin dan pemenang perlu Pm/Email atau Whatsup kepada sponsar beserta detail yang diperlukan. 
Kesemua maklumat yang diperlukan perlu diserahkan sebelum 8/11/2015 (11.59 mlm) untuk memudahkan sponsar menjalankan tugas pos, bank-in dan topup. Dan Sponsar mengambil masa seminggu atau 2 minggu dari tarikh 9/11/2015 untuk menjalankan tugas. Dan bagi yang menang, bolehlah membuat entri penghargaan. Tiada paksaan tapi sebagai Tanda terima kasih

Diingatkan disini, Pastikan peserta mengikut syarat syarat yang ditetapkan. Sponsar berhak meminda pemenang jika berlaku kecurangan (hikhik, ayat comel )dalam mengikuti syarat syarat yang ditetapkan. Jujur itu lebih baik. Kita berkontest bukan kerana menaikkan follower dan dapat hadiah semata mata tapi sebagai menambah kenalan di alam blogger ini. Support each other!!
Untuk Peserta Yang Link Broken di entry SENARAI PESERTA,  sila semak semula dan cik en akan anggap penyertaan terbatal jika tiada update link yang baru di entry ini sehingga jam 11.59 malam ini (31/10/15)

2015-10-30

Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Give Away yang ditunggu tunggu oleh cik en dan sponsar sponsar cik en akan bermula pada 1/10/2015 sehingga 30/10/2015.Hadiah bernilai lebih dari RM 1000 boleh dimenangi dengan penyertaan 18 sponsar untuk 28 orang peserta yang bertuah. Mungkin anda salah seorangnnya. Jadi apa tunggu lagi, mari mencuba dengan join Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 ini dengan syarat yang sangat mudah.
Kalau sertai Insyallah rezeki itu ada, Kalau tidak sertai sudah tentu rezekinya tiada

Kerjaya Sebagai Pembantu Veterinar

Awang and Wife, Si Lembu Bali
Kerjaya Sebagai Pembantu Veterinar | Ringkasan Tugas Pembantu Veterinar yang ada di Malaysia adalah bertanggungjawab menjalankan tugas-tugas pengurusan haiwan dan penguatkuasaan di peringkat Kumpulan Sokongan dan melaksanakan kerja-kerja di Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT), pengurusan kesihatan haiwan, pengurusan kesuburan haiwan, pemeriksaan di pusat kuarantin haiwan, pemeriksaan ante-mortem dan post-mortem di abatoir dan loji pemprosesan, memberi khidmat nasihat mengenai usaha ternakan, penguatkuasaan undang-undang veterinar, pengumpulan data haiwan dan penyediaan laporan serta lain-lain tugas yang berkaitan yang ditentukan dari semasa ke semasa.

Kebaikan Cuka Epal ( Apple Cider Vinegar)

cuka epal

Kebaikan Cuka Epal ( Apple Cider Vinegar) | Cuka Epal terbahagi kepada 2 iaitu cuka epal untuk masakan dan untuk rawatan. Sebenarnya cuka epal ini mempunyai banyak kebaikan dan cik en sendiri mengaplikasikan dalam bidang veterinar iaitu rawatan.

2015-10-29

Giveaway Duit Saku Dari BBL


< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Tepuk tangan sikit!

Boleh buat belanja nasi lemak & teh tarik untuk breakfast atau beli nasi goreng telur mata makan malam ya. Kiran macam BBL belanja versi digital la. Okay check out berapa banyak duit saku untuk pemenang.

Kenaikan Harga Domain NetKL

 

Kenaikan Harga Domain NetKL | Nampaknya penyusutan nilai Ringgit (MYR) berbanding dolar (USD) yang berterusan menyebabkan harga domain semakin meningkat dan menyebabkan syarikat NetKL menaikkan harga kepada pengguna domain di Malaysia. Dan salah seorangnya adalah blog cik en www.nurfuzie.com. Cik en menerima email dari NetKL pagi tadi dan ia tidak mengejutkan kerana mengetahui isu semasa ini. Sebelum ini cik en hanya membayar

2015-10-28

Veterinar | Penyakit Sistem Urinari Kucing




Veterinar | Penyakit Sistem Urinari Kucing adalah salah satu penyakit yang biasa menyerang kucing terutama kucing jantan. Pelbagai jenis penyakit ini iaitu, Batu Karang, Cystitis, Plug Urethra (Uretra tersumbat), Jangkitan salur kencing, Tumor dan Kegagalan Buah Pinggang. Punca Puncanya adalah Diet, Jangkitan Kuman, Habit/Kebiasaan dan Stress. Faktor faktor risiko adalah jenis baka, jantina dan usia. Dan terdapat tanda tanda klinikal yang membolehkan anda sebagai tuan kucing monitar di rumah.


Jenis Jenis Penyakit Sistem Urinari Kucing

2015-10-27

Veterinar | Penyakit Kulit Haiwan Kesayangan




Veterinar Penyakit Kulit Haiwan Kesayangan | Penyakit kulit dikalangan haiwan kesayangan tidak dapat dielakkan malahan terhadap haiwan kesayangan yang dibela di dalam kawasan rumah. Jenis jenis penyakit kulit yang ada pada haiwan kesayangan adalah Parasit, Fungas, Bakteria dan Lain lain. Dan jangan tidak tahu, ada penyakit kulit ini boleh berjangkit dengan manusia atau dipanggil penyakit zoonotik. Jadi kita kan bincangkan satu persatu jenis penyakit kulit untuk pengetahuan umum tuan punya haiwan kesayangan

Laman Sosial FRIENDSTER kini


Laman Sosial FRIENDSTER kini | FRIENDSTER adalah satu laman sosial yang sangat popular di tahun 2003 yang diasakan oleh Jonathan Abrams di California. Pada permulaan nya, pengguna Friendster mencecah 3 juta orang dalam jangak masa 3 bulan. Ia di lancarkan pada Mac 2003 dan hanya bertahan selama 2 tahun sebelum Myspace dan Facebook mengambil alih tempat kegemilangannya. Pada tahun 2008, Richard Kimber seorang bekas esekutif google telah diberi kepercayaan menerajui Friendster. Dan ada sumber dipercayai menyatakan pada tahun 2009, MOL sebuah syarikat Malaysia telah memberli Friendster.

2015-10-26

MeterON | Aplikasi Wajib Pengguna Pengangkutan Awam


MeterON : Aplikasi Untuk Pengguna Teksi | Berita baik buat pengguna teksi dan bas. Dengan satu aplikasi yang boleh dimuat turun melalui telefon pintar untuk memudahkan anda mengetahui Maklumat Pemandu, Menjejaki Perjalanan, Anggaran Tambang, Penilaian perkhimatan, Menghantar Isyarat Kecemasan (SOS) dan Membuat Maklum Balas sebelum memulakan perjalanan. Dengan hanya memasukkan No Pendaftaran teksi atau bas. dan anda boleh dapatkan semua maklumat lengkap seperti dinyatakan di atas. Aplikasi ini merangkumi data yang menyeluruh mengenai pemandu teksi/bas termasuk kereta sewa dan teksi lapangan terbang diseluruh Malaysia. Aplikasi ini dalam dwi bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris

2015-10-25

Lagu GegarVaganza 2015 minggu ke 3

Lagu GegarVaganza 2015 minggu ke 3


Lagu GegarVaganza 2015 minggu ke 3 | Gegarvaganza 2015 menampilkan penyanyi Naseer Wahab, Ezylnn, Ezad Exist, Azian Mazuan Sapuwan, Nizam Laksamana, Haiza, Acong, Fardhiya, SHeeda, Amir Ukays, Siti NorDiana dan Zul Handy Black telah masuk minggu ke 3 dan tiada penyingkiran dibuat untuk minggu yang kedua. Tugasan mereka untuk minggu ke 3 adalah :

2015-10-24

2015-10-23

Segmen Tambah Follower Instagram


Instagram



2015-10-22

Cantiknya Mereka Menutup Aurat


Cantiknya Mereka Menutup Aurat | Satu usaha dari ImuslimShop.com dan Macamcantik.com dalam memupuk kanak kanak meminati bertudung mengikut syariat Islam. Ilustrasi oleh Ely Yan (FB) dan disumber dari SukanSTarTV ini menjadi viral di laman sosial Facebook dan mendapat pujian dan ada yang menegur masih ada kelemahan bagi ilustrasi tersebut. Tapi ianya sangat bagus dalam memberi tunjak ajar kepada anak anak memahami Apa Itu Aurat. Jom kita saksikan

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK anak perempuan

Tips Mengurangkan Gejala GEDIK | GEDIK adalah satu sifat "mengatal" bagi perempuan terutama remaja yang baru mencapai akil baligh dan ada yang terjadi kepada wanita dewasa. Keingginan anak perempuan terhadap lelaki yang berlebih lebihan. Bermula dengan gejala ini wujudlah perlakuan perlakuan moral seperti zina, sumbang mahram, dan seterusnya menjadi isu pembuangan anak. Tips yang diterangkan di sini adalah hasil tips daripada warga prihatin dan tidaklah dipaksa mengambil bulat bulat apa yang dibincangkan disini. Perkara utama yang dibincangkan adalah

Peranan Bapa dan Latih Sifat Malu Anak Dari Kecil.

Peranan Bapa  
Punca berbalik kepada punca, Jadi menjadi tanggungjawab lelaki iaitu Bapa dalam membentuk sifat anak perempuan. Antaranya "Body Contact" seperti dakapan dan ciuman bapa kepada anak. Membezakan kasih sayang dan nafsu. Ini juga membantu kes 'Haruan Makan Anak' dan menjadikan bapa seorang bertanggungjawab dan sifat melindungi anak perempuannya bila diamalkan dari kecil. Anak perempuan cepat menjadi matang dan bijak menafsir segala tindak tanduk seorang lelaki.

Latih Sifat Malu Anak Dari Kecil
Dalam dunia semakin mencabar, sifat open minded ibu bapa menjadi satu titik tolak kepada masalah gejala sosial. Open minded perlulah berpada pada. Latih anak dengan perasaan malu, memakaikan pakaian yang SOPAN dan elakkan pergaulan bebas dengan lelaki
Haruan Makan anak, Gedik, cara didik anak perempuan


Kesimpulan

Peranan keluarga adalah peranan utama yang perlu diambil, latih anak yang masih berkain putih menjadi warna warna ceria bukan warna warna yang suram dan hitam. Yang penting, bagilah ilmu pengetahuan terutama ilmu AGAMA. Kerana ilmu agama Islam adalah ilmu yang selengkap lengkapnya untuk menjadikan kita hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat. Dan di dalam Islam sendiri mengajar cara membentuk peribadi anak anak.

2015-10-21

Harga Microsoft Surface Pro 4 Terbaik dari Lazada

Harga Microsoft Surface Pro 4 Terbaik

Microsoft Surface Pro 4 | Sebuah tablet yang boleh mengantikan laptop anda dan sesuai dan versital untuk golongan profesional dan kreatif. Gambaran keseluruhan Microsoft Surface Pro 4 yang sangat versital, Prestasi yang sangat luar biasa, penggunaan windows dan office yang sungguh optimum dan Teknologi Microsoft yang terkini. Hanya seberat 786g dan berpixel 12.3 inci mejadikan ianya lasak disamping mempunyai contrast yang tinggi dan tahap kesilauan yang rendah. Dihadirkan dengan multi-position Kickstand dan papan kekunci serta Surface pen.

Review Wayang | Pan (2015)

Review Wayang | Pan adalah sebuah cerita / movie permulaan bagi cerita Peter Pan. Sebuah animasi yang sangat menakjubkan. Wayang menawarkan 2 jenis iaitu paparan standard dan 3D. Sinopsis filem Pan adalah seorang bayi hasil percintaan manusia biasa dan putera pari pari yang di hantar oleh ibunya ke bumi kerana ingin menyelamatkan dari dibunuh dan diletakkan di rumah anak anak yatim. Membesar dalam kekejaman manusia yang tamak dan akhirnya telah diserahkan kepada penjahat yang bertempat di Neverland dengan menaiki kapal ajaib untuk menjadi buruh. Neverland merupakan dunia yang mempunyai pixum yang digunakan oleh Blackbeard untuk hidup selama lamanya. Dan disatu bahagian lain terdapat satu perkampungan pari pari yang mana menjadi titik permulaan bagi Pan mengenali keistimewaan dirinya sendiri. Untuk tahu apa keistimewaan Pan, bolehlah tengok sendiri di pawangan yang terdekat.
review wayang pan, pan, sinopsis pan

2015-10-20

Veterinar | Cara Memberi Ubat Kepada Haiwan

Cara Memberi Ubat Kepada Haiwan | Musim sakit terhadap haiwan kesayangan telah datang, pelbagai penyakit seperti selsema, demam, penyakit kulit, penyakit sistem urinari, dan yang paling teruk adalah serangan virus seperti FIPFIV dan sebagainya. Menjadi kebiasaan kepada tuan punya haiwan kesayangan pergi mendapatkan rawatan di klinik veterinar kerajaan atau swasta. Kebanyakan penyakit di tahap yang boleh menjadikan haiwan kesayangan kita lemah perlulah disusuli dengan pemberian ubat. Dan menjadi masalah kepada tuannya Cara memberi ubat kepada haiwan. Ada 2 jenis ubat untuk diberi kepada kucing iaitu cecair dan tablet.
cara bagi kucing makan ubat veterinar kucing sakit cara bagi kucing makan ubat

