Betuahnya Siapa Memiliki Rumah Di BBSAP | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak

Betuahnya Siapa Memiliki Rumah Di BBSAP | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak | Memiliki sebuah rumah sendiri memang menjadi idaman semua orang terutama sekali ianya pertama kali. Camtu jugalah dengan cik en. Awalnya cik en sebenarnya tak bersedia lagi memandangkan harga rumah di Manjung ini semuanya bernilai RM200 ribu ke atas. Gaji cik en tak la besar mana memandangkan baru beberapa tahun bekerja. Bila di tolak itu ini cik en yakin tak lepas la buat pinjaman. Sampai la cik en nampak bunting mengenai Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak (BBSAP) ini. Harganya tak masuk akal!! Hanya RM135 ribu sahaja!! | Betuahnya Siapa Memiliki Rumah Di BBSAP | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak

Betuahnya Siapa Memiliki Rumah Di BBSAP | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak


Iye korang, masa itu BBSAP untuk fasa pertama bermula dengan harga RM135,000. Masa itu cik en masih was was. Pertama, tak mungkin semurah itu rumah di Manjung ini. Kedua. kerisauan cik en menjadi projek gajah putih. Cik en pun lengahkan masa sampai la 3 bulan selepas itu, cik en ada masalah untuk mencari rumah lain selepas tuan rumah sewa bercadang ambil semua rumah sewa cik en itu. Terdetik di hati cik en untuk bertanya pasal projek BBSAP ini balik. Masa ini cik en dengan kawan cik en yang kebetulan nak mencari rumah juga. Kami berdua pergi dan sangat teruja dengan penerangan dari sales yang BBSAP akan menjadi perbandaran terancang terbesar di Perak dengan lebih dari 10,000 rumah dengan harga mampu dengan kemudahan 5 bintang seperti house club, pejabat kerajaan, fasiliti asas dan taman tasik.



Memang sangat dipermudahkan Allah la, dalam masa sehari, cik en sediakan dokumen dan tak sampai seminggu semuanya lulus. Oh ya, cik en menggunakan pinjaman LPPSA (Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam). Tiada cas guaman dan harga rumah berjumlah RM138,000 (dalam masa 3 bulan harga rumah naik RM 3,000. Nampak tak fast selling rumah di BBSAP semasa di awal pembukaannya) beserta insurans RM5,000. Total pinjaman RM142,000. Bulanan dalam RM650++.

Rumah Contoh Kepunyaan Datuk Misbun Sidek bagi inspirasi pada cik en untuk hias rumah cik en nanti

Cik en beli rumah fasa 1. Cik en ada story di entri Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak. Rumah teres dengan kelebaran 20 x 65. Tapi yang ini dah habis dijual dah. Fasa kedua ada 2 jenis iaitu teres dengan keluasan yang sama dan jenis kluster dengan kelausan 33 x 60. Teres fasa pertama dan kedua beza pada susunan bilik sahaja. Tapi sayangnya dah habis juga dijual. Yang sekarang mereka open adalah Fasa 3 dan Fasa 4. Dok dengar cete Fasa 3 pun dah start nak habis tu. Rugi la kalau korang yang mencari rumah itu tak grab salah sebuah rumah di BBSAP

Masterplan BBSAP

Tau kenapa cik en kata rugi? Sebabnya banyak kemudahan yang bakal di bina dan yang ada di sekitar BBSAP dan Manjung ini. Kemudahan dan kelebihan yang ada ini, cik en rasa perlaburan sangat berbaloi untuk masa akan datang. Antara yang ada adalah

Kemudahan BBSAP


Gelanggang Datuk Misbun Sidek dalam proses pembinaan

Kemudahan ini ada yang dalam pembinaan dan bakal dibina. Projek masih baru tapi bila tengok master plan mereka, cik en boleh nampak akan ada club house yang mana ada Dewan Badminton Datuk Misbun Sidek. Selain itu ada padang futsal, padang bola sepak, kelab golf, pos keselamatan, taman tasik, tempat berbasikal, jogging dan lain lain lagi

Rumah kedai dalam proses pembinaan

Suasana sekitar Fasa 1

Pembinaan taman yang terancang 

Mengikut perancangan, akan ada masjid, balai polis, balai bomba, sekolah, pejabat kerajaan yang lain dan pejabat Majlis Perbandaran Manjung. Dan kalau dah ada perumahan akan ada rumah kedai di beberapa kawasan. 

Kelebihan Lain Di Sekitar BBSAP


Selain daripada dalam BBSAP, banyak kemudahan asas, korang juga akan bertuah sebabnya banyak kelebihan lain yang ada di sekitar BBSAP ini. Jika korang menjadikan rumah di BBSAP ini rumah ke 2, mungkin korang boleh jadikan homestay atau jadikan rumah sewa. Harga rumah sewa di Manjung ini sangat berbaloi. Sebabnya


  • Lebuhraya WCE
Sumber : Google

Lebuhraya WCE menghubungkan Banting ke Taiping. BBSAP berhampiran dengan Tol Sitiawan Utara dengan masa 15 minit. Jadi nak ke Kuala Lumpur lebih kurang 90 minit dan Penang pun lebih kurang masa yang sama

  • Pulau Pangkor dan Duty Free

Duty Free di Pangkor telah dilaksanakan 1 Januari 2020 dan menjadikan pulau bebas cukai seperti di Langkawi. Memang strategik la BBSAP sebabnya jaraknya hanya 30 minit sahaja. 

  • Teluk Batik

Selain Pulau Pangkor, Teluk Batik juga adalah salah satu kawasan perlancongan di Manjung ini. Jaraknya juga hanya 30 minit


  • Kawasan Perindustrian Yang Pesat


Manjung merupakan tempat perindustrian bagi syarikat syarikat ternama seperti Sapura Kencana, Jana Manjung dan Vale. Dijangkakan banyak lagi industri boleh berkembang pesat kerana pembinaan lebuhraya. 

  • Tempat Menarik Yang Lain

Selain diatas ini, BBSAP berhampiran dengan Marina Island, Pulau Giam, Tua Pek Kong Temple, tapak hatcher insitu di Pangkor, Pulau 9, Penyu Segari dan lain lain lagi. Manjung ini kaya dengan makanan sedap dan murah. Jangan lupa pekena Roti Canai Pak Tam dan Tempat Jual Ikan di Sitiawan  yang dekat sangat dengan BBSAP ini. 

Untuk Maklumat Lanjut Mengenai BBSAP ini korang boleh ke https://mybbsap.com/

Terima kasih pada Taraf Nusantara sebagai main organizer dan Intelectasia Consultancy sebagai PR yang memberi peluang kepada cik en melihat sendiri kelebihan yang ada di BBSAP ini sebagai media. Sekarang cik en sangat berkobar kobar nak masuk rumah sendiri selepas raya nanti. 

2 comments

  1. Cik En maksu akak pun beli rumah kat situ. Masih dalam pembinaan

    ReplyDelete
  2. Bertuahnya badan kalau dapat duduk kat sini kan. Tiap minggu pi Pangkor.heheh

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.