www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-06-07

Anjing Terhad


Anjing Terhad | Masuk bilik bos pagi tadi terjumpa satu buku mengenai BUKU PANDUAN.Baka baka Anjing Terhad dan Terlarang di MALAYSIA so rasanya leh sharing dengan semua mengenai baka baka ini..Jadi entry ini cik en fokus kepada Anjing Terhad dulu

Definasi Anjing Terhad ialah anjing yang biasanya dilatih untuk menjalankan tugas tugas tertentu seperti anjing tentera, polis atau pengawal. Haiwan ini bertindak dengan arahan tertentu. Segelintir daripada anjing ini tidak dilatih tapi sifat semulajadinya menurut kata serta setia kepada arahan pemilik. justeru itu anjing tersebut digolong dalam kategori ini dimana anjing anjing ini tidak dipelihara sebagai haiwan kesayangan tetapi untuk mengawal harta (persendirian atau individu) iaitu anjing tugasan (working dogs)



  1. Alaskan Malamute
  2. American Staffordshire Terrier
  3. Dogue de Bordeaux
  4. Estrela Mountain Dog
  5. German Sherpherd Dog 
  6. Groenendael
  7. Malinois
  8. Miniature Bull Terrier
  9. Neapolitan Mastiff
  10. Rafeiro Alentejo
  11. Rottweiler
  12. Staffordshire Bull Terrier
  13. Tervuren
Tapi dalam entry ini cik en kenal 3 baka sahaja dulu ok..
panjang sangat kalau nak terangkan semua ini

Alaskan Malamute


  • berasal dari amerika syarikat
  • ketinggian : 58-71cm
  • berat : 39-57kg
  • perilaku : aktif dan bersemangat
  • Dijadikan menarik serta mengangkut barangan - selalu kita tengok dalam tv semasa cerita di kawasan salji tu...
  • agresif bila jumpa anjing lain 
  • Manja dan penyayang terhadap manusia..
American Staffordshire Terrier


  • Asal amerika syarikat
  • tinggi : 43-48 cm
  • Berat : 18-23kg
  • Perilaku : Bijak
  • Sangat kuat tapi tidak merbahaya kepada manusia
Dogue de Bordeaux


  • nama lain french mastiff
  • asal perancis
  • tinggi : 36-45 kg
  • perilaku : berani
  • sangat kuat dan mempunyai struktut muka dan kepala yang melengkung dan kepala terbesar dalam semua jenis canine(anjing)





Photobucket

  3 comments:

  1. Alaska Malamute tu rupa dia macam serigalakan....

    teringat kat satu cerita tu... tak ingat apa tajuk dia... cerita tu guna anjing ni...
    kalau tak silap cerita tu main, mula2 channel ntv dilancarkan...

    ReplyDelete
  2. Takut dgn anjing sbb selalu berita kes anjing mengigit org kadang2 ada yg spi mati...

    ReplyDelete
  3. anjing jenis ni mesti garang kan. ;)

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!