www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-11-30

Apa Yang Perlu Buat Sebelum Travel Ke Thailand


Persiapan Sebelum Travel Ke Thailand | Entri ini ada kaitan dengan Trip Bajet Phuket - Krabi - Hatyai dari pakej Ayden Averroes Travel yang cik en join minggu lepas. Anyway trip ini merupakan trip pertama ke luar negara. Jadi banyaklah yang perlu dilakukan seperti dokumen, pakaian yang sesuai, maklumat sedikit sebanyak tempat yang pergi dan beberapa lagi. So cik en nak kongsi sikit beberapa maklumat untuk panduan korang yang 1st time pergi keluar negara lagi lagi negara Thailand. 

Team kami seramai 10 orang blogger yang tersiri 9 orang perempuan dan seorang lelaki dan cik en tinggal akan berjauhan dari blogger yang lain. So cik en lebih banyak bertanya kepada kawan kawan yang ada pengalaman ke Thailand. So ini persiapan awal sebelum cik en travel ke Phuket, Krabi dan Hatyai.

1. Pasport Malaysia Antarabangsa


Ini dokumen yang wajib korang kena buat ye. Lagi lagi yang pertama kali nak keluar negara. So sebelum itu cik en ambil beberapa fakta dari Laman Web Imigresen Malaysia 

PASPORT ertinya Dokumen Perjalanan yang sah yang telah dikeluarkan oleh Kerajaan kepada warganegara bagi maksud perjalanan ke negara-negara yang dibenarkan kecuali mendapat kelulusan khas bagi negara terlarang.
Pasport adalah hak milik Kerajaan Malaysia dan boleh ditarik balik pada bila-bila masa.

Untuk buat pasport ini, korang kena pastikan korang tak ada masalah senarai hitam atau balcklist ye. Nak tahu korang blacklist atau tak, boleh cuba masukkan no kad pengenalan korang di Semakan Status Kawalan Imigresen . Kalau tak ada masalah, korang boleh lah ke pejabat imigresen yang berdekatan. Pastikan tudung korang bewarna gelap dan korang tahu ketinggian korang. Sebabnya dalam pasport nanti akan diletakkan ketinggian pemilik pasport. Jika tak tahu, jangan risau, ada disediakan tempat semak ketinggian di pejabat tersebut. Oh ya, jangan lupa sediakan RM200 untuk pembayaran pasport. RM200 untuk jangka masa 5 tahun penggunaan. Jika yang mempunyai pasport pastikan tarikh luput atau expired pasport korang melebihi 6 bulan. Kalau tak korang ada masalah nanti di border.


2. Dapatkan Itinerary dari Travel Agency / Rancang itinerary dengan lengkap


Diatas ini adalah contoh Itinerary atau jadual perjalanan untuk Trip Bajet Phuket - Krabi - Hatyai dari pakej Ayden Averroes Travel yang cik en pergi hari itu. So dari sini, korang bolehlah cuba google macamana keadaan tempat yang korang bakal pergi. So nanti korang boleh memilih pakaian yang sesuai seperti baju renang untuk snorkeling dan juga kos kos yang perlu korang tambah untuk shopping dan makan. 

3. Tukar duit kepada matawang Thailand (Baht)


Untuk pertukaran matawang ini, korang rajin rajin google harga currency terkini. Korang boleh tukar di Money Changer yang terdekat. Di bank pun boleh terutama CIMB. Cuba tukar sebanyak mana yang boleh untuk mengelakkan masalah di Thailand nanti. Kalau takut bawa tunai yang banyak untuk keselamatan, boleh simpan di akaun CIMB. Di thailand, ada bank CIMB Thai tau. So korang boleh keluarkan duit bila bila masa. Cuma aktifkan international withdrawal. Untuk tutorial aktifkan nanti cik en buat entri lain na.. 

4. Travel Universal Adapter


Ha.. ini jangan lupa, kat Thailand, plug tak sama dengan malaysia. Jadi better korang beli travel universal adapter. Memudahkan nanti kalau korang ke negara lain. Lain negara lain. Nanti susah pulak korang nak cas telefon dan kamera.

5. Pastikan Sihat


Yang ini korang kena alert. Kalau ada rasa tak selesa, demam, batuk, selsema atau apa apa sakit better korang rawat di Malaysia. Semestinya korang travel, korang nak join kesemua program yang ada. Dengan faktor cuaca dan persekitaran, batuk atau selsema korang yang sedikit sedikit tu boleh jadi teruk. So pastikan korang sihat walfiat sebelum travel. Kalau tak sihat, rugi sangat sangat. Korang takkan dapat rasa keseronakan bercuti. Dan juga cas klinik di luar negara sememangnya mahal. Contoh seperti Thailand, mereka tak ada subsidi ubat macam di Malaysia. Kalau klinik swasta menjangkau 6000 Baht (+- RM750) dan klinik kerajaan 1994 baht (+- RM250) . So fikir fikirkan lah, korang nak bayar RM1 ke klinik kerajaan di Malaysia atau bayar beratus ratus di Thailand.

6. Ubat Ubatan


Ubat perlu ada lagi lagi sesiapa yang ada alahan dan sememangnya perlu makan ubat. Kalau yang sihat ini, boleh saja spare kan ubat seperti Panadol, Ubat selsema, Balm, Minyak Angin. Ada juga yang bawa minyak angin aromaterapi. Itu lagi baik. Walaupun nanti tak guna, its okey. sebagai persediaan awal untuk kecemasan.

7. Pilih Beg Bersesuaian


Yang ni penting juga. Korang kena tau percutian yang macamna. Ada yang boleh bawak beg troli dan ada yang guna backpacker je. Jadi dari jadual perjalanan tu dan kenderaan yang digunakan korang boleh agak beg mana yang bersesuaian. Travel cik en kali ini menggunakan backpack. So cik en menggunakan beg belakang dan satu beg silang untuk letakkan dokumen. Dan juga boleh bawa beg kalis air untuk aktiviti pantai nanti

8. Barangan Lain Lain

Untuk ini. mungkin korang bercuti di pantai, bolehlah bawa losyen berSPF tinggi, cermin mata, topi dan sebagainya. Disebabkan cik en ke Phuket - Krabi dan Hatyai, cik en sediakan 
    • Selipar
    • Losyen SPF
    • Cermin Mata
    • Sweater
    • Topi
So ini antara persiapan yang perlu korang persiapkan sebelum ke luar negara terutama sekali Thailand. Tunggu entri seterusnya ye. Cik en nak story pengalaman hari pertama dari Border Malaysia ke Phuket dan juga aktiviti hari pertama Percutian Bajet Ke Phuket Krabi Hatyai 4 Hari 3 Malam dari Ayden Averroes Travel . Pakej ke Phuket - Krabi dan Hatyai hanya serendah RM549 je! Berminat? Korang boleh contact detail di bawah ini



Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja

WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )

2016-11-29

Korang Tak Caya Eh, Aku Pakai Masker Taik Lembu


Korang Tak Caya Eh, Aku Pakai Masker Taik Lembu | Semestinyalah korang tak percaya dan tak kan percaya kan? Apa kejadahnya cik en nak pakai masker taik/najis lembu kat muka. Busuk wei! Hahaha. Tapi tak apa, cik en nak story sikit apa dimaksudkan dengan masker taik lembu tu. 


Pekerjaan cik en sebagai pembantu veterinar di Jabatan Perkhidmatan Veterinar yang buat cik en dipaksa rela untuk menerima masker taik lembu ini. Setiap staf teknikal di jabatan ini akan menjalankan rutin tahunan di setiap ladang ternakan. Rutin tahunan seperti Program Kesihatan Ternakan yang mana perlu mengambil sampel serum(darah) dan penvaksinan setiap ternakan. Jadi masa proses tersebut, lembu atau kerbau akan di masukkan di dalam celong atau cattle yard untuk memudahkan kerja. Jadi masa dalam beratur macam tu, time tu la lembu atau kerbau kencing la, berak la, kentut la dan sebagainya. Masa itu, taik tersebut melekat di ekornya. So apa lagi, depa akan libas libas.. Habis sekeliling kena dengan taik depa. Belum lagi yang jatuh ke lantai, habis terpercik. Bukan saja kena baju, muka, tangan dan kadang kala termasuk juga dalam mulut. Hahaha. korang tengok jela tugas tugas kami kat bawah ini








Ha.. caya dok cik en guna masker taik lembu?? Bukannya pakai masker, lepas tu baring atas katil berkipas angin bagai tu, tapi terpaksa pakai masker tu. Dari basah basah sampai kering la sebabnya malas nak membasuh selagi tak habis kerja. Hahaha. Harap korang puas hati dengan jawapan ini yek. Tapi kalau korang nak tahu rutin harian cik en jaga kulit muka korang leh rujuk entri bawah ini

  1. http://www.nurfuzie.com/2016/08/tips-awet-muda-yang-boleh-diamalkan.html
  2. http://www.nurfuzie.com/2015/06/innershine-prune-essence-plus-camu-camu.html
  3. http://www.nurfuzie.com/2013/06/rawatan-muka-mengikut-umur.html
Selain itu, cik en suka sangat makan sayur dan bawang. So mungkin itu salah satu faktor kulit muka tak ada masalah. ok la.. next time cik en akan buat entry khas untuk jaga kulit muka ye. Da semua....

2016-11-28

Percutian Bajet Ke Phuket Krabi Hatyai 4 Hari 3 Malam


Percutian Bajet Ke Phuket Krabi Hatyai 4 Hari 3 Malam | Masih terasa lagi kesedapan pancake pisang, masih terasa lagi kemeriahan malam di Bangla Road, masih terasa lagi kegilaan tengok baju Hard Rock Cafe Phuket original, masih lagi terasa bau air masin semasa snorkeling dan masih terasa lagi kesejukan aiskrim kelapa. Semua itu cik en dapat dari trip percutian Phuket - Krabi - Hatyai dalam masa 4 hari 3 malam je. Singkat je pun, tapi semua itu masih belum move on dari hati, fikiran dan diri cik en walaupun dah menjejaki Malaysia. Kalau boleh nak repeat semula perjalanan hari pertama balik. Argh... kenapa masa terus berjalan. Semestinya nak sehari itu de 48 jam supaya lebih banyak masa di sana terutama masa snorkeling itu. 

Cik en tahu, siapa yang rajin menjenguk jenguk instagram dan facebook cik en, korang mesti dah naik bosan tengok setiap beberapa jam update. Tapi ada juga ternanti nanti update dari cik en mengenai trip percutian cik en dan blogger - blogger havoc dari Kelab Blogger Ben Ashaari ke Phuket - Krabi - Hatyai ini. Trip ini merupakan percutian bajet untuk sesiapa yang ingin melancong dengan kos yang rendah dan berbaloi baloi. Dan juga sangat dipercayai tau. Sebabnya cik en tahu, sekarang ini ada je travel agency yang menipu, ada juga yang mempunyai cas cas tersembunyi. Tapi kalau dengan Ayden Averroes Travel , no more excuses to travel untuk korang. Pe apa pun cik en nak belanja sikit sikit aktiviti kami di sana. 

Hari Pertama kami. Perjalanan dari Sadao ke Phuket yang ambil masa 7 hingga 8 jam. Disebabkan entri ini intro saja, cik en belanja gambar gambar saja na.. 









Hari Kedua kami di dari Phuket - Island Hopping di Phang Nga - Krabi 






Hari Ketiga ke Island Hopping 4 Island serta snorkeling dan Night Market di Krabi









Hari Ke 4, kami bergerak ke Hatyai tapi singgah dulu di Elephant Tracking 








Kalau korang nak pergi ke tempat tempat di atas ini, korang tak perlu nak susah susah nak fikir  kos kos kenderaan dan penginapan serta kos kos lain lagi. Buat pening kepala je. Nanti dari nak enjoy terus jadi stress. Korang boleh ambil pakej 

PHUKET + KRABI + HATYAI
4 HARI 3 MALAM
RM549 PER DEWASA
RM449 PER 2-12TAHUN
DEPOSIT RM100/PAX
==============================

PAKEJ TERMASUK :
Van Commuter dari sempadan Bukit Kayu Hitam 
Hotel 2 malam di Aonang, Krabi
Hotel 1 Malam di Phuket

Island hopping di Krabi :
Poda Island
Tup Island
Chicken Island
Railay Beach
Snorkeling
Free lunch at the beach semasa Island Hopping
Krabi city tour :
Black Crab
Nok Awk
Krabi Night Market
Aonang Walking Street
Gastropod shell fossil

Aktiviti di Phuket :
Island hopping
James Bond island
koh panyee
Banglaa Road
Patong Beach
Phuket kilang bag

Perjalanan pulang singgah Di Hatyai :
Floating Market

TAK TERMASUK :
Makan minum selain dinyatakan di atas 

==============================

DATE TRIP 2017 
JAN : 5hb - 8hb 
FEB : Off
MAC : 30Mac - 2April
APRIL : 27hb - 30hb
MEI : Ramadhan Al Mubarak
JUN : Ramadhan Al Mubarak
JULAI : 27hb - 30hb
OGOS : Off
SEPT : 28Sept - 1Okt
OKT : 26hb - 29hb
NOV : 30Nov - 3Dec
DEC : Off

Tengok tarikh tu, mybe boleh selitkan untuk travel trip korang tahun 2017 pulak. Kalau dah set tarikh bolehlah korang hubungi detail di bawah ini

Ayden Averroes Travel

Facebook 

Instagram 

Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja

WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )

Anyway, cik en dah mula berangan nak repeat balik untuk ke sana untuk tahun depan. Insyallah dan semestinya cik en akan memilih Ayden Averroes Travel sebagai pilihan pertama cik en. Kalau korang nak ke tempat tempat lain seperti Bali, Bandung, Sabah, Perth, Seoul atau mana mana tempat lain, boleh aja hubungi mereka. Yang pastinya pakej mereka jimat dan murah.

Full review tempat tempat menarik sepanjang cik en mengikuti initery Ayden averroes Travel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads