www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-07-18

Cik en Kena Denda RM 20000!!!


salam semua
tajuk gempak giler kan..
adoi cik en kantoi...
mana la cik en nk cekau duit.. hari hari pun kais pagi makan pagi kais petang pun makan petang
mmmmm susah hati betul... 
nak tahu kenapa cik en bakal di denda?
korang baca surat bawah ni


2012-07-17

Betul tu! Cik En orang Vet


salam 1 blogger


ya.. betul cik en memang seorang vet
kenapa la tetiba cik en nak gtau kat semua orang yang cik en keje vet ini..
kisahnye cmni. ada adik manis kita
Misz Mieza 
tanye cik en soalan ini

Kesian si Chiki! Cik En ni vet ke ea? Pandai inject2 nih.. MM kagum sangat dengan manusia yang berkongsi kasih sayang dengan haiwan peliharaan & sanggup berkorban wang ringgit semata2 inginkan haiwan peliharaan masing2 terjaga & terbela.. Tahniah Cik En coz tergolong dalam golongan orang yang MM kagumi.. =) MM doakan Chiki cepat2 sembuh.. Lepas ni boleh tolong jaga Cik En plak..

 komen dari entry
Rawatan Untuk Chiki ( Anjing Belaan Cik En) 
dan jawapan cik en 
YA! cik en orang vet
cik en merupakan pembantu veterinar di 
Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak
dan daerah mana cik en x perlu bagitau sebab faktor keselamatan.
kalau yang dah tahu tu kira diam2 sudah..
kalau yang pandai cari dalm blog cik en ini rasa ada terlepas kot kat area mana cik en bertugas.

2012-07-13

Rawatan Untuk Chiki ( Anjing Belaan Cik En)


salam semua
sesiapa yang mengikuti setiap perkembangan blog cik en mesti dah mengetahui cik en ada membela 3 ekor anjing
mana yang tahu leh rujuk cerita 
cik en x sempat nak gtau khabar yang kurang baik kepada semua..
anjing cik en si jantan CHIKI mengalami kemalangan 2 minggu lepas
di langgar oleh sebuah kereta dan menurut kata mak cik en, Chiki melambung tinggi..
tapi yang pelik Chiki langsung tidak menjerit, atau mengering sakit.. diam je. 
mak cik en terus ambik sarung tangan dan mengangkat Chiki ke belakang umah
keadaan chiki teruk.. cik en pun balik dari kerja 2 jam selepas itu
sampai sampai abah cik en gtau anjing si Chiki kena langgar
terus cik en g tengok dan keadaan Chiki terbaring lemah.. 
Cik en tengok dan merasakan bahagian mana yang patah atau luka
luka di bahagian punggung dan kaki belakang.
cik en terus berikan Amoxin Injection untuk antibiotik
Masuk hari ke 4 cik en perhatikan tulang belakang dia menyeget.. disitulah puncanya dia xleh bangun 
sepanjang sakit, kami sekeluarga menguapkan makanan dan minuman
dalam 4 hari lepas cik en buat injection ubat neurobion
Ubat ini untuk saraf dan haiwan yang dilanggar dan hampir lumpuh hendaklah diberi injection ini atau boleh dapat secara tablet.
dah alang alang cik en boleh meng"inject" cik en buat injection sahaja.. senang

keadaan Chiki beransur baik


keadaan tulang belakang chiki

Perbezaan Makna KONVENSYEN dan KONVOKESYEN


salam 1 blogger semua!
entry ini cik en buat untuk sesiapa yang tidak perasaan 2 perkataan yang hampir sama tapi berlainan maksud
perkataan apa?
perkataan ini cik en dapat semasa postkan entry 
so dari entry tu pelbagai komen yang cik en dapat dan cik en perasaan dari coment 
lain sikit.. jom kita tengok


perkataan konvokesyen dan konvensyen lain tau..
membawa maksud yang lain 
ini antara usaha cik en untuk mengetahui perbezaan maksud perkataan tuh

KONVENSYEN 

Persidangan ahli ahli politik ( perniagaan dll) untuk membincangkan sesuatu perkara atau Perjanjian antarabangsa (antara negara, pemerintah dsb)

KONVOKESYEN
atau majlis penyampaian ijazah) merupakan tindakan penerimaan atau penganugerahan ijazah akademik dari universiti atau upacara sedemikian. Perkataan "konvokesyen" berasal dari perkataan bahasa Inggeris convocation yang tidak semestinya sama maksudnya (maksud asal convocation ialah "sekumpulan orang yang dihimpunkan untuk tujuan khas"). Di Amerika Syarikat dan Kanada, konvokesyen turut diadakan di peringkat sekolah dan kolej. Terdapat banyak tradisi yang berkait dengan upacara penyampain ijazah ini, yang paling terkenal kemungkinannya ialah lontaran topi siswazah ke udara. 

sini cik en bukannya nak mengatakan adik AIN DZAYA salah tau.. sebab cik en pun sebelum ni tak tahu maksudnya berbeza tapi pernah tersoal di minda cik en kenapa ada perbezaan perkataan.. typing error kot. setelah di cari rupenya perkataan tu memang betul.
jadi untuk program cik en ritu adalah KONVENSYEN bukan KONVOKESYEN.

p/s : Mempelajari Bahasa Melayu yang mana bangsa melayu sendiri pun kurang memahami bahasa ibunda sendiri

2012-07-11

Siapa Paling Power?


FACEBOOK : Aku pula kenal dengan semua orang .

FRIENDSTER : A'aa, semua kenalan aku kau curi !

MYSPACE : Kami musuh anda wahai Facebook !
TWITTER : Takpe Facebook, aku back-up kau .
GOOGLE : DIAMMM !! Aku ada semuanya .
MOZILA : Eh , tanpa aku , korang tidak boleh diakses .
IE : Wei Mozilla , sendrik mau ingat ha . . gua kan ada !

MOZILA : Lu pehal ? Kacau line orang jer !

IE : Lu dulu la mamat , mengaku lu sorang
jer boleh akses pada diaorang tadi ! !


INTERNET : Sudah !!! jangan gaduh-gaduh ! Kalau
aku takde , korang lagi la takde ! Power tak aku ?

FACEBOOK : Hmmm , akulah yang paling ramai
di kunjungi . Jadi gua yang terbaekkkkk !!!


YAHOO : Facebook, jangan riak . Kalau aku takde,
mana boleh buat email !


GOOGLE : Yahoo, Gua kan boleh buat email gak !

MAXIS, CELCOM, TMNET : (serentak) Ehem! Lu org
ingat kami ni kayu ?


TNB : Diamlah korang, nanti aku matikan elektrik . .baru korang tau siapa paling power !

tak payah nak berlagak siapa paling power.
Alam ini ALLAH yang punya!!



kredit : facebook
Photobucket

2012-07-10

Keputusan Pencarian Entry Kita Jiwa Kta




Salam semua!
maaf ambik masa terlalu lama mengumumkan keputusan sebab cik en terllau bz dengan kerja dan KKDVS cik en
alhamdullah setelah settle cik en terus buat penilaian akhir untuk entry entry yang dipertandingkan.
keputusannya adalah


entry pertama
http://putributterflypunyablog.blogspot.com/2011/06/jun-1-2011-my-1st-entry.html


entry terbaik
http://masrinasidek.blogspot.com/2012/05/manusia-oh-manusia.html


entry terakhir
http://ayut-akumanusiabiasa.blogspot.com/2012/06/wordless-wednesday-2-rubix-vs-life.html



 diharap semua pemenang dapat emailkan cik en nama dan alamat penuh kat
nurfuzie@gmail.com 
yang bersubject Pemenang Entry Pertama/ Terbaik / Akhir 
mengikut entry yang korang menang..
disini jugak cik en nak yang mengundi cik en di entry ini
bagi nama dan alamat penuh dan bersubject Undi Cik En!
yang undi cik en ialah 
Deq's Qienz dan  cweet pinky 


cik en akan bagi masa 1 minggu untuk semua pemenang bagi detail kat email cik en yek.. 
nurfuzie@gmail.com
kalau ada yang kenal pemenang. di harap inform2 kan la yek


p/s : susah gak nak pilih entry terbaik yang paling terbaik..
tapi bagi cik en semua terbaik la
kalau ada sumur di ladang boleh cik en menumpang mandi
kalau ada umur yang panjang bolehla cik en buat pencarian ini lagi...

Happy Birthday AnisMelon


salam semua
sebelum nak berentry panjang selepas bz dengan sukan
cik en nak ucapkan 
happy birthday kepada rakan blogger dan rakan sejawatan cik en 
ANISMELON
akak ucapkan happy birthday kepada anis
semoga murah rezeki
cepat kawen
cepat tinggi
dan bla bla bla..
hahahah






p/s : t akak kasi hadiah okey?


Photobucket

Konvensyen Kecemerlangan Diri DVS 2012


 salam semua!
mesti ramai yang tertanya kenapa cik en tak terjah blog korang dalam seminggu ni..
mula2 korang kena tengok entry ini
dan ini
kali ini cik en nak share sikit pic semasa kovensyen hari tu yang berlangsung di INSPEN Putrajaya Presient 14 pada 5-8 Julai 2012

dalam kenderaan


pendaftaran dan rehersel kawad

2012-07-08

2012-07-07

Kenapa nama kereta itu barney dan pengu


salam semua..
merujuk entry ini
cik en ada tanye kenapa la cik en nak letak nama kereta kesayangan cik en BARNEY dan kereta en botak PENGU
ok.. sekrang cik en terangkan mengenai BARNEY dulu ok


BARNEY
ramai gak yang tak tahu siapa barney
barney adalah kartun old school gak la..
dalam rancangan
BARNEY AND FRIENDS
masa zaman cik en kecik kecik cerita ini top gak.. tapi bila di tanya bebudak zaman sekarang ramai yang tak tahu.. so inilah barney



kalau nak tahu cerita dia camne..
kornag taip je kat youtube barney and friends so korang boleh la tengok.
kenapa cik en kasi nama barney?
sebab kaler dan saiz
Barney gemuk dan bewarna ungu..
sama dengan alza cik en yang bewarna ungu dan besar..
so ada kan persamaannya?


PENGU

nama sebenarnya PINGU
semua orang tahu kan kartun yang mana

2012-07-06

T-Shirt Sunan Musafir dan sampai


alhamdullilah..
akhirnya penantian cik en berakhir.. walaupun lewat update
cik en tetap nak update
seminggu lepas cik en ada order t-shirt dari kelab RAMFC




simple tapi cik en suka sangat.. cik en rasa order masih boleh lagi.. kalau berminat leh rujuk kat sini

p/s : update :  x boleh order dah... mybe stok dah hbs...

----------------auto publish------------------

2012-07-05

Konvensyen Kecemerlangan Jabatan Perkhidmatan Veterinar 2012


salam 1 blogger
untuk maklumat semua.. mulai 5 hingga 8 Julai 2012... cik en dan team Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak (JPVPK) cik en akan berkampung di INSPEN di Bangi untuk mengikuti konvensyen Kecemerlangan JPV (KKDVS) .
seramai 88 orang wakil dari JPVPK akan mengikuti.
antara aktiviti disana adalah sukan, kawad dan kebudayaan..
Alhamdullah tahun ini team JPVPK ramai yang join dan banyak aktiviti yang di join..
Seperti cik en, Cik en masuk untuk tenpin Bowling, Bola jaring dan Kawad.
manakala rakan blogger ANISMELON merangkap team JPVPK gak masuk Kawad, Futsal dan Kebudayaan.
Sukan yang ada semasa KKDVS ini ialah 
Bola Jaring, Futsal, Bowling Padang Bowling Tenpin, Dart, Karom Congkak dan Sepak Takraw
Pakaian sukan kami bertemakan hijau putih dan kuning..




ini antara aktiviti latihan yang di jalankan di Ladang Infoternak Sungai Siput..
kami berkampung 3 hari disana untuk latihan.
semoga team JPVPK berjaya merangkul emas... hehehhe

2012-07-04

'MAKANAN YG DILARANG BAGI PENGANTIN BARU WANITA'




RASULULLAH S.A.W.. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan :"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya .

Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian maka Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :-

2012-07-02

2012-07-01

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads