www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-12-15

Kambing Itu Bukan Bunting Tapi…


Kambing Itu Bukan Bunting Tapi… | Ingat tak gambar yang cik en keluarkan di instagram dan facebook personal cik en? Kalau sesiapa yang tak pernah tahu instgram dan facebook cik en bolehlah add cik en ye di Facebook Eintan Nurfuzie dan Instagram Eintan Nurfuzie. Gambar yang cik en maksudkan adalah gambar di atas itu. Nampak macam bunting kan? Tapi malangnya bukan. Ramai kawan kawan FB dan IG cik en menjawab dengan jawapan yang lawak lawak aje. Tergelak gelak cik en baca. Antara jawapanya adalah 


Tapi itu bukan jawapan yag tepat. Rasanya ada 3 4 orang jawab betul. Kambing itu sebenarnya KEMBUNG. Bagi ternakan kambing, masalah kembung sememangnya menjadi salah satu punca kematian yang tinggi. Sebenarnya ada 1 faktor yang utama kenapa kambing tersebut kembung. Faktornya adalah MAKANAN. Makanan yang terlebih protein menyebabkan perut ruminan akan kembung. 

Tanda fizikalnya, perut akan membesar sebelah. Selalunya sebelah kiri. Kalau korang ada di tempat kejadian, boleh tepuk tepuk perut yang membesar itu, korang akan rasa macam angin. Kes akan menjadi teruk apabila, kambing tak boleh bangun langsung. Kalau tak dirawat cepat, kemungkinan besar kambing akan mati kerana lemas. So jangan main main tau kalau kembung ini. Boleh buat kematian. Rugi saja nanti.

Nak tahu, apa cik en buat untuk kes sebegini? Ada beberapa step mengikut keadaan kembung. Cik en akan listkan ye sebagai info baru kepada semua

Cara Pertama

Untuk cara awal, kita boleh gunakan ubat jenis cecair untuk diminum. Antara yang boleh digunakan adalah

a. Air Halia
b. Lemuju
c. D-Bloat 
d. Asam Jawa
e. Minyak Kelapa
f. Eno Halia
g. Air Bergas

Cara kedua

Stomach Tube. Korang boleh gunakan getah paip air yang kecil yang telah ditebuk sedikit dibahagian pangkal getah paip air tersebut. Kemudian dimasukkan melalui mulut secara perlahan lahan. Korang akan dengar bunyi angin keluar. Cuba masuk dan keluarkan berulang kali sehingga kambing mula selesa. TAPI pastikan kalau kambing terbatuk, cepat cepat keluarkan getah paip tersebut. Kemungkinan, getah paip tu termasuk di saluran peparu kambing.

Cik en dan rakan sekerja cik en menggunakan cara ini untuk kambing tersebut



Cara Ketiga

yang ni korang kena guna Trocha and Canulla untuk menebuk dibahagian perut yang kembung untuk dikeluarkan angin. Tapi jangan buat sebarang, kena dapatkan khidmat daripada veterinary di daerah masing masing.

Cara Keempat dan terakhir

Pisaumycin. Hahahah.. maknanya disembelih.

So, harap bila korang baca entri ini, korang akan tahu apabila berhadapan dengan kes sebegini. Ada la sedikit ilmu kan?

6 comments:

muhammad nizam said... [Reply]

kembung & sembelit tu dekat2 laa kan...
cara pertama tu mcm manusia boleh amalkan je

eima said... [Reply]

kembing mmg mudah kembungkan .. tak leh kena sejuk salah mkn pun sama ... sbb tu kena pasang pemanas ...

irra yyan said... [Reply]

Xpernah lagi dengar pasal haiwan kembung perut..rupanya sama je mcm manusia ye..

Amanda Suria said... [Reply]

Wah..bagusnya ilmu ni...boleh di aplikasikan kalau akak balik kampung...

Rozita Abdul Rahman said... [Reply]

good info!

Jun Zie said... [Reply]

besaq ny perut kembung en.kambing ='(
fllw sni 1624#. newbie lg mohon support =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads