www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-05-25

Permohonan penukaran 3% ke 1 % Ujrah untuk PTPTN


salam semua
sekarang ini perihal PTPTN debat diperkatakan..
ada y ang ingin mahsuhkan PTPTN dan ada yang membangkang..
bagi pendapat cik en.. PTPTN seharusnya x perlu di mansuhkan..sbb PTPTN ini banyak membantu keluarga yang susah.
mungkin perlu penambahbaikan.macam SSM gak la..x dimansuhkan tapi dipertambah baikkan.
sekarang ramai pelajar dah sedar pelajaran amat penting.. jadi mereka ingin belajar tapi kos untuk ditanggung agak tinggi..yela dalam 1 keluarga bukan ada sorang je anak..tapi ramai..
dengan adanya bantuan seperti PTPTN, Mara, Kerajaan Negeri dll dapat la membantu mereka..
selalunya PTPTN yang paling mudah dapat pinjaman..
masalah berlaku bila ramai yang tiada inisiatif untuk membayar dan kita tahu,pelbagai masalah bagi peminjam...

ada yang tidak bekerja lagi, bekerja tapi gaji tak cukup, dan macam macam alasan yang ada..
so pihak PTPTN perlu memikirkan inisiatif untuk membantu peminjam dapat membayar dengan pelbagaikan peluang pekerjaan sekaligus membantu PTPTN untuk mendapat pembayaran balik.
Cik en pinjam x banyak pun.. RM5000.00.. x silap cik en 5 tahun lepas..masa tu di kolej swasta.. kerana x mampu cik en stop dan dpt peluang ke POLITEKNIK UNGKU OMAR dalam diploma kewangan dan perbankan.. disebabkan cik en melanggar perjanjian dengan pihak PTPTN cik en terpaksa mencari inisiatif lain dengan membuat pinjaman dibawah Kerajaan Negeri Perak..
Alhamdullilah dapat dan tiada interest di kenakan.. tapi nak dapatkan memang susah...
so sekarang cik en de hutang pelajaran 2 la..
PTPTN dan Kerajaan Negeri Perak
dan baru baru hari tu kata boleh uat pertukaran ujrah.. jadi cik en try la.. mula mula x dapat tapi
 4 hari lepas cik en dapat satu email dari PTPTN yang menyatakan permohonan cik en BERJAYA..


so kena la buat potongan gaji..RM101.00 sebulan... kerajaan negeri pun RM100.00 gak sebulan..huhuhu...
habislah cik en.. sesak la..sampai la kenaikan tahun depan...
disebabkan kenaikan bermula bulan 4. cik en perlu tanya sebab sekarang gaji bualn 5 dh dapat...macam tersangkut 2 bulan klu cik en hantar surat perjanjian ni..kang 3 bulan di potongnya... 
untuk membuat pengesahan cik en col la PTPTN..
rupenyer pemotongan adalah fix dan yang tertunggak 2 bulan tu kena la bayar manual biasa
nasib la..klu tak bulan depan cik en kena naik basikal la ke tempat kerja..huhu

Photobucket

  2 comments:

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads