www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-04-04

Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing


Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing | Memiliki kucing yang aktif dan sihat memang memerlukan tenaga yang banyak lebih lebih lagi kucing korang jenis suka sepahkan barang di rumah. Pernah tak, kucing korang buat hal seperti bergolek di pelekat lalat, pelekat tikus, tersimbah cat dan sebagainya? Apa cara terbaik korang yang boleh dibuat tanpa menyakitkan kucing? Cik en sendiri ada bertanya pendapat kawan kawan facebook cik en dan cik en akan kumpulkan untuk panduan korang. Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing

  1. Tengok juga kucing korang jenis agresif atau manja. Kalau manja memudahkan korang nak jalankan step seterusnya. Kalau agresif, korang boleh gunakan tuala atau apa apa untuk balutkannya. Jika tidak berjaya, terpaksalah korang bawa ke klinik vet berhampiran untuk diberi pelali. Hahahaha
  2. Untuk awal, korang boleh gunting bulu kucing. Gunting untuk buangkan bulu yang terkena gam atau cat. 
  3. Jika tidak berjaya, korang boleh gunakan minyak masak, minyak zaitun atau minyak yang tidak bertoksik. Kalau bertoksik takut kucing keracunan pula.
  4. Kalau tidak berjaya juga, korang boleh botak, lion cut, cukur kan bulu. Yang ini lebih memudahkan dan bulu akan tumbuh dengan lebih cantik. Tapi ambil masa yang lama la ye. 
  5. Kalau susah susah sangat, bawa je ke klinik veterinar. Kalau ada luka, bolehlah vet bekalkan antibiotik atau krim luka. 
  6. Apa apa korang boleh rujuk vet berhampiran ye.. 
Ini antara jawapan yang cik en dapat dari Kucing korang kena pelekat lalat 1 badan. Apa tindakan terbaik korang? . Terima kasih semua yang komen. Kalau korang ada cara yang lebih baik, jangan segan segan left kan comment ye. 

5 comments:

Lea Azleeya said... [Reply]

Kesiannya kalau kucing kene gam tikus.. Seksa betul..

Mrs. A said... [Reply]

Kesiannya yang dalam gambar tu

Dedaun Comel said... [Reply]

Bagus tips ni.. tapi saya takda kucing :D

teringin sangat nak jaga kucing

TMDCI said... [Reply]

Kesiannya. Kucing sy pernah trlekat pelekat tikus. Mmg susah nak buang. Sy sapu minyak je. Lama2 dah hilang.

Ezad Skytech said... [Reply]

Kucing...biasalah...diorang mana tahu apa kan...kesian pula bila tengok bila jadi macam tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads