www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-01-15

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan | Anyway cik en sebenarnya dah keluarkan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini tapi mungkin tak perasaan sebabnya tajuk yang panjang. So cik en nak taipkan sekali lagi dengan sedikit tambahan ilmu untuk korang. Sebabnya keracunan ini takkan sampai 24 jam kucing akan mati. Korang takkan sempat buat apa apa kalau korang tak tahu cara merawat keracunanan ini. So kali ini cik en nak share Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan dan pastikan korang simpan entri ini di mana mana untuk korang rujuk masa kecemasan. 

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Kenapa Kucing Keracunan

  1. Makan makanan yang tercemar
  2. Bermain dengan haiwan perosak seperti lipas atau tikus yang baru lepas disembur ridscet atau makan ubat racun
  3. Badan terkena rumput beracun dan kucing menjilat bulu untuk grooming
  4. Sengaja diracun
  5. Termakan ubat manusia
  6. Pokok yang beracun bagi kucing. Boleh baca Top Cat Poisons

Tanda Tanda Kucing Keracunan

  1. Air liur meleleh pekat dan taida ulser dalam mulut
  2. Pasif tiba tiba
  3. Lemah
  4. Mulut dan hidung berdarah
  5. Poo dan Pee berdarah

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Sebelum cik en nak teruskan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini, cik en nak korang faham konsep rawatan ini. Bila keracunan, racun akan masuk ke bahagian perut. Racun ini akan membakar perut kucing secara perlahan lahan mengikut kuantiti racun yang termakan. Jadi untuk membantu mereka, korang kena pastikan dorang minum dan kencing. Sebabnya racun akan keluar melalui air kencing. Walaupun cara ini tidak dapat membantu kucing 100% tapi chance untuk kucing hidup masih ada.  Ok la jom kita tengok Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

  1. Bagi air yang banyak untuk minum tapi jangan sampai kucing lemas pula
  2. Bagi air kelapa dan diikuti putih telur
  3. Air asam jawa 
  4. Minyak masak
  5. Charcoal Active ( kalau manusia, doktor bagi sebab cirit birit, kat farmasi ada jual)
  6. Bawa ke vet secepat mungkin
Ini antara Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan UNTUK RAWATAN AWAL tau! Kalau lewat semua ini tak banyak dapat membantu. Entri asal di Veterinar : Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun

  12 comments:

  1. Good info cik en. Boleh Cuba lah nanti

    ReplyDelete
  2. Dulu masa ai bela kucing, kucing ai pandai cari ubat sendiri.

    ReplyDelete
  3. lama tak singgah di sini.
    terima kasih. info barmanfaat.
    biasanya kucing makan rumput yg halus seperti daun bawang. orang kampung kata tu sebagai ubat dia

    ReplyDelete
  4. Info yang bagus. Boleh share dengan sepupu semua info ni sebab dia bela kucing

    ReplyDelete
  5. biasanya kucing sndiri cr rumput tuk dorg rawat sndiri sakit ini..

    ReplyDelete
  6. Nice sharing Cik En,nanti nak bela kucing pulak laaa...

    ReplyDelete
  7. nice sharing Cik En.Kalau ciri-ciri ni ada pada kucing kena tindakan segera kan sebelum terjadi apa² pada kucing

    ReplyDelete
  8. Nice sharing. Tips2 sgt berguna

    ReplyDelete
  9. Biasa dgr org tua ckp klu kucing sakit perut die akn makan rumput.. rupanya byk jugak alternatif ntk bantu kucing kn.

    ReplyDelete
  10. Kucing sy lemas dn muntah2..Bru 3mgu usia dia..Klinik plk tutup ahad..Cm mn ne

    ReplyDelete
  11. Yg minyak masak tu nk bgi kucing telan ke cik?? Atau gosok?? Maaf x wapa faham 😃

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!