www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2013-11-19

Veterinar - Rawatan Tradisonal Bagi Ternakan / Haiwan Kesayangan (LUKA)


assalamualaikum dan salam 1 malaysia semua
lama cik en tak kongsi tips veterinar kan?
sebelum ni banyak gak cik en beri tips..
korang boleh rujuk link bawah ni

Veterinar - Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun


kali ini cik en nak share tips untuk haiwan yang terluka ya


antara yang boleh digunakan untuk rawatan ini seperti berikut


  1. Serbuk arang - dicampur dengan minyak kelapa dan disapu di bahagian luka
  2. Minyak Margosa - disapu kepada luka yang telah dibasuh dengan air suam atau dettol
  3. Kunyit dan Kapur Barus - kapur barus  + Minyak masak/kelapa dan kunyit yang telah diparut atau tumbuk dan disapukan selepas dibasuh luka dengan air suam atau dettol
ini antara rawatan awal untuk luka
pastikan luka dijaga dan jangan sesekali biarkan lalat hinggap sebab ia akan menyebabkan manggot.
Jika manggot ada dalam luka, cepatlah titiskan sedikit diesel/petrol. Boleh juga menggunakan air tembakau
titiskan dan perhatikan. 
lama ulat/maggot akan kuar dan ada yang mati.
ambik sebarang penyepit/forsep untuk kuarkan.. selepas tu barulah guna cara yang cik en tunjuk kat atas ye..

tambahan : sapukan minyak gamat pon blh.. legi cpt baik ye

p/s : antara rawatan alternatif jika klinik vet tutup

Photobucket

4 comments:

msredcheesecake said... [Reply]

skk xde pet... dan tak berani nak usik luka kot...hhee

Nurzakiah Hanum said... [Reply]

thanks sharing

Zul Azizi said... [Reply]

Bagus tips ni....Rupanya blogger Nurfuzie ni veterinar yer... Bagus dapat berkenalan dari doktor veterinar. Kami pun CatLover juga...kadang2 ada program gathering antara CatLover...Kalau di beri peluang pada blogger Nurfuzie untuk beri tips pada catlover yang hadir ke program kami boleh ker?

zul md duan said... [Reply]

Dah taruk ubat. Pastu mcm mane? Kucing kan suke jilat luke die.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads