www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-05-31

Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik | Trip Jogja Indonesia

Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik | Trip Jogja Indonesia | Kalau malam hari kat Jogja korang jangan lepaskan peluang ke Hutan Pinus Pengger. Sebab korang akan nampak bandar Jogja yang cantik sangat. So far sebelum nak sampai ke tempat best tu, korang kena mendaki sikit. Cik en yang semakin lama membesar ini lelah juga la nak naik. Rasa macam masa itu nak diet balik. Hahahha. Anyway kat sini spend duit lebih sikit untuk korang dapatkan gambar profesional dari mereka. | Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik | Trip Jogja Indonesia

Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik
Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik

Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik | Trip Jogja Indonesia


Hutan Pinus Pengger ini dibuka bermula 7 pagi sampai tengah malam tapi disini akan mula ramai bila menjelang malam. Disebabkan permandangan malam lebih cantik dari siang. Nak masuk ke sini stanby Rp 2,500 untuk tiket masuk. Dari Jurang Tembelan ke Hutan Pinus Pengger ini ambil masa dalam 30 minit juga. 


Hutan Pinus Pengger ini baru saja di buka pada tahun 2016. Didalam ini ada kedai makan, surau, tandas dan tempat letak kenderaan. Kawasan ini kawasan pokok pine dan korang boleh sewa hammock untuk bersantai. Masa kami sampai disini, hujan renyai renyai. So banyak jalan licin sebab kat sini kebanyakan tanah. So kat sini ada beberapa port yang korang boleh tangkap gambar tapi masa cik en snap gambar, hari belum cukup gelap dan lampu pun tak dipasang lagi. So cik en just share gambar kawan cik en yang dapat gambar yang cantik. 


Gambar di atas ini memang tak cantik sebab dah try adjust camera untuk nampak cantik tetap pencahayaan kurang. Masa ini tak pakai iphone lagi. Kamera pun masih tak khatam lagi. Lantai dia memang licin betul sebab baru lepas hujan. Cik en hampir nak jatuh juga la. Selut penuh di kaki


Yang ini pula masih belum cukup gelap dan yang belakang itu memang tak boleh nak halau. Hahahhah.. So far kalau nak snap gamabr area sini tunggu betul betul gelap. 


Pinjam gambar Moly, anyway kalau korang perasan kenapa gambar ini cantik sebab dah cukup malam sebenarnya. So lampu itu memainkan peranan untuk nampak cantik. 

Sebab tak boleh nak shoot gambar cantik, untuk spot Tangan Raksasa cik en gunakan khidmat jurugambar mereka. Tapi kena bayar Rp 4,000 sekeping. Softcopy okey. 



Kalau korang nak dapatkan tips untuk bergambar kat sini, korang boleh baca di Tips Bergambar di Hutan Pinus Pengger . Study dulu untuk dapatkan gambar yang cantik. Atau paling mudah upah saja jurufoto yang ada. 

Okey, dah nak habis dah Trip Jogja Indonesia kali ini. Sikit lagi, ada satu atau dua entri lagi. So lepas Hutan Pinus Pengger, masa untuk kami shopping di tempat shopping terkenal di Jogja iaitu Jalan Malioboro. Tapi sebelum itu, kena check in dlu. Jumpa entri seterusnya. 


Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

Day 1.1 : Sitiawan - KLIA2 - Adisutjipto International Airport
Day 1.2 : Pantai Timang - Gondola  - Lobster | Trip Jogja Indonesia

Day 2
Day 2.1 : Menghayati Sunrise di Kaki Gunung Merapi | Trip Jogja Indonesia
Day 2.2 : Kisah Sedih Di Bunker Kaliadem Kaki Gunung Merapi | Trip Joja Indonesia
Day 2.3 : Kenapa di Sebut Tempat Ini Batu Alien? | Trip Jogja Indonesia
Day 2.4 : Museum Omahku Memoriku | Trip Jogja Indonesia
Day 2.5 : Gereja Burung Bukannya Gereja Ayam | Trip Jogja Indonesia

Day 3
Day 3.1 : Gambar di Pule Payung Menjadi Kontroversi | Trip Jogja Indonesia
Day 3.2 : Rumah Hobbit di Taman Hobbit Mangunan | Trip Jogja Indonesia
Day 3.3 : Nasib Baru Lepas Hujan, Nampak La Sikit Awan Karpet di Jurang Tembelan | Trip Jogja Indonesia
Day 3.4 : Hutan Pinus Pengger Tempat Permandangan Malam Yang Cantik | Trip Jogja Indonesia

2019-05-30

Nasib Baru Lepas Hujan, Nampak La Sikit Awan Karpet di Jurang Tembelan | Trip Jogja Indonesia

Nasib Baru Lepas Hujan, Nampak La Sikit Awan Karpet di Jurang Tembelan | Trip Jogja Indonesia | Keinginan nak tengok awan karpet di Jurang Tembelan agak tak kesampaian di sebabkan kekangan masa dan keadaan cuaca serta kepenatan kami. Sepatutnya pagi tadi kami terus ke sini awal pagi tapi semalam keletihan dan masing masing decide nak keluar lewat sikit pagi tadi, jadi kami terlepas menyaksikan awan karpet yang diperkatakan. Tapi nasib baru lepas hujan, nampak la sikit awan karpet di Jurang Tembelan ini. 

Jurang Tembelan
Jurang Tembelan

Nasib Baru Lepas Hujan, Nampak La Sikit Awan Karpet di Jurang Tembelan | Trip Jogja Indonesia


Perjalanan kali ini tak jauh. Dalam 3 minit camtu je. Rasanya inilah perjalanan paling cepat kami sampai. hahahahha



Tiket masuk disini Rp 2,500 . Sepatutnya kami boleh dapatkan permandangan di bawah ini

Perahu awan di Jurang Tembelan, Yogyakarta.
Kredit Travel.Kompas.Com
Tapi kami hanya dapat permandangan seperti ini saja.


So far tempat ini agak mengerunkan juga la sebab setiap tempat ini macam tak kukuh dan tiada aspek keselamatan yang cik en nampak. So korang hati hati dan ada 4 tips yang korang boleh baca di Tips Ke Jurang Tembelan kalau nak datang ke sini.

Kat sini pun tak banyak cerita nak diceritakan so layan gambar juga la ye.







Untuk next, kami akan menuju ke tempat yang agak viral juga dan perlu datang waktu malam iaitu Hutan Pinus Pengger. Kat sana nanti korang kena mendaki sikit bukit dan kena tunggu sampai malam untuk dapatkan permandangan yang cantik. So stay tuneddd.. 

Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

2019-05-29

Rumah Hobbit di Taman Hobbit Mangunan | Trip Jogja Indonesia

Rumah Hobbit di Taman Hobbit Mangunan | Trip Jogja Indonesia | Asal cerita hobbit bukan dari Indonesia tapi korang boleh jumpa banyak Wisata rumah hobbit di Indonesia. Ini kerana orang Indonesia sangat kreatif untuk menarik minat pelancong asing datang ke tempat mereka. So tak ada la sejarah nak cik en kongsi dengan korang cuma kat sini tempat bergambar saja. Taman Hobbit ini seakan akan penempatan hobbit termasuklah rumah mereka yang comel. Jom cik en share dengan korang | Rumah Hobbit di Taman Hobbit Mangunan | Trip Jogja Indonesia


Rumah Hobbit di Taman Hobbit Mangunan | Trip Jogja Indonesia


Dari Kampoeng Traveler ini ambil masa 1jam 15 minit. Seperti biasa aktiviti kami bila perjalanan jauh ini tidur (wajib bagi penumpang belakang sekali iaitu Lia Hasty dan Mony.)Bagi Cik en duduk bersama kak Alynn dan Ina dan VJ di penumpang hadapan kami lebih kepada borak dan juga dengar lagu sambil mengusik pak supir kami. 


Anyway di kawasan Taman Hobbit ini ada tempat menarik yang lain disebabkan kawasan di berhutan pokok pinus atau pine. So selepas ini perjalanan kami akan dekat dekat la. Sampai saja, kena bayar duit car park dan Rp 2,000 harga tiket masuk seorang. Ianya dibuka 24 jam so nak pergi waktu bila pun tiada masalah. 












Sebelum keluar kami kena melalui Jambatan Jomblo. Jomblo bermaksud bujang jadi cik en duk mengusik depa yang orang dah kawin tak leh lalu jalan ini. Hahahhaa. Disebabkan dalam group ini ada 3 bujang, so kami abadikan gambar bertiga geng jomblo. ahahah



okey, tak banyak cerita disini nak share so korang layan gambar jela ye. Pendapat cik en, tempat ini tak la best mana pun tapi depends pada individu. Mungkin sukakan tempat camni. So next kita kemana? Tunggu next entri dan maaf sangat sepatutnya next entri inilah yang cik en story entri sebelum ini kata "salah timing masa datang" dan bukan entri ini. Bila cik en tengok balik, cik en termiss satu tempat iaitu Taman Hobbit ini. 

Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

2019-05-28

Gambar di Pule Payung Menjadi Kontroversi | Trip Jogja Indonesia

Gambar di Pule Payung Menjadi Kontroversi | Trip Jogja Indonesia | Gambar yang menjadi kontrovesi di laman sosial cik en. Ada yang kata cik en bergambar berlatar belakangkan kanvas, layar besar dan sebagainya. Adoi, penat tau cik en terkangkang naik tangga nak bergambar boleh dikatakan ada gambar di belakang itu. Hahahah. Anyway, cik en tak marah pun tapi geram sebab ada yang masih kata gambar. Hahahhaha. Ok la, jom kita terjah salah satu tempat menarik ada di Jogja yang cik en dan yang lain pergi untuk hari ke tiga Trip Jogja Indonesia | Gambar di Pule Payung Menjadi Kontroversi | Trip Jogja Indonesia


Hari ketiga ini kami tak rushing maca hari ke2. Kami keluar dari hotel pun dalam pukul 6 pagi camtu. So kami checkout sekali sebab malam ketiga kami ditawarkan duduk di hotel berdekatan dengan tempat shopping. Kami menginap Prima Hotel Convention untuk 2 malam sebelum ini dan agak jauh dari kedai dan tempat liburan. Keluar saja dari hotel terus kami singgah sarapan sebelum meneruskan perjalanan ke Pule Payung. Disini tak ada nasi lemak so ini je menu yang terkenal di Jogja




Selesai makan kami menuju ke Pule Payung yang ambil masa lebih kurang sejam. Jauh kan perjalanan kami dari satu tempat ke satu tempa? Ini sebabnya tempat menarik terletak di atas gunung. So perjalanan kita dari satu gunung ke satu gunung dan tak termasuk kesesakan lalu lintas. So kalau korang beramai, better cari kenderaan yang lebih besar dan selesa. 


Sampai di Kampoeng Traveler iaitu tempat jep, kami diberi pilihan untuk ke Kali Biru dulu atau Pule Payung. Kami decide ke Pule Payung dan selepas itu ke KaliBiru. Tapi disebabkan hujan kami sempat ke Pule Payung saja untuk trip ke sini. 



Disini 1 jep boleh naik ber 6 dan jalannya tak la extrem macam perjalanan sebelum ini. 




So sampai dah ke Pule Payung, kami terpegun la tengok permandangan. Cantik dan disini setiap spot untuk bergambar ada charge yang berbeza. Ini senarai harganya


Ada tiket yang dibayar di kaunter ada yang dibayar terus di tempat spot. So cik en memilih Spot Sepeda Langit, Spot Wulu, Spot Angkasa, Flying Fox dan Jogja Giant Swing. So korang kira la berapa cik en kena bayar. Yang ini je la tak best, kat Jogja ini, korang nak main apa apa pun, masuk mana mana tempat, parking mobil dan khidmat jurugambar bayar asing. So stanby je duit lebih untuk semua ini. 

Gambar di Pule Payung Menjadi Kontroversi | Trip Jogja Indonesia

Spot Sepeda Langit

Spot Wulu



Spot Angkasa 



Jogja Giant Swing



Flying Fox



Selesai semua aktiviti,mana yang ada free gambar korang boleh redeem gambar softcopy di kaunter. Korang boleh pilih 3 sahaja keping yang terbaik korang nak. Nak lebih kena bayar la. Hahahha. Lepas selesai aktiviti, hujan turun so membantutkan perjalanan kami. Sebab itu kami cancel ke KaliBiru. dan teruskan perjalanan ke Jurang Tembelan. So far kami pi salah timing masa. Kenapa? Kena tunggu next entri okey?

Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

2019-05-27

Dont Worry Be Happy Lambang Borobudur | Trip Jogja Indonesia

Dont Worry Be Happy Lambang Borobudur  | Trip Jogja Indonesia | Ayat yang melekat di kepala cik en "Dont Worry Be Happy" dari awal lagi kami ambil travel guide. Travel guide yang cik en rasa yang banyak bagi info pasal Borobudur ini adalah Pak Agus. Travel guide yang bertauliah dan diberi pass dari UNESCO. Banyak travel guide di luar sana tapi disarankan ambil travel guide yang diiktiraf. Pak Agus juga bawa point penting Borobudur dan bawa kami melalui jalan yang tak crowded. Itu yang best. Tak perlu bersesak. So jom explore Borobudur Jawa Tengah Indonesia | Dont Worry Be Happy Lambang Borobudur  | Trip Jogja Indonesia


Dont Worry Be Happy Lambang Borobudur  | Trip Jogja Indonesia

Dari Gereja Ayam ke sini tak ambil masa yang lama pun. Dalam 15 minit camtu. Tak dan korang nak kering peluh. Borobudur ini besar tau dan banyak pintu keluar. So jangan sampai tersesat.


Sampai saja disini korang terus cari kaunter tiket dan bayaran seorang adalah Rp 350,000. Tuk travel guide bayar lain ye. Tapi cik en dah lupa berapa dan kami kongsi bayarnya.



Tempat pertama Pak Agus bawa adalah trademark Borobudur. So sini tak leh snap lama lama. Dapat 2 3 gamabr dah dengar bunyi wisel. So bagus juga la kan. Guide jangan bagi sesak disini.


Fuh, nak jalan dari pintu utama ke Borobudur punyalah jauh. Pak Agus bawa jalan yang senang tapi terkejar juga la. Badan dah naik ini, memang cik en slow sikit kalau berjalan kalau tak dulu habis kena tinggal. Hahahhaha







Inilah Pak Agus. Servis Tip Top dan ada special gift dia bagi pada kami. Hahahha. Nak tau apa nanti cik en story.

Simbol Dont worry Be Happy ada di patung patung ini. 


Gambar diatas ini bukan sebarang gambar. Ini position confident dan peace. Confident adalah cekak pinggang tu. Yang mana ianya juga diguna pakai dalam dunia modelling. Cik en memang suka position camni sebab nampak confident. Rupanya memang itu lambangnya. Tangan kanan itu pula lambang peace. Peace bermaksud kedamaian. So kedua dua position ini ada di patung batu yang ada di candi ini.


Mesti ada nak tau, apa gift yang Pak Agus bagi pada kami. Hahahha. Sebenarnya hanya tilikan tangan. Nak percaya sangat tak boleh tapi anggaplah itu adalah hiburan semata mata. So sebelum tangan ditilik, kena buat position dibawa ini selama 30 saat


Lepas itu Pak Agus akan tengok tapak tangan dan buat tafsiran mengenai diri cik en. Nak tau apa? Ni ha

  • 40% Romantik
  • 100% fokus
  • Not Friendly
  • Strong Person
  • Sesuai jadi Leader seperti supervisor


Betul ke? Hanya korang yang boleh nilai cik en. Tak romantik sebab tak kahwin lagi. Hahhaha. Fokus yes! Bab kerja cik en tak suka main main. Not friendly maybe sebab dulu asyik kena makan dengan kawan je. Strong person yes! sebab cik en banyak menempuh masalah kehidupan sendirian. Jadi leader maybe sebab anak sulung memang suka mengarah. Hahahahahha. 

Kenapa cik en buat tajuk entri ini Dont Worry Be Happy Lambang Borobudur? Sebab di sini, ianya sebenarnya banyak menceritakan kisah kisah. Ada kisah yang jahat dibalas jahat. baik di balas baik. macam karma. Jadi apa juga masalah jangan risau, sentiasa gembiran sebabnya bila stress, masalah tak selesai masalah lain yang dapat. So Dont Worry Be Happy dalam kehidupan. 

Lama juga kami di sini dan tak sangka kami dah melebihi limit. Bila keluar kami memempuh laluan kelaur yang sangat sukar dan panjang. Mereka kena buat kami melalui semua kedai jualan sebelum jumpa jalan keluar. Strategi pemasaran betul. Lepas itu penuh orang terkejar kejar suruh kita beli barang. Tolak secara baik okey kalau korang tak nak membeli. 


Selesai di sini, kami memang penat sangat dan kami terpaksa skip aktiviti malam di Hutan Pinus kerana hujan lebat dan keadaan kami yang down. So kemana pula aktiviti kami untuk hari ke 3 Trip Jogja Indonesia ini? Kena tunggu next entri. Info lain mengenai Borobudur boleh baca di Wikipedia Borobudur

Entri Trip Jogja Indonesia


Day 1 

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!