www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2016-07-14

7 Tips Elakkan "Pokai" Sebelum Gaji


Tips Elakkan "Pokai" Sebelum Gaji | Tips ini memang cik en amalkan setiap kali ada perayaan, percutian dan sebagainya. Biasalah, bila gaji je, mulalah nak membeli itu ini dan seminggu dua sebelum gaji dah mula pokai. 

  1. Selitkan sekeping dua duit di dalam celah celah kad dalam beg duit korang dan buat buat lupa
  2. Dapat gaji terus pecahkan duit ke dalam bank bank sekurang kurangnya 3 bank
  3. Bagi pinjam pada kawan-kawan dan (yang akan bayar balik bukan yang tak ingat hutang)
  4. Bayar dulu makan kawan kawan tapi pastikan diorang bayar balik seminggu dua selepas itu atau boleh guna beli barang pejabat dulu dan resit disimpan dan tunggu duit "patty cash" dibayar. Selalunya seminggu sebelum gaji. 
  5. Dapat gaji terus masuk tabung dan pastikan tabung tu tersorok
  6. Setiap kali berbelanja gunakan duit bernilai besar sahaja. Bila nampak duit bernilai besar makin berkurang, jadi korang tiba tiba akan jadi berhemah berbelanja. Jadi nilai kecil ini stok untuk hujung bulan.
  7. Bersedekah itu akan ada rezeki yang lain
Ini antara tips yang cik en buat selama beberapa tahun ini. Menjadi.. Tapi kena ada kawan kawan yang jenis bayar balik. Bukan pinjam dan buat krik krik krik. Mungkin ada cara korang lain dari cik en, boleh komen pula tips komen korang di ruangan komen. 

6 comments:

Julia Johari said... [Reply]

Bagus tips ni...byk yg sis buat sama mcm diatas...

Rozita Abdul Rahman said... [Reply]

bila bujang biasanya tips macam ni terpakai lagi.. bila dah kawen dia jadi lain sebab keutamaan orang lain akan didahulukan...hehe..

EYJA MASLIZA said... [Reply]

eyja selalu guna tips yang dapat je duit, lipat masuk belakang kad sana, belakang kad sini. dahlah memang pelupa, hahaha lama duit tu dalam tu. pernah eyja letak, 2-3 bulan terkejut duit dalam purse banyak. kahkahkah.

eyja nakk try guna tips cik en yang shopping guna duit besar je. betul jugak. kan. heheh thanks untuk info cik en :D

Afiq Halid said... [Reply]

Afiq selalu asingkan siap2. Untuk belanja2 dan lain2. Hehehe

Normi Nieza said... [Reply]

good sharing cik ein..:)

aRz MoHa said... [Reply]

perkongsian yang baik....tapi tips ini mungkin untuk bergaji besar dan komitmen kecil...kalu keluarga dan anak ramai ada tips tak?

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads