www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-10-05

Harga Rawatan Di Klinik Veterinar



Harga Rawatan Di Klinik Veterinar | Ramai yang bertanya harga rawatan di klinik veterinar dan ianya sebenarnya berbeza mengikut negeri, swasta dan kerajaan. Dan juga rawatan akan dibuat selesai selesai didiagnosis oleh vet. Jadi kalau dinyatakan secara kasar melalui media sosial atau panggilan telefon kemungkinan harga rawatan yang diberikan tidak tepat.

Untuk Harga Rawatan di Klinik Veterinar Sekitar Negeri Perak 2016 ( tempat cik en bekerja), rawatan akan diberikan kepada jenis penyakit dan harga seperti di bawah :




  1. Pemandulan : Jantan RM 40.00++ Betina RM80.00++
  2. Vaksin : RM30.00++ (kucing dan anjing)
  3. Deworming Inj : RM 5.00++ (Kucing) RM10.00++ (Anjing)
  4. Suntikan Perancang : Tiada 
  5. Suntikan Antibiotik (selsema, demam, luka, bengkak dll) : RM5.00++ (mengikut umur, jika kecil kadang kadang cas RM3.00++ sahaja)
  6. Small Surgery dan Suturing (jahit) beserta Perlalian : RM 30.00++ (kucing) RM50.00++ (Anjing)
  7. Smal Surgery dan Suturing Tanpa Perlalian : RM15.00 (kucing) RM30.00 (Anjing)
  8. Ubatan (tablet/sepapan) RM3.00
  9. Vitamin syrup : RM5.00 (30 ml)
  10. Ubat Mandi Kutu (Anjing) : RM5.00 (30 ml)
  11. Segala ubat syrup yang menggunakan botol 30ml selalunya kami cas rm5.00
  12. Segala ubat syrup yang menggunakan botol 60ml selalunya RM10.00
  13. Ubat ubat lain : bergantung kepada rawatan dan stok semasa.

So, harga di atas ini harga yang tidak tetap dan akan berubah bergantung kepada stok ubat terkini juga. Sebabnya ubat ini akan berubah ubah dalam jangka masa tertentu. Kalau ubat yang sama sahaja berpuluh tahun, ianya dah tak releven dan takut ianya dah imun dengan haiwan. 

Jadi, dinasihatkan untuk bawa haiwan ke klinik veterinar untuk pemeriksaan dahulu. Dan juga, di Klinik Veterinar Sekitar Negeri Perak terutama di daerah daerah, ubatan dan peralatan agak terhad, jadi untuk kes kes berat perlu mendapat rawatan di klinik swasta . Untuk perkhidmatan X-Ray, cuma ada di Klinik Veterinar Ipoh sahaja. 

Bagi Klinik Veterinar Kerajaan di negeri lain, cik en sendiri tidak dapat untuk mencari dan hanya ada harga rawatan Klinik Veterinar di seluruh Selangor. Gambar di bawah cik en ambil dari blog kujie2


Kalau nak tahu lebih banyak mengenai harga rawatan di Selangor boleh rujuk blog kujie2.

So diharap entri ini dapat membantu serba sedikit pemilik haiwan kesayangan dan dapatkan anggaran kos rawatan. List di atas hanya klinik haiwan kerajaan sahaja tau. Swasta berbeza ye.

  16 comments:

  1. Perkongsian yang amat baik cik en..

    AM ingat harga rawatan untuk haiwan peliharaan adalah hampir sama dengan rawatan kita..Hihihi

    Murah rupanya.. kalau klinik swasta sedikit mahal la kot..

    Posting terbaru AM Rumah Idaman : Stainless Steel Water Tank

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  2. timm kat kulim ni anto swasta je..huhu..

    ReplyDelete
  3. kat sini ada pej veterinar.. tapi tu la.. tak penah jejak. hehee

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, tumpang tanya, perkhidmatan veterinar kerajaan ada di semua negeri ke?

    ReplyDelete
  5. Nk tnye..klau luka anjing kecacingan..agk brape hrga lawatan ni?

    ReplyDelete
  6. nak tye harga ni still same atau dah berubah untuk tahun 2017 ??

    ReplyDelete
  7. Saya bawa kucing saya g klinik krajaan cucuk.hari pertama cucumber msih lg sihat.hari k2 dah mula lemah.sampai kehari INI making or may Dan tak bermaya.klinik Ada BG buat antibiotic. Perlu ke sya BG kucing saya makan.sdangkan mkn mnun pun kucing saya dah taknak .

    ReplyDelete
  8. Saya bawa kucing saya g klinik krajaan cucuk.hari pertama cucumber msih lg sihat.hari k2 dah mula lemah.sampai kehari INI making or may Dan tak bermaya.klinik Ada BG buat antibiotic. Perlu ke sya BG kucing saya makan.sdangkan mkn mnun pun kucing saya dah taknak .

    ReplyDelete
  9. Kos rawatan patah tulang berapa ye..boleh sye dpatkn contact numper??

    ReplyDelete
  10. Ada tak mana2 klinik haiwan kerajaan yg berdekatan dgn seri iskandar untuk mandulkan kucing selain ipoh? Thanks

    ReplyDelete
  11. Ada tak mana klinik haiwan kerajaan untuk sy mandulkan kucing yg berdekatan dgn seri iskandar selain ipoh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. manjung ada.. sebab manjung de 4 klinik swasta

      Delete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads