www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-10-05

Harga Rawatan Di Klinik Veterinar



Harga Rawatan Di Klinik Veterinar | Ramai yang bertanya harga rawatan di klinik veterinar dan ianya sebenarnya berbeza mengikut negeri, swasta dan kerajaan. Dan juga rawatan akan dibuat selesai selesai didiagnosis oleh vet. Jadi kalau dinyatakan secara kasar melalui media sosial atau panggilan telefon kemungkinan harga rawatan yang diberikan tidak tepat.

Untuk Harga Rawatan di Klinik Veterinar Sekitar Negeri Perak 2016 ( tempat cik en bekerja), rawatan akan diberikan kepada jenis penyakit dan harga seperti di bawah :




  1. Pemandulan : Jantan RM 40.00++ Betina RM80.00++
  2. Vaksin : RM30.00++ (kucing dan anjing)
  3. Deworming Inj : RM 5.00++ (Kucing) RM10.00++ (Anjing)
  4. Suntikan Perancang : Tiada 
  5. Suntikan Antibiotik (selsema, demam, luka, bengkak dll) : RM5.00++ (mengikut umur, jika kecil kadang kadang cas RM3.00++ sahaja)
  6. Small Surgery dan Suturing (jahit) beserta Perlalian : RM 30.00++ (kucing) RM50.00++ (Anjing)
  7. Smal Surgery dan Suturing Tanpa Perlalian : RM15.00 (kucing) RM30.00 (Anjing)
  8. Ubatan (tablet/sepapan) RM3.00
  9. Vitamin syrup : RM5.00 (30 ml)
  10. Ubat Mandi Kutu (Anjing) : RM5.00 (30 ml)
  11. Segala ubat syrup yang menggunakan botol 30ml selalunya kami cas rm5.00
  12. Segala ubat syrup yang menggunakan botol 60ml selalunya RM10.00
  13. Ubat ubat lain : bergantung kepada rawatan dan stok semasa.

So, harga di atas ini harga yang tidak tetap dan akan berubah bergantung kepada stok ubat terkini juga. Sebabnya ubat ini akan berubah ubah dalam jangka masa tertentu. Kalau ubat yang sama sahaja berpuluh tahun, ianya dah tak releven dan takut ianya dah imun dengan haiwan. 

Jadi, dinasihatkan untuk bawa haiwan ke klinik veterinar untuk pemeriksaan dahulu. Dan juga, di Klinik Veterinar Sekitar Negeri Perak terutama di daerah daerah, ubatan dan peralatan agak terhad, jadi untuk kes kes berat perlu mendapat rawatan di klinik swasta . Untuk perkhidmatan X-Ray, cuma ada di Klinik Veterinar Ipoh sahaja. 

Bagi Klinik Veterinar Kerajaan di negeri lain, cik en sendiri tidak dapat untuk mencari dan hanya ada harga rawatan Klinik Veterinar di seluruh Selangor. Gambar di bawah cik en ambil dari blog kujie2


Kalau nak tahu lebih banyak mengenai harga rawatan di Selangor boleh rujuk blog kujie2.

So diharap entri ini dapat membantu serba sedikit pemilik haiwan kesayangan dan dapatkan anggaran kos rawatan. List di atas hanya klinik haiwan kerajaan sahaja tau. Swasta berbeza ye.

12 comments:

Along Misuari said... [Reply]

Perkongsian yang amat baik cik en..

AM ingat harga rawatan untuk haiwan peliharaan adalah hampir sama dengan rawatan kita..Hihihi

Murah rupanya.. kalau klinik swasta sedikit mahal la kot..

Posting terbaru AM Rumah Idaman : Stainless Steel Water Tank

Ikhlas dari
AlongMisuari.com

timm bill said... [Reply]

timm kat kulim ni anto swasta je..huhu..

Lisa Nurulain said... [Reply]

kat sini ada pej veterinar.. tapi tu la.. tak penah jejak. hehee

Ann_Blue0125 said... [Reply]

Assalamualaikum, tumpang tanya, perkhidmatan veterinar kerajaan ada di semua negeri ke?

Anonymous said... [Reply]

@Ann_Blue0125
Ada ja

Anonymous said... [Reply]

@Ann_Blue0125
Ada ja

ann said... [Reply]

Ada ja di setiap negeri.

Anonymous said... [Reply]

Nk tnye..klau luka anjing kecacingan..agk brape hrga lawatan ni?

Adrina Wahid said... [Reply]

nak tye harga ni still same atau dah berubah untuk tahun 2017 ??

lisya fazan said... [Reply]

Saya bawa kucing saya g klinik krajaan cucuk.hari pertama cucumber msih lg sihat.hari k2 dah mula lemah.sampai kehari INI making or may Dan tak bermaya.klinik Ada BG buat antibiotic. Perlu ke sya BG kucing saya makan.sdangkan mkn mnun pun kucing saya dah taknak .

lisya fazan said... [Reply]

Saya bawa kucing saya g klinik krajaan cucuk.hari pertama cucumber msih lg sihat.hari k2 dah mula lemah.sampai kehari INI making or may Dan tak bermaya.klinik Ada BG buat antibiotic. Perlu ke sya BG kucing saya makan.sdangkan mkn mnun pun kucing saya dah taknak .

mazlanosman said... [Reply]

Cik En bertugas di vet mana?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads