www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-05-23

Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop

Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop | Teruja nampaknya semua bila cik en muat naik gambar sofa bed yang baru sampai di media sosial. Sesungguhnya  keterujaan korang itu tak seterujanya cik en yang dah lama menunggu dengan penuh kesabaran dan ketenangan tanpa war warkan kepada korang. Lepas banyak kes order lain dapat lain sebelum ini, cik en jadi takut nak kongsikan apa yang cik en beli sebelum barangnya sampai. Tapi kali ini puas hati la, barang dalam gambar dan depan mata sama. Warna dia pun sama dan kebesarannya pun sama. So berbaloi la penantian hampir sebulan lebih akhirnya barang yang sampai memuaskan hati cik en. So dengan itu cik en nak kongsi dengan korang Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop dari pengalaman sendiri. 


Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop

Anyway bila masuk SGShop memang cik en jadi macam rambang mata, mana satu nak pilih. Pilihannya sangat banyak dan harganya yang macam tak masuk akal. Murah sangat. Cuma bahagian shipping nanti korang kena alert berat. Lagi berat lagi mahal shipping dia tapi cik en akan bagai tips untuk dapatkan diskaun pada shipping nanti. So lets go kepada Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop hasil dari pengalaman sendiri cik en. 

Sebelum itu cik en nak share sikit apa yang korang kena tahu mengenai shopping online SGShop ini.

Apa Itu SGShop


SGShop adalah shopping online yang memberi perkhidmatan pembelian di shopping online China. SGShop juga adalah Taobao Agent dan di Malaysia, SGShop Malaysia sebagai Taobao Malaysia. Cuma kalau pembelian terus korang kena tahu bahasa cina baru korang boleh beli disebabkan semua laman web ini berbahasa cina. 

Sgshop ini ada buat beberapa perkhidmatan iaitu Buy For Me, Ship For Me dan SmartShop. Ketiga ini ada perbezaannya. Cuma cik en ada pengalaman pada Buy For Me. Maknanya SgShop akan uruskan pembelian dan penghantaran kepada kita. Kalau Ship For Me, kita akan uruskan pembelian bayaran dan menggunakan SGShop untuk penghantaran ke Malaysia.

SGShop juga baru menaik taraf laman web mereka dengan reka bentuk web yang responsif bagi memudahkan korang untuk cuci mata atau buat pembelian. Ada tambahan Bahasa Melayu bagi memudahkan korang yang mungkin tidak mahir dalam English. So tiada masalah salah info atau salah pembelian. Dan korang boleh cari barangan dengan upload gambar. So tak ada masalah la kalau tak tahu apa nama barangan itu. Dan yang last ada Shiok Shipping Program. Yang ini cik en akan terangkan dihujung entri sebab ianya antara tips cik en nak kongsi dengan korang. So harap korang faham la sikit mengenai SGShop ini atau senang cakap Borang China sebelum cik en teruskan Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop ini. 

Cara Mudah Beli Barang Dari China Dengan SGShop


Langkah 1 : Masuk ke laman web SGShop. Selain itu boleh download Apps SGShop di Google Play atau Apple Store


Langkah 2 : Semestinya kena buat sign up atau mana ada akaun boleh log in sahaja dan wajib letak nombor telefon sebab nanti SgShop akan hantar code yang perlu korang masukkan semasa pendaftaran.




Langkah 3 : Cari produk atau barangan dengan gambar, keyword atau link dari Taobao.com url. Macam sofa bed cik rn tu korang boleh klik Sofa Bed



Langkah 4 : Sebelum add cart pastikan saiz dan warna pilihan korang dan double check untuk mengelak dari salah order. 



Langkah 5 : Dah confirm semuanya boleh add to chart dan boleh checkout. Penting sangat part ini. Pembayaran checkout ini adalah pembayaran pertama untuk Buy For Me. Pembayaran ini untuk pembelian dari China Seller. Sg Care tu terpulang korang nak klik atau tak. SG Care ini lebih kurang macam jaminan. Berlaku apa apa pada barangan SG Care akan bertanggungjawab. Disebabkan produk ini besar so cik en decide untuk guna SG Care. Ada pembayaran sikit la tak sampai RM5. 



Langkah 6 : Lepas settle pembayaran pertama ini selesai, korang akan di update pasal barangan korang. Bila dah sampai ke China Warehouse korang kena stanby pula untuk pembayaran ke 2. Ini tanda barangan korang dah sampai ke China Warehouse



Langkah 7 : Setelah semuanya selesai masuk ke China Warehouse, SGShop akan keluarkan invoice untuk shipping ke Malaysia pula dan korang perlu buat pembayaran ke 2 sebelum naik kapal ke Malaysia. Ada beberapa jenis Shipping Method dan korang boleh pilih mana yang sesuai. Paling murah Sea Shipping.


Disebabkan barangan cik en ini berat 70kg dengan volumetric weight 181x24x98 so jangan terkejut kalau shippingnya hampir RM400. Sedangkan harga sofa bed dia RM190 (paling besar 180 meter dengan 2 bantal). Tapi korang boleh gunakan tips cik en dengan Subscribe Syiok. Syiok ini adalah 30% diskaun untuk shipping. So dalam pembayaran ke 2, cik en jimat dalam RM120 camtu. Berbaloi sangat bagi cik en. Lagi lagi barangan ini antara barangan yang cik en dah masuk dalam wishlist untuk masuk rumah baru nanti.

p/s : Rasa nak buat giveaway untuk korang sebab cik en ada beli beberapa item dari SGShop yang nampaknya cik en takleh guna.  So korang kena rajin follow media sosial cik en nanti. 

2019-05-17

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary | Siapa tak kenal kucing yang mempunyai muka yang marah dan cemburu yang dikenali juga di Malaysia. Dikhabarkan kucing yang diberi nama Tardar Sauce atau dikenali oleh media sosial Grumpy Cat mati pada Selasa 14 Mei 2019 kerana masalah Urinary Tract infection. | Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary 

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary
Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary 

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary

Grumpy Cat lahir pada 4 April 2012 adalah kucing betina yang mempunyai pengikut instagram sebanyak 2.4 juta mempunyai masalah feline dwarfisme yang menjadikan raut mukanya seperti marah dan cemburu. Walaupun ianya tidak normal seperti kucing lain, Grumpy Cat terkenal dan hidup selama 7 tahun dengan gembira walaupun mukanya sentiasa marah. Hahahaha. Grumpy Cat juga mempunyai buku sendiri yang bertajuk Grumpy Cat:A Grumpy Book dan The Grumpy Guide to Life: Observations from Grumpy Cat. Selain itu menjadi model beberapa jenama dan dijemput ke stesen televisyen. Pencapaian terbesar adalah menjadi kucing terpengaruh pada tahun 2012 oleh Stesen televisyen MSNBC

Menurut Instagram Grumpy Cat yang diuruskan oleh tuannya Tabatha Bundesen, meluahkan perasaan sedih kehilangan kucing kesayangan ramai ini. 


Apakah itu masalah urinary? korang boleh baca di entri Penyakit Sistem Urinari Kucing

2019-05-12

Sambut Raya Dengan Shopee

Sambut Raya Dengan Shopee | Tak sah kalau Shopee tak buat sale kaw kaw pada setiap perayaan di Malaysia. Macam tahun lepas cik en shake setiap time ditetapkan, siap buat reminder. Tahun ini Raya Dengan Shopee buat sale lagi banyak seperti Cashback, Shocking Sale, Goyang Shopee, Shopee Live dan Shoppe Quiz. Untuk info lanjut korang baca dibawah ini. | Sambut Raya Dengan Shopee

Sambut Raya Dengan Shopee
Sambut Raya Dengan Shopee

Sambut Raya Dengan Shopee

KUALA LUMPUR, 2 MEI 2019 – Memandangkan Hari Raya yang bakal menjelang, persediaan raya seperti membersih dan menghias rumah, memastikan kereta dalam keadaan terbaik dan keperluan harian mencukupi, dan sudah tentunya membeli baju Raya dengan fesyen terkini sudahpun bermula. Sesungguhnya Shopee mempunyai segala-galanya dari rumah dengan reka bentuk terkini, kereta dan motosikal baharu, dan barangan runcit mahupun perkakas rumah, telefon pintar, pakaian dengan label fesyen selebriti dan juga tawaran makan malam eksklusif dalam kempennya “Raya Dengan Shopee”. 



Sepanjang kempen yang berlangsung dari 25 April hingga 6 Jun 2019, pengguna boleh mendapat tawaran menarik dan diskaun sehingga 80% daripada 600 jenama di Shopee Mall dan 450,000 penjual, menjadikan persiapan Raya lebih menyenangkan, menyeronokkan, dan menjimatkan kos: 


● 200% pulangan tunai setiap hari pada Cashback Day dipertingkatkan setiap Isnin apabila baucar dikeluarkan pada waktu tertentu untuk membolehkan bayaran balik. 
● Shocking Sale setiap hari dengan tawaran serendah RM1 dengan kekerapan yang dinaikkan kepada lapan kali pada hari Rabu. 
● Goyang Shopee memberi ganjaran Shopee Coins, jumlah baucar dan hadiah bernilai sehingga RM5 juta seperti telefon Xiaomi, vakum robotik dan kamera dengan lebih banyak peluang pada hari Jumaat. 
● Shopee Live, platform pengaliran langsung untuk menawarkan pengalaman membeli-belah lebih interaktif dan menghiburkan, dan juga untuk membolehkan jenama dan penjual memaparkan produk mereka. Shopee Live berlangsung pada hari Isnin hingga Jumaat, 8.30pm dan 9.30pm, membawakan tokoh berpengaruh dan selebriti tempatan seperti Brandon Ho, Melissa Th’ng, Mark Odea, Sophia Liana, Shalma Ainaa dan Sweet Qismina. 
● Shopee Quiz pada hari Isnin hingga Jumaat jam 12pm; menguji pengetahuan anda dengan menjawab lapan soalan. Pemenang akan menerima hadiah daripada habuan sehingga dua juta Shopee Coins setiap sesi. 

Shopee Menyediakan Segala Keperluan Anda 


Dapatkan warna-warna lipstik terbaru daripada L'Oréal, produk rambut daripada Unilever, dan produk penjagaan kulit daripada NIVEA dan Eucerin. Anda juga boleh mendapatkan kasut yang selesa dan bergaya daripada jenama seperti XES Shoes dan B.U.M Equipment sambil membeli stok Enfagrow atau Sustagen serta lampin Drypers untuk anak-anak kecil sebelum perjalanan jauh balik ke kampung. Peralatan dapur boleh dinaik taraf kepada jenama paling laris seperti kuali tidak lekat klasik Tefal, dan rasmikan penggunaannya dengan bahan-bahan daripada Nestle untuk membuat kuih muih Raya yang lazat. Hadiahkan ahli keluarga tersayang dengan HONOR 20 Lite, telefon pintar terkini eksklusif di Shopee; naik tarafkan komputer ibu bapa anda dengan aksesori daripada TMT supaya mereka dapat berhubung dengan anda sentiasa; atau gantikan mentol lampu datuk nenek anda yang terbakar dengan perkakas dan aksesori MR DIY. 

Untuk merayakan pelancaran kedai rasmi Isetan di Shopee, gedung Jepun ini akan membawakan pelbagai produk daripada jenama terkenal kepada pengguna Shopee termasuk Naraya, Note Cosmetics, dan Jean Perry. Seramai 500 pengguna pertama akan mendapat potongan harga 20% dengan perbelanjaan minimum RM50 apabila mereka menggunakan kod ISETANRY. 

Memudahkan Iftar Pada Bulan Puasa ini: 

● Coffee Bean & Tea Leaf: Potongan harga sehingga 47% untuk minuman semasa Shocking Sale dari hari Isnin hingga Jumaat bermula 16 Mei 2019. Baucar hanya boleh digunakan di Lembah Klang kecuali Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. 
● Kenny Rogers Roasters: Diskaun sehingga 40% untuk Creamy i-Yam set makanan keluarga dari 6 Mei 2019. 
● Tawaran Bufet: Diskaun 30% di Hotel Maya Kuala Lumpur, diskaun 20% di The Boulevard Hotel Kuala Lumpur dan potongan harga sebanyak RM20 di Royale Chulan Seremban. 

Rumahku Syurgaku 

Ceriakan Raya anda dengan rumah baharu yang dibina oleh pemaju hartanah terkenal S P Setia. Dengan harga yang bermula dari RM262,000 ke atas, S P Setia menawarkan pangsapuri, rumah teres dua tingkat dan rumah superlink yang sedia didiami di Shopee. Pelanggan hanya perlu membayar yuran tempahan RM688 untuk rumah kediaman pilihan mereka sebelum mengunjungi galeri jualan untuk menyempurnakan proses pembelian. Dengan pembayaran yuran tempahan ini, pelanggan dijamin bahawa unit yang ditempah mereka akan diperuntukkan di bawah nama mereka. Lapan pelanggan pertama yang berjaya membeli rumah dari kedai rasmi S P Setia di Shopee berpeluang untuk menerima rebat sehingga 25% dan baucar Shopee bernilai RM3,888, dan juga kit rumah bernilai RM5,000. 

Shopee Jual Kereta & Motosikal 

Tempah sebuah kereta Honda, Toyota, BMW, Ford, Hyundai, Mazda atau Mitsubishi, dan juga motosikal dari Shopee AutoMall. Shopee AutoMall membolehkan pengguna membeli pelbagai jenis kereta dan motosikal daripada superbike hingga kereta hibrid dan kenderaan utiliti sukan (SUV) untuk keluarga. Pengguna akan mendapat tawaran eksklusif hanya daripada Shopee, termasuk yuran tempahan serendah RM1, kadar faedah lebih rendah 1.81% setiap tahun, rebat, hadiah percuma dan aksesori tambahan serta diskaun sehingga 29% untuk motosikal apabila membeli kenderaan melalui Shopee AutoMall. Untuk maklumat lanjut tentang tawaran ini, cari ‘AutoMall’ di Shopee. 

Bergaya Dengan Baju Raya Jenama Selebriti 

Rasai keseronokan menarik perhatian orang ramai apabila anda mengenakan mekap, memakai baju Raya yang cantik atau memperlihatkan wajah yang berseri dengan keanggunan produk menggunakan label selebriti nama-nama terkenal seperti Datin Hajah Fouziah Gous, Ifa Raziah, Fynn Jamal, Nana Mahazan, Irma Hasmie, Nazeera Sardi, Tyra Kamaruzzaman dan Dayang Areeda. Kunjungi kedai rasmi mereka di Shopee Celebrity Squad untuk menikmati tawaran promosi Raya yang ditawarkan. 

Manfaat Rakan Kerjasama 



● Maybank: Pengguna Kad Maybank Visa Signature akan menikmati 10% pulangan tunai Shopee Coins apabila membeli-belah di Shopee sepanjang tempoh kempen Raya. 
● Visa (Rakan Kad Premier Rasmi): Diskaun RM15 dengan perbelanjaan minimum RM150 pada hari-hari tertentu. 
● Muslim Pro: 200 pelanggan yang pertama akan mendapat Langganan Premium Sepanjang Hayat bernilai RM114.90 untuk hanya RM1. 
● MaxMoney: Berbelanja dan dapatkan sehingga 4x lebih banyak wang tunai yang akan dihantar terus ke depan pintu rumah anda. Tukar mata wang melalui talian dan jimat lebih banyak wang dengan pembelian baucar tunai terlebih dahulu di kedai rasmi MaxMoney di Shopee. 
● Penghantaran Percuma: Penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum yang diturunkan kepada RM20 dengan DHL (sekarang hingga 24 Mei) dan J&T Express Malaysia (hari ini hingga 9 Mei). 

Kempen “Raya Dengan Shopee” disokong oleh iPay88, penyedia Gerbang Pembayaran Rasmi.

