www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-07-09

Bukan Mudah Untuk Skuter User Bertukar ke Clutch User

Bukan Mudah Untuk Skuter User Bertukar ke Clutch User | Masih bercerita mengenai motosikal dan harap pembaca setia cik en tak muak la ye. Tengah dok ghairah dengan motosikal ini cik en akan banyak keluarkan entri mengenai pengalaman cik en dalam menunggang motosikal. Hahaha. Nama pun lifestyle blogger kan? Seperti yang korang tahu, cik en baru beli motosikal jenis clutch dan yang mana mungkin tak tahu, cik en dulu pakai motosikal jenis skuter atau automatik. Perbezaan yang banyak untuk buat cik en ambil masa nak serasi dengan motosikal jenis clutch ini. Bukan Mudah Untuk Skuter User Bertukar ke Clutch User tau! Banyak adegan memalukan di trafic light dan persimpangan jalan raya. Hahahaah


Bukan Mudah Untuk Skuter User Bertukar ke Clutch User


Dulu pakai skuter cik en hanya perlu pulas throttle dan motosikal akan berjalan terus. Nak berhenti hanya slow dan tarik brek tangan. Kali ini cik en dah pakai motosikal clutch, so banyak aspek yang cik en kena buat sebelum menunggang motosikal. 

Kalau dulu boleh main handphone (jangan tiru aksi ini), boleh berhenti mengejut, tak perlu fikir turunkan gear bila slow motosikal dan lain lain lagi tapi lani kena lebih bersiap sedia dengan keadaan sekeliling. 

Stanby turunkan gear bila sampai traffic light, kenderaan depan berhenti mengejut, persimpangan sehingga perlu berhenti. Kalau korang main macam skuter dulu, memang mati la enjin motosikal korang kat tengah tengah jalan tu. Hahaha. 

Lepaskan cluth dan pulaskan throttle perlahan lahan itu masih lagi cik en tak mahir. Kadang kadang terlebih pulas kadang kadang kurang sampai mati enjin. 

Satu lagi masalah cik en dengan RS150R (bukan salah motosikal tapi cik en sendiri) ini bila gear 1 tukar ke gear 2, kadang kala cik en terfree gear. Sebanya cungkil gear terlalu lembut sampai terfree. Hahaha. Ini kelakar la sampai kena gelak masa lampu hijau. Lepas tanya dengan geng RS baru la faham kenapa boleh terfree

Kalau cik en berhenti tapi masih ada gear 3 keatas, mesti cik en tak leh free gear. Jadi kena make sure sebelum berhenti gear 1 atau 2. Kalau gear atas tu nanti akan kelip kelip kat bahagian dashboard gear. 

Kalau bawa kereta RPM 3 boleh langkau sampai 80km/j ke 100km/j tapi cik en terkejut bila bawak motosikal ini 80km/j dan sampai RPM 7. Hahaha. Risau gak la takut de masalah tapi bila tanya pada group, rupanya benda tu normal. Hahahha. Sebabnya motosikal pakai 1 piston. Kereta 2 piston. Hahahha 

RPM terbaik masa start enjin untuk RS atau mana mana motosikal cluth 1.5 RPM. Kalau rendah senang mati enjin kalau tinggi nanti de masalah. 

Itu antara pengalaman cik en selama 2 minggu dengan motosikal jenis clutch ini. Cik en pun dah bawa balik si budak merah itu balik kampung tunjuk kat mak abah cik en. Hahaha. So far perjalanan jauh ini untuk running enjin baru dan bagi pengalaman cik en untuk menunggang motosikal clutch untuk jarak jauh. Tapi masih lagi ingat waktu "berpantang" beliau. 

Kalau dulu zaman merempit, memang cik en bawa skuter keliling Ipoh dan tak ada masalah la.. Skuter kan? 

Cuma dalam cik en belajar motosikal clutch ini jangan la kecam cik en kalau cik en tanya apa apa na.. Sebabnya cik en budak baru nak up dengan motosikal jenis ini. Hahahah

2018-07-06

Kenapa Ada Waktu "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli

Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli | Kerap pula cik en kongsi info pasal dunia permotoran ini kan? Semenjak cik en pakai Motosikal Honda RS150R ini cik en mula suka belajar mengenai dunia motor ini. Dan satu topik yang cik en tanya di facebook peribadi cik en adalah Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli . Masa cik en pakai Mr Barney cik en dulu, memang cik en ada pantang tak bawa laju laju. Tapi masa itu cik en tak menimbulkan apa apa persoalan pun. Mungkin masa itu tengah sibuk dengan masalah sendiri. 

Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli

Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli


Hasil dari pertanyaan cik en Kenapa Ada Waktu  "Pantang" Pada Motosikal Atau Kereta Yang Baru Dibeli ini, ramai bagi feedback yang mana dapat menjawab persoalan cik en dari segi teknikal. 


Mohd Noriskandar Ssbab enjin masih baru...and possibly akan ada metal shavings hasil daripada geseran enjin yg masih "dara"...nak reduce friction disebabkan oleh itu and nak bagi bahagian2 dalam enjin mesra dengan movement

Hazelin Ismail Enjin baru kena bg dia run dulu sblm digasakkan hahahaha lama ni dok dlm kilang now on the road... mcm baby juga d merangkak, tatih dulu, then berdiri, dan jalan slow2 sebelum dia jadi tarzan hahahaha Eintan Nurfuzie

Hariz Anaknye Razali Barang ketat. Pelan2 kayuh.. Da lama2 baru lenjan.

Izzat Nazmi Bagi dia habis pantang dulu 1000km...lepas tu nak full throttle sampai 180km/j pun takpe....hehe

Firdaus Yusof Jgn menten 80 je. Sekali skala bwk dlm 100 pastu 80. Jgn lenjan selalu 100

Eny Yusnizar Abdullah Geseran enjin tu sebab minyak engune pun br masuk kan.. X semua kena minyak lagi.. Itu yg car srvice centre bgtau

Faiz Zakaria Cara yang betul pantang enjin ni bukan pada kelajuan, tapi pada RPM. bagi moto atau kereta yang ada meter RPM, better control rpm je. Sbb lain moto lain rpm dan lain speed.
Contoh mcm moto r25, pantang yang digalakkan pada rpm 9000rpm (max rpm 14000rpm) , yang kalau pada gear 6, 9000rpm tu boleh bawa sehingga 120km/j.
So, depend on gear berapa juga. Kalau kata pantang pada kelajuan 80km/j tapi pakai gear 2 je, memang cepat lingkop la enjin tu.
Lain moto lain rpm dan lain julat pantang kelajuan dia.

Cikgu Saya Eny Yusnizar Abdullah dh jwb ngan betul... Dan Faiz Zakaria mengesahkan dgn lebih detail...
Útk pengguna auto, 1000km pertama, lepas masuk gear D, jangan tekan minyak, biar kereta gerak sikit dulu br tekan minyak secara berperingkat-peringkat.
Kalau manual, elakkan tekan minyak mendadak teruk rpm 5-6, lek2, belai2, ringan2 je... Kalau nak pakai lama la...
Org kata bukan saya kata.

Dari kesemua ini cik en boleh simpulkan yang enjin masih baru atau orang kata masih dara giteww.. Jadi ambil masa untuk untuk minyak enjin untuk serasi enjin. Geseran mestilah smooth gitew.. Kalau minyak enjin masih belum serasi, takut akan ada effect pada enjin. 

Itu bahasa yang cik en rasa cik en faham. Cik en masih lagi belajar lagi bab moto. Insyallah kalau ada info lain cik en akan share. Nasib la blog cik en ini niche lifestyle so boleh masuk apa apa yang cik en suka related dengan kehidupan cik en . 


2018-07-05

Apa Yang Berubah Bila Upgrade Oreo Version Untuk Android

Apa Yang Berubah Bila Upgrade Oreo Version Untuk Android | Jarang cik en nak review pasal gadjet  sebabnya cik en sendiri bukanlah yang suka tukar gadjet tapi disebabkan ada kawan cik en masih belum ada update untuk Oreo Version so cik en rasa review Oreo version ini untuk panduan  serba sedikit pada kawan cik en itu. Android ini akan upgrade version setiap kali bil aada penambahbaikan terhadap sistem. Android menggunakan nama manisan untuk setiap version di keluarkan. Bermula dari A untuk Apple Pie sehingga la sekarang version o untuk Oreo. Penggunaan dari huruf A sampai la Z barangkali nanti. Cik en pernah kongsi dulu di Cara Semak "Version" Android . Mungkin Apa Yang Berubah Bila Upgrade Oreo Version Untuk Android ini tak lengkap sebabnya faktor jenis telefon dan yang cik en baru explore. Tapi cik en akan bagi link untuk full review di akhir entri Apa Yang Berubah Bila Upgrade Oreo Version Untuk Android ini nanti 


Apa Yang Berubah Bila Upgrade Oreo Version Untuk Android


Review ini pada handphone cik en iaitu Samsung S7 Edge. Walaupun tak sepenuhnya mungkin boleh jadi panduan untuk korang.
  1. Tiada shorcut video editor di Gallery. Kena buka manual dari home
  2. Pop up notification yang selalu keluar di bahagian atas jadi comel dan korang sendiri tak leh baca kecuali korang kena slide kebawah notofication
  3. Keyboard pun dah lain. Icon dan setting di bahagian atas bukan kat bawah
  4. Ada AR Emoji (cik en sendiri masih belum guna lagi)
  5. Dari Kamera pula, ada tambahan sticker dan setup new look
  6. Kamera pula boleh full view,  tak macam sebelum ini ada background hitam di bahagian button 
  7. Korang boleh adjust britgness dan suara kiri dan kanan slide atas dan bawah bila tengok video
  8. Walaupun korang nak buka apps lain seperti whatssap korang still boleh tengok video. Bila buka apps lain automatik video akan jadi kecil dan duduk di bahagian kanan 
  9. Selain itu banyak new lock la seperti new quick search, icon, setting dan lain lain lagi. 


kalau korang nak tahu lagi Apa Yang Berubah Bila Upgrade Oreo Version Untuk Android ini yang lengkap korang boleh baca review penuh di Android Oreo Preview atau korang pengguna Samsung Galaxy S7 boleh baca di Samsung Galaxy S7 Oreo Review

2018-07-04

Sambut Bornday Ayu Mak di Kopee Paste Manjung

Sambut Bornday Ayu Mak di Kopee Paste Manjung | Sepatutnya dah lama cik en taip entri ini tapi cik en buzy lately ini dan malam ini baru ada kesempatan untuk buat. Lama tak lama juga la. Baru minggu lepas birthday surprise yang kami buat untuk Ayu Mak. Mesti tertanya siapa la Ayu Mak ini kan? Ayu Mak adalah nama panggilan anak buah beliau. Nama dia Nur Hidayu atau dipanggil Ayu.. Ayu Sleeping.. Ayu Sleeping.. Brother John.. Brother John.. Morning Bells Are Ringing.. Morning Bells Are Ringing ... Ding Ding Dong.. Ding Ding Dong... Eh.. Termenyanyi pulak. Ayu adalah kawan cik en yang mana bekerja di Samudera Veterinary Team. Siapa Samudera Veterinary Team ini? Korang boleh baca entri Berbuka Puasa Bersama Samudera Veterinary Team


Sambut Bornday Ayu Mak di Kopee Paste Manjung

Anyway ini rancangan Kekda. Siap buat group whatssap lagi dan prank kami untuk surprisekan Ayu menjadi. Tempat yang kitaorang pilih adalah di Kopee Paste Manjung . Menjadi dan Ayu memang terkejut bila staff Kopee Paste mai menyanyi sambil bawa kek. Hahaha. Tak lekang lekang senyum dia. Haahaha. Yang jadi dalang nya ada Kekda, cik en sendiri, Dr Hidayah, dan Timoh. Semua ini kecuali cik en merupakan Samudera Veterinary dan Samudera Petshop Team. 

Allah Selamatkan Kamu
Allah Selamatkan Kamu
Allah Selamatkan Ayuuuuu Makkk
Allah Selamatkan Kamu

Hope Ayu di murahkan rezeki, dipanjangkan jodoh, berjaya dunia dan akhirat dan happy selalu!!! 







Sambil itu cik en pun nak review sikit menu yang cik en pilih dan rasanya menjadi pilihan ramai pelanggan Kopee Paste Manjung ini.




Cik en pun 1st time makan kat Kopee Paste Manjung ini. Sebabnya cik en jarang makan kat luar. Sedap juga menu menu disini dan cik en rasa berbaloi la makanan dan harga. Rasanya 1 day cik en akan repeat balik kat sini makan. Chewah macam jauh je rumah cik en dengan Kopee Paste ini. Hahahaha.. 

Ok la, jumpa next entry! Bye semua!

2018-07-03

100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang

100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang | Sesekali makan lunch di Hotel apa salahnya kan? Selepas berpuasa selama sebulan ini, nafsu makan ini semakin menjadi jadi pulak. Dah camtu mesti nak cari port lunch yang mempunyai pelbagai jenis hidangan yang menyelerakan. Sama la dengan cik en. Ada dengar Flamingo Hotel Penang menawarkan 100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch sempena 100 hari Malaysia Baru. Promotion Buy 1 Free 1 ini untuk bermula dari 17 Jun 2018 sehingga hari ke 100. Dengan bayaran RM 48 seorang menjadikan ianya best price di Penang. | 100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang

100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang
100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang


100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang


Kalau dah set buffet ini mesti korang teruja nak tengok menu menu yang ditawarkan. Bagi cik en memang berbaloi la. Banyak menu yang korang boleh cuba. Dari Hot Dish, Appetizer, Fruit, Soup dan Dessert. Selain itu ada menu panas dari Action dish & Stall. Korang tengok gambar mesti meleleh la air liur korang 


Baru tengok hot dished dorang pun korang dah lapar kan? Jom tengok menu yang lain pula.


Desert dia memang korang boleh rambang mata punya. Kalau cik en gi mana mana buffet, port paling cik en suka adalah dessert la. Macam macam menu yang boleh menaikkan nafsu makan korang


Sedikit info untuk korang, menu ini akan berubah setiap seminggu dan dibahagikan 2 set yang berbeza. Untuk minggu lepas cik en lunch ini la, tapi kalau korang nak tengok set yang lain korang boleh tengok di 100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang

Korang boleh bawa satu keluarga sebabnya tempat makan atau meja makan memang banyak. Ada di dalam ballroom, pool side, dalam Flamingo Cafe dan juga berhampiran dengan laut. Ini antara tempat yang cik en sempat snap sebelum penuh.




Macam cik en sebut di awal entri tadi, Flamingo Hotel Penang buat promotion Buy 1 Free 1 kan? Maksudnya. kalau korang bawa pasangan, korang hanya perlu bayar untuk seorang saja. Jangan lepaskan peluang untuk makan lunch di antara hotel terbaik di Penang dengan harga yang berpatutan.

100 Days New Malaysia Sunday Buffet Lunch Flamingo Hotel Penang

Flamingo Hotel by The Beach Penang
Jalan Tanjung Bungah
11200 Penang Malaysia
04 - 8927167
www.flamingo.com.my

Harga
Dewasa : RM 48
Kanak Kanak : RM 25 

Masa
12.30 tengah hari sehinga 2.30 petang

Dah alang alang sampai di Tanjung Bungah itu, rasanya jangan lepaskan peluang melawat Muzium Teddy Bear di TeddyVille tak jauh dari situ. 

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!