www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2020-01-04

8 Aktiviti Menarik Di Gopeng dan Ipoh Perak Yang Boleh Korang Buat

8 Aktiviti Menarik Di Gopeng dan Ipoh Perak Yang Boleh Korang Buat | Sebut saja Gopeng dan Ipoh, apa yang korang boleh bayangkan tempat menarik dan aktiviti best? Cik en sendiri yang duduk di Perak, ambil masa yang lama untuk listkan sebab fikir tak ada apa yang menarik di sekitar lembah kinta ini. Rupanya ada banyak tempat dan aktiviti menarik yang boleh korang cuba. Disebabkan cik en sendiri dan merasai aktiviti tersebut, cik en nak kongsi dengan korang 8 Aktiviti Menarik Di Gopeng dan Ipoh Perak Yang Boleh Korang Buat 


8 Aktiviti Menarik Di Gopeng dan Ipoh Perak Yang Boleh Korang Buat

8 Aktiviti Menarik Di Gopeng dan Ipoh Perak Yang Boleh Korang Buat ini boleh dibuat untuk semua peringkt umur dan ada aktiviti ekstrem dan aktiviti santai yang sangat sesuai untuk keluarga. So korang boleh survey dari 8 aktiviti yang cik en listkan ini sesuai tak dengan korang yang aktif atau berkeluarga. Jom tengok 8 Aktiviti Menarik Di Gopeng dan Ipoh Perak Yang Boleh Korang Buat

1. Gopeng Heritage House 


Gopeng ada muzium? Itulah yang terkeluar dari mulut cik en. Bila masa pula Gopeng ini ada muzium? Rupanya Gopeng Heritage House ini terletak di betul betul Pekan Gopeng. Masuk saja kaki korang dalam Gopeng Heritage House ini, korang macam dah naik kereta back to future tapi kali ini patah balik zaman dulu. Sebabnya kebanyakan barangan yang ada dalam ini antik antik belaka. Kayu sebagai penyambut tetamu Gopeng Heritage House ini berusia beratus ratus tahun. Story lanjut korang boleh baca di Gopeng Heritage House . Selain Gopeng Heritage House ini, ada 2 lagi muzium sekitar Gopeng iaitu Muzium Gopeng dan Koo Fung Bistro

Gopeng Town Heritage Walk
Jalan Sungai Itik, Pekan Gopeng, 
31600 Gopeng, Perak, Malaysia.


2. Gaharu Tea Valley Park / HOGA Gaharu Tea Valley


Apa kegunaan pokok gaharu? Mesti korang tau pokok gaharu ini untuk buat minyak wangi kan? Tapi di Gaharu Tea Valley Park ini, boleh jadi ais krim, roti, mee (ramen), coklat, dan macam macam lagi la. Tapi best juga korang singgah sini, banyak ilmu pasa pokok gaharu ini korang dapat. Tak semua pokok gaharu ada gaharu tau! kena tunggu berpuluh tahun nak dapatkan. So tak hairan la kalau haga dia mencecah ribuan ringgit untuk 1 gram gaharu. Banyak kegunaan pokok gaharu ini dan yang paling banyak adalah untuk kesihatan. Maklumat lain boleh baca di Gaharu Tea Valley Park

Gaharu Tea Valley Park / HOGA Gaharu Tea Valley
Lot 9840, Mukim Teja 
31600 Gopeng Perak

3. Gopeng Glamping Park


Rasanya Gopeng Glamping Park pernah viral satu ketika dulu, dan kali ini cik en berpeluang untuk merasa sendiri menginap di sini. Berkonsepkan Glamping yang mana ianya idea diluar kotak menjadikan tempat ini menjadi tumpuan ramai traveller tak kira secara backpacker atau bersama keluarga. Walaupun menggunakan konsep glamping, tapi dia punya penginapan dikatakan sangat selesa. Makanan dia pun sedap sangat sebabnya pengasas Gopeng Glamping Park merupakan seorang chef. That why makanan dia bertaraf hotel punya. Maklumat lanjut boleh baca di Gopeng Glamping Park


Gopeng Glamping Park 
Lot 10846, Jalan Besar Kampung Chulek
31600 Gopeng Perak

4. Gua Kandu


Gua Kandu adalah gua batu kapur dan merupakan satu pengalaman baru bagi cik en. Sebelum ini gua yang cik en pernah terokai adalah Gua Tempurung di Gopeng juga cuma gua tersebut lebih terjaga dan mempunyai kelengkaan tangga yang lengkap beserta lampu. Berbeza dengan Gua Kandu ini. Sebelum masuk, kami semua diberi lampu suluh mini dan cik en boleh membayangkan betapa gelapnya dalam gua ini. Apa yang cik en tahu, gua ini adalah tempat komunis yang mana mempunyai peninggalan tulisan dan lambang komunis. Dikatakan ianya dibuat menggunakan getah pokok dan ianya kekal sehingga hari cik en masuk itu. Agak ekstrem sebabnya ada aktiviti climbing dan abseiling. Berpeluh juga cik en nak habiskan. Dan selepas keluar gua perlu jungle tracking sikit kebawah. 