2019-05-08

Cara Mudah Mandikan Kucing

Cara Mudah Mandikan Kucing | Disebabkan entri sebelum ini adalah topik mandi kucing so cik en nak kongsi Cara Mudah Mandikan Kucing korang. Kebanyakan kucing ini takut air sebab akan buat bulu mereka flip dan mendedahkan lemak lemak di badan mereka. Hahahha. Mereka takkan menjadi comel dan seksi bila mandi. Hahahha. Oklah, jom baca perkongsian cik en dengan customer klinik cik en Cara Mudah Mandikan Kucing

Cara Mudah Mandikan Kucing
Cara Mudah Mandikan Kucing

Cara Mudah Mandikan Kucing


  1. Sebelum nak memandikan mereka, pujuk la mereka dengan buat baik baik. Contohnya umpan makanan sedap atau dok main main dengan mereka. Bagi persepsi yang baik pada mereka. Jangan sesekali cakap, "Meow jap gi kita mandi ye" Confirm akan hilang memasing. Hahahhaha. Ini untuk kucing yang takut dan susah mandi ye.. 
  2. Potong kuku dan sikat bulu manatau ada bulu gugur macam rambut perempuan gitew... 
  3. Cara paling senang mandikan adalah gunakan sangkar. Ada sangkar dikhaskan untuk mandi, atau guna sangkar besar atau mana mana sangkar yang bersesuaian. Macam cik en, cik en akan mandikan mereka dan sambil itu cik en mandi juga. kira win win situation. 
  4. Kalau kitten digalakkan guna air suam. Kalau dewasa terpulang la. Dan juga tengok juga cuaca. Kalau tengah mendung tapi bau kucing korang dah se"harum" better guna air suam
  5. Jangan main simbah je air. Cik en akan basahkan kaki dia dulu, naik ke ekor, montot, badan dan seterusnya leher. Muka itu korang ambil tangan dan lapkan muka itu. 
  6. Alert, jaga bahagian seperti hidung telinga dan mata. Jangan sampai termasuk air. Kang jadi masalah lain pula. 
  7. Gunakan syampu sesuai dan gosak keseluruhan badan kecuali muka 
  8. Bilas pun guna cara yang sama masa basahkan badan kucing. 
  9. Gunakan tuala yang bersih 
  10. Korang boleh keringkan kucing dengan beberapa cara, jemur di bahagian luar rumah. Jangan sampai mati kepanasan pula, atau guna hair dryer. Pastikan kering sepenuhnya. 
  11. Lepas kering sikat la bulu mereka dan pujuk mereka kembali 
Kalau korang nak kongsi cara korang mandikan kucing korang yang mungkin lain dari apa cik en kongsi, boleh share di bahagian komen. Jumpa next entri

2019-05-07

Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?

Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?  | Entri kali ini cik en nak story mengenai kucing. Niche blog cik en yang dikenali pembaca cik en. Semestinya ianya ada kaitan dengan kisah di klinik atau facebook cik en memandangkan cik en susah untuk dapatkan idea bernas untuk topik kucing dalam entri cik en. Kisahnya mengenai kucing yang luka di leher disebabkan kolar. Dan ada yang bertanya, "owner tak mandikan kucing ke? " related dengan kisah luka itu. So dapatlah idea cik en nak kongsi dengan korang Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?  . Sebenarnya ramai yang bertanya di klinik tapi biasalah bila dah banyak sangat berborak sampai terlupa nak kongsi di blog. So pendapat korang la Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?  dan berapa banyak kali perlu kucing korang mandi?


Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu? 


Jawapannya ringkas saja. Apabila kucing gromming atau menjilat bulu itu tanda mandi bagi dia. Kerap memandikan kucing akan buat essential oil semula jadi hilang pada bulu mereka. Bukan manusia saja nak mencari syampu yang bebas SLS atau bahan kimia yang memberi kesan buruk tetapi untuk kucing juga okey. Kucing dulu dulu tak mandi okey je. Bersinar sinar bulu mereka. 

Berapa kali perlu mandikan kucing


Bukan satu kesalahan yang besar untuk korang kalau tak mandikan kucing korang okey? Mengikut pembacaaan cik en, cukup satu atau dua kali setahun korang mandikan kucing korang. Tapi.... haaaa... jangan nak nak cakap apa apa, baca dulu.. Tapiii tengok kepada keadaan dan kucing korang. Kalau jenis duduk rumah, jumpa tanah pun setahun sekali, tak payah la kerap sangat. Memadai trim bulu lebihan yang ada di tapak kaki, montot dan kawasan kawasan yang tertentu. Kalau jenis outdoor memadai mandi mengikut keperluan. Kalau dah jadi macam Hamdan Karipuley itu bawak bawak la kucing itu mandi. 

Nak mandikan kucing ini ada step yang boleh mengurangkan stress mereka semasa mandi sebab sedia maklum yang kucing tak suka mandi. Mana yang suka itu, memang owner berluck baik la. Sebab senang nak mandikan. Untuk entri seterusnya cik en akan kongsi Cara Mudah Mandikan Kucing. So stay tuned!

2019-05-04

Museum Omahku Memoriku | Trip Jogja Indonesia

Museum Omahku Memoriku | Trip Jogja Indonesia | Entri sebelum ini cik en beritahu adalah Sisa Hartaku Mini Mesuem kan? Bila cik en check semula ianya berbeza tempat. So nama sebenarnya adalah Museum Omahku Memoriku. Disini adalah sebuah rumah yang hampir 70% rosak disebabkan debu dari gunung merapi. Hanya debu tau! Bukan lava tapi kesemua barangan disini hampir rosak. Cuma malangnya cik en tak snap banyak barangan yang musnah itu. Rasa macam banyak tapi bila check balik satu je yang ada. Apa boleh buat, tak ada rezeki korang la nak tengok keseluruhannya. Jom kita tengok gambar selfie je la kat sini. hahahaha | Museum Omahku Memoriku


Museum Omahku Memoriku

So gambar yang ada dalam simpanan adalah ini sahaja


Sedangkan banyak kali macam kerusi, periuk nasi, tikar cuma cik en tak ingat di mana tah semua gambar itu. Jenuh mencari. So cik en screenshoot di google images


Selain itu layan je la gambar kami berenam. Hahahah



Selesai disni kami akan ke Gereja Ayam sebelum ke Borubudor. Gereja Ayam sebenarnya bukanlah berbentuk ayam tapi terkenal dengan nama ayam. Yang itu nanti cik en story di next entri okey?

Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

2019-05-03

Kenapa di Sebut Tempat Ini Batu Alien? | Trip Jogja Indonesia

Kenapa di Sebut Tempat Ini Batu Alien? | Trip Jogja Indonesia | Tertanya tak korang sebelum ini cik en kata nak ke Batu Alien? Ha sudah, Jogja dah ada alien ke? Hahahha, so far cik en sendiri pun tak faham kenapa perlu dipanggil Batu Alien sebelum diterangkan. So tugas cik en nak terangkan kat hampa semua pula naaaa.. Tapi cik en tak pasti nak terangkan macamna sebab macam susah je nak terangkan. Harap kalau korang yang faham itu boleh la bantu yang tak faham itu yerk?. Hahaha. Jarak dari Bunker Kaliedem ke Batu Alien ini tak jauh mana. Masih menjadikan Gunung Merapi sebagai latar belakang. So jom tengok tang mana yang dikatakan Batu Alien dan Kenapa di Sebut Tempat Ini Batu Alien? 


Kenapa di Sebut Tempat Ini Batu Alien?

Kat sini tak banyak gambar batu alien ini di ambil sebab semua teruja untuk gambar berlatar belakangkan Gunung Merapi so cik en ada 2 3 keping gambar batu ini. Salah satunya di bawah ini


Nampak idok? Tak nampak? cik en pun tak nampak masa nak select gambar mana yang clear. So ada satu yang clear iaitu 



Kalau tak nampak juga itu tanda pendek umur la. Hahahha. Gurau je. Sebab batu ini la Kenapa di Sebut Tempat Ini Batu Alien. Dijumpai pada 2010. Menurut supir, kawasan ini dulu adalah berkampungan. Tapi debu dan lava menutupi sampai tertutup kawasan perkampungan ini. Batu alien tersebut adalah bongkahan batu yang dibawa dari Gunung Merapi. 

Next masa selfie time!!! 






Kalau korang nak lebih tau pasal Batu Alien ini korang boleh baca entri Batu Alien. So lepas Batu Alien kami menuju Mini Muzium Sisa Hartaku. Kat sana nanti, barulah cik en tahu debu gunung mampu buat rumah musnah

Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

2019-05-02

Kisah Sedih Di Bunker Kaliadem Kaki Gunung Merapi | Trip Jogja Indonesia

Kisah Sedih Di Bunker Kaliadem Kaki Gunung Merapi | Trip Jogja Indonesia | Permandangan di kawasan Bunker Kaliadem sangat cantik. Dari jauh nampak Gunung Merapi mengeluarkan debu debunya. So mana yang tak tahu, masa kami ke sini, kami dilarang untuk dekat dengan kaki gunung merapi disebabkan gunung merapi memuntahkan asap asap yang menandakan bila bila masa larva boleh meletus. So kami cuma boleh bergambar di kawasan Bunker Kaliadem dan berjalan jalan di kedai kedai menjual cenderahati. Excited tak nak tahu apa Kisah Sedih Di Bunker Kaliadem Kaki Gunung Merapi ? Kena la baca entri ini sampai habis okey?


Kisah Sedih Di Bunker Kaliadem Kaki Gunung Merapi | Trip Joja Indonesia


Dari tapak sunrise ke Bunker Kaliadem ini tak jauh mana. so takyah kot cik en nak sediakan map. Tempat kami pergi ini keliling Gunung Merapi je. Tak jauh mana. Dari tempat letak jeep kami kena melalui kedai jualan cenderahati yang terhasil dari kesan larva.






Nampak tak bunga bewarna warni itu? Nama bunga itu bunga abadi atau dalam bahasa saintifiknya Anaphalis javanica yang tumbuh di kawasan pergunungan Indonesia seperti Gunung Rinjiani di Lombok, Gunung Merbabu, Gunung Semeru, Gunung Papandayan, dan sebagainya. Walaupun di luar negara ada bunga ini tapi tak sama yang ada di Indonesia. Digelar bunga abadi disebabkan bunga ini ada hormon yang mampu mencegah kelopak bunga gugur. Tapi populasinya semakin menurun dan mungkin akan pupus satu hari nanti. Jadi bunga ini menjadi bunga terancam dan pihak kerajaan Indonesia tidak membenarkan sesiapa untuk memetiknya. Info penuh di entri Bunga Abadi Indonesia


Berdepan dengan kedai ini, ada satu tangga naik keatas dan bila sampai ke atas korang akan nampak tulisan Bunker Kaliadem berlatar belakangkan Gunung Merapi


Di sini ada bunker atau bilik bawah tanah ini ada sejarahnya sendiri. Kalau sesiapa yang follow story awal di instagram cik en, cik en akan cerita mengenai kematian 2 orang penjaga Gunung Merapi pada tahun 2006 kerana terperangkap dalam bilik bawah tanah ini semasa larva sampai muka pintu bilik bawah tanah ini. Kematian kerana kepanasan sehingga mencecah 200 darjah celcius. Mangsa bernama Warjono dan Sudarwanto. Salah seorang ditemui mati di dalam bilik air. Mati dalam air mendidih. Lagi seorang pula di temui di luar dengan kesan terbakar pada kulit luar sahaja. Jadi pihak Indonesia hasil post mortem salah seorang mangsa mengeluarkan kenyataan mereka meninggal kerana suhu yang tinggi. info

Cik en dan yang lain berpeluang masuk tapi ianya agak menyeramkan dan supir pun menunjukkan tempat mangsa di temui mati. Naik juga bulu roma cik en tapi apa pun ianya itu bahagian mereka berdua. Mungkin ada yang tanya kenapa tak lari terus dan kenapa masuk dalam bunker ini. Dikatakan mereka tak sempat melarikan diri kerana kelajuan larva yang 100km perjam (kalau tak silap cik en dengar la). Bayangkan kalau kita di tempat mereka berdua. Tak boleh nak bayangkan keadaan mereka masa itu kan? 

Itulah Kisah Sedih Di Bunker Kaliadem Kaki Gunung Merapi ini. Tapi dengan lava itulah buat tanah di sekitarnya jadi subur dan cantik. Ini antara gambar yang sempat cik en tangkap. 





Settle di kawasan Bunker Kaliadem ini, lepas ini kami menuju ke Batu Alien pula. Kenapa di sebut Batu Alien? Kena tunggu la next entri Trip Joja Indonesia ini. Jumpa nanti... daaaaaa...


Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

2019-05-01

Menghayati Sunrise di Kaki Gunung Merapi | Trip Jogja Indonesia

Menghayati Sunrise di Kaki Gunung Merapi | Trip Jogja Indonesia | Dah masuk hari kedua di bumi Jogja. Mesti ramai tertunggu entri ini sebab view untuk Trip Jogja Indonesia sebelum ini dah mencecah 4 angka. Nampak sangat korang excited untuk tahu tempat menarik yang kami berenam untuk hari kedua. So untuk hari kedua ini, cik en pecahkan mnegikut tempat sebabnya di kawasan Gunung Merapi pun dah ada 4 wisata yang kami melawat. Ianya adakah pakej bila korang sewa jip. Disini kebanyakan kena sewa jip disebabkan wisata ini terletak di kawasan bergunung dan susah untuk kenderaan biasa masuk. 


Menghayati Sunrise di Kaki Gunung Merapi | Trip Jogja Indonesia


Untuk ini kami kena keluar dari hotel seawal 4.00 pagi dan pukul 4.30 pagi dan dah ada dalam jip untuk bergerak ke tempat terbaik untuk tengok sunrise. Untuk ini korang boleh tengok pakej di bawah ini 




Ada 4 jenis pakej. Dan kami ambil yang pakej Sunrise. Pakej lengkap korang boleh tengok di Pakej Wisata Jeep Merapi JWM. Untuk pakej ini korang akan melawat 

PAKET SUNRISE
-BASECAMP
-SUNRISE MERAPI (AREA BUNKER KALIADEM)
-MATERIAL PANAS MERAPI
-BATU ALIEN (BATU WAJAH)
-MINI MUSIUM SISA HARTAKU
-BASECAMP

Even Sunrise Merapi di kawasan Bunker Kaliadem tapi disebabkan cik en banyak sangat gambar nak kongsi cik en asingkan sebab di Bunker Kaliadem nanti akan ada cerita panjang lebar. Berbalik kepada trip sunrise tadi. Dalam pukul 5.30 pagi camtu kami dah stanby di kawasan yang sesuai untuk melihat sunrise dan permandangan Gunung Merapi yang cantik. Walaupun nanti akan nampak juga Gunung Merapi semasa Bunker Kaliadem. So korang layan gamabr saja la eh? Hahhahaha







Kejap je nak cerah. Tak sampai sejam kami kat sana terus cerah. Permandangan Gunung Merapi diwaktu pagi sangat cantik. Tak boleh nak story camne tapi apa yang terpacul dari mulut cik en Mashaalllah, indahnya ciptaan Allah pada bumi Jogja. Kalau dengar Gunung Merapi semua orang gerun sebab debu nya mampu mematikan lembu. Apatah lagi larvanya. Tapi hasil dari larva itu buat kawasan disekitarnya sangat subur dan cantik. 






Kebetulan jumpa beberapa group dari Malaysia so kami pun bergambar bersama


Settle disini kami menuju ke Bunker Kalaidem. Disana nanti cik en akan story kisah kematian penjaga gunung merapi dan barang dari larva gunung merapi. Mungkin ambil masa yang lama untuk cik en taip memandangkan cik en agak sibuk buat masa ini. So mana yang terlepas entri sebelum ini, korang boleh baca dulu. Link di penghujung entri ini. Mana yang dah selesai baca semua entri Trip Jogja Indonesia in, kena tunggu la ye. Cik en akan pulun cepat cepat keluarkan entri seterusnya. 

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!