www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-08-26

Tips Penjagaan Rambut Bagi Muslimah Rider

Tips Penjagaan Rambut Bagi Muslimah Rider | Dah menjadi hobi cik en sekarang ini aktif dengan aktiviti permotoran atau senang dipanggil rider. So bila dah jadi rider dalam masa yang sama wanita bertudung atau digelar muslimah rider, mesti banyak masalah yang cik en kena hadapi. Anyway dah lama nak share dengan korang pengalaman cik en apabila berhadapan denga situasi normal seorang wanita apabila ride tapi kekangan masa buat cik en tertangguh nak kongsi. So for 1st sharing, cik en nak kongsi sikit Tips Penjagaan Rambut Bagi Muslimah Rider


Tips Penjagaan Rambut Bagi Muslimah Rider


Macam cik en, cik en memang jenis rambut dan apabila bertudung semasa ride atau konvoi, cik en akan memilih tudung, ikatan rambut, penjagaan rambut yang sesuai. Tips Penjagaan Rambut Bagi Muslimah Rider yang cik en amalkan adalah :


  1. Memilih material tudung yang nipis, elakkan tudung yang tebal seperti pashima. 
  2. Inner tudung pun pilihlah yang nipis dan elakkan jenis sanggul besar. Nanti dah macam pelik pakai helmet ahhahaha
  3. Ikatan rambut pastikan agak tinggi dan elakkan ikatan bersanggul besar. Nanti korang akan rasa sakit kepala
  4. Selesai ride, make sure basuh rambut dan buat rutin penjagaan rambut untuk memastikan rambut sentiasa sihat
  5. Jika korang ada masalah kelemumur, cik en syorkan untuk guna Set Safi Shayla Anti Kelemumur yang mempunyai Syampu anti kelelmumur, Masker Penyegar Kulit Kepala Kawalan Kelemumur dan Gatal dan Minyak Rambut Anti Kelemumur.
Syampu Safi Shayla Anti Kelemumur


Mengandungi Micro Bamboo Charcoal bersama Habbatus Sauda serta bahan aktif ZPT dan Menthol yang mencegah kelemumur bermula dari cucian pertama serta haruman yang mampu kekal sehingga 24 jam
  • Micro Bamboo Charcoal - Arang buluh Mikronisasi adalah bahan semualjadi yang diaktifkan untuk menghilangkan minyak dan bau kepam dari kulit kepala dan rambut
  • Habbatus Sauda - Meghalang pembiakan bakteria, menyihat, melindungi dan mencantikkan rmabut
  • Micro ZPT Compelx - Agen anti kelemumur yang berkesan untuk menghapuskan kulat yang menyebabkan kelemumur

Cara Penggunaan : Buihkan syampu pada rmabut yang basah, kemudian bilas sehingga bersih


Masker Penyegar Kulit Kepala Kawalan Kelemumur dan Gatal


Masker Penyegar Kulit Kepala Kawalan Kelemumur dan Gatal dengan menggunakan Micro Bamboo Charcoal bersama Minyak Organik Habbatus Sauda dan Mentol. membantu mengurangkan kelemumur pada cucian pertama lagi. Ianya dapat mengurangka kulit kepala yang gatal, bau kepam dan minyak diserap agar kulit kepala sentiasa segar. Harumannya mampu bertahan sehingga 48 jam. 

  • Micro Bamboo Charcoal - Menghilangkan minyak dan bau kepam dari kulit kepala dan rambut
  • Minyak Organik Habbatus Sauda - Kaya dengan nutrien yang membantu melindungi dan menyuburkan kulit kepala
  • Mentol - Menyegar dan menyamankan

Cara penggunaan : Ratakan masker dan urut kulit kepala perlahan lahan selama 1 minit.


Minyak Rambut Anti Kelemumur



Minyak Rambut Anti Kelemumur menggunakan Minyak Organik Habbatus Sauda, Minyak Zaitun Tulen dan Ejen Anti Kelemumur serta menthol. Minyak rambut SAFI Shayla menjadikan rambut lebih lembut, licin dan memberikan kilauan rambut dan sihat menawan. Ia mengurangkan kelemumur dengan berkesan, melegakan kulit kepala yang gatal dan memberikan kesegaran kepada kulit kepala dengan sensasi dingin. Rambut lebih selesa bersama haruman yang mampu kekal sepanjang hari

  • Minyak Organik Habbatus Sauda - Memberi kelembutan kepada rambut, nutrien, anti bakteria dan perlindungan matahari
  • Minyak Zaitun Tulen - Memelihara/Memberikan kelembapan kepada rambut kering, kusam dan kering
  • Ejen Anti Kelemumur serta menthol - Mengurangkan kelemumur, minyak dna gatal kepala serta membeikan kesan sensasi dingin dan kesegaran kepada kulit kepala dengan penggunaan berterusan. 

Cara penggunaan : Gocang sebelum guna, Urutan perlahan lahan hingga ke kulit kepalamemlalui hujung rambut. Biarkan selama 3 - 5 minit. 

 
Korang yang beli any products dari Safi Shayla dengan harga RM35 korang boleh get free We Bare Bears beg yang mana ianya limited edition tau!

Image may contain: text

2019-08-19

Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia

Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia | Tajuk cik ennnn.. seram sangat kan? Hahahaha. Anyway Ghost Museum Penang tempat berkumpulnya info dan maklumat hantu di seluruh dunia. Jadi sedikit sebanyak korang akan dapat info hantu seluruh dunia yang mana hantu dalam ini mempunyai mitos yang tertulis. Mesti nak tanya "Seram tak cik en masuk? " Anyway cik en masuk untuk FAM Trip Magic World Penang dan Malayan Culture Magic Show dan masa itu ada ramai seperti Blogger Lia Hasty dan Khaty, Papa TeddyVille, wakil Air Asia dan beberapa wakil media dan travel agent. So tak la rasa seram sangat. So far tak semua bahagian korang akan rasa seram sebab kita hidup dalam pelbagai masyarakat. Bila part masyarakat Melayu, mungkin kita rasa seram sikit sebab dimomokkan dari kecil. Khas for my reader, cik en nak kongsi apa yang cik en sempat rakam masa masuk ke Ghost Museum Penang ini. | Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia

Ghost Museum Penang
Ghost Museum Penang 

Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia


Ghost Museum Penang ini ada 30 jenis hantu yang akan cuba mengantui korang. Hahahha. Ada 8 jenis masyarakat yang famous dengan cerita hantu. So far dalam Ghost Museum Penang ini korang akan boleh get real close dengan hantu yang ada, free photo opporrunities, free penerangan dari tour guide, boleh cuba customes dan prop yang ada dan juga korang akan melalui real scene punya keadaan. Macam di bahagian masyarkat Melayu, mereka bina scene di belakang rumah orang kampung. So korang akan rasa feel dulu dulu balik mengaji lalu belakang rumah di kampung. 


Bila korang masuk je Ghost Museum Penang ini 1st korang akan melalui perkampungan orang Melayu atau dalam flyer dia letak nama Malaysia. Kat sini korang akan jumpa pocong, toyol, langsuir, pontianak dan banyak lagi. Dengan sound dia, memang terasa juga la seram itu. 


Masuk bahagian no 2 di Ghost Museum Penang korang akan masuk dalam masyarakat orang cina atau China. Of course kat sini hantu paling famous hantu lompat lompat. Hahhaha. Cik en cuba customes hantu ni. Hahahhaha. 


Bahagian ke 3 pula, kita terbang ke padang pasir, Mesir atau Egypt. Masa ini tak ada gerun pun. hahaha mungkin disebabkan kita tak pernah dengar cerita hantu di padang pasir. Menurut Puan Mawar, tour guide kami merangkap Business Development Executive, kalau pelancong dari sebelah mesir atau sekitarnya, dorang memang percaya hantu mereka dan mereka akan seram di bahagian ini. 


Bahagian ke 4 pula kami dok naik tangga tingkat ats, kat sini kami semua kena serang dek Zombie. Dah macam masuk hospital yang kena jajah dengan zombie je. Mereka menggunakan ilustrasi bergerak di pintu dan juga tingkap. 

Gambar ini tak clear sebab snap dari video

Bahagian ke 5 pula, hantu pirate atau lanun. Tak seram sangat. Dah macam tengok cerita pirate of Carribean lakinan Jonny Deep je. Anyway sedikit sebanyak tahu juga info yang pirate ada hantu. 


Bahagian ke 6 pula, dari suasana gelap terus cerah dan kami memasuki hantu Drakula. Kat sini tak gerun tapi ada tangan putus la, organ dalaman la, so geli pulak pegang semua tu sebab rasa real macam tangan. Kat sini jangan lepaskan peluang tengok potret di bahagian tepi. Korang akan ambil masa untuk rasa sedikit seram. Nak tengok? Korang boleh tengok di Ghost Museum Penang


Masuk pula ke masyarakat Jepun di bahagian 7. So far hantu disini cik en kenal dari tengok cerita Doraemon. So sebelum tengok info tau la nama nama hantu ini. Hahahhaha. Seperti Kappaa, Ju on dan banyak lagi


And last, korang akan masuk bahagian hantu Halloween. Yang ini gelap balik sebab mereka menggunakan lampu lampu untuk nampakkan effect Holloween. 


Masa ini korang boleh masuk Witch House yang mana korang boleh beli cenderahati untuk dibawa balik. 

For information, untuk sesiapa yang nak ke Ghost Museum Penang ini korang boleh baca detail dibawah


10 minit berjalan dari Komtar
20 minit dari Terminal feri
Located in the heart of Georgetown Heritage

Address
Ghost Museum Penang
57, Lebuh Melayu 10100 Georgetown Pulau Pinang

No Phone
04 2612352

Facebook

Operating Hour
10 pagi hingga 7 malam (last admission 6.30 petang)

Harga 
Dewasa (mycard) : RM18
Kanak Kanak (Mycard) RM 10
Dewasa : RM 28
Kanak Kanak : RM18

For fully video, boleh tengok di channel youtube cik en di Video Ghost Museum Penang

2019-08-16

Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show

Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show | So far cik en tak sempat nak update Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show ini yang cik en join 7 Ogos yang lepas. So far FAM Trip ini adalah anjuran TOURISM MALAYSIA NORTHERN REGION | Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show

Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show
Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show


Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show


Familiarization Trip Ke Magic World Penang Dan Malayan Culture Magic Show ini adalah untuk memperkenalkan produk pelancongan yang terbaru iaitu Magic World Penang dan Malayan Culture Magic Show yang telah dilancarkan di Pulau Pinang baru-baru ini. Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) juga turut memberikan pengiktirafan lesen kualiti pelancongan (MyTQA) kepada produk-produk ini kerana mereka telah mempamerkan kualiti dan memberi keunikan kepada pengujung. 



Lawatan Fam Trip ini adalah sebahagian daripada usaha untuk memperkenalkan keunikan produk pelancongan yang semakin tular di Pulau Pinang di samping memberikan pengalaman baru kepada pengunjung dalam menerokai pengalaman baru Magic World, Malayan Culture Magic Show, Ghost Museum dan Ice Café.


Cik en akan share dengan korang 2 Museum iaitu Ghost Museum dan Magic World untuk next entri nanti. Manatau mungkin boleh masuk dalam list bucket korang kalau datang ke Penang nanti. So stay tuned dengan www.nurfuzie.com

Ghost Museum Penang
Magic World Penang

2019-08-13

Hadir Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil Bersama RS Manjung

Hadir Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil Bersama RS Manjung | Alhamdulillah, ride kali ini cik en selamat pergi dan selamat balik. Jika sebelum ini cik en up entri Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil, cik en tetap risau kalau jadi apa apa sepanjang perjalanan kami. So tak nak jadi macam tahun lepas, cik en tak simpan memori ini dalam blog, cik en siap siap remind untuk tak lupa up disini. So korang bacalah pengalaman cik en ini. Anyway ini more personal atau lifestyle entri. | Hadir Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil Bersama RS Manjung

Hadir Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil Bersama RS Manjung
Hadir Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil Bersama RS Manjung


Hadir Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil Bersama RS Manjung



Untuk Mega Gathering RS150R 3.0 Bukit Jalil kali ini, penganjur memilih tarikh 3 Ogos 2019 dan seperti tahun lepas, kami dah start kumpul dari pukul 3.00 pagi lagi. Walaupun tak jauh mana Manjung dan Bukit Jalil tapi adat la berkonvoi, kena patuh arahan, tak boleh "fly" ahhahaha. Ada limit km/perjam dan akan ada persinggahan untuk solat, isi minyak dan rehat. So macam tahun lepas juga, cik en memang tidur awal seawal 9 malam tapi bukan mudah. Nasib la pengiraan bebiri berjaya buat cik en tertidur. So ini tentitif ride 


So ada beberapa tempat singgah. Pertama di Caltex Lekir untuk join team dari Lekir. Lepas tu kami  berhenti untuk isi minyak di stesen minyak Teluk Intan. Disebabkan dah masuk azan Subuh, kami berhenti solat subuh di Masjid As Saadah kalau tak silap cik en. Settle semua kami terus menuju ke highway dan singgah di Petronas Sungkai untuk isi minyak dan sarapan pagi. Jangan dok tanya kenapa kerap isi minyak. Ada beberapa faktor. ada yang masih banyak minyak, ada yang masalah cepat habis minyak (selalunya jenis laju sangat atau modified) ahahahah. Anyway ride konvoi ini bukannya siapa yang laju tapi lebih kepada kerjasama untuk bersama sama ride dalam kumpulan. 





Selasai sarapan, kami dapat geng dengan satu kedai berdepan dengan Petronas Sungkai so bergamabr la dulu. Kami masuk highway pun hari dah cerah dan sampai di Hentian Sebelah Sungai Buluh, kami berhenti untuk isi minyak lagi dan ada yang sejukkan enjin jentera masing masing 


Kami sampai ke tapak event kalau tak silap around  9 atau 10 pagi. Tahun ini penganjur susun jentera ikut kroni. Oh, jentera means motosikal la.. Dalam bahasa ride ini jentera. Ikut kroni bermaksud, mengikut warna motosikal. So susah sikit la nk letak banner RS Manjung sebab semua motosikal budak budak berterabur sana sini. So ini je la kot yang cik en sempat rakam sebab cik en sibuk untuk update di bawah IG RS Manjung. Dah dilantik sebagai AJK Multimedia katakan. Hahahhaa





Cik en juga salah seorang ahli Ladies Crew Kapcai Malaysia. So dan la jumpa Idola dan admin bagi  Ladies RS150R, Fiqa RS. Hahahhaha


So ini la team RS Manjung. Dah alang alang itu, cik en promote sikit la kelab. Support Club Gais. hahahaha. Siapa yang nak join atau nak dapatkan sticker RS Manjung boleh DM sosial media kami di bawah ini. 

Facebook Page : RS Manjung 
Facebook Group : RS Manjung
Instagram : RS Manjung 

2019-08-02

Wedding Flower Arrangement: How to Find the Best One? – Little Flower Hut

Wedding Flower Arrangement: How to Find the Best One? – Little Flower Hut | Choosing a flower arrangement for your wedding can be very tough. Anyone surely wants the best for their wedding and make it perfect. This is one of the most memorable moments that deserve great attention no wonder why you have to do the preparation as early as possible. Looking for wedding flowers should not be that stressful knowing that you’ll have plenty of options to choose from. It is not about the cost that matters but on how you will blend the flowers in order to come up with a stunning arrangement. | Wedding Flower Arrangement: How to Find the Best One? – Little Flower Hut 

Wedding Flower Arrangement: How to Find the Best One? – Little Flower Hut
Wedding Flower Arrangement: How to Find the Best One? – Little Flower Hut 

Guide to Choosing A Wedding Flower Arrangement 


There are different types of bridal and wedding flowers that florists can offer. You have to spend time comparing your options if you want to be assured that you’ll have the best one for your wedding. Listed below are some tips that could help you make the right choice of wedding flower arrangement. 

  • It is just normal for you to be choosy however it doesn’t mean that you’ll have to go for expensive blooms. Try to mix and match different flowers for an elegant arrangement. 
  • With the fact that you are not aware of all the flowers that you can possibly use for your wedding, it can be a good idea if you will get help from your florist. 
  • Choose an affordable flower arrangement that already shows beauty and style. A professional florist can make a stunning arrangement even by using simple or common types of flowers. You can have seasonal flowers for the arrangement to save money. 
  • If you want to have an idea about the different flower arrangements for weddings, then you can look for pictures online for you to know what to expect. This will help you find an arrangement that suits your wedding.


It can be very exciting for soon-to-be-couple to choose for their bridal flowers. The internet makes it easier for them to find what they are looking for with the numerous numbers of florists online. No need to deal with the hassle of going to a flower shop to check the variety of flowers they offer because you can simply go online and visit the website of a florist. The availability of florists online doesn’t only offer you an easy way to order wedding flowers but this is also a way for you to save money by comparing the costs of flowers from different florists.

Pengalaman Pertama Buat Glossy Facial Di MBH Medispa

Pengalaman Pertama Buat Glossy Facial Di MBH Medispa | Dah masuk umur 30 an ini, memang akan ada masalah kulit muka dan ditambah dengan stress di tempat kerja, pemakanan dan kawasan persekitaran akan buat kulit muka sedikit banyak masalah. Selalunya cik en akan buat rawatan di spa biasa tapi kali ini cik en nak cuba buat di medispa yang diyakini orang ramai iaitu MBH Medispa. Disebabkan MBH Medispa mempunyai cawangan di Manjung yang pernah cik en story di artikel MBH Medispa Manjung Kini Telah Dibuka, cik en pun buatlah appoitment di Manjung. Anyway kalau nak pergi kek spa atau medispa better book dulu. Untuk elakkan masalah masalah masa dan boleh delaykan rawatan korang. | Pengalaman Pertama Buat Glossy Facial Di MBH Medispa  


Pengalaman Pertama Buat Glossy Facial Di MBH Medispa  


Rawatan Glossy facial ini sebenarnya adalah hasil tebus voucher masa Grand Opening MBH Medispa. So sebagai seorang yang tak pernah buat treatment di medispa, ianya sebenarnya memberi kelebihan pada cik en untuk mencuba sesuatu yang lain yang pernha cik en buat. So hasil tebus voucher itu cik en boleh beri jawapan yang positif yang mana medispa ini adalah rawatan yang menggunakan teknologi terkini iatu banyak mesin mesin pelik bagi cik en dan selamat untuk dicuba. So korang nak tau Pengalaman Pertama Buat Glossy Facial Di MBH Medispa dan komen cik en dengan rawatan ini. 


Sebelum rawatan dijalankan, korang memang kena buat skin analisis dulu. Ini penting sangat sebab dari situ barulah korang tau, korang ada kulit jenis apa secara official. Selalunya pakai agak je kan? So cik en mempunyai masalah T Zone yang berminyak dan blackhead dan white head di hidung. Its normal kot untuk cik en yang bekerja teknikal ini. Huhuhu


Selesai analisis, cik en terus ke bilik rawatan dan cik en  diberi tahu glossy facial ini ambil mas alebih kurang sejam. Rawatan pertama adalah mencuci muka. selepas itu wap pada muka untuk buka liang pori dan seterusnya guna Diamond Microdermabrasion untuk menanggal sel kulit mati. Selesai, muka cik en diletak Dermaklair Hyaluronic Acid Mask dan menggunakan LED Photon Treatment yang mana ianya adalah teknologi baru yang menggunakan kekuatan foton untuk merawat kulit, memindahkan tenaga kepada sel dan mempercepat penjanaan protein kolagen di peringkat sel. Selesai rawatan ini, diletakkan sedikit sunblock sebelum cik en habiskan Glossy Facial ini. 

So inilah hasilnya selepas buat  Glossy Facial di MBH Medispa 


Kalau korang nak buat rawatan atau mencuba rawatan medispa korang boleh tengok detail di MBH Medispa

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!