5.  White Water Rafting Sungai Kampar


Sememangnya inilah aktiviti yang cik en nantikan sebabnya ini kali pertama cik en buat aktiviti ini. So far, White Water Rafting Sungai Kampar ini pakej dari RiverBug.Asia. Ada 3 level dan kami dapat level low tapi ekstremnya bagi cik en yang pertama kali ini memang teruja. Sebelum mulakan, kena isi borang untuk insurans. Kami diberi breifing lengkap dan mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit ke 2 jam. Checkpoint kami di Ulu River Lodge dan menaiki lori. Tak boleh nak share banyak kat sini nanti cik en akan buat satu entri khas untuk White Water Rafting Sungai Kampar nanti. So untuk pakej boleh baca di White Water Rafting Sungai Kampar

6. Waterfall Abseiling


Masih menggunakan pakej dari Riverbug.Asia, aktiviti seterusnya Waterfall Abseiling. So far cik en memang seorang yang gayat lagi lagi kalau waterfall ini. Risau kasut licin dan jatuh. Tapi bila dah ada peluang, tak kan cik en nak tolak kan? So cik en walaupun takut takut, cik en menjadi team terawal melakukan aktiviti ini. Memang gayat tapi akhirnya cik en berjaya juga buat. Yeahhhhh!!!! Hahahah. 

7. Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh



Gunung Lang ini nampak banyak perubahan berbanding dulu. Jika korang melalui Lebuhraya Utara selatan, jangan lupa masuk simpang Ipoh dan korang boleh susur keluar terus ke Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh. Ianya juga gunung batu kapur yang sangat cantik. Taman Rekreasi Gunung Lang Ipoh ini juga mempunyai mini zoo dan beberapa buah rumah perak, Untuk masuk kesini, korang perlu menaiki bot yang telah disediakan. Ianya dibuka setiap hari bermula 9 pahi hingga 6 petang

Taman Rekreasi Gunung Lang
Taman Rekreasi Gunung Lang, Jalan Kuala Kangsar, 30010 Ipoh, Perak, Malaysia.

8. Muzium Geologi Ipoh


Tenpat ini jarang dikunjungi tapi disebabkan Gopeng dan Ipoh (Kinta Valley) meupakan kawasan geopark, cik en ajak korang untuk mengenali struktur dan ciri-ciri geologi bumi, sejarah bumi, pameran pelbagai spesimen geologi, kegunaan, perlombongan dan explorasi mineral, dan diakhiri dengan cerita bagaimana geologi dapat menyumbangkan kepada kekayaan dan kesejahteraan manusia. Mempunyai beberapa zon dan korang akan rasa teruja setiap kali melangkah zon zon ini. Muzium ini dibuka hari bekerja (Isnin sehingga Jumaat) bermula pukul 9 pagi sehingga 4.30 petang (rehat 12.30 tengah hari hingga 2.00 petang dan hari Jumaat 12.00 tengahhari hingga 3.00 petang). Bayaran masuk adalah percuma 

Muzium Geologi Ipoh
Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia
Jalan Sultan Azlan Shah,
31400 Ipoh, Perak.

Entri ini cik en dapat kongsikan dengan korang kerana mengikuti Eksplorasi Geopark Lembah Kinta anjuran Tourism malaysia Cawangan Utara pada 24 sehingga 26 November 2019 bersama rakan rakan media dan travel agensi di seluruh Malaysia.

Kalau berminat untuk dapatkan semua pakej ini korang boleh hubungi Puan Norfaiza 019-9786144. 

  3 comments:

  1. First time saya tau semua tempat2 ni. Memang menarik. Thanks share

    ReplyDelete
  2. rasa2nya macam belum pernah sampai ke gopeng ni :(

    ReplyDelete
  3. Tak pernah terfikir nak pi Gaharu Tea Valley, lalu je selalu.

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!