www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2012-05-21

Peperiksaan Pengesahan Jabatan Cik En


hola hola semua..hampir seminggu genap...cik en x update blog kesayangan cik en ni..
cik en mengikuti peperiksaan pengesahan jawatan atau lebih dikenali exam 1st bar..
jauh nun di selatan tempatan nye..
iaitu di institut Veterinar Malaysia Kluang..
exam cik en 4 hari tapi cuti 5 hari la... jalan jalan di kluang ayer hitam dan kawasan kawsan sewaktu dengannye...
mengenai exam.. janganlah di tanye..sbb cik en memang xtau komen apa apa...
exam cik en terbahagi kepada 3.
Teori, Amali dan Lisan..
Teori 3 jam..
 Amali terbahagi banyak iaitu
  • makmal/am- kena tahu mengenai kerja kerja makmal, organ dalaman haiwan.. dan berkonsep "round table"

Round Table bermaksud kita perlu bergerak selepas habis masa.. 1 soalan akan diberi masa 2 atau 3 minit.. selepas habis dan loceng dibunyikan.. peserta pertama perlu ke meja no 2.. dan no 2 ke meja no 3 dan seterusnya manakala meja yang last akan kembali kepada meje no 1.. dan akan berlangsung sampai habis soalan atau semua meja peserta dah duduk.. setiap meja ada gambarajah atau spesimen yang berkaitan dengan soalan dalam kertas soalan..
  • hari  ke 2 - peternakan lembu, diagnosa rawatan, tenusu dan perternakan ayam

Peternakan lembu lebih kepada "Lasoh" dan mengenali peralatan survelen (yang ini cik en nak nangis sebab tak tahu buat ikatan 8 untuk tumbangkan lembu)
Diagnosa dan rawatan pula kepada pengambilan darah dan pemberian vitamin untuk bebiri..
tenusu buat ujian susu
peternakan ayam lebih kepada round table
  • Hari ke 3- agrostologi, kejenteraan ladang dan pemakanan ternakan..

Agrostologi mengenai jens jenis rumput... pengambilan sampel rumput
Kejenteraan ladang cik en kena tukar minyak hitam moto, kenali jenis minyak pelincir dan perbezaan enjin diesel dan enjin petrol..
Pemakanan ternakan pula round table..
  • hari last menegnai lisan..

Ada 3 bilik dan peserta perlu masuk kesemua bilik yang merangkumi mengenai jabtan, rawatan dan isu semasa..  
inilah exam pengesahan jawatan bagi jawatan Pembantu Vetrinar G17..
sambil sambil jalan kat sana.. cik en sempat la jalan jalan kat sana..
cik en jarang ambik pic so ni je yang sempat ambik...
yang penting bear besar tu cik en dah dapat...
en botak bagi...


koleksi patung yang ada dalam kereta cik en..

Photobucket

1 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

amboi kemain bearnya yg penuh ni.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads