www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-03-07

Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration

Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration | Untuk kaki jalan tipulah kalau korang tak pernah tau pasal Matta Fair ini. Sebut saja ada Matta Fair, mesti berduyun duyun orang pergi semata mata untuk survey Matta Fair Promo seperti pakej percutian, travel dengan promosi dan promosi yang menarik. So kalau korang nak tau, Matta Fair 2019 akan diadakan pada bulan Mac di KL dan April di Penang kali ini. Mungkin macam cik en yang duduk di Perak ini, sedih rasanya macam tak sempat nak ke dua dua tempat ini kan? Tapi sebenarnya cik en ada juga la dengar, pada masa yang sama ada Traveloka Saleabration. Traveloka Saleabration ini ada banyak tawaran dan harga terbaik untuk kaki travel ini. | Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration



Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration

Traveloka Saleabration ini adalah kempen yang menawarkan banyak diskaun yang berbaloi baloi. Bukan saja pada tiket flight tapi harga untuk hotel dan juga yang terbaru adalah tarikan dan aktiviti. Sebenarnya lagi jimat kalau korang boleh buat tempahan terus semua dalam satu satu masa. Memudahkan dan boleh mengurangkan risiko masalah masalah semasa travel. Kira korang dah tak payah pening fikir bila sampai kat tempat korang travel nak mencari hotel lepas itu nak survey harga tiket aktiviti atau sebagainya. Tempah awal siap siap dah korang boleh enjoy semasa travel. Tapi sangat sangat berbaloi la korang nak tempah semua ini masa Traveloka Saleabration ini. Tak perlu nak penat penat ke Matta Fair, cari parking dan apply cuti. Tengah malam pun dah boleh dapat diskaun yang sama ke Matta Fair di Traveloka Saleabration. Ini yang boleh buat cik en nak tambah list travel tahun ini walaupun macam dah penuh. hahahhaha. Tapi boleh juga survey kan mana la tahu ada promosi yang boleh cik en ambil peluang. Bukan senang kan nak dapat promosi camni.


Traveloka Saleabration ini lebih mudah kalau korang guna apps Traveloka. Dimana mana saja korang boleh check dan tak perlu nak mencari PC untuk mencari. Kalau ikutkan, cik en dah familiar dengan Traveloka dari dulu lagi. Apps dia memang banyak kelebihan berbanding apps yang lain. Lebih kurang macam All in one la apps dia. Selalunya kalau nak travel mesti korang kena lebih dari satu apps, 1 untuk book flight dan 1 lagi untuk hotel dan klepas itu nak book tiket aktiviti kan? Dengan Apps Traveloka korang boleh book semuanya sekali. Mudah kan? Bila dah include semua semestiny akan dapat jimatkan korang lagi lagi yang nak buat travel budget. Selain itu bab harga memang honest pricing la. Tak ada nk cas cas tersembunyi. That why korang kena juga guna traveloka apps ini. Sangat mudah dan berbaloi.

Anyway mana yang baru pertama kali nak travel itu, cik en sebenarnya nak kongsi tips pada korang. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan lepas itu akan ada travel kedua ketiga dan seterusnya ahhahaha. Anyway travel ini gian tau. Sekali dah travel lepas itu mesti akan ada next travel.


  • Tempat Travel


Kalau nak travel dalam negara ini, macam tak la susah sangat sebab matawang, bahasa dan suasana lebih kurang sama. Kalau ke luar negara pilih negara yang dekat dan tak jauh dari budaya hidup kita. Kenali dan kalau dalam travel budget cari negara yang matawangnya lebih rendah. So untuk masa in negara yang rasa berbaloi untuk travel adalah Indonesia, Thailand dan kalau ada budget lebih boleh ke Singapura. Cik en sendiri dah explore Singapura, Thailand, Lombok dan Yogyakarta.


  • Budget dan Itinery


Yang ini penting. Listkan tempat menarik yang ada beserta dengan harga tiket. Dan jangan lupa masukkan budget supir atau kenderaan. Semua itu korang boleh cari di internet dan kalau tiket flight dan hotel pula boleh gunakan apps seperti Traveloka. So masa Traveloka Saleabration la ini korang boleh nampak berapa budget dan itinery yang korang boleh explore di tempat tu.


