www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-09-20

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)  | Cik en bukanlah doktor veterinar jadi banyak benda yang cik en masih perlu belajar. Hari ini cik en belajar satu kes yang mana semua kelenjar pada kucing bengkak atau bahasa veterinar Lymphadenopathy atau Lymph Node Inflammation. Macam manusia juga, mereka mempunya kelenjar yang mana fungsinya menapis sisa sisa atau bahan asing jahat seperti virus atau bakteria. Lymphatic Vessels akan menyediakan tapak untuk sel darah putih untuk melancarkan tindak balas imun. Bila terlalu banyak sisa dan bahan asing jahat ini yang tidak diserang oleh darah putih, ianya akan membengkak. So cik en akan check bahagian lymph node dulu kalau buat pemeriksaan atas kucing. Kalau bengkak cik en akan tahu yang kucing tu ada virus atau bakteria. Tapi entri Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy) ini cik en buat research sendiri dan pertanyaan dari orang atas cik en. Kalau korang seorang doktor veterinar atau yang arif mengenai topik ini boleh perbetulkan di bahagian komen ye.

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)
Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy) 

Sebelum itu cik en nak beritahu Lymph Node (Kelenjar) pada kucing banyak tau. Cik en pun dapat gambar di bawah hasil google. Rupanya banyak juga Lymph Node (Kelenjar) pada kucing. Ada 8 tempat semuanya dan ianya memainkan peranan masing masing. Jangan tanya cik en peranan apa ye. Kena tanya yang lebih pakar. Cik en terang secara general untuk kita kita yang bukan level doktor.

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)
Dalam gambar diatas, cik en selalu check no 1. Untuk kes yang terbaru tadi, cik en dapat rasa bengkak di bahagian 1 dan 5. Pemberian antibiotik dah diberi 2 minggu sebelum itu dan tiada kesan malah makin membengkak. Meh sini cik en nak kongsi gambar Lymph Node (Kelenjar) kucing bengkak yang cik en ambil di google


Besar kan? kalau manusia pula macamni


Bila kes sebegini berlaku, kemungkinan (diambil dari http://www.petmd.com)

  1. Lymphoid hyperplasia: when lymph nodes react to an infectious agent by producing an excess of white blood cells, but are not themselves infected
  2. Lymphadenitis: when the lymph nodes themselves are infected either primarily or secondarily
  3. Infectious agents:
    • Sporotrichosis: fungal infection of the skin, acquired from soil, hay, plants (most notably, garden roses); affects skin, lungs, bones, brain; this is the type that most frequently affects cats
  4. Bacterial:
    • Rickettsia: transmitted by ticks and fleas
    • Bartonella spp: transmitted by biting flies
    • Brucella canis: sexually transmitted; acquired during breeding
    • Pasteurella: transmitted through the respiratory system
    • Yersinia pestis : transmitted by fleas and possibly rodents; also known as the plague
    • Fusobacterium: infection of the mouth, chest, throat, lungs
    • Francisella tularensis: tularemia; transmitted by ticks, deer flies, and by the dispersion of gases from an infected animal carcass (frequently occurring during lawn-mowing)
    • Mycobacterial: transmitted by infected water supply
  5. Viral:
    • Feline Immunodeficiency Virus (FIV)
    • Feline Leukemia Virus (FeLV)
  6. Non-infectious agents:
    • Allergens: lymph glands respond to an allergic reaction in the body by producing more cells – usually occurs in the lymph nodes near the site of the reaction
    • Immune-mediated disease: the body’s immune system over-reacts to an invasion, or reacts inappropriately
    • Eosinophilic infiltration: multiplication of white blood cells responsible for controlling allergy response, or for fighting parasitic agents
    • Feline hypereosinophilic syndromes: excessive eosinophils, may be associated with leukemia, blood marrow infection, asthma, or allergy
Macamana kita nak tahu kucing kita dalam penyebab yang mana? Korang kena minta veterinar (selalunya swasta la, kerajaan kurang sikit kelengkapan) untuk buat full blood test (ujian penuh darah). Dari situ barulah dapat buat rawatan yang betul. Kalau tak buat ujian darah, susah nak beri antibiotik yang bersesuaian. Untuk kes cik en tadi, cik en pun minta customer untuk ke swasta untuk buat pemeriksaan lanjut. 

Gambar diatas diambil dari google untuk penerangan lebih jelas

1 comments:

timm bill said... [Reply]

kucen cik timm pernah jadi, hihik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads