www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2020-02-26

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura | Sebagai rakyat Malaysia, sudah pasti korang sedar yang Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai jumlah cuti umum yang banyak. Setiap tahun, pasti ramai yang dah start check calendar bila cuti-cuti umum tu bakal berlaku. Sebab dah tak sabar nak bawak diri dan anak-anak pergi bercuti. Tak kisah lah cuti dalam negara atau luar negara, janji bercuti. Tapi kalau nak ke luar negara pun tak ada masalah. Banyak negara-negara jiran yang menawarkan destinasi percutian yang best dan menghiburkan. Salah satunya Singapura. | Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura
Menerjah ke Restoran Halal di Singapura
Untuk korang yang stay kat JB tu berbaloi la nak ke Singapura. Naik kereta, dekat je. Kalau korang yang menetap kat pantai timur, kat utara tu, tak berbaloi jugak rasanya. Jauh dah satu hal. Jem dan sesak kat imigresen lagi. So cadangan Cik en, apa kata korang dapatkan Singapore Airlines online promo kat web Traveloka ni. Sebab kalau nak beli flight ticket ni kena la bijak. Harga tak fixed. Survey dulu, dapat yang betul-betul okay, baru beli. Tapi kalau korang jenis tak kisah, mana-mana pun okay. Kalau nak bercuti dalam negara, korang boleh cuba untuk dapatkan cheap Kuala Lumpur to Penang flights. Untung-untung tak sampai Singapore, sampai la Penang. Boleh tapau jeruk madu Pak Ali. Hahahahha

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Okay gais. Bercuti tu, bercuti jugak. Dah ke Singapore, confirm-confirm korang nak cari port makanan halal dan sedap kan? Lagi-lagi kalau korang ke sana dalam kumpulan. Pastu bila tanya nak makan mana, semua tak kisah, taktau, ikut je mana-mana, mana-mana pun okay. Haa. Pesen macam ni, kalau dah sampai kedai banyak bunyi, tinggalkan aje tepi jalan. So taknak bagi korang pening, Cik en senaraikan restoran atau kedai makanan halal yang korang boleh terjah masa cuti-cuti kat Singapore nanti.

Chef Wan’s Kitchen



Resoran yang dimiliki oleh chef selebriti tanah air yang terknal iaitu Chef Wan, satu restoran yang mempunyai suasana aman damai dan korang pastinya dapat menikmati hidangan dengan keadaan yang sangat selesa. Terletaknya berhadapan dengan Esplanade Restaurant dan menu yang terkenal dan menjadi pilihan pengunjung yang datang ke sini ialah rendang daging dan sup ekor. Pastinya membuat korang menjilat jari dan kekenyangan.

Zam Zam Restaurant



Merupakan salah satu restoran yang menyajikan hidangan ala-ala timur tengah kepada korang. Nak rasa nasi biryani terbaik dengan portion yang agak banyak, korang datang la sini. Sesuai sangat untuk korang yang extra lapar tu. Korang dapat memilih pelbagai pilihan nasi biryani seperti nasi biryani ayam ataupun daging. Bagi Cik en, dua-dua pun sedap. Kalau korang taknak nasi biryani, korang boleh jugak dapatkan murtabak kambing yang special kat sini. Saiz dia pun boleh tahan banyak jugak. Boleh la korang share-share kalau takut tak habis. Rasa dia? Memang sedap terangkat ibu jari. 

Restoran Hajah Maimunah



Korang taktau nak ke mana untuk mendapatkan makanan tengah hari? Jom la ramai-ramai serbu restoran hajah maimunah ni. Dia punya pilihan nasi campur dengan lauk-pauk yang pasti buatkan perut korang bertambah lapar semuanya menarik perhatian. Sama macam yang korang boleh jumpa kat Malaysia. Banyak gila weh lauk dia. Korang boleh pilih lauk ayam, daging, ikan, pelbagai jenis sayur-sayura, ulam-ulaman. Eh. Banyak la. Tapi nak ke sini kena la awal sikit. Lambat tak dpat seat, takkan nak makan berdiri kan? Haa. Cik en sampai hari ni terkenang juga gulai nangka diaa. 

The Halia @ Singapore Botanic Garden



Merasa la nak makan kat restoran yang bertapak di dalam kawasan tapak warisan dunia ni. Korang boleh datang ke sini kalau dah alang-alang melawat Singapore Botanic Garden. Menu kat sini macam-macam ada tapi yang paling penting korang kena cuba Chilli Crab Spagetti dia. Ini menu yang menjadi pujaan ramai. Dah setel makan, sila lah ke luar kawasan restoran dan bergambar banyak-banyak. Rugi tak bergambar kat sekitar restoran ni. View lawa-lawa oi.

So acano? Dah standby tak nak terjah Singapore? By the way, restoran-restoran yang Cik en senaraikan ni, adalah baiknya korang check harga dia dulu. Menepati bajet ataupun tak. Sebab Cik en campur-campur. Mungkin ada yang memang dah ngam dengan bajet korang, mungkin ada yang dah terlebih sikit. Hehehe. Tapi terlebih pun berbaloi. Gambar semua lawa-lawa tau. Apa pun, banyak je lagi kedai halal yang ada. Tapi tu terpulang pada korang nak pilih yang mana. Okay lah. Jumpa lagi nanti. Selamat bercuti.

p/s : Rasanya nak repeat balik ke Singapura ini, ada siapa siapa nak jadi team travel cik en ke Singapura?

2020-02-23

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun | Tiberrr cik en up balik kisah anxiety dan depression. Lama kan cik en tak update pasal ini. Last update entri kalau tak silap penghujung tahun 2017. Cik en menaip semula story ini sebab ramai yang bertanya pasal supplement yang cik en cuba sebagai remedy anxiety iaitu Passion Flower. Jadi sebab ramai juga yang bertanya keberkesanan dan perkembangan cik en sekarang ini, cik en akan sharing keadaan sebenar cik en lani. So entri ini entri personal tiada kaitan dengan promosi produk. Hahahha. Cik en akan cerita step by step bagi yang baru jadi pembaca cik en akan nampak pengalaman cik en dengan anxiety dan depression. Harap korang yang baca boleh dapat sedikit info untuk diri sendiri. Manatau simpton cik en sama dengan korang. | Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun


Permulaan Cik En Dengan Anxiety dan Depression 


Cik en start rasa kelainan pada diri tahun 2016 lagi. Entri pertama cik en pasal anxiety saja, sebabnya persamaan cik en lebih kepada anxiety pada masa itu. Korang boleh baca entri Kisah Benar : Kopi Buat Aku Moody Entri pertama ini cik en dah start stop minuman kaffein. Kopi dan nescafe cik en dah tak sentuh sebab cik en dah mula tak boleh tidur malam. sehari kadang kadang 2 jam itu pun tak nyenyak even badan penat. Lepas stop, cik en nampak ok sikit, tapi kisah di entri Kopi Dah Jadi Musuh Aku menceritakan cik en over minum nescafe dan benda tu datang balik. Masa tu memang kopi benda cik en paling pantang. Ini peringkat awal cik en dengan anxiety. 

Selepas itu, cik en stabil dan masa ini cik en mencari Apa Itu Anxiety. Masa ini masih belum  tahu pasal depression lagi. Cik en akan update bila cik en berjaya kalahkan anxiety. Kiranya cik en masih boleh melawan dan think positif. Nampak tak cik en masa itu masih kuat dan semangat untuk sembuh dan cik en berjaya. 

Selepas beberapa bulan itu, cik en masih lagi dengan tekanan kerja, peribadi dan lain lain, masa ini ada kisah iaitu kisag cik en hilang ingatan sebentar. Korang baca di entri Overstress Buat Hilang Ingatan. Masa kejadian ini, Allah je yang tahu betapa takutnya cik en. Cik en boleh lupa jalan nak balik rumah sedangkan cik en bertahun guna jalan yang sama. 

Dalam masa yang sama, cik en mula beremosi dengan cerita, drama atau kisah sedih sampai  ada satu keadaan cik en menangis tak nak ikut kawan pergi tengok movie sedih ( kalau tak silap cerita itu ada melibatkan penderaan dan ganguan emosi). Cerita itu cik en story di Normal Ke Kalau Tidak Tengok Drama Konflik?

Selepas cik en rasa semua simpton buat cik en tak normal, tak jadi diri sendiri sebelum ini, cik en mula search di blog perubatan di luar negara dan cara yang dikongsi di group facebook untuk mencari rawatan alternatif (tanpa ubatan dan doktor). Antara rawatan terawal cik en buat adalah dengan berpuasa dan pantang beberapa minuman dan makanan yang cik en stori di entri Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder. Selain itu pengambilan Passion Flower dan amalkan yoga ataupun bersukan cik amalkan juga. Dalam masa yang sama Cik en cuba bantu diri cik en lagi dengan berjumpa private doctor di Ipoh. Cerita itu korang boleh baca di entri Dalam Diam Buat Ujian Air Kencing dan Darah.

Dalam masa yang sama, perubahan emosi buat cik en kehilangan sorang demi sorang kawan, masa  itu cik en taip entri Susah Ke Nak Memahami Pesakit Anxiety. Cik en nak kawan kawan cik en faham keadaan cik en. Kami tak minta jadi macam ni, tapi tekanan demi tekanan buat kami jadi macam ni. Tapi entri itu tak berjaya untuk mereka faham. 

Ada juga yang pertikai, " kamu suka duduk sorang sorang" dan cik en luahkan dalam entri Pesakit Anxiety Suka Hidup Sendiri dan Menyendiri. Dan start dari situ, cik en tutup kesemua persahabatan. Yang ada, cik en jauhkan diri, menyendiri dan bersendiri. Kesannya buat cik en stabil untuk jangka masa beberapa tahun. Dalam masa beberapa tahun, cik en dapat depression tanpa sedar. Itu yang cik en tak cerita dalam blog. 

Depression Pula Yang Datang Tanpa Sedar


Depression yang cik en rasa cik en boleh dikatakan masa itu cik en hidup atas dasar hidup. Selagi bernafas, Im continue my life. Pergi travel, kapal terbang meletup atau terhempas, cik en tak kisah dan sampai tahap nak benda itu terjadi. So tak perlu hidup dah. Sepanjang beberapa tahun, cik en tak ada keseronokan langsung. Hanya yang ada kesedihan, putus asa dan biarkan diri jadi apa pun. Sebab cik en tak peduli apa pun. Duit dibuang buang, ada bagi rantai emas, cik en tak nak, ada bagi hadiah cik en tak buka berbulan bulan. Beli handphone tak diguna dan sampai tahap masa dapat keputusan loan rumah berjaya cik en tak ambil peduli. Hahhaha. Sampai tahap camtu. Nampak sangat tak normal kan? 

Sampailah cik en kerja partime 2 bulan. Kerja non stop. Masa itu, cik en sibuk dan cik en tak overthinking berlebihan. So nampak macam cik en dah normal. Lepas habis kerja part time, duit gaji cik en beli motosikal. Cuba hobi baru. Cik en memilih Honda RS150R Pilihan Hati Cik En. Ini antara usaha cik en untuk sembuh sebenarnya. Cik en pun masuk kelab motosikal. Selain itu travel memang dah menjadi hobi pada masa yang sama. 

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun


Disinilah bermulanya kemuncak episod depression cik en. Cik en dah tutup pintu persahabatan tapi bila dalam group motosikal, awalnya cik en buat guide. Hubungan biasa biasa. Sampailah ada yang perasaan cik en tak berkawan dengan sesiapa. Update status sedih je. Jadi mereka menasihati untuk berkawan dan bersahabat. 

Awalnya, cik en tak nak sebab takut ada masalah, apabila cik en "lost" lagi sekali cik en akan teruk depression dan anxiety. Tapi mereka meyakinkan cik en dan cik en buka pintu hati untuk rapat dengan mereka. Seperti dijangka, cik en "lost" atas benda benda yang kecil dan berlaku masalah. Masa itu, cik en redho kalau mereka nak pergi sama macam kawan kawan cik en yang meninggalkan cik en dulu. 

Masa itu, cik en rasa menyesal why cik en buka semula pintu persahabatan pada orang luar. Cik en dah biasa dalam "kotak" dan cik en buka "pintu" untuk mereka masuk dan bila cik en "lost" dan berlaku salah faham, mereka pergi sedangkan mereka janji untuk tidak tinggalkan cik en dalam apa jua keadaan pun. Sebab mereka yakinkan cik en tapi bila cik en tunjuk kekurangan cik en, mereka tak boleh terima

Bukan sekali tetapi beberapa kali. Cik en tak boleh paksa mereka terima cik en. Tapi kenapa mereka tak cuba faham cik en. Dan berlaku la peristiwa cik masuk ward dan ada kisah kisah di wad kecemasan yang buat doktor decide refer cik en ke PSY. Dan sekarang cik en berada di saluran yang betul untuk treatment diri cik en. Selepas beberapa kali cuba untuk sembuh sendiri. Dan alhamdulillah mereka yang awalnya menjauh membantu cik en dalam treatment kali ini dan bagi moral support. Terima kasih awak awak semua. 

Pengalaman Cik En Berjumpa Doktor PSY


Cik en jumpa doktor PSY 2 minggu lepas. Dekat 3 jam cik en sharing semua dan kesimpulannya dan dari apa cik en faham, cik en dalam peringkat moderate disebabkan kisah cik en ada beberapa episod. Kata doktor, kalau cik en ada 1 episod ianya di peringkat mild. Boleh dirawat melalui kaunseling. Tapi kalau beberapa episod kena continue dengan ubat.  

Apa itu episod? Apa yang cik en faham, kisah tekanan bermula dari ex bf lama around tahun 2008, berkawan dalam masa 5 tahun tapi perhubungan yang toksik. (biarlah ianya menjadi memori duka cik en sebab ianya melibatkan aib orang lain). Selepas putus, setahun cik en normal tapi selepas itu  ada masalah keluarga, masalah tempat kerja, masalah kerja dan beberapa masalah lain. Cik en berusaha untuk sembuh dengan suplement, yoga dan kehidupan sihat. Cik en dah normal. Dan jadi balik dan normal balik. Jadi itulah maksud episod.

So sekarang cik en official ambil ubat depression dengan dose yang rendah dan perlu makan untuk beberapa tahun akan datang. 

Kesimpulan, kalau rasa pelbagai usaha korang buat masih tak ok, better rujuk yang pakar. Jangan labelkan sakit korang itu gila. Kita tak gila! Kita cuma tertekan dengan kehidupan yang semakin mencabar, Rugi sangat korang tak ambil peluang untuk sembuh dengan saluran yang betul di peringkat awal. Jangan biar lama, mungkin korang akan jadi teruk dan mungkin korang akan mula fikir untuk bunuh diri. 

Macamana nak pergi ke PSY?


Rujuk ke rawatan luar di hospital kerajaan. Story semua cerita korang dan doktor akan decide untuk refer korang ke PSY. Please buat untuk diri sendiri. Jangan fikir apa presepsi orang. Yang penting, korang sembuh dan ada kehidupan yang berkualiti. 

Saat cik en in taip ini, cik en dah mula takut dengan kematian. ahahahha. Dah boleh membahan orang, dah boleh bergurau dan boleh rasa sedikit keseronokan dalam jiwa. ahhahaha. Tak sepenuhnya normal tapi nampak perubahan pada diri. Cik en cuma nak hidup normal macam dulu balik. Sebabnya penat jadi pesakit PSY ini. Nak cepat cepat sembuh dan happy dengan life yang singkat ini



2020-02-12

Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering Dengan (Pelembab) Moisturizer Water Based | Hansaegee Nature

Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering Dengan (Pelembab) Moisturizer Water Based | Hansaegee Nature | Menjadikan travel sebagai hobi adalah salah satu cara cik en bagi reward dan masa santai pada diri selepas sibuk bekerja sepanjang tahun. Menjadi satu masalah pada cik en untuk kerap apply sunscreen sebab membataskan aktiviti cik en. So hasilnya, kulit cik en jadi kering dan sunburn (radangan matahari) terutama sekali di bahagian muka selepas travel. Selalunya cik en akan mula cari lidah buaya sebab bila dah sunburn, cik en akan mula kurang memakai produk jenis krim yang kebanyakannya menutup pori muka. Dengan apply lidah buaya, cik en akan rasa kesegaran dan kelembapan. Selepas kulit jadi ok, baru cik en mula cari whitening cream untuk cerahkan kembali kulit muka ini. Tapi susah juga nak cari lidah buaya sekarang ini. Cik en dapat tahu Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature berlainan dengan whitening cream yang ada di pasaran sebabnya tekstur Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini jenis water drop based cream. Kiranya macam menjadi titisan air apabila apply di muka. That why, cik en tengah admirer dengan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini. | Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering Dengan (Pelembab) Moisturizer Water Based | Hansaegee Nature

Tips Merawat Sunburn Dan Kulit Kering

Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature Rahsia Cik En Atasi Kulit Kering dan Sunburn


Kalau tak silap cik en, cik en diperkenalkan dengan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature tahun lepas lagi oleh kawan blogger cik en juga, Lisa Sepet. Dia sendiri masa itu ceritakan yang dia suka dengan foam Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini. Berbeza dengan krim yang lain. Jadi dari situ, cik en terus mencuba Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini dan kebetulan muka cik en tengah kering dan sunburn teruk disebabkan FAMTrip setiap minggu ke Pulau Tuba dan Pulau Payar Langkawi. So cik en kongsi dengan korang story penggunaan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature based pengalaman cik en sendiri

Apa itu Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature?



Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini merupakan moisturizer dan whitening treatment. Ianya membantu memperbaiki kulit yang yang kering dan sunburn. Ianya berbeza dari whitening cream yang lain kerana menggunakan water drop sebagai melembabkan sekaligus mencerahkan kulit muka. Selain daripada itu, Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature mampu control balance excess oil dan sebum pada kulit yang berminyak dan juga kering. 

Bahan apa yang ada dalam Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature?



  • Camellia Japonica Seed Oil

Camellia Japonica Seed Oil banyak digunakan secara tradisional pada rambut dan kulit muka. Berfungsi melembabkan kulit secara lembut dan juga mampu mencerahkan kulit muka. Mengurangkan radangan dan sunburn pada kulit dan apa yang menarik Camellia Japonica Seed Oil ini tidak akan menutup pori di wajah.

  • Niacinamide

Niacinamide dikenali sebagai vitamin B3 dan sangat baik dalam mencegah penuaan pada kulit. Ianya juga mampu mengawal sebum dan minyak berlebihan pada kulit, memperbaiki nada tone kulit yang tidak sekata serta membesarkan liang pori. 

Selain itu Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature menggunakan juga Angelica Acutiloba Root Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Gardenia Florida Fruit Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Pinus Densiflora Leaf Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Rehmannia Chinensis Root Extract sebagai bahan utamanya yang lain. 

Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature Sesuai Untuk Masalah Kulit Apa?



Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini sangat sesuai untuk masalah kulit berminyak, kulit kering, sunburn, kulit sentitif dan berjerawat, penuaan dan warna kulit tidak sekata

Kelebihan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature 


  • Kelembapan Titisan Air 


Water drop memberi kelembapan pada kulit tanpa kesan melekit. Menyegarkan dan memberi kesan sejuk pada kulit. Bahan yang berubah menjadi titisan air serta merta membantu memberi kesan kelembapan yang sangat tinggi sepanjang hari. Walaupun melembabkan kulit muka tapi ianya dikawal dengan kawalan lebihan minyak dan sebum

  • Berfungsi menghidrat dan memutihkan


Ia mengandungi Niacinamide sebagai agen pemutihan, memperbaiki nada kulit yang tidak sekata, dan mampu membersihkan & membuat kulit menjadi terang, menenangkan kulit sensitif, dan kulit yang kukuh.

  • Rumusan Menggunakan Ekstrak Herbal

Menggunakan ekstrak herba untuk bagi meresap jauh ke dalam kulit. Membantu mengurangkan keradangan dan sunburn. Bahan semulajadi sangat bagus dalam membentuk semula kulit yang sihat

Apa yang buat cik en suka dengan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ?



Cik en suka foam water drop based cream pada Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ini. Tekstur dia sejuk, halus dan wangi menjadikan cik en suka menggunakannya.


Dengan hanya apply keseluruhan muka, massage secara membulat di pipi, dagu, dan dahi kemudian tepuk tepuk manja pada keseluruhan muka. Pada masa itu, akan keluar titisan air yang halus dan kulit terasa segar dan sejuk. Bahagian kering dan sunburn dimuka mula kurang dan kulit menjadi lembab dah glowing. Seperti apply lidah buaya juga tapi iin tidak melekit.

Cik en pun akan apply di bawah mata sebab cik en mempunyai eyebag yang boleh tahan teruk. Waktu malam, cik en akan apply double layer untuk memastikan sepanjang cik en tidur, kulit sentiasa lembab



Inilah perbezaan yang boleh cik en kongsikan untuk penggunaan selama 2 minggu ini. Banyak perubahan yang cik en boleh rasa dan yang penting kesan sunburn mula berkurang dan kulit semakim lembab


Untuk maklumat lanjut boleh ke 



Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads