www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-07-07

Tahukah Korang Bubble Tea Berasal Dari Taiwan? | Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event Penang

Tahukah Korang Bubble Tea Berasal Dari Taiwan? | Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event Penang | Sabtu lepas, cik en mewakili nurfuzie.com berkesempatan ke Expo Taiwan 2019 di SPICE Penang. Bila cik en masuk Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event ini barulah cik en tahu, Bubble Tea berasal dari Taiwan rupanya. Selama ini tahu minum dan kunyah je tapi tak tahu originalnya di mana. Korang tau tak yang Taiwan juga mempunyai lebih dari 1000 pengilang dan kedai makan yang sudah disahkan halal. That why Taiwan menjadi negara ke 3 terbaik untuk pelancong Muslim di bawah kategori non OIC (Organization of Islamic Cooperation) oleh Global Muslim Travel Index. Industri Halal di sana berkembang dengan pesat dan ada yang stand hampir berpuluh tahun. Oleh sebab itu, Pusat Halal Taiwan telah bekerjasama dengan Hypermarket pilihan rakyat Malaysia iatu MYDIN dalam memperkenalkan beratus produk halal Taiwan dalam teknik pemasaran mereka di Malaysia. | Tahukah Korang Bubble Tea Berasal Dari Taiwan? | Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event Penang


Tahukah Korang Bubble Tea Berasal Dari Taiwan? | Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event Penang



Taiwan Expo 2019 yang berlangsung pada 5 dan 6 Julai di Setia SPICE Convention Centre Penang menampilkan banyak produk halal dari Taiwan. Produk Halal Taiwan ini kalau korang nak tahu, telah diiktiraf oleh pasaran antarabangsa kerana pengeluarannya yang berkualiti tinggi dan pembungkusan yang menarik. Expo ini juga memperkenalkan pelbagai makanan dan minuman halal, produk kecantikan halal dan produk pertanian yang halal. 


Pameran utama di Taiwan Halal & Bubble Tea Pavillion memperkenalkan 5 produk halal dan pembuat bubble tea paling terkenal, berjaya dan berusia lebih berpuluh tahun dalam industri makanan dan minuman di Taiwan. 5 produk halal yang di highlight kan adalah 

3.15pm Milk Tea Series oleh Shin Chen Foods 


Shin Chen Foods adalah pengeluar milk tea yang pertama dalam satu sachet. Nama pun milk tea so dalam sachet itu ada teh, susu dan gula. macam sachet minuman yang dijual di pasaraya. Nama produknya agak unik sebab menggunakan masa iaitu 3.15 petang. Rupanya di Taiwan pada pukul 3.15 petang adalah masa minum petang atau High Tea bagi penduduk mereka. Rasa? Yummy sangat. Nanti nak pi cari kat MYDIN.

Sant’e Premium Silver Essence Oleh Yilan Anyong LOHAS



Yilan Anyong LOHAS mengeluarkan minuman essence yang berasal dari ikan Barramundi dan bebas lemak dan bebas kolesterol tanpa tambahan bahan kimia tiruan atau pengawet. Ia dibungkus dalam bentuk mudah dicerna. Ia boleh mempercepat pemulihan luka, meningkatkan pemulihan parut serta meningkatkan imuniti badan terhadap penyakit selepas kehamilan dan penyakit. So yang ini cik en ada sample, nanti nak try. Katanya baik untuk kulit. 

Coconut Paste oleh FuFann Enterprise


Apa itu Coconut Paste? hahahah, asalnya cik en ingat macam kaya yang makan dengan roti tapi sebenarnya ianya lain sikit dari kaya dan katanya lagi sedap dari kaya. So far tak sempat cik en nak rasa tapi cik en akan cari di MYDIN nanti untuk cuba. Masa itu kalau dah cuba cik en akan sharing dengan korang. Siapa boleh lawan kaya malaysia? adakah Coconut Paste ini boleh?

Bubble Tea Raw Material oleh Kuojer Enterprise


Kuojer Enterprise dah bertapak dari tahun 1976 lagi dan dah ada selama 20 tahun dalam pasaran US. Kuojer Enterprise membekalkan Bubble Tea Raw Material. Ianya juga diiktiraf oleh HACCP and ISO22000. Dan kalau korang sendiri rasa macam cik en di Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event Penang korang akan rasa kelainan pada rasa dan tekstur bubble itu. Sekarang tengah craving bubble tea ini. Aduhhh.. 

Bubble Tea Machine oleh Yun Soon Lih Food Machine


Yun Soon Lih Food Machine adalah pengeluar mesin untuk buat bubble tea. Sekarang ini viral cara buat bubble tea yang perlu gentel sampai lenguh lenguh jari kan? Kalau makan sendiri ok la, kalau korang nak buka perniagaan bubble tea bolehlah guna SMART BUBBLE TEA COOKER (Multifunction BUBBLE TEA COOKER)



Sebelum penutup event ini, kami dapat lihat domonstrasi masakan istimewa oleh chef selebriti Pulau Pinang iaitu Chef NurilKarim yang menggunakan bahan halal dari Taiwan. Masakan istimewaan adalah masakan peranakan kari ikan. Nama pun chef yang masak kan. Kacak orangnya, hitam hitam manis. Memang sedap la kari dia. Kalau dapat makan dengan nasi ini rasanya memang heaven sangat. Hahahhaha


Selain daripada Taiwan Halal & Bubble Tea Products, banyak lagi booth yang berasal dari Taiwan. So mesti korang nak tahu, apa lagi yang diperkenalkan di Taiwan Expo 2019 selain makanan halal kan? Ada 6 perkara atau produk utama yang diperkenalkan di Malaysia iaitu 

  1. Smart City & Industry 4.0
  2. Green Tech
  3. Healthcare
  4. Halal Taiwan
  5. Taiwan Lifestyle
  6. Tour Taiwan


Masa Expo Taiwan ini berlangsung ada 12 pavillion iaitu 

  1. E-commerce Pavilion
  2. Taiwan Agriculture Pavilion
  3. Taiwan Beauty Pavilion
  4. Taiwan Excellence Pavilion
  5. Taiwan Green Products Pavilion
  6. Taiwan Halal & Bubble Tea Pavilion
  7. Taiwan Healthcare Pavilion
  8. Taiwan Tourism Pavilion
  9. Taipei Your Partner Pavilion
  10. Taiwan Indigenous' Hub
  11. Excellent Taiwan's Export Processing Zones
  12. Taiwan Smart City Pavilion

Anyway memang best la Expo Taiwan ini, macam macam yang kita boleh belajar dan tahu pasal Taiwan. Sebagai Blogger Travel, cik en akan mencari bahagian travel untuk kumpul info nak ke sana 1 hari nanti. Lagi lagi dikatakan ada jadual perlancongan yag mesra Muslim, memenuhi keperluan makanan halal dan tempat bersolat. Cuma masa sangat terhad sebab cik en perlu ke Batu Feringgi untuk next task. So korang yang nak tahu maklumat lanjut boleh layari lamam web dan media sosial dibawah ini


p/s : nanti cik en nak kongsi gift yang cik en dapat masa event ini di www.instagram.com/eintan_nurfuzie. Sebab ada produk Taiwan Beauty yang cik en dapat itu sangat interested untuk sharing dengan korang. 

  9 comments:

  1. Ada dapat jemputan aritu. Tapi tak dapat pergi sebab masih sibuk mengemas. Kalau tak mesti jumpa cik ein

    ReplyDelete
  2. wow there are so much yummy food available

    ReplyDelete
  3. Bestnya dpt g expo taiwan. Nampak menarik sgt.

    ReplyDelete
  4. Oo.. Taiwan pun ada banyak keluarkan produk makanan juga rupanya. Tak tahu pun..

    ReplyDelete
  5. wah banyak betul baang dia..bubble tea dari taiwan erk..baru tau..meriah venet dekat sana..terpegun tgk..

    ReplyDelete
  6. Syoklah dapat shopping barangan dari Taiwan, selain produk China produk Taiwan antara yang terbaik. Nak pi Taiwan roger2 ler yea.. Kot free boleh follow he he he

    ReplyDelete
  7. Best kan expo macam ni, i was at Taiwan Excellence Expo in KL too

    ReplyDelete
  8. menarik... syok dpt p event cmni.. dpt tau byk bende..

    ReplyDelete
  9. Akak baru tahu bubble tea tu asalnya dari Taiwan

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!