E-Wallet Yang Selalu Digunakan Rakyat Malaysia

E-Wallet Yang Selalu Digunakan Rakyat Malaysia | Semenjak dunia diserang pandamik Covid-19, pelbagai alternatif dan cara yang di sarankan oleh kerajaan untuk tidak menggunakan apa apa traksaksi sentuhan terutama sekali menggunakan wang tunai di mana mana tempat. Disebabkan itulah, E-Wallet menjadi pilihan orang ramai di dunia termasuklah di Malaysia. Kerajaan pernah memberi bantuan melalui e-wallet bagi memberi pendedahan ini kepada rakyat Malaysia. Anyway, kebanyakan rakyat sebenarnya dah lama gunakan terutama yang tinggal di kawasan bandar. Cik en sendiri pun sebelum ini mempunyai beberapa e-wallet. Korang pula selalunya guna e-wallet apa?



E-Wallet Yang Selalu Digunakan Rakyat Malaysia


Ini antara yang cik en selalu tengok di pasaraya, cafe atau tempat tempat lain di kawasan cik en. Rasanya mungkin di tempat korang pun sama juga kan. Antara E-Wallet Yang Selalu Digunakan Rakyat Malaysia adalah

1. Boost 





Yang ini cik en rasa paling popular. Sebelum pandemik lagi, memang cik en banyak nampak sign Boost di kedai dan pasaraya. Kawasan cik en memang ramai gunakan e-wallet jenis ini tapi cik en baru sahaja install dan masih mencuba apa kelebihan yang ada dengan boost ini

2. TNG eWallet





Yang ini rasanya tak kurang popular lagi lagi dikalangan orang luar bandar. Berbanding Boost, TNG ini pernah trending kerana kerajaan pernah menggunakan e-wallet ini dalam pemberian bantuan. Manakala Boost sangat terkenal di kawasan bandar. Awalnya ada cashback tapi sekarang tak ada keistimewaan sangat. Cuma cik en gunakan e-wallet ini untuk pembayaran game online. huhuhuhu

3. GrabPay





GrabPay ini cik en akui memang tak pernah guna. Mungkin grab di kawasan cik en agak kurang tapi semenjak setahun ini, ada kedai menerima pembayaran menggunakan e-wallet ini

4. Wechat Pay





Sesiapa pengguna Wechat maybe banyak gunakan e-wallet ini. Tapi cik en dah lama tinggalkan dunia wechat so cik en tak ada pengalaman sendiri menggunakannya. 

5. MAE




Yang ini masih baru. Dibawah Maybank, mereka keluar e-wallet MAE ini dan cik en pernah gunakan beberapa kali. Masih baru jadi tak banyak pilihan yang ada. Maybe akan berkembang memandangkan ianya daripada salah satu bank kegemaran rakyat Malaysia. Cashback ada tapi masa permulaan sahaja. Sekarang macam tak ada je. 


Selain daripada diatas, ada juga e-wallet yang digunakan oleh satu satu syarikat atau yang masih baru seperti AEON Wallet Malaysia, GoPayz, Tealive, Starbuck, Razer Pay dan lain lain lagi

Info ini hasil rujukan daripada top pick dalam Apple Store cik en. Tapi untuk maklumat atau info mengenai e-wallet ini, korang boleh baca di Best E-Wallet in Malaysia 2021


1 comment

  1. touch n go tu husband pengguna setia bila beli brg kat speedmart

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.