www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2013-11-20

Kucing Jahat


rafeah simpan aka peah

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia semua
hari in hari ke3 cik en update berturut2
sebab cik en 3 hari ini kena menjadi "doktor"
disebabkan staf yang menjaga klinik mengambil cuti cik en takeover kerja dia sementara
dan semasa pelanggan klinik membuat pembayaran dan pendaftaran kucing dia yang telah diberi rawatan, makcik ini kata dia ada terbaca kucing penyebab kita (perempuan) susah mengandung.
yekew?
disebabkan cik en pencinta kucing cik en search google selepas makcik tu selesai pembayaran 
dan ini antara hasil cik en dapat

2013-11-19

Kantoi Sudah

salam semua
FB nampaknya semakin up to date
sebelum ini kita tahu orang tu online
sekarang (baru je perasan) siap dia mentionkan pakai web atau mobile..
x caya.. nak nengok bawah ni


so tiada boleh lagi mau bukak pakai web atau mobile..
untuk yang bekerja kantoi la.. ahhahahahah
bos nampak.
sebelum ni goreng pakai mobile.. 
sedangkan online web sbb nk men candy crush... 

p/s : kantoi sudah...

Photobucket

Veterinar - Rawatan Tradisonal Bagi Ternakan / Haiwan Kesayangan (LUKA)


assalamualaikum dan salam 1 malaysia semua
lama cik en tak kongsi tips veterinar kan?
sebelum ni banyak gak cik en beri tips..
korang boleh rujuk link bawah ni

Veterinar - Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun


kali ini cik en nak share tips untuk haiwan yang terluka ya


antara yang boleh digunakan untuk rawatan ini seperti berikut

2013-11-14

Pakai Tudung Pun Masih Dapat Dosa


salam
dah lama cik en nak kuarkan entry ini yang mana telah ditanya oleh seorang pengomen tanpa nama di entry 
Cantik Terhormat VS Cantik Tontonan
si tanpa nama meminta cik en 

Mohon share tentang pemakaian tudung yang betul mengikut garis panduan Islam

cik en perlulah merujuk kepada fact dan info info yang sebenar untuk menyediakan entry ini
jikalau ada yang nak tokok tambah atau membetulkan sebarang ayat dalam entry in silalah komen
sebab cik en lebih berminat berinteraksi antara yang lain, sebab setiap orang ada ilmu tersendiri yang dibacanya atau diketahui nya
sebelum itu jom saksikan kartun ini yang cik en ambik dari sumber ini dan pure original di sini

2013-11-13

Program Kesihatan BABI


salam semua
 kat sin icik en nak menjawab pertanyaan seorang pengomen Nur A.Z
yang bertanyakan 

masuk ladang khinzir?? buat apa utk program keshtn tu? 

mungkin ada antara yang masih belum mengenali cik en lebih rapat
cik en merupakan seorang pembantu veterinar yang bekerja di Pejabat Perkhidmatan Veterinar di salah satu daerah di negeri Perak
dan cik en ditempatkan di bawah Unit Kesihatan atau khususnya di bahagian UKTG (Unit Kesihatan Ternakan Gerompok)
Untuk ringkasan team UKTG ini akan membuat pelbagai program kesihatan seperti "bleeding", vaksin, kawalan penyakit, nasihat untuk peternak peternak yang mempunyai ternakan seperti kambing, lembu, bebiri kerbau,ayam, itik, dan juga BABI (Khinzir)
Jangan anggap bila sebut perkataan BABI itu ialah mencarut sebab di pejabat veterinar perkataan itu adalah rutin sebab setiap hari akan ada kaitan dengan khinzir
seperti permit , lesen dan sebagainya
dan program kesihatan pulak merangkumi pengambilan sampel darah (bleeding) dan swap (pengambilan sampel di hidung)
Sampel sampel ini akan dihantar ke makmal untuk saringan penyakit 
Penyakit yang selalu di ujikaji untuk khinzir adalah 
NIPAH dan JE
JIka tiada kajian kemungkinan penyakit akan cepat merebak di kalangan khinzir dan akan membahayakan manusia
dan ini untuk lebih lanjut
dan saat in mungkin akan bertanya macam mana dengan pakaian bila masuk kek ladang khinzir ini?
ni la pakaiannya



ada macam angkasawan nak pergi ke bulan?
gambar yang lain tak boleh nak masuk sangat ti akan de spekulasi
so sampai disini entry mengenai kerja cik en dan menjawab pertanyaan Nur A.Z

p/s : salah satu kerja mencabar adalah veterinar .. :)

Photobucket

2013-11-12

Bitstrips - application yang tengah "hot" di fb

salam semua
ini cik en tengah duk syok guna application bistrips
benda ni agak baru dan cik en yakin ramai antara pengguna FB de join
cer ngaku cer ngaku
so far application ini merupakan comic yang diapplication untuk kita "show off" kepada friends kita apa perasaan kita
application ini bermula dengan customize watak kita
so terpulang kepada kita untuk mengdesignkan macam mana rupa kita dan menarik ada gak application bertudung. walaupun 1 ia agak menarik untuk diapplication kan 
tak la hanya tertumpu kepada "free hair"
so ini antara comic yang cik en sempat buat 



"cool " kan?
banyak lagi moments yang korang boleh gayakan..
kesluruhan badan pun boleh digerakkan tau!
try la kalau mana yang x try lagi
so ini untuk comic cik en hari ini


p/s : jom try jom



Photobucket

Rezeki Cik EN "Sponsor" untuk GA YUI


salam semua
lama gak cik en tak mengupdate blog ini
agak ke"bz"an dengan program kesihatan ternakan
masuk ladang kambing, lembu dan khinzir jugak
so petang yang redup redup ini cik en akan update mgenai cik en yang telah meng"sponsor" untuk GA seorang blogger dan menang dalam GA tu

Sebelum cik en cerita pasa sponsar dan menang cik en sebenarnya dah join dalam GA sis YUI



dan cik en tersenarai dalam



dan cik en menang ini



kebetulan pagi tadi masuk opis dah sampai dan....
taraaaaaa


sepasang chopstik dan keycain kepit kuku

settle pasal mengenai dapat hadiah dan yang ini apa yang cik en sponsar

dan sis Gee Azie
yang menang.. baru je cik en poskan tengah hari tadi
so sok sampai kot..
so cik en say tq dan happy sangat sebab menjayakan GA Yui ini..

p/s : chopstik ini nak buat deco atas meja opis


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Cerita Best Yang Lain

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads