www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2012-04-30

English Education!







salam semua!
apa khabar?
chat?
hari ini cik en nak cete mengenai English Education
CIk en ramai kawan..macam macam...
seperti kawan kawan korang gak...
masa cik en berkawan dengan en botak dulu... cik en bertambahlah kawan kawan..
dan kebanyakan kawan en botak mmg up profile..
orang bandar katakan...cik en cuma gadis kampung je...pelajaran tak setinggi mana...setakat sekolah pondok je...

nak dijadikan kisah, cik en pernah la lepak sekali dengan dorang dorang ni..anyway tak la sombong sangat..kira ok la...
so bila dah kenal add la kat facebook...
hari hari dorang akan update status dorang dengan pelbagai status..
dan disini bermula satu perasaan rendah diri teramat sangat...
nk tahu kenapa?
kebanyakan yang dorang update kebanyakan dalam English... ada yang cik en faham ada yang x...ehhhe :p
so ada gak beberapa yang tegur cik en mengunakan english..
cik en akui cik en agak lemah dalam english...tak kira dalam perbualan, penulisan atau membaca..
boleh la untuk lepas exam je dulu...dan MUET...MUET pun cume dapat band 2...
kalau sembang pun ayat mesti la tonggang langgang...nk gatau pendek je tapi bahasa english nye panjang berjelar jelar...
so agak menyesal la tak belajar english dengan baik dulu dulu...
tapi cik en pelik gak dengan member yang fasih english ni.... dorang setakat SPM je... tapi speaking dorang macam budak kuar U...
respect tul...Cik en yang lulusan Politeknik ni pun x sefasih dorang...
so bagi cik en tindakan bekas PM kita Tun Mahathir memang tepat dalam terapkan english untuk Sains dan Math....
tapi sayang sekarang dimansuhkan...
cik en agak kurang setuju bila kerajaan umumkan pemansuhan tersebut....
nak seribu daya kan... selalunya masalah ini dirungutkan oleh sekolah luar bandar.. ini kerana kat kampun
g kampung penggunaan English memang jarang sangat...lagi lagi kat umah...
sekarang tahun 2012 English memang penting... Untuk pekerjaan malah pergaulan seharian...
mybe dalam 8 tahun akan datang tahun 2020... nak beli roti canai kedai mamak pun kena speaking english... tak mustahil kan?
tapi tak dilupakan juga bahasa malaysia..bahasa rasmi kita. pengalaman kawan kerja merangkap kawan blogger cik en CIK ANISMELON yang pergi UMRAH dalam bulan lepas menyatakan kebanyakan penjual di MAKKAH fasih berbahasa Melayu...
Bangga bukan.... bahasa kita bukan sahaja digunakan di malaysia malah di guna juga di luar negara. Bahasa yang seakan akan dengan bahasa melayu seperti bahasa Indonesia dan brunei..
so kesimpulan yang kita leh buat.... Jangan kita tolak mentah mentah bahasa asing terutama English dalam seharian hidup kita dan jangan lupakan bahasa ibunda kita...
so renung renungkan... tak salah belajar bahasa lain..itu yang buat kita istimewa walaupun hanya gadis kampung..


Photobucket

1 comments:

diana said... [Reply]

lagi banyak bahasa yang kita tahu,lagi bagus...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads