www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-04-16

Cara Mudah Buat Tauhu Bergedil Daging Sedap

Cara Mudah Buat Tauhu Bergedil Daging Sedap | Sebut tauhu, mesti cik en akan habiskan dan kalau ada lauk ada tauhu, memang cik en kutip habis tauhu yang ada. So masa viral Tauhu Bergedil, memang cik en akan selalu mencari siapa yang mampu buat tauhu bergedil daging yang paling sedap dan kena dengan selera cik en. Tapi kebanyakan sedang sedang saja. Kalau ada pun, mesti dah stop buat tempahan tauhu bergedil sebab kekangan masa, mengandung, bersalin dan lain lain. Cik en bukannya tak pandai buat tapi masa itu tak ada sangat. So kalau sempat buat pun masa cuti saja. So untuk korang yang nak tahu Cara Mudah Buat Tauhu Bergedil Daging Sedap boleh la baca entri ini sampai habis okey. Versi Cik en Gojes gitew.. ahhahaha

Cara Mudah Buat Tauhu Bergedil Daging Sedap
Cara Mudah Buat Tauhu Bergedil Daging Sedap


Cara Mudah Buat Tauhu Bergedil Daging Sedap


Bahan bahan utama semestinya tauhu, kentang dan daging. Cik en dah cuba beberapa jenis kentang dan daging cuma ada yang sedap ada yang kurang sedap. Kentang yang rasa sedap kentang kuning. Daging pula cik en prefer daging kisar berbanding daging burger. Tauhu pula semestinya tauhu goreng. 

Bahan Bahan Tauhu Bergedil Daging 



  1. Tauhu Goreng
  2. Kentang Kuning
  3. Daging Kisar
  4. Bawang Merah India potong dadu
  5. Bawang Putih potong dadu
  6. Daun Bawang/Sup
  7. Lada Sulah
  8. Capsium dipotong dadu
  9. Telur
  10. Garam

Cara Penyediaan Tauhu Bergedil Daging 



  1. Tauhu Dipotong dan keluarkan isi tauhu. 
  2. Rebus Kentang dengan sedikit garam( ada juga goreng tapi cik en suka rebus sebab dia jadi lembut mentega)
  3. Goreng daging kisar dengan minima minyak
  4. Selesai rebus kentang, lenyekkan sampai halus
  5. Daging kisar goreng di campur dalam kentang dilenyek
  6. Masuk juga bawang, bawang putih, daun bawang, lada sulah dan capsium
  7. Gaulkan sampai sebati
  8. Campur sekali dengan isi tauhu
  9. Selesai masukkan campuran kentang tadi dalam tauhu. Kira sumbat la.
  10. Selesai pecahkan telur dan campur sedikit garam dan lada sulah
  11. Panaskan minyak
  12. Salutkan dengan telur dan terus goreng
  13. Jangan terlalu lama cukup untuk bagi masak telur disalut itu
  14. Selesai boleh hidangkan bersama cili atau sambal kicap. 
Cik en selalu makan Tauhu Bergedil ini tanpa sambal kicap. Cukup dengan cili dan gigit. Kalau nak resepi sambal kicap bergedil boleh refer entri Resepi Sambal Kicap Tauhu Bergedil. Dalam entri ini ada juga resepi Tauhu Bergedil tapi versi owner blog. Yang ini versi cik en dan mengikut rasa tekak cik en. Hihihi

update video terbaru cara cik en buat Tauhu Bergedil dengan bahan yang ada di rumah.



View this post on Instagram

Guess what hari ini cik en hanya berbuka dengan tauhu bergedil je. 12 biji buat habis 10 biji. So far, kentang pun antara makanan yang mengenyangkan selain nasi. So tak salah kalau hanya berbuka ini je. Sebabkan hari ini sabtu so sempat la nak setup cantik cantik buat video. Nak resepinya? Cik en hanya gunakan benda simple je 1. Tauhu Goreng dileluarkan isinya untuk dicampur dalam bergedil nanti 2. 6 biji kentang direbus 3. Daging digoreng bersama bawang putih. 4. Selepas kentang empuk lenyekkan. 5. Masuk sekali daging digoreng, bawang merah, daun bawang, garam dan lada sulah dan jadilah bergedil. 6. Sumbat bergedil dalam tauhu goreng 7. Gunakan telur dan lada serta garam untuk bahan gaul tauhu bergedil 8. Goreng dan toskan sebelum hidangkan. Buat sendiri boleh sumbat jadi gemok gedempol dan puas makan. Cik en jarang makan dengan kuah kicap cukup de cabai buat ratah je. #tauhubegedil #resepitauhubergedil #resepi #recipes #cikenmasak #nurfuziedotcom #menuberbukapuasa #ramadan2019
A post shared by Eintan Nurfuzie | BloggerPerak (@eintan_nurfuzie) on

  2 comments:

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!