www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-12-06

Veterinar - Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Demam




salam semua!
apa khabar? sihat?cik en kurang sihat.. demam yang agak teruk
bukan sahaja manusia yang sahaja demam.. haiwan kesayangan pun sekarang memang mengalami demam demam, selsema dan sakit mata
seperti yang kita tahu, korang mesti akan ke klinik vet kalau semua simpton ini ada kan?
so sini cik en nak sharing serba sedikit la mengenai ini..
kalau haiwan kesayangan korang seperti kucing atau anjing mula kurang bermain, kurang selera makan, selalu murung, selalu tido dan bila korang pegang telinga, telinga panas..
maknanya kemungkinan pet korang demam..
ada juga yang mengalami sakit mata, bersih dan selsema.
so mula mula sekali korang dapat tanda ini, korang perlulah memastikan pet korang tu di asingkan...
ada 3 cara la tuk korang uat
  1. gi je vet atau farmasi beli ubat antibiotik(de jenis syrup dan tablet). pastu kasi pet korang makan ikut arahan vet 
  2. bawa pet korang gi vet. pet korang akan di injection dan akan diberi ubat antibiotik 
  3. yang ni paling sennag ,murah dan cepat la.. cari air kelapa fresh dan kasi pet korang minum.. amalkan sampai demam pet korang tu kebah. 
  4. Jangan sesekali mandikan pet korang 
  5. Sediakan air yang mencukupi. 
  6. Jangan sesekali memberi panadol. Boleh mengakibatkan overdose yang boleh membawa kepada kematian 
  7. Kalau terdesak, cuba cari multivitamin kanak kanak yang tela dicairkan sedikit. 


so ini untuk sharing untuk korang..
kalau manusia pulak, makan la panadol.. tapi cik en tak suka makan ubat.. cik en akan basahkan tuala kecik dan letak di kepala sebelum tido..
Insyalah esok demam korang akan kebah...

  20 comments:

  1. assalamualaikum misz...mekacih atas info yg diberikan...:)

    ReplyDelete
  2. boleh ikut petua cik ein nie.. kucing aida pun kerap demam kalau hujan..

    ReplyDelete
  3. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  4. ha..aritu Yui ad ckp gak bnda ni..minum air kelpa..tp klu bg panadol hancurkn msuk dlm air efek tak cik en??huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgan bagi mkn panadol bab tkut nanti pet mati keracunan (serius)

      Delete
  5. moga dia cepat sembuh.. kesinnya

    ReplyDelete
  6. wak pon tengah domam nii.. UHhhuu

    ReplyDelete
  7. jgan bagi pet mkn panadol bab nanti dya mati keracunan (serius)

    ReplyDelete
  8. @ayut
    jangan sesekali bagi panadol.. overdose dan boleh mati

    ReplyDelete
  9. salam..my meow usia 1bln..tah la dia demam ke apa..tp mcm letih,bdn pns..smlm slow je jalan,hr ni lgsg xle jln..da mcm lumpuh..makan lg tp sikit..itu pn kna suap..susu ibu nya hr ni bru skali minum..spnjg hr dia tdo..knp ye?

    ReplyDelete
  10. sy memg xde jaga pet apepun, takut terabai....

    untunglah bg yg ade mse bersama pet sekaliannya, huhu~

    tQ infoo, huhu..mcm kwn nona, if dy sakit pun x telan panadaol sgt, selalu tepek cool fever je, huhuhu

    ReplyDelete
  11. salam sis, pet sy ari tu dh demam pastu dh baik coz bwk g klinik..then demam semula..panas die xkebah po..nk tnye lg..klau pet kne hujan kemukinan die akn demam juga ke...rasau sgt2...:'(

    ReplyDelete
  12. Boleh x bagi nama ubat antibiotic difarmasi yg sesuai untuk kucing

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum... Arnab saya terkena fungus, teruk jugak , dan mak ayah saya enggan menghantarnya ke klinik haiwan. Buat sementara waktu saya sapukan minyak gamat di kawasan yang terkena fungus. Ada tak cara lain untuk memulihkannya?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum... Arnab saya terkena fungus, agak teruk dan keluarga saya enggan menghantarnya ke klinik haiwan, buat sementara waktu saya sapukan kepadanya minyak gamat di kawasan yang terkena fungus. Adakah cara lain untuk sembuhkannya?

    ReplyDelete
  15. @Adam Student
    walaikumsalam. boleh pergi kr pet shop berhampiran dan minta ubat spray untuk fungas.. dan spray di kawasan yg bermasalah

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum. harga ubat antibiotik mahal ke? tak mampu nak kasi suntik. nak beli ubat.. takut mahal... harap dapat balas...

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!