www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-03-16

Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder


Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder | Seperti sedia maklum, cik en merupakan pesakit anxiety walaupun tiada pengesahan dari doktor. Sebabnya ramai yang didiagnosis sendiri dan cik en masih mampu untuk atasinya sendiri. Kalau di sembangkan dengan orang luar, sememangnya mereka tidak memahaminya. Hanya orang dalam lingkungan kami saja mampu memahaminya. Kalau sesiapa yang baru membaca blog cik en ini dan mungkin tidak memhami apa itu Anxiety Disorder (AD), korang boleh rujuk kesemua entri berkaitan AD di Anxiety Disorder

Pelbagai usaha untuk cik en kawal diri masa AD ini menyerang. Banyak pantang larang cik en amalkan seperti

  1. Pengambilan kafein seperti kopi dan nescafe
  2. Pengambilan minuman isotonik (100 plus dll)
  3. Makan berlebihan coklat dan seangkatan dengan itu
  4. Makanan berangin dan kalau termakan kena la minum air halia. Sebab makanan berangin akan buat korang kerap naik angin. Hahahha
Selalunya bila cik en dah habis ikhtiar tapi masih buat moddy berminggu minggu, cik en akan jadi stress. Jadi, cik en mencuba untuk puasa. Sekarang ini, cik en dah puasa 4 hari dalam seminggu. Bermula hari isnin hingga khamis. Cik en dah amalkan 2 minggu. Sampai masa ini. masih mampu untuk cik en relax dan cool. Mungkin sesiapa yang ada masalah ini, cubalah puasa dan tengoklah hasil nya. 

  2 comments:

  1. berbeza ke pantang larang ni ye? sbb sy mkn ape pun ok je even ada anxiety. or maybe ada tapi sy je yang tak perasan. huhuhu

    ReplyDelete
  2. Sama la kita. Kadang2 orang tak faham keadaan kita. Bila saya cuba luah dengan kawan dan keluarga mereka akan cakap "oh biasalah tu, kena banyak berehat"

    Anxiety ni kadang2 buat saya jadi penat. Dan bila penat dan tak bermaya, kena minum nescafe.

    Bila minum nescafe tu, memang bertenaga, tapi anxiety tu tinggi mendadak.

    Kena cuba berpuasa ni

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads