www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2012-06-07

Anjing Terhad


Masuk bilik bos pagi tadi terjumpa satu buku mengenai 
BUKU PANDUAN 
Baka baka Anjing Terhad dan Terlarang di MALAYSIA
so rasanya leh sharing dengan semua mengenai baka baka ini..
Jadi entry ini cik en fokus kepada Anjing Terhad dulu
Definasi Anjing Terhad ialah anjing yang biasanya dilatih untuk menjalankan tugas tugas tertentu seperti anjing tentera, polis atau pengawal. Haiwan ini bertindak dengan arahan tertentu. Segelintir daripada anjing ini tidak dilatih tapi sifat semulajadinya menurut kata serta setia kepada arahan pemilik. justeru itu anjing tersebut digolong dalam kategori ini dimana anjing anjing ini tidak dipelihara sebagai haiwan kesayangan tetapi untuk mengawal harta (persendirian atau individu) iaitu anjing tugasan (working dogs)



  1. Alaskan Malamute
  2. American Staffordshire Terrier
  3. Dogue de Bordeaux
  4. Estrela Mountain Dog
  5. German Sherpherd Dog 
  6. Groenendael
  7. Malinois
  8. Miniature Bull Terrier
  9. Neapolitan Mastiff
  10. Rafeiro Alentejo
  11. Rottweiler
  12. Staffordshire Bull Terrier
  13. Tervuren
Tapi dalam entry ini cik en kenal 3 baka sahaja dulu ok..
panjang sangat kalau nak terangkan semua ini

Alaskan Malamute


  • berasal dari amerika syarikat
  • ketinggian : 58-71cm
  • berat : 39-57kg
  • perilaku : aktif dan bersemangat
  • Dijadikan menarik serta mengangkut barangan - selalu kita tengok dalam tv semasa cerita di kawasan salji tu...
  • agresif bila jumpa anjing lain 
  • Manja dan penyayang terhadap manusia..
American Staffordshire Terrier


  • Asal amerika syarikat
  • tinggi : 43-48 cm
  • Berat : 18-23kg
  • Perilaku : Bijak
  • Sangat kuat tapi tidak merbahaya kepada manusia
Dogue de Bordeaux


  • nama lain french mastiff
  • asal perancis
  • tinggi : 36-45 kg
  • perilaku : berani
  • sangat kuat dan mempunyai struktut muka dan kepala yang melengkung dan kepala terbesar dalam semua jenis canine(anjing)





Photobucket

3 comments:

Masz Sidek said... [Reply]

Alaska Malamute tu rupa dia macam serigalakan....

teringat kat satu cerita tu... tak ingat apa tajuk dia... cerita tu guna anjing ni...
kalau tak silap cerita tu main, mula2 channel ntv dilancarkan...

Nazayiena said... [Reply]

Takut dgn anjing sbb selalu berita kes anjing mengigit org kadang2 ada yg spi mati...

9n0L4 said... [Reply]

anjing jenis ni mesti garang kan. ;)

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads