www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-03-22

First Aid Kit Untuk Kucing


First Aid Kit Untuk Kucing | Pencinta kucing wajib wajib perlu ada First Aid seperti diatas untuk simpanan semasa kecemasan di rumah. Klinik Veterinar di Malaysia selalunya bukan buka 24 jam seperti hospital manusia. Jadi penting untuk pencinta kucing atau pemilik kucing sediakan ubat ubatan seperti di bawah ini 
  1. Wound Spray (Spray Luka)- Baik untuk matikan ulat 
  2. Ubat cirit birit (cth: koalin pectin)
  3. Multivitamin / Supplemen 
  4. Iodin
  5. Ubat Cacing
  6. Ubat Mata
  7. Picagari
  8. Charcoal (Baik untuk keracunan)
  9. Wet Tissue (safe for cat)
  10. Kapas
  11. Kain Kasa
  12. Termometer - Boleh rujuk entri ini untuk ketahui suhu normal kucing atau anjing
  13. Cotton Ear
  14. Acriflavine (Krim Luka)
  15. Glove
  16. Antibiotik (Tidak dijual di farmasi dan tidak boleh beli di klinik vet tanpa membawa kucing)
  17. Anti Radang (Selsema, tahan sakit, demam)
  18. Ubat kutu atau Fungas (Spray, mandian dan ubat makan)
Ini sebahagian yang cik en rasa perlu dalam First Aid Kit Kucing. Tapi sebaiknya kucing divaksin untuk memberi ketahanan tinggi kepada tubuh. Jika terdapat masalah masalah kesihatan kucing dan memerlukan rawatan boleh rujuk beberapa entry rawatan yang pernah cik en keluarkan di bawah label Rawatan

Semak First Aid Kit ini 6 bulan sekali untuk memastikan tiada ubat yang tamat tempoh atau rosak. Letakkan di tenpat selamat, tidak terdedah dengan cahaya matahari terus dan pastikan jauh daripada kanak kanak. Jangan campurkan ubat beracun dan ubat makan. 

Gambar sumber daripada Blogger Yui 

  7 comments:

  1. ni Kakak Yui sure suka.. untuk kucing2 ni ehehe..

    ReplyDelete
  2. kucing pun ada first aid.. hehe.. bagusnya

    ReplyDelete
  3. yg yui tau ubt spray nak tmt tahun ni..huuu

    ReplyDelete
  4. Bagus kalau ada first aid ni. Senang dalam waktu kecemasan

    ReplyDelete
  5. baguslahh entry ni kakk...teruskan buat entry bagus2 cmni kak

    ReplyDelete
  6. kak , ada x jual aid pet ni 1 set ?

    ReplyDelete
  7. Hi Kak Yui, sejuk hati tgk entri2 pasal kucing ni. Saye nk ade first aid utk kucing and saye dh screen shot ape yg akak senaraikan ni tp blh minta tlg akak suggest kan jenama ubat please, mcm suplement tu ape yg bagus. Ubat selesema tu ape yg bagus and nk beli kan mana ni?

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!