  • Makanan, budaya dan bahasa


Yang ini korang boleh belajar di internet je. Makanan yang halal dan vegetarian korang kena tau, kang sampai sana dok cari maggi pula. Budaya dorang juga ambil tahu manatau salah kan? Contoh di Jepun, kornag takdi benarkan bagi duit tips dan kalau dibagi tanda rasuah. Bahasa korang boleh guna google translate kalau ada masalah komunikasi.


  • Pilih partner travel yang sekepala


Kenapa cik en kata sekepala? Sebab kalau ada yang kepala angin, mesti travel korang jadi tak best. Cari kawan yang boleh bantu korang ambil gambar menarik sepanjang travel. Sebabnya bukan selalu dna mungkin itu kali pertama dan terakhir korang di situ, jadi abadikan jangan lepaskan peluang untuk tangkap gambar. Selain itu jangan cari terlalu cerewet sampai menyusahkan korang. Ada sesetengah orang yang tak kisah semua itu sebab boleh bawa diri sendiri tapi kalau korang rasa tak yakin nak lone ranger, korang cari kawan atau saudara mara yang boleh teman korang.

Ini antara tips yang cik en boleh kongsi dengan korang. Mungkin korang ada pendapat sendiri lagi lagi yang pernah travel itu. 

2019-02-26

Bakso Sedap Di Sitiawan Perak


Bakso Sedap Di Sitiawan Perak | Bakso bukanlah makanan kegemaran cik en sebab dulu pernah makan daging itu masam je. Sampai la rakan sekerja cik en ajak makan bakso sebelum cik en fly ke Yogyakarta. Persediaan sebelum ke sana. Kat sana akan jumpa lagi sedap katanya. Tapi malang sangat sebab masa di Jogja cik en tak jumpa bakso yang sedap. Sebab itu cik en beritahu pada kawan facebook cik en " Gi jogja tak jumpe bakso sesedap di sitiawan ini. Ke supirnya tak pandai cari port sedap? 2 kali try dan semestinya sentiasa rasa sedap yang sama " Bila up camtu ramai tanya kat mana Bakso Sedap Di Sitiawan Perak ini? 

Bakso Sedap Di Sitiawan Perak
Bakso Sedap Di Sitiawan Perak

Bakso Sedap Di Sitiawan Perak


Untuk pengetahuan korang, Bakso Sitiawan ini adalah makanan kegemaran staf dan doktor Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak dan Persekutuan yang pernah datang ke Sitiawan untuk urusan kerja. Ada yang repeat buat kerja area datang sini semata semata nak makan Bakso Sitiawan ini. Kedai dia bukannya kedai yang biasa kita tengok tapi cuma warung di dalam Felcra Gugusan Lekir Sitiawan. Nak cakap memang tak tahu tapi kalau rasa nak try roger cik en la.. cik en bawakan na...


2019-02-06

Ride To Penang, Sungai Petani dan Baling

Ride To Penang, Sungai Petani dan Baling | Ride kali ke 5 cik en kali ini ke sebelah utara selepas ride Cameron Highlands yang pernah cik en story sebelum ini. Ride kali ini sponsar by Hiffny dan kami akan ke Penang, Sungai Petani dan Baling selama 2 hari. Kali ini cik en tak berseorang ladies so ada la geng bermalam di sana kali ini. Ride ini 2 hingga 3 Februari 2019 yang lepas. | Ride To Penang, Sungai Petani dan Baling


Ride To Penang, Sungai Petani dan Baling


Port biasa kami berkumpul di Restoran Biriyani sebelah Aeon Seri Manjung. Janjinya pukul 9 untuk tayar golek tapi pukul 9 baru la depa ini mai. Hahahha. Cik en mulanya sorang perempuan dan bila Eppy mai kata bawa geng kak long. Rupanya dia bawa kakak ipar dia Ifa. Disebabkan ifa dan husband dia bawa Nouvo LC, Ifa tumpang dengan cik en. So berkawanlah cik en dengan Ifa sepanjang perjalanan. Yang bestnya Ifa ini ada bagi massage free sepanjang ride. Hahahhaa. 



Sampai Hentian Taiping kami tunggu sorang team RTCKK atau RS Kuala Kangsar Lan Sayong. Dia sampai lebih awal lagi tapi di Hentian Bukit Gantang. Dia inform cik en masa itu pukul 9 yang mana kami masing masing masih di Manjung.


Sampai saja, terus kami bergerak dan kebetulan jumpa sekali team RSM yang nak balik ke Kedah. Sekali jalan dan kami berpisah di persimpangan Jambatan Kedua Pulau Pinang. 



Selalunya cik en gi Penang naik kereta dan tak pernah nak ambil tahu laluan motosikal dan kali ini merasa juga la melalui laluan ini sampai merasa sendiri angin laut area sini. Selalunya naik kereta pasang aircord. hihihi. 

Sampai seberang kami terus ke kedai Ekonomi Tomyam di Jalan Perak Georgtown. So far handle cik en dah ketat sikit sebelum ride ke sini dan agak gayat awalnya nak mencelok celok tapi so far semua ok walaupun jalan sibuk. Kebiasanya kalau cik en ride, memang kurang makan. Order nasi ayam makan suku dan adik adik yang lain habiskan. Hihi Mekasih la Faris dan Ihsan habiskan. 





Settle makan kami terus ke Padang Kota untuk tangkap gambar. Mak aihhhh lit lit panaih sungguh. Sempat la merakam dalam 15 minit lebih kurang sebelum kami bergerak ke Jeti. Kita bawa RS naik feri. 





Nasiblah tak banyak kenderaan so tak perlu tunggu lama. Tunggu feri sampai terus kami naik feri.




Sampai je ke tanah besar, kami terus menuju ke Sungai Petani. Sampai memang masing masing penat. Cik en pun berehat sampai la tertidur dalam bilik. Bangun dan mandi je dan terus kelaur tengok satey dah siap bakar. Pe lagi teruslah makan sebelum tunggu geng lain untuk datang malam. Team Ladies Kedah tak dapat datang sebab masa itu hujan lebat sangat. So ada team RS Sungai Petani yang datang. 






Asalnya pukul 10 malam nak gerak ke Kolam Air Panas Ulu Legong Baling tapi tunggu menunggu kami gerak ke sana pukul 2.30 pagi dan sampai lebih kurang dekat pukul 4 pagi juga la. Orang dah mula tak ramai so memang kami conquer la tempat tu. Dalam pukul 5.30 macam itu kami gerak balik. 




Biasala, dah mandi air panas ini, lepas mandi mesti rasa mengantuk. Sebab sebelum ini cik en biasa pergi ke sini naik kereta. Lepas mandi memang kami terus balik Kuala Kangsar, sepanjang jalan memang tersengguk sengguk. Hiffny kata nanti nak singgah pekan Baling minum dulu. Cik en kalau dah ngantuk memang muka dah macam orang meroyan. hahahah. Cik en order kopi o kaw suam kosong. Terus cerah biji mata.




Sampai rumah dalam pukul 8 terus semua terbongkang tidur dan cik en pukul 12 dah bangun dan bersiap. Terima kasih banyak pada family Hiffny sediakan makanan. Nak tolong memang cik en dah tak larat. Last masa makan tengah hari je cik en tolong membasuh. Segan pula bila orang perempuan tak tolong memasak ini. Tapi tula ride ini tak sama dengan drive. Penat dia lain macam. Mungkin cik en masih baru kan, itu yang rasa penat itu. 

Selesai semuanya cik en request untuk snap gambar kat mercu Sungai Petani. Nama pun ride to Sungai Petani tapi tak ada simbolik Sungai Petani itu.



So complete ride kali ini. Kami sampai Manjung dalam pukul 8 malam dan cik en balik rumah dah masuk pukul 9.30 malam. Sampai sampai cik en tengok Peyah dah hilang. Dah masuk hari ke3 entri ini di taip, peyah masih belum balik lagi. Macam macam cara cik en cuba untuk jejak peyah tapi dia masih tak balik lagi. Cik en cuma berharap dia akan balik tak lama lagi. Harap dia balik sebelum cik en naik flight untuk travel minggu depan. So, jumpa next entri. Bye!

2019-01-28

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake | Corn Snake atau Ular Jagung ini cik en rasanya tak pernah merawat. Yang pernah cik en treatment atau bagi konsultan adalah Pythons Snake atau ular sawa batik. Itupun masalah tertelan lego atau bateri 4 segi. Yang itu cik en hanya bagi konsultan dan mintak refer ke veterinar yang mempunyai x-ray. Bagi kes hari ini, corn snake ini ada luka mungkin kerana digigit dengan tikus untuk makan atau ada terkena apa apa yang tajam di dalam kurungan dia. So sebab ianya rare dan jarang ada bawa ke klinik, cik en nak story la Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake ini. 

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake
Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake 

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake 

Mulanya hanya nampak lubang dan cik en mula mencuci menggunakan cotton bite dan barulah nanah dia keluar sikit demi sikit. Sama step cara Cara Merawat Kucing Luka cuma untuk ular ini cik en skip beberapa step seperti letakkan krim. Selesai cuci nanah, cik en letakkan sikit iodin dan letak sikit antibiotik jenis serbuk. Settle dan harap owner dapat buat dressing di rumah selama seminggu. 


Sedikit info pasal Corn Snake atau Ular Jagung ini dari hasil pembacaaan cik en di laman web di luar negara dan wikipedia. Dia tak mematuk tapi menjerut mangsa. Sifat dia jinak dan malu mematuk. Sesuai dijadikan haiwan kesayangan dan zaman dulu, petani akan bela ular ini dalam bekas jagung dan bertugas ngap tikus yang mencuri jagung. Panjang dia 1.2 hingga 1.8 meter dan boleh hidup selama 6 hingga 8 tahun. Tapi ada yang mampu hidup 23 tahun. Untuk info lanjut korang baca di Ular Jagung atau Corn Snake

Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2

Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2 | Entah macamana cik en terlupa nak buat entri Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2 selepas balik travel dari Lombok tahun lepas. Ini dalam kemas kemas gambar yang ada cik en terpandang gambar di sekitar Capsule Transit Hotel KLIA2 dan baru la teringat nak kongsi Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2 pada korang yang tak pernah menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2 ini. Bagi cik en yang solo travel ini, rasanya Capsule Transit Hotel KLIA2 sesuai la sementara tunggu flight yang lain. | Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2

Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2
Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2

Pengalaman Menginap di Capsule Transit Hotel KLIA2


Sampai di KLIA2 dari Lombok International Airport malam dan flight cik en seterusnya adalah pagi esok nya. Mulanya hanya nak stay di mana mana bangku tapi kepala cik en dah sakit sebab tak tidur semalaman terus cik en jalan mencari Capsule Transit Hotel KLIA2. Rupanya Capsule Transit Hotel KLIA2 ini di tingkat bawah sekali Level 1 berhampiran dengan kaunter bas. Sampai saja terus cik en check in.Cik en tak ingat sangat harga dan masa sebab tahun lepas kan? Kalau tak silap RM 115 lebih kurang untuk 6 jam kalau tak silap cik en.

Capsule Transit Hotel KLIA2 ala ala hostel la tapi macam container. Anyway kat sini line phone memang tak ada tapi korang diberi password wifi untuk korang still berinternet. Lugage korang jangan pula bawa masuk bilik, korang diberi loker untuk simpan dan hanya bawa keluar barangan keperluan saja.



Korang juga akan menerima kad untuk access masuk ke kawasan bilik korang.





Dalam ini korang boleh charge phone, cermin dan boleh setup alarm untuk bangun pukul berapa. Dapat tidur dalam 4 jam dah buat cik en bertenaga balik dan sebelum keluar kena la mandi kan? Dorang sediakan juga tempat mandi.



Tempatnya agak selesa cuma biasalah bunyi bising sebab sebelah dengan orang lain. Ada bilik access untuk lelaki, perempuan dan kedua dua. Cuma dari segi harga agak mahal sikit kalau korang guna apps tempahan hotel kalau korang terus check in ianya lagi murah. Line telefon memang tak ada so kalau ada yang call memang tak akan dapat kecuali gunakan whatsapp call.

Kalau korang di KLIA2 dan menunggu flight agak lama rasanya boleh korang berehat di Capsule Transit Hotel ini. Sesekali merasa tidur dalam dorm kecil best juga. Hahahha. 

p/s : abaikan muka cik en yang memang dah mengantuk gila ye pada masa itu. 

2019-01-25

Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C Review Jujur Dari Cik En

Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C Review Jujur Dari Cik EnSerum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C ini lah serum yang selalu out of stock di Aeon Seri Manjung. Masa cik en beli pertengahan tahun lepas. Mulanya harga bawah RM 20 kalau tak silap. Cik en grab masa itu sebab kawan cik en ada kata produk Wardah ini memang best dan kosmetik dia sangat top di kalangan MUA tapi ianya susah nak dapat di Malaysia sebab tak banyak di pasaran di Malaysia. One day cik en berjalan ke Watsons dan jumpa koleksi Wardah, Bukan barangan solekan tapi skincare dia masa mulanya. So sebab nak tahu hebat sangat ke produk Wardah yang diperkatakan cik en cuma skincare mereka iaitu Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C ini. 

Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C
Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C

Serum Wardah Dengan Vitamin C Review Jujur Dari Cik En


Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C inilah yang buat cik en rasa perubahan yang ketara pada kulit muka cik en. Disebabkan sifat ingin mencuba cik en mula nya tak la nak promote sangat sampai lah cik en akan apply Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C  ini sebelum make up. Hasil dia itu memang kulit sentiasa lembab dan ada MUA yang memuji kulit cik en sebab nampak lembab dan bila blend dengan foundation jadi nampak gojes sangat.


Semenjak dari itu cik en memang akan pakai Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C setiap pagi dan petang sebelum make up. Sampailah dah habis stok dan cik en mencari dekat 1 bulan lebih asyik out of stock saja. Sebab stok serum dah habis dalam simpanan, cik en terus order melalu Watsons Apps dan tak sampai 2 hari Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C dah sampai bersama barangan yang lain.


Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C ini isipadu 17ml. Walaupun kecil tapi ianya kaya dengan antioksida Hi-Grade Vitamin C yang mampu meresap jauh kedalam kulit. Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C ini boleh menjaga kulit nampak muda dan cerah, antioksida, anti radangan yang menjadi faktor pigmentasi, menganjalkan kulit muka dan mampu meresap jauh kedalam kulit untuk kesan yang efektif. Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C mengandungi Peolonged Hydration Biosaccharide untuk jaga kelembapan dan kehalusan wajah. Hasilnya mampu memberi kulit lebih lembab, halus dan sihat macam kulit cik en ini. hihihih


Tekstur Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C tidak terlalu likat dan cair tapi mudah meresap. Bau dia wangi dan cukup pakai sikit.


Harga Serum Wardah C-Defense Dengan Vitamin C di Watsons RM 29.80 dan ianya berbaloi sebab satu botol (ada separuh tumpah) tapi kesan pada kulit wajah cik en sangat ketara. Mungkin ramai yang akan tanya, wajib ke pakai serum? Kalau korang dah umur 25 tahun ke atas, berjinak la kenal serum dan apply. Bagus untuk kulit dan mampu merawat breakout muka korang. Korang boleh baca entri Rawatan Muka Mengikut Umur

2019-01-24

Mudah Shopping Dengan Watson Apps

Mudah Shopping Dengan Watson Apps | Cik en dengan Watsons memang tak boleh dipisahkan. Setiap bulan memang Watsons Sitiawan itu la tempat cik en habiskan masa untuk releks tension dan buat window shopping walaupun barangan yang sama saja. Hahaha. Cuma ada beberapa outlet yang tidak stok barang yang cik en perlukan. Selalunya cik en akan ke Watsons Aeon Seri Manjung. Cuma kali ini kedua dua Watsons di Manjung tiada stok yang cik en perlukan so cik en terpaksa gunakan Watsons Apps untuk shopping. | Mudah Shopping Dengan Watson Apps 

Mudah Shopping Dengan Watson Apps
Mudah Shopping Dengan Watson Apps 


Mudah Shopping Dengan Watson Apps


Jika sebelum ini cik en hanya gunakan Lazada dan Shopee tapi kali ini cik en kena tambah Watsons Apps dalam list shopping online kegemaran cik en. Untuk dapatkan postage percuma cik en perlu berbelanja RM150 keatas dan ianya sememang mudah untuk cik en. hahahaha. So untuk shopping ini cik en belanja hampir RM200 dan sememangnya ianya layak untuk cik en terima free postage. Barang apa yang sampai semua Watsons disini tak ada? Kena tunggu next entri. Semestinya ianya Beauty Entry. 

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!