2015-10-19

Veterinar | Grooming For Cat

Grooming For Cat | Dandanan untuk kucing. Memiliki kucing yang berbulu panjang perlulah menjadikan diri rajin mendandan kucing anda untuk nampak lebih cantik dan seterusnya memberi keselesaan kepada kita dan kucing itu sendiri. Disini cik en akan terangkan 3 perkara asas kepada anda yang memiliki kucing yang 24 jam di dalam rumah. Yang mana kucing biasa di akmpung kampung boleh juga mencuba tapi mengikut keadaan persekitaran anda. 
3 Perkara asas Grooming For Cat adalah seperti berikut

2015-10-18

Veterinar | Peralatan Penjagaan Harian Haiwan

Peralatan Penjagaan Harian Haiwan | Kali ini cik en nak kongsi ilmu haiwan kesayangan kepada pencinta pencinta kucing. Kesemua peralatan ini adalah untuk penjagaan harian haiwan secara asasnya. Tapi mungkin tidak keseluruhan, bergantung kepada persekitaraan dan cara kita membela haiwan kesayangan kita. Seperti sedia maklum, cik ena pernah menerangkan Info Haiwan Kesayangan untuk lebih memahami perkara asas mengenai haiwan kesayangan. 

2015-10-17

Kisah Sedih Disebalik Kelincahan Shin Chan


Kisah Sedih Disebalik Kelincahan Shin Chan | Siapa yang tidak kenal watak anime Shin Chan kan? watak kenakalan dan kelincahan membuat ramai meminati kartun tersebut tidak kira kanak kanak dan dewasa. Tapi tahukah anda, ada kisah duka disebalik wujudnya watak watak dalam cerita tersebut

Perhatian Kepada Peserta Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000

Perhatian Kepada peserta peserta Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000 | Entry ini untuk kamu semua


terutama penama AJU MAZLAN, sila publickan profile anda semua. begitu juga publickan reader blogger anda semua. Untuk AJU MAZLAN, cik en terima komen anda

2015-10-16

4 Penyakit Yang Biasa Berlaku Pada Kucing


4 Penyakit Yang Biasa Pada Kucing : Ini antara penyakit penyakit yang biasa pada kucing. Ada sakit yang boleh dirawat dan ada yang tiada. Cik en hanya terangkan 4 sahaja untuk kali ini. Insyallah kalau ada kelapangan cik en akan terangkan penyakit penyakit yang lain. Penyakit yang cik en nak terangkan adalah Busung air (FIP), Sporpthricosis , Kurap (Scabies) dan Gingivitis

2015-10-15

Blogshop : Pin Tudung Super Comel by KAWAIDESU CONCEPT

Menjadi trend kini, pin tudung yang sebelumnya nampak biasa telah diinovasikan menjadi sangat comel untuk sipemakai tudung.
Produk terbaru dari KAWAIDESU CONCEPT mengikut trend semasa dengan mengisi stok terbaru dengan produk terbaik beserta dengan harga yang mampu milik
Jom Cuci Mata Jom

Pin Tudung Super Comel

2015-10-14

Tahniah Ustaz Kazim Elias

Assalamualaikum 
Tahniah buat ustaz kegemaran ramai USTAZ KAZIM ELIAS atau nama popularnya UKE kerana menjadi tokoh Maal Hijrah Peringkat Negeri Perak bagi tahun 1437 Hijrah yang diserahkan oleh Sultan Perak , Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang sangat kacak 
Alhamdulillah, rezeki ustaz. Cik en antara peminat beliau dan sangat suka dengar ceramah dari beliau di Oasis 

Ustaz menerima

Info Haiwan Kesayangan

Assalamualaikum semua, Entri kali ini mengenai info veterinar. Info asas mengenai haiwan kesayangan, perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memelihara haiwan kesayangan, tujuan pemilihan haiwan kesayangan, dan menjaga keselamatan diri semasa menjaga haiwan kesayangan.
info haiwan kesayangan

Apa itu Haiwan Kesayangan?

2015-10-12

Moments Agro Fest Peringkat Negeri Perak 2015

Assalamualaikum semua
Entri ini agak lama terperam dalam draft entri cik en. Ini sepatutnya entri selepas entri INI Kali ini cik en share lebih banyak gambar dari menaip. Untuk makluman semua Kesemua gambar ini diambil sempena AGROFEST PERINGKAT NEGERI PERAK 2015 yang bermula dari  17-21 September 2015  di RTC Gopeng Perak

selfie sebelum bergerak ke RTC GOPENG

2015-10-08